06.12.2015 / Onbirart Atölye ‘Modern Müzik Deney’


    
“Türkçe Sözlü Hafif Batı Müziği”nin Hikayesi

 

     Türkiye’de “Hafif Batı Müziği” adıyla nam salan popüler müzik adından da anlaşılacağı gibi Batılılaşma, başka bir deyişle, modernleşme serüveniyle bağlantılı seyretmiştir. “Hafif Batı Müziği” adında Batı olmasına rağmen Doğu’nun temsillerini de taşıyan, Kanto’dan Anadolu Pop’a, Caz’dan Tango’ya, Rock’tan Arabesk’e geniş bir yelpazede ve kendine özgü tarafları da barındıran bir hikayeye sahiptir. Sade gibi görünse de kapsayıcıdır. Siyasetle, toplumsal olaylarla da ilgilidir. Etki alanı zaman ve mekana bağımlı olsa da zamanı da mekanı da aşabilmiştir. Teknolojinin nimetlerinden yararlanmışsa da sonunda teknolojiden zarar da görmüştür. Sokak kavgalarında, devrimci harekette, aşk acısında, yaradana isyanda kendine yer bulmuştur. Karmaşıktır, ironiktir, şaşırtıcıdır. Tüm bunlardan dolayı da keyiflidir. Bir yandan da hüzünlüdür. Kocaman bir endüstriyi tarif etse de sektörel sorunları hiç eksik olmamıştır. Yine de gündelik hayata her zaman dokunabilmiştir. Toplumsal tarihin ve kültür tarihinin önemli bir başlığı olmuştur.

 

     Atölye kapsamında Türkiye’de müzik tartışmaları, müzik endüstirisinin doğuşu ve müzik akımlarının hikayesi,  şarkılarla,  kimi zaman konuklarla, fotoğraflarla ve videolarla ele alınacak. Fikirler paylaşılacak, bazen tespitler yapılacak, bazen de şaşkınlıklar gizlenemeyecek... Müzik konuşulacak, müzik dinlenecek... Meraklısına öncesiyle biraz da sonrasıyla, 19. yüzyıldan 21. yüzyıla memleketin müzik tarihi!

 

     Program

 

     1. Hafta: Osmanlı’dan Cumhuriyet’e Batılılaşma İzleri

     2. Hafta: Modernleşme Deneyimleri: Türkçe Opera’dan İlk Türkçe Plağa

     3. Hafta: Yerli Otodan Yerli Notaya

     4. Hafta: “Bir Darbe Geldi Başıma”: Acısız Arabesk Mümkün mü? Türkçe Müzik Olur mu?

     5. Hafta: Yeni Kentler Yeni Müzikler: Malum Zaman Teknoloji

 

     Gökçe Kaan Demirkan: 1985’te Van’da doğdu. Antalya’da büyüdü. 2003 yılında İstanbul’a geldi. “İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü”nü tamamladı. Müzikle uğraşırken müziğin tarihini ve hafızasını araştırmaya karar verdi. Ortaya ilk filmi çıktı. 2005’te başladığı çalışma 15 ay sürdü. 2006 yılında “Müzikte Bir Deney, Anadolu Rock” belgeseliyle Türkiye’de birçok festivalde gösterime katıldı. Çeşitli dergilerde yazılar yazdı. “İstanbul Bilim Üniversitesi” ve “Maltepe Üniversitesi”nde ders verdi. 2014 yılında, 1990’lı yıllarda Arabesk müziği konu edinen, yüksek lisans tezini, “Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sosyoloji Bölümü”nde tamamladı. Demirkıran’ın müzik, toplumsal tarih, sinema ve sosyoloji tarihi alanında yayımlanmış 12 makalesi bulunmaktadır. Demirkıran, belgesel çekmeye ve toplumsal tarih alanında araştırma yapmaya devam etmektedir.




Son Güncelleme:02.08.2021 22.17
Toplam Ziyaret:6309544
Online Ziyaretçi Sayısı:6
Bugünlük Ziyaret :292

Bu Site En İyi Firefox,Chrome,Safari'de ve 1024x768 Çözünürlüğünde Görünür.