31.03.2015 / Bülent Gürlük - Özdemir Nutku ve Zaman İçinde Zaman


    
Ömrünü yaşadığı toplumun değişimine, gelişmesine ve eğitimine adamış değerli insanların kıymetini yaşarken bilmek lazım. Hele ki politika, spor ve magazinsel konuların yanında hep geri plana itilen “Sanat”ın yücelmesinde çığır açan; eserleri, kuramları ve eğitmenliğiyle dünya çapında saygınlığa ulaşan hocalarımızın yeri daha da ayrı tutulmalı.


     Ve ne mutlu bize, İzmir’de öğrencisi olma gururu yüreğimizden asla silinmeyecek böyle bir hocamız var. Kitapları, çevirileri, rejisörlüğü, eleştirileri ve yetiştirdiği öğrencileriyle Türk tiyatrosunun kilometre taşlarını döşeyenlerden Prof. Dr. Özdemir Nutku’dan bahsediyorum size!


     Neler Yapmadı...


     1976 yılında, “Güzel Sanatlar Fakültesi Sahne Sanatları Bölümü”nü kurmak üzere İzmir’e davet edilen Prof. Dr. Özdemir Nutku, ardından birçok değerli hocanın ve sanatçının kente gelmesini, şehrin sosyal ortamının canlanmasını, salonlar açılmasını, oyunlar sahnelenmesini ve “GSF”den saymakla bitmeyecek ünlü tiyatrocuların yetişmesini sağladığı kentimizin çağdaş ve kültürel bir kimlik kazanmasına öncülük etti.


     Her ne kadar olanakları sürekli kısıtlansa da, bugün İzmir’de tiyatro, opera bale varsa ve insanlarımızda sanata yönelik kemikleşmiş bir bilinç oluşmuşsa, bunda Özdemir hocamızın çabalarının büyük payı vardır. Ama kenti yönetenler, ne yazık ki O’nun bu uzun yolculuğunda şehrin kültür panoramasına kattığı zenginliği yeterince anlayamadı ve anlayamıyor.


     Sağ Olsun Akpınar


     Öyle ki evinin bulunduğu, onlarca kitap yazdığı, yabancı oyunları dilimize kazandırdığı ve hala gece gündüz proje ürettiği Karşıyaka’da kaç belediye başkanı gelip geçmesine rağmen, hocanın anısını yaşatacak bir jestte bulunmayı ancak bugünkü Belediye Başkanımız akıl edebildi!


     Sağ olsun Karşıyaka Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar, Özdemir hocanın kıymetini gözeterek Bostanlı’da 6345 sokağa adını vermeyi uygun gördü. Tam da “Tiyatro Haftası” etkinliklerinin başladığı, “Dünya Tiyatrolar Günü” olan 27 Mart sabahı düzenlenen törenle, oturduğu 6345 sokak sonsuza dek hocamızın anısını yaşatmak üzere “Prof. Dr. Özdemir Nutku” adını aldı. Başkanımıza ve kararı onaylayan Meclis üyelerine teşekkürler...


     Kitap Fabrikası


     Hocanın dile kolay 128’inci kitabı “Zaman İçinde Zaman”, şu günlerde elimden düşmüyor. “Opus Yayıncılık”ın popülizme inat, sanatı önemseyen idealist bir anlayışla bastığı bu güzelim kitap, okuyucuyu Osmanlı’dan günümüze dek süregelen gösteri sanatları, tören ve şenliklerin tarihsel yolculuğuna çıkarıyor.


     Özdemir Nutku’nun engin bir hafıza, araştırma ve keşif emektarlığıyla ulaştığı yerli yabancı metinlerin, anıların ve ilk kez bu sayfalarda bulabileceğiniz yazmaların izinde; eski insanlarımızın eğlence, merasim, düşünce ve yaşayış biçimlerinin buğulu dünyasına kapılıp gidiyorsunuz... Anlatılan olayların, tarihin arşivinden seçilmiş fotoğraflarla süslendiği kitabın Hakan Daloğlu ve Hakan Yeleş tarafından hazırlanan kapak tasarımında ise Levni’nin hoş bir minyatürü yer alıyor.


     Yavuz Daloğlu’na...


     “Zaman İçinde Zaman”la birlikte, ayrıntılarına başka bir yazımda değineceğim, “Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sahne Sanatları Bölüm Başkanlığı”nı da yürüten sevgili hocam Prof. Dr. Murat Tuncay’ın “Şişman Kadın Ölmez Opera Bitmez” adlı eseri de yine “Opus Kitap”tan çıktı.


     “Opus”un sahibi sevgili Yavuz Daloğlu’nu, sanatın tasfiye planlarına kalkışılan bir dönemde kurduğu yayınevine cesur bir kulvar seçerek, kültür sanatı sahiplendiği için kutluyorum, iyi yayımlar diliyorum.


     http://www.yeniasir.com.tr sitesinden alınmıştır. - 31.03.2015, Salı




Son Güncelleme:02.08.2021 22.17
Toplam Ziyaret:5686200
Online Ziyaretçi Sayısı:16
Bugünlük Ziyaret :165

Bu Site En İyi Firefox,Chrome,Safari'de ve 1024x768 Çözünürlüğünde Görünür.