01.11.1964 / Faruk Güvenç - Müjdeler Olsun


     Galiba kıyamet yaklaştı; öyle garip, öyle alışılmamış, öyle inanılmayacak şeyler oluyor ki şaşkınlıktan ağzım bir karış açılıveriyor, nefesim kesiliyor, bütün inançlarımın, bütün düşüncelerimin altı üstüne geliyor. Aya mı gittik, atom mu patlattık, yoksa iktisadi durumumuz mu düzeldi? Hayır, daha inanılmayacak bir şey: Hani bundan dört ay önce İstanbul’da bir “Müzik ve Sahne Sanatları Danışma Kurulu” toplanmıştı, bu kurul, “Milli Eğitim Bakanlığı”nda sanat ve düşünce adamlarından bir “yüksek sanat kurulu”nun teşkil edilmesini gerekli bulmuştu ve Dr. İbrahim Öktem, devletin sanat politikasını çizecek, çeşitli sanat kurumları arasında verimli bir işbirliği sağlıyacak, böyle bir kurumu en kısa zamanda işbaşına çağıracağını vadetmişti ya; işte bu söz gerçekleşti, bakanlığa bağlı bir “yüksek sanat kurulu” teşkil edildi. Listede yirmialtı kişinin adı var; seçim genel olarak isabetli (seçimi beğenmememe imkan mı var; hem kendim de listede olayım, hem listeyi beğenmiyeyim; olmaz böyle şey.); müzikçiler arasından sanat kuruluna girenler şunlar: Nevit Kodallı, Aydın Gün, Necil Kazım Akses, Ulvi Cemal Erkin, Adnan Saygun, Hikmet Şimşek, Mükerrem Berk, İlhan Usmanbaş, Muammer Sun, Gültekin Oransay, Faruk Güvenç.


 

     Eğitim Bakanı’nın, listeyi İstanbul’daki danışma kurulu çalışmalarının ışığı altında düzenlediği anlaşılıyor. Yalnız bu konuda beni telaşlandıran bir şey var; söylemeden geçemiyeceğim: Üyelere gönderilen yazıda bu kurulun “bakanlıkça incelenmesine sunulacak konularda görüşünü bildirmek” ile görevlendirildiği belirtilmiş. Eğer kurul, sadece kendisine sunulan konularda karar alacak ve bu kararlar bakanlığı bağlamıyacaksa ağzımıza yine meme yerine kuru emzik verilmiş demektir. Bu konuda şimdiden bir yorum yapmak istemiyorum; uygulamaya geçilsin, tren rayların üstüne otursun, bakalım neler olacak. Bugün sadece Dr. İbrahim Öktem’e teşekkür etmekle yetineceğim.

     ____________________________________



     Aylık olarak yayınlanan “Opus Dergisi”nin 3. Yıl 25. Sayı ile Kasım 1964 tarihinde basılan nüshasının 8. sayfasından alınmıştır.




Son Güncelleme:02.08.2021 22.17
Toplam Ziyaret:5754136
Online Ziyaretçi Sayısı:20
Bugünlük Ziyaret :883

Bu Site En İyi Firefox,Chrome,Safari'de ve 1024x768 Çözünürlüğünde Görünür.