Kasım 1994 / Hikmet Şimşek - 30. Sanat Yıldönümü İlişkisiyle Yazılan Teze ve Önsöze 40. Yıl Eklemesi

     Değerli meslekdaşım M. Tuğrul Göğüş tez çalışması olarak benim yaşamımı konu aldığı zaman, sonuç için çok şüpheliydim. Çünkü geniş kapsamlı ve çok dağınık bir yaşam öyküm olmuştu. İki kez Avrupa’ya gitmem, iki kez evlenmem ve üç kez de ev değiştirmem nedeniyle belgeler dağılmış, çoğu da kaybolmuştu. Son zamanlardaki yoğun çalışmalarım, birbirini kovalayan uzun dış gezilerim nedeniyle kütüphanem darmadağınıktı. En büyük zorluk şuradan kaynaklanıyordu: Benim çalışmam yalnız orkestra şefliği ile sınırlı kalmamış; konservatuvar, radyo ve televizyon alanlarına da taşmış, ayrıca birçok iş bunlara eklenmişti. Yurdumuzda sistemli belgeliklerin olmaması işleri daha da zorlaştırmaktaydı.

     1987 yılı yaz aylarında Tuğrul Göğüş’le birlikte, uzun süren uğraşılarla kütüphanemin ancak bir bölümünü tarayabildik. Daha sonraki iş, benim kendisine yaşamımı özetleyen bilgilerin aktarılmasıydı. Sezon başlamış, vaktim daralmıştı. Dış geziler ise zamanımın önemli bölümünü almaktaydı. Bunun içindir ki, gerekli bilgilerin çoğunu Meksika ve Şili’ye kadar uzanan mektup zinciri ile ulaştırabildim.

     Tuğrul’un da zamanı azdı. Bir yandan orkestra ve opera’daki zor, yorucu görevler, öte yandan iki çocuklu bir ailenin günlük sorunları okul çalışmalarının üzerine binmekteydi. Bunca yorucu işin yanısıra müzik yaşantımızın büyük eksiği olan yayın hayatına da eğilmesi, herhangi bir insanın kolay kolay altından kalkamayacağı bir yükü Tuğrul’un omuzlarına yüklüyordu.

     Bunca yorucu işin yanısıra, benim yaşantım gibi çok ayrıntılı bir işi sona erdirebilmesindeki şüphem aradan geçen bir yılın sonunda yok olmuştu. 1988 yılı Temmuz ayındaki “Kurban Bayramı”nı da içine alan ortak çalışmalarımızda sonuca yaklaşılınca kişisel kıvancın ötesinde duygularla yüklendim. Basım aşamasına gelince müzikbilimsel yönden de derli toplu ve tutarlı bir çalışma olduğunu görmekle hem kendi adıma hem de meslekdaşım Tuğrul adına büyük sevinç duydum. Kıvancımın asıl kaynağı böyle zor ve geniş kapsamlı bir çalışmayı göze alan, yılmayan, idealist bir gencimizin varlığını yeniden keşfetmem olmuştur.

     Kendisine kalpten teşekkürlerle başarılar diliyorum.

     Demek ki, 10 yıl daha geçmiş sevgili Tuğrul.

     Yarabbim, ne uğraş, ne didinme, ne çalışma ile geçen bir on yıl daha... Hem de ne acılar pahasına... Ama acı olmadan doğum olur mu? (Sun’i oluyor da tabiisi olmuyor). Bu arada dünyaya gelen “Devlet Çoksesli Korosu” ile “Çukurova Devlet Senfonisi” için uğraşlarım ayrı bir kitabı doldurabilir. Tabii, en önemlisi yaygınlık bakımından televizyondaki “Pazar Konserleri”, “Çağdaş Türk Bestecileri” ve “Birlikte Söyleyelim” programları. Çıkan yeni kompakt disklerle Vatikan, Ayasofya, Aya İrini konserleri ile öteki sayısız uğraşlar için dergide yeterli yazı var. Haydi, bu yazının sonunu şöyle bağlayalım mı?

     50. yılda da bu dergide buluşmak üzere rastgele...

     __________________________

     Aylık olarak yayınlanan “Orkestra Dergisi”nin 33. Yıl, 251. Sayı ile Kasım 1994 tarihinde basılan nüshasından alınmıştır.




Son Güncelleme:02.08.2021 22.17
Toplam Ziyaret:5685550
Online Ziyaretçi Sayısı:3
Bugünlük Ziyaret :540

Bu Site En İyi Firefox,Chrome,Safari'de ve 1024x768 Çözünürlüğünde Görünür.