L

La Doğal Minör Dizisi:

Bkz. Dizilerin Doğal Minör Dizi Kalıbına Göre Düzenlenmesi.

La edri:

Bkz. Laderi. Laedri.

La Majör Gamı, La Majör Dizisi:

Bkz. Büyük La Dizisi.

La pointe de l’archet:

(Fr.) Yaylı çalgılarda yayın ucunu kullanarak gerçekleştirilen çalma biçimi. “Arşe”nin ucu ile.

Labemol Majör Gamı, Labemol Majör Dizisi:

Bkz. Büyük Labemol Dizisi.

\ Lacharrière, Barbara Lorey de:

Daha önce Doğu Almanya olarak bilinen topraklarda dünyaya geldi. Münih, Hamburg ve Paris’te eğitim görerek psikoloji ve sosyoloji dallarında yüksek lisans eğitimi aldı. Uzun yıllar kültürlerarası iletişim alanında araştırmacı olarak çalıştı. Daha sonra Alman ve Fransız günlük gazeteleri ve süreli yayınları için film haberleri yazmaya başladı. Paris’te yaşayan serbest gazeteci ve film eleştirmenidir. “Alizarine Productions” etiketiyle uzun yıllardır Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri’nde film izlenceleri ve fotoğraf sergilerinin küratörlüğünü yapmaktadır. Jüri üyesi olarak görev aldığı festival ve yarışmalar: 2. Mumbai Uluslararası Film Festivali, 10. Dakka Uluslararası Film Festivali, 12. Cottbus Doğu Avrupa Sineması Festivali, 13. Kerala Uluslararası Film Festivali, 14. Palm Springs Uluslararası Film Festivali, 16. Lubliyana Uluslararası Film Festivali (LIFFE), 17. Riga Uluslararası Film Forum, 18. Mumbai Uluslararası Film Festivali, 22. Hayfa Uluslararası Film Festivali, 23. Kartaca Film Festivali, 25. Kudüs Film Festivali, 29. İstanbul Uluslararası Film Festivali, 30. Guadalajara Uluslararası Film Festivali, 33. Göteborg Uluslararası Film Festivali, 39. Şikago Uluslararası Film Festivali. Rapor yazarı olarak da çok sayıda rapora imzasını atmıştır: “İzole Bir Film - Harikalar Diyarı”, “3. Adelaide Film Festivali’nde”, “Bourdieu Kurguya Gidiyor”, “9. Cenevre Uluslararası Film Festivali’nden”, “Yarışma Filmleri”, “17. Riga Uluslararası Film Forumu’ndan”, “Barbara Borley’in Gözüyle Hindistan’dan İzlenimler, Hindistan İçin Öngörüler”, “18. Mumbai Uluslararası Film Festivali’nden”, “Hint Bağımsız Sineması ve Bölgesel Kimliği”, “13. Kerala Uluslararası Film Festivali”, “Kadın, Erkeğin Geleceği midir?” “61. Cannes Film Festivali’nden”, “Burada Kurmaca Yok”, “39. Şikago Uluslararası Film Festivali’nden”, “Çözüm Yok, Kınama Yok”, “7. Miami Uluslararası Film Festivali”nden”, “Eski Gölgelerden Uzakta”, “16. Lubliyana Uluslararası Film Festivali’nden”, “Genel Bir Bakış”, “30. Guadalajara Uluslararası Film Festivali’nden”, “Genel Bakış: Pantolon İçin Koltuk Festivali”, “10. Dakka Uluslararası Film Festivali”, “Başka Bir Diyardan Yansımalar”, “14. Palm Springs Uluslararası Film Festivali’nden”, “Yeni Sularda Yelken Açmak”, “9. Zanzibar Uluslararası Film Festivali”, “Savaştan Geriye Kalanlar: Boykotlar, Sorunlar ve Açıklamalar”, “22. Hayfa Uluslararası Film Festivali’nden”. Barbara Lorey “Sabancı Vakfı”nın “Kısa Film Uzun Etki” sloganıyla bu sene beşincisini düzenlediği “Kısa Film Yarışması”nın da jüri üyelerinden birisi olmuştur.

Lacrimosa:

Göz yaşı akıtan, "Requiem"in bir bölümü. Bkz. Lacrimoso.

Lacrimoso:

(İt.) “Requiem” küğünün bir parçası olup genel olarak yumuşak ve acıklıdır.

Lacrimozo:

Bkz. Lacrimosa. Lacrimoso.

Laderi:

Sahibi bilinmeyen, anonim. Ortak kullanıma müsait. Bkz. La edri, laedri.

Laedri:

(Ar.) Yazarı ya da bağdarı bilinmeyen, kaynağı belirlenemeyen. Ortak. Anonim. Arapçada “bilinmeyen” anlamına gelmektedir. Arap küğünde ya da edebiyatında yaratıcısı belli olmayan eserlerin sonuna yazılır.

Laendler:

(Alm.) Bir Alman halk kırını. Ağır yapılan bir valse benzer. Bkz: Ländler, Landler.

Laendlich:

(Al.) Kır ve doğayı yansıtan, kır işi. Bkz. Landlich.

Lagrimando:

(İt.) Yalvarır gibi, ağlar gibi. Ağlayıcı. Anlamdaşı: Piangendo.

Lagrimoso:

(İt.) Bkz. Lagrimando. Yalvararak, ağlayarak, acındırarak. Yalvaran bir ifadeyle, acımlı bir deyişle.

Lamentabile:

(İt.) İnleyerek, ağlayarak. Feryat ederek. Acılı bir deyişle.

Lamentazione:

(İt.) Yalvaran, yalvarıcı şekilde bir ifade kullanan. Acıklı bir deyiş ile. Bkz. Lamento.

Lamentevole:

(İt.) Yalvarır tarzda, ağlayarak. Hüzünlü, ağlamaklı. Acıklı, dokunaklı. Sızlanan, dertli. Yaslı. Hazin. Hüzün dolu. Matemli, üzgün.

Lamento:

(İt.) İnlemek, ağlamak. Yalvararak, acıklı bir tarzda.

Lamentoso:

(İt.) Yalvarırcasına. Yakaran bir ifade ile. Yalvaran bir deyişle. İnleyerek, ağlayarak. Bkz. Lamento.

Landler:

(Alm.) Bkz. Ländler, Laendler.

Ländler:

(Alm.) Bkz. Landler, Laendler.

Landlich:

(Alm.) Bkz. Laendlich.

Langsam:

(Alm.) Yavaş. Ağır. Sükunetle.

Langsam bewegung:

(Alm.) Yavaş hareket, ağır devinim. Yavaşça bir devinimle. Bkz. Langsam. Bewegung.

Langsamkeit:

(Alm.) Yavaşlık.

Languente:

Yavaş yavaş takatten düşmek.

Languido:

Bitkin, cansız.

Langwagen, Anja Silja Regina:

Bkz. Silja, Anja.

Larenks:

Bkz.: Hançere.

Largamento:

Geniş, genişleyerek.

Largando:

Yavaş yavaş genişleyerek.

Larghetto:

Largo ile Andante arasındaki hız. Metronomun dakikada 58–66 arası vuruş hızı.

Larghissimo:

(İt.) Largo'dan biraz daha yavaş. Largo ile kıyaslarsak "largo"dan az miktar ağırca.

Largo:

(İt.) Çok ağır. Adagio'dan daha yavaş. Metronomun dakikada 44–50 arası vuruş hızı. Hızda tutumlu olma hali.

Largo assai:

(İt.) Çok geniş, çok geniş bir şekilde. Dolgun, dolgun bir şekilde.

Largo di molto:

(İt.) Çok daha ağır. Oldukça yavaş.

Largo ma non troppo:

(İt.) Largo, ama çok değil. Çok ağır olmayan bir Largo.

Largo maestoso:

(İt.) Ağır ve görkemli. Haşmetli bir yavaşlıkta.

Largo religioso:

(İt.) Dinsel bir ihtişamı yansıtacak kadar yavaş. Dini bir ifadeyi verebilecek yavaşlıkta.

Largo un poco:

Biraz largo.

Larinks:

Bkz.: Hançere, larenks. (İng.) Larynx.

Larynx::

(İng.) Hançere, larenks, larinks.

Laudate:

Allah, ilahi.

\ Lavta:

Ud’dan daha küçük bir çalgı olmasına karşın daha uzun saplı bir mızrap ile çalınır. Tiz perdelerinde yer alan sesler ud’un çıkardığı seslerden daha kalındır. Bu sazın en ilkel şeklini eski Türk boyları kullanmaktaydı. “Lavta”nın ses genliği iki oktavdan biraz daha fazladır. Ses alanı aşağıdaki gibidir:

Lavta'nın Ses Genliği

\ Lazar, Teri:

Keman sanatçısı. Amerika Birleşik Devletleri, Avrupa ve Ortadoğu ülkelerinde yalkıcı ve oda küğcüsü olarak dinletiler verdi. “Sunrise Dördülü” ve “Ulusal Sanat Galerisi Yaylı Çalgılar Dördülü”nün üyesidir. Sanatçı ayrıca Ekvator’da yapılan “Musica Sacra Festivali”nde dördülle dinleti verdi. Söz konusu dördül pek tanınmış piyanist Menahem Pressler ve Miceal O’Rourke ile ve ünlü gitar sanatçısı Roland Dyens ile sahneye çıktı. Aynı grup “Arizona University Recordings - Arizona Üniversitesi Kayıtları”, “Living Music - Yaşayan Küğ”, “Amcam” ve “AmeriMusic” markaları için değirmiler çizitlemiştir. Grup tarafından düzenlenen bir “Yeni Yıl - Christmas” derlemesi Schirmer nota evi tarafından yayınlanmıştır. “Batı Virginia Televizyonu” ve “Çin Ulusal Televizyonu”, “Sunrise Dördülü” ile birer saatlik izlenceler hazırlamıştır. Bu izlencelerden Çin’de yayınlananın adı “Çin’e Küğsel Bir Köprü” adını taşımaktaydı. Sanatçı ayrıca “Albany”, “Klavier”, “North/South Recordings”, “Plucked String” ve “Centaur” markalarıyla oda küğleri çizitlemiştir. Teri Lazar “Amerikan Katolik Üniversitesi”nden lisans eğitimi aldı ve “summa cum laude” ile onurlandırıldı. Mezuniyet sonrası aynı üniversitede Robert Gerle ile çalışmalarını sürdürerek yüksek lisans ve daha sonra doktora derecelerini aldı. Lazar halen “Amerikan Üniversitesi”nde keman öğretmenliği yapmakta ve dinletilerine devam etmektedir. Bundan başka “Virginia Oda Orkestrası”nın başkemancısıdır. “Spoleto Festivali”nde dinleti veren Teri Lazar iki kez New York’lu grup “Amor Artis” ile Avrupa’da dinleti dolaşısı gerçekleştirmiştir. Türk viyola sanatçısı Osman Kıvrak ile evli ve iki çocuk sahibidir.

Le Bois:

Tahta. Tahta çalgılar.

Le Pas:

Adım.

Le Pincé:

(Fr.) Bkz. Pincé.

Lebhaft:

(Alm.) Çabuk, canlı, tez canlı. Şen, civelek. Hararetli, hararetle. Hayat dolu, pürhayat. Bkz. Lebhafter. Lebhaftigkeit.

Lebhafter:

(Alm.) Daha canlı ve çabuk. Bkz. Lebhaft, lebhaftigkeit.

Lebhaftigkeit:

(Alm.) Canlılık, hareketlilik, civeleklik, oynaklık. Bkz. Lebhaft, lebhafter.

\ Lee, Min:

Singapur'lu kemancı Min Lee yabancı basın organları tarafından “küğsel duyarlılık ve teknik konusunda bir fenomen” olarak tanıtılıyor. Küğe başlamasında ve tüm eğitim sürecinde kendisini destekleyen ailesine çok şey borçlu olduğunu her fırsatta ifade eden Lee “Ailem ve dostlarımla fikir ayrılığına düşseydik bile ben yolumda yürümeye devam ederdim. İnsanlar varmak istediği yere varabilmek için bütün güçleriyle çalışmalı ve gidebileceği yere kadar gitmeli. Ne kadar zor olursa olsun dünyanın işini mutlulukla yapan insanlara gereksinimi var. Bu nedenle bizi ne mutlu edecekse onun peşinden gitmeliyiz” diyor. Singapur'dan çıkıp birçok yeteneğin mücadele ettiği uluslararası platforma büyük bir cesaretle giren ve kısa sürede dünya çapında başarı kazanan Min Lee beş yaşında küğ eğitimine başladı. Eric Friedman ve Nathan Milstein gibi ünlü kemancıların öğrencisi olan Min Lee “Yale Üniversitesi”nden 2000 yılında mezun oldu. “Kraliyet Filarmoni Orkestrası”, “Viyana Oda Orkestrası”, “Prag Oda Orkestrası”, “Rusya Ulusal Filarmonik Orkestrası” ve “Academy of. St. Martin in the Fields” gibi önemli orkestralarla; Charles Dutoit, Vladimir Ashkenazy, Peter Oundjian ve Mikhail Pletnev gibi ünlü yönetkenlerle çaldı. Sanatçının Universal Music etiketiyle yayınlanmış Vladimir Ashkenazy yönetimindeki “Philarmonia Orkestrası” eşliğinde Çaykovski ve Prokofiyev yorumlarından oluşan bir albümü de bulunmaktadır.

Left:

(İng.) Sol, sol taraf, soldaki, sola.

Legal Trio:

Temelleri vatani görevlerini beraber yaptıkları “Armoni Mızıkası Komutanlığı”nda atılan “Legal Trio” saksofonda Siney Yılmaz, kontrabasta Volkan Topakoğlu ve davulda Berke Özgümüş’ten oluşmaktadır. Küğ dünyasında ayrı ayrı oluşumlarda isimlerine rastladığımız üçül çok sık karşımıza çıkmayan “kontrabas-saksofon-davul formatı”nı yakın zamanda planladıkları bir albümle caz dinleyicisinin beğenisine sunmayı planlamaktadır. Bu albümü alışkın olduğumuz hallerinin dışında kalan yorumlarından oluşturan grup kendilerine ait özgün bağdalar ekleyerek dağarlarını genişletmektedirler.

Legato:

(İt.) Bağlı çalış. Bağlı. Yeni nota gelmeden bir önceki notanın durdurulmaması. İki ya da daha fazla notanın ara vermeden devam etmesi. Notaların birbirine bağlanarak çalınması. Bu şekilde çalınması istenen notalar bir bağ işareti kullanılarak yazılırlar. Bağ işareti kullanılan notalar yaylı çalgılarda tek bir yayla, üflemeli çalgılarda ve ses kullanımında ise tek bir nefes alınarak gerçeklenirler. Bkz. Örnek:

Legato Örneği

Legend:

(İng.) Efsane, söylence. Ünlü kişi. Yazıt, kitabe, menkıbe. Bkz. Lejand, lejant.

Legende:

Efsane. Azizlerin ya da kahramanların ve toplum önderlerinin yaşamlarına ilişkin öyküler.

Léger:

(Fr.) Hafif, ince, zayıf. Açık. Zarif. Çıtkırıldım bir tarz ile.

Legerement:

Bkz. Leggiero.

Leggiaremente:

Çok zarif, hafifçe.

Leggierissimo:

Çok hafif, çok rafine, olabildiğince zarif.

Leggiero:

Zarif, hafif.

Legni:

Tahta çalgılar.

Legno:

Bkz. Col legno.

Leitmotiv:

Öncü, lider motif. Bir kişiyi veya belli bir durumu karakterize eden ya da simgeleyen motif veya tema.

Leitung:

(Alm.) Yönetim, yönetmek. Liderlik. Şeflik, orkestra şefliği. Orkestra yönetkeni, şef.

Lejand:

Bkz. Lejant. Legend.

Lejant:

Bkz. Lejand. Legend.

\ Lekesizgöz, Nuri:

“Laço Tayfa”nın kanun ustası olan sanatçı neşesini küğüne büyük bir içtenlikle yansıtmıştı. Nuri Lekesizgöz 26 Mayıs 2006 sabahı aramızdan ayrıldı. “Laço Tayfa”da çok sayıda projeye emeği geçen Nuri Lekesizgöz geride unutulmayacak pek çok güzel eser bırakmıştır.

\ Leliveld, Wendy:

Sanatçı “Amsterdam Konservatuvarı”nda Vicente Zarzo ile korno çalıştı ve 1995 yılında yüksek lisans derecesini aldı. Aynı yıl “Hague Kent Orkestrası”na üçüncü korno olarak atandı. Sanatçı 1997 yılından bu yana “Rotterdam Filarmoni Orkestrası”nın üçüncü kornocusu olarak çalışmaktadır. Ayrıca “Kuzey Hollanda Orkestrası”, “Hague Kent Orkestrası” ve “Rotterdam Filarmoni Orkestrası” ile yalkıcı olarak dinletiler vermiştir. Halen “Domestica Rotterdam” gibi çeşitli oda küğü gruplarında yer almakta ve oda küğü dinletilerine katılmaktadır.

\ Lemaitre, Anthony:

Yazar, oyuncu, senarist ve komedyen. Yaptığı çalışmalar arasında “Authentik - Otantik” (2013), “Marc va Pécho - Marc Pecho’ya Gidiyor” (2017) ve “Je Suis Un Conte de Fées - Ben Bir Peri Masalıyım” (2017) bulunmaktadır. Lemaitre’in “11. My French Film Festival” kapsamında “Forever Young” seçkisi altında “Intermission - Ara” isimli yapıtı gösterime girdi.

Lenk fahte:

(Far.) Geleneksel Türk musıkisinde kullanılmış olan bir usuldür. Metrik sistemi 10/4’lüktür. Küçük usullerden sayılır.

Lentando:

Yavaş yavaş ağırlaşarak.

Lento:

Largo'ya yakın yavaşlıkta. Metronomun dakikada 52–56 arası vuruş hızı.

\ Lerner, Alan Jay:

31 Ağustos 1918 tarihinde New York’da dünyaya gelmiş ve 14 Haziran 1986 tarihinde sonsuzluğa göç etmiş olan Amerikalı cönk ve güfte yazarı… Esas olarak bağdar Frederick Loewe ile yaptığı işbirliği ve çalışmalarla pek tanınır olmuştur. Bu çalışmalar sonucunda “Brigadoon” (1947), “Kendi Vagonunu Boya” (Paint Your Wagon - 1951), “Benim Güzel Meleğim” (My Fair Lady - 1956) ve “Camelot” (1960) gibi pek sevilen Broadway küğlü oyunları ortaya çıkmıştır. Bunun dışında “Gigi” (1958) isimli sinema filmi de bu listede yer almaktadır. Alan Jay Lerner ve Frederick Loewe beraberliği, bu ikilinin dört adet teatral yaratısının sinema filmleri olarak tekrar ele alınması sonucunu doğurmuştur. Lerner’in anne ve babası bir perakende şirketinin (Lerner Stores Inc.) sahipleriydiler ve oldukça varlıklıydılar. Sanatçı sırasıyla Hampshire’deki “Bedales Okulu”nda, Connecticut Wallingford’da bulunan “Choate Okulu”nda, New York’da bulunan “Juilliard Küğ Okulu”nda ve en sonunda “Harvard Üniversitesi”nde okudu ve lisans derecesinde diplomasını 1940 yılında “Harvard”tan aldı. Bu okulda iken “Hasty Pudding Tiyatrosu” (Bkz.: Hasty Pudding Tiyatrosu) için yapılan gösterilerin metinlerine çok büyük katkılar yaptı. 1940 ile 1942 yılları arasında radyo için beşyüzden fazla senaryo yazdı. Hemen ardından Frederick Loewe ile tanıştı. Loewe o günlerde New York kentinde etkinlikler gerçekleştiren “The Lambs Tiyatro Kulübü” için pek de başarılı sayılamayacak teatral yırlar bağdamaktaydı. İkilinin birlikte verdikleri ilk ürünler pek başarılı olamadı. Örneğin bu verimlerden birincisi tamamen başarısız olurken ikincisi beş ay kadar sahnede kalabildi. Bu durum 1947 yılında “Brigadoon” isimli verimin elde ettiği olağanüstü başarıya dek böyle sürdü. George Bernard Shaw’un “Pygmalion” ismini taşıyan eseri üzerinde kurgulanan “My Fair Lady” Lerner ve Loewe’nin beşinci küğlü oyundur. “Columbia Yayıncılık”  tarafından desteklenen ve sahneye çıkması sağlanan “My Fair Lady”, Amerikan küğsel tiyatrosu tarihinde benzeri görülmemiş bir utkudur. Bu yaratı yirmiden çok ülkede sahnelenmiş, onbir farklı dile çevrilmiş, Londra ve New York sahnelerinde izlenme rekorları kırmış, Amerika Birleşik Devletleri kentlerinde uzun yıllar boyu sergilenmiş, tekrar ve tekrar sahneye konmuş ve 1964 yılında çekilen film versiyonu yedi kez “Akademi Ödülleri” kazanmıştır. “Brigadoon” (1954), “Paint Your Wagon” (1969) ve “Camelot” (1967) pek popüler sinema filmleri olarak izleyicilerin beğenilerini elde etmiştir. Lerner ve Loewe”nin doğrudan film olarak düşündükleri “Gigi” ise dokuz “Akademi Ödülü” kazanmıştır. Loewe ile yaptığı işbirlikleri dışında da Lerner çok sayıda kitap ve lirikler kaleme almıştır. Bunlardan en önemlisi Kurt Weill’in “Aşk Yaşamı” (Love Life - 1948) isimli eseri için yazdıklarıdır. Ayrıca çok sayıda film için senaryolar üretmiştir. Bunlardan birisi “Akademi Ödülü” kazandığı “Paris’te Bir Amerikalı” (1951)’dır. Lerner, Richard Rodgers ile de işbirliği yapmak için çaba harcamış, ancak bu ortaklık yürümemiştir. Bunun üzerine sanatçı bağdar Burton Lane ile çalışmaya yönelmiş ve “On a Clear Day You Can See Forever” isimli ürün ortaya çıkmış ve 1965 yılında “Broadway”de başarıyla sahneye konmuş, 1970 yılında da film olarak çekilmiştir. Lerner, Lane ile daha sonraki yıllarda da beraber çalışmaya devam etmiş, 1979 yılında “Carmelina” adlı verim ortaya çıkmıştır. Andre Previn ile 1969 yılında “Coco”, Leonard Bernstein ile 1976 yılında “1600 Pennsylvania Avenue” ve Charles Strouse ile 1983 yılında “Dance a Little Closer” sahnelere taşınmıştır. 1978 yılında Lerner otobiyografisini yayınlamıştır: “The Street Where I Live.” Otobiyografinin başlığı “My Fair Lady”deki tanınmış şarkılardan birisini anımsatmaktadır. Sanatçı, 14 Haziran 1986 tarihinde New York'da sonsuzluğa göç etmiştir.

Lessing, Gotthold Ephraim:

Lessing, Gotthold Ephraim

Lestamente:

Kıvrak tarzda.

Lesto:

(İt.) Kıvrak. Oynak.

\ Lethco, Amanda Vick:

Sanatçı dünyaca tanınan “Alfred’s Basic Piano Library” (Alfred’in Temel Piyano Kitaplığı)’nın Willard A. Palmer ve Morton Manus ile birlikte ortak yazarlarından birisidir. Dr. Lethco “Juilliard”da James Friskin, “Chicago Küğ Okulu”nda Rudolph Ganz, “Columbia Üniversitesi”nde Douglas Moore ve “Houston”da Ruth Barr ile çalışmıştır. Lethco, Austin’de bulunan “Teksas Üniversitesi”nde öğretmenlik de yapmıştır. “Northwestern Üniversitesi”nden piyano performansı dalında diploma alan sanatçının aynı zamanda küğ eğitmeni olarak da aldığı bir yeterlilik derecesi bulunmaktadır. Daha sonra yine piyano performansı dalında bir master diploması elde etmiştir. Bunların dışında Brookhaven, Mississipi’de “Onursal Beşeri Bilimler Doktorası” ile ödüllendirilmiştir. Çok sayıda kolej ve üniversitede çalışmalıklar düzenlemiş, Amerika Birleşik Devletleri’nin birçok kentinde dinletiler vermiştir. Lethco Avrupa, Kanada, Japonya, Hong Kong, Kore, Yeni Zelanda, Malezya, Singapur, Avustralya, Tayland ve Endonezya’da çok sayıda çalışmalıklar düzenlemiş ya da bu çalışmalıkların yöneticiliğini yapmıştır. New York, San Antonio, Austin ve Houston’da özel dersler vermiş ve piyanoda küğ yaratma dalında yayınlanan kitapların ortak yazarlarından olmuştur. Uluslararası bir yayın olan “Who’s Who of Musicians” ve “World Who’s Who of Women” listelerinde yer almıştır.

\ Letourneur, Sophie:

Senaryo yazarı ve film yapımcısı. 1978 yılında Fransa’da dünyaya geldi. “Duperré Uygulamalı Sanatlar Okulu”nda ve ardından “ÉnsAD” (Fransız Ulusal Dekoratif Sanatlar Okulu)’nda okudu. Film yapımı alanında uzmanlaştı. İlk uzun metrajlı filmi “La vie au Ranch - Çiftlikte Yaşam” (2009), büyük başarı elde etti ve bu film hem “Fransız Film Ödülü”nü hem de “Belfort Film Festivali”nde seyirci ödülünü kazandı. Letourneur, farklı film türlerini denemesine rağmen, genellikle kamerasını genç kadınların eğlenceli günlük yaşamları konusunda kullanmaktadır. Filmografisi: “La tête dans le vide - Başlar Havaya” (2004, kısa film), “Manue Bolonaise” (2005, kısa film), “Roc et Canyon - Kaya ve Kanyon” (2007, kısa film), “La Vie au Ranch - Çiftlikte Yaşam” (2009), “Le Marin Masqué - Maskeli Denizci” (2011, kısa film), “Les Coquillettes - Kabuklar” (2012), “Gaby Baby Doll - Gaby Bebek” (2014), “Enormous - Olağanüstü”  (2019). Sanatçının “Enormous” isimli filmi “11. My French Film Festival” kapsamında “Crazy Loving Families” seçkisinde gösterime girdi.

\ Leveridge, Richard:

İngiliz bas ırlağan ve bağdar. 19 Temmuz 1670 tarihinde dünyaya geldi. 1708’li yıllarda “Drury Lane” ve “Haymarket”te ırlağanlık yaptı. 1715 ile 1732 yılları arasında “Lincoln’s Inn Fields Theatre” kumpanyasında bulundu ve 1732 yılından 1751 yılına dek “Covent Garden”da sanatçı oldu. Yaratıları arasında bir maskeli tiyatro oyunu olan “Pyramus ve Thisbe” (1716) ve muhtemelen “Macbeth” için küğ (1702), ırlağanlar için şarkı demetleri ve balladlar ile pek tanınmış eseri “The Roast Beef of Old England” (Eski İngiliz Bifteği) bulunmaktadır.

\ Levickiene, Marina:

1963 yılında Kazakistan’da doğdu. Litvanya’nın başkenti Vilnius’ta bulunan Mikalojus Konstantinas Ciurlionis Ulusal Sanatlar Okulu”nun “Bale Bölümü”nde eğitim gördü ve bale sanatçısı olarak 1981 yılında mezun oldu. Aynı yıl “Vilnius Ulusal Opera ve Bale Tiyatrosu Bale Topluluğu”na sanatçı üye olarak kabul edildi. Bu topluluk ile onbir yıl çalıştıktan sonra “Varşova Bale Topluluğu” ile sözleşme yaptı. Bu topluluk ile iki yıl dans ettikten sonra tanınmış bale öğretmeni ve koreograf David Allen ile çalışmak ve dersler almak üzere İsviçre’ye geçti ve hem dans sanatçısı hem de öğretmen olarak gelişimini sürdürdü. Üç yıl devam eden bu çalışmalardan sonra tekrar “Vilnius Ulusal Opera ve Bale Tiyatrosu Bale Topluluğu”na dönüş yaptı. Bir müddet bu toplulukta çalıştıktan sonra Amerika Birleşik Devletleri’ne gitti ve burada öğretmenlik yaptı, ayrıca gelişimini sürdürebilmek amacıyla “Broadway Dans Okulu”nun öğretmenlerinden ders almaya devam etti. Bu ülkede dört yıl kaldıktan sonra ülkesi Litvanya’ya dönüş yaptı ve Mikalojus Konstantinas Ciurlionis Ulusal Sanatlar Okulu”nun “Bale Bölümü”nde klasik bale öğretmeni oldu. Marina Levickiene Litvanya’lı öğretmenler için çok sayıda eğitici seminerler gerçekleştirmiştir. Bu okulda koreografi çalışmaları da yapan sanatçı çok sayıda bale performansının yaratıcısı oldu ve “Vilnius Ulusal Opera ve Bale Tiyatrosu”nda “Peter Pan” oyunundaki bale performansları nedeniyle “Altın Haç Ödülü”nü kazandı.

\ Levine, James Lawrence:

ABD’li yönetken ve piyanist. Yahudi bir ailenin çocuğu olarak Ohio eyaletinin Cincinnati kentinde 23 Haziran 1943 tarihinde dünyaya geldi. Anne tarafından büyükbabası bir sinagogda koro yönetkeni ve bağdardı. Lawrence ismindeki babası ise kırın küğü yapan topluluklarda “Larry Lee” adı ile kemancılık yapmaktaydı. Anne Helen Goldstein Levine ise “Helen Golden” ismini kullanan bir “Broadway” sanatçısıydı. James Lawrence Levine kendisinden iki yaş küçük olan erkek kardeşi Tom ile pek yakındı. Hatta Tom 1974 yılında James ile Cincinnati’den New York kentine birlikte taşındı. Tom ağabeyinin iş konusunda en büyük destekçisi oldu; prova çizelgelerini hazırladı, alan çalışmalarını hazırladı, nerede ve hangi şartlar altında yaşanılacağını araştırdı ve James Levine Avrupa’ya her zaman kardeşinin eşliğinde yolculuklar yaptı. Tom oldukça iyi bir ressamdı. James Levine’in evlilik danışmanı olan bir de kız kardeşi bulunmaktaydı. Sanatçı daha çok küçük bir çocuk iken piyano çalışmaya başladı. Henüz on yaşında iken 21 Şubat 1954 tarihinde Felix Mendelssohn’un “İkinci Piyano Konçertosu”nu “Cincinnati Sinfoni Orkestrası” eşliğinde bir gençlik dinletisinde seslendirdi. Bunun ardından James Levine ani bir kararla “LaSalle Dördülü”nde birinci kemancı olan Walter Levin ile küğ çalışmaya başladı. 1956 yılında Vermont’ta bulunan “Marlboro Küğ Okulu”nda Rudolf Serkin’den piyano dersleri aldı. Bir sonraki yıl “Aspen Küğ Okulu”nda Rosina Lhévine ile piyano çalışmaya başladı. Cincinnati’nin pek gözde okullarından biri sayılan “Walnut Hills Yüksek Okulu”ndan mezun oldu. 1961 yılında “Juilliard Küğ Okulu”na girdi ve burada Jean Morel’den yönetkenlik dersleri aldı. 1964 yılında bu okulu bitirdi ve “Baltimore Sinfoni Orkestrası”nın bir projesi olan “Amerikan Yönetkenleri Grubu”na katıldı.Esas olarak “Metropolitan Operası”nın küğ direktörlüğü görevini üstlenmesinden sonra pek tanındı. Bu göreve 1975 yılında getirildi ve 1976 yılından 2016 yılına dek bu konumunu sürdürdü. Sanatçı sayısız kayıtlar gerçekleştirdi, radyo ve televizyon yayınlarına katıldı. Tüm bunların yanısıra “Ravinia Festivali”nde, “Münih Filarmoni Orkestrası”nda ve “Boston Sinfoni Orkestrası”nda küğ direktörlüğü sorumlulukları aldı. 1980 yılında “Lindemann Genç Sanatçılar Gelişim Programı”nı başlattı ve gelecek vaad eden ırlağanlar, yönetkenler ve diğer küğcüler ile ertiksel gelişimlerini güçlendirmek amacıyla çalıştı. James Lawrence Levine 2011 ile 2013 yılları arasında sağlık sorunları nedeniyle yönetkenliğe, idari işlerine ve küğsel etkinliklerine ara vermek zorunda kaldı. 2015-2016 dinleti mevsimi sonrasında ise “Metropolitan Operası”ndaki görevinden emekli oldu ve bu kurumun onursal küğ direktörlüğüne atandı. 12 Mart 2018 tarihi itibariyle ise -kendisi tarafından inkar edilen- ancak “Metropolitan Operası” yönetimi tarafından aşırı ve yanlış bulunan seksüel tercihlerinden ötürü bu kurumdaki tüm görev ve ilişkilerinden resmi olarak ayrılmak zorunda kaldı. 2 Aralık 2017 tarihinde “New York Times” gazetesi -anılan tarihte- 40 ile 60 yaşlarında olan, fakat 20’li yaşlarında Levine’in öğrencisi oldukları dönemde ünlü yönetkenin seksüel tacizine uğrayan dört erkek küğcüye ait ayrıntılı bilgiler içeren uzun bir yazı yayınladı. Hemen ertesi gün “Metropolitan” yönetimi Levine ile tüm ilişkilerini sonlandırdı ve santçı ile yapılmış olan ileriki tarihli tüm anlaşmaları iptal etti. Benzer şekilde “Ravinia Festivali” hiç gecikmeden Levine ile bağlarını kesti. “Boston Sinfoni Orkestrası” ise gelecekte hiçbir şekilde Levine ile anlaşma yapmayacaklarını  duyurdu. 2018 yılının Mart ayı sonlarında Levine ile ilişkili soruşturma tamamlandı ve konu ile ilgili güvenilir kanıtlar bulundu. Sonuç olarak “Metropolitan Operası” idaresi cinsel açıdan taciz edici tavır ve davranışlarından ötürü sanatçı ile tüm bağlarını kopardı. Levine New York kentinde Batı Merkez Park üzerinde bulunan San Remo yerleşkesinde yaşamaktadır.

Lexikon:

Sözlük, lügat. Bkz. Musik lexikon.

\ Leygraf, Hans:

İsveçli piyanist. Alman-Avusturya kökenli bir çiftin çocuğu olarak 7 Eylül 1920 tarihinde İsveç’in başkenti Stokholm’de dünyaya geldi. Daha küçük bir çocuk iken küğ sanatına yetenekli olduğu saptandı. Stokholm’de Schnabel’in öğrencisi olan Gottfried Boon ile piyano eğitimine başladı ve İsviçre’de Anna Hirzel-Langenhan ile bu eğitime devam etti. Dokuz yaşında iken “Stokholm Filarmoni Orkestrası eşliğinde yalkıcı olarak dinleti verdi. Oniki yaşında ilk piyano resitalini gerçekleştirdi. “Münih” ve “Stokholm” üniversitelerinde bağdama ve yönetkenlik eğitimi aldı. 2. Büyük Savaş sonrası tüm Avrupa’da, “Sovyetler Birliği”nde, ABD’de ve Uzakdoğu’da dinleti dolaşılarına çıktı. “Viyana Filarmoni Orkestrası” ile Londra, Hamburg ve Münih’de sahnede yer aldı. “Londra Sinfoni Orkestrası”, “BBC Orkestrası” gibi köklü orkestralar sanatçıya eşlik yaptılar. Hans Leygraf Blomstedt, Celibidache, Dohnanyi, Dorati, Ehrling, Fricsay, Gielen, Kempe, Sawallisch, Solti ve Szell gibi ünlü yönetkenlerle çalma fırsatları elde etti. Ertiksel yaşamında özellikle Mozart yaratıları üzerine yaptığı dahice piyano yorumları ile pek tanındı. Mozart’ın piyano sonatlarının tümünü kayda almıştır. Leygraf ayrıca bir orkestra yönetkeni olarak da sorumluluklar almıştır. Yazdığı orkestra ve oda küğü yaratıları ile takdir edilmiştir. Sanatçı televizyonlarda, long play çalarlarda ve radyo programlarında sıklıkla kitlenin önüne çıkmıştır. Innsbruck, Darmstadt, Stockholm, Hannover ve Berlin’de öğretmenlik yapmış, “Mozarteum Küğ Yüksek Okulu”nda ve Salzburg’da tam zamanlı öğretmen olarak bulunmuştur. 2007 yılının Eylül ayında üst düzey yetenekli öğrenciler için uluslararası bir ustalık kursunda öğretmenlik üstlenmiştir. “Caprice Records” ve “Danacord Records” için çok sayıda kayıt gerçekleştirmiştir. Sanatçı 12 Şubat 2011 tarihinde yine Stokholm’de sonsuzluğa göç etmiştir.

LH (Left Hand):

(İng.) Sol el. Sol el ile çalarak. Sol elin parmakları kullanılarak gerçekleştirilen çalış biçimi. Bkz. LH pizz.

LH pizz.:

(İng.) Left hand pizzicato. Sol el ile tel didilerek elde edilen çalış biçimi. Sol el pizzicatosu. Bkz. Pizzicato, LH, LH pizz. +

Liasion:

(Fr.) Bağ. Bağlantı. Birleşme. Bitişme. Ulama.

Liberazione:

(İt.) Özgürleştirerek, serbest bırakarak. Serbest kalma, serbest bırakılma. Bkz. Rilascio, Rilasciante.

Libitum (ad libitum):

Seçme. İsteğe bağlı olarak.

Libretto:

Libretto, güfte, cönk. Vokal bir eserin sözleri, ses için yazılmış bir yaratının metni.

Liebeslied:

(Alm.) Aşk şarkısı. Trubadur aşk şarkısı. Aşk şarkıları. Bkz. Lied, lieder.

Lied:

(Alm.) Şarkı. Bir şiirin bağdanmasıyla ortaya çıkan yaratı. Bu eserlerde insan sesine (seslerine) genellikle piyano eşlik eder. Bkz. Lieder. Liebeslied.

Lied ohne worte:

(Alm.) Sözsüz şarkı. Sözsüz romans, sözsüz lied (lid).

Lieder:

(Alm.) "Lied"in çoğuludur. Şarkılar. Bkz. Lied. Liebeslied.

Lieto:

(İt.) Şen, güler yüzlü. Mutlu, neşeli. Memnun, eğlenmiş. Mest olmuş, hoşça vakit geçirmiş.

\ Lifshitz, Sébastien:

Fransız senarist ve film yönetmeni. 21 Ocak 1968 tarihinde Paris’de dünyaya geldi. “Ecole du Louvre”da öğrenci olduktan sonra “Paris Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü”nü bitirdi. “La Fémis” isimli görüntü ve ses üzerine yoğunlaşmış eğitim veren okulda öğretmenlik yapmaktadır. Yahudi kökenli bir gay olarak tanınmaktadır. Lifshitz’in tüm çalışmaları gay konuları ile ilgilidir. 2004 yılında yaptığı “Vahşi Taraf” filmi, anıları ileri ve geri sarma yöntemiyle bir transseksüel fahişeye ait birkaç anlatı içermektedir. Sanatçı, LGBT konularını içeren bu filmiyle “Teddy Ödülleri”ni iki kez kazandı. Söz konusu film, bağımsız bir komite tarafından “Berlin Uluslararası Film Festivali”nde yılın en iyi filmleri arasında gösterildi. 2004 yılında “Vahşi Taraf” filmi en iyi uzun metrajlı film ödülünü aldı, ayrıca 2013 yılında transseksüel Fransız şov yıldızı Marie-Pierre Pruvot’a ilişkin çektiği film “Bambi” en iyi belgesel film seçildi. 20 Mayıs 2014’te “Rizzoli Uluslararası Yayıncılık” şirketi, Lifshitz’in 20. yüzyılın başlarına ait eşcinsel temalı fotoğraflardan oluşan bir koleksiyon olan “The Invisibles: Vintage Portraits of Love and Pride - Görünmezler: Aşk ve Gururun Nostaljik Portreleri”ni yayınladı.

Ligadura:

(İsp.) Bağ.

Ligato:

(İt.) Bağ, bağlı. Bkz. Legato.

\ Lindblad, Adolf Fredrik:

İsveçli romantik dönem bağdarı. 1 Şubat 1801 tarihinde Skanninge’de dünyaya geldi. Babası belli değidir. Yaşamının ilk yıllarını annesi ve üvey babası ile Östergötland eyaletinde geçirdi. Küğ eğitimi almaya oldukça küçük yaşlarda başladı, ilk olarak piyano ve flüt dersleri aldı. 1816 yılında, onbeş yaşında iken yazdığı flüt konçertosu Norrköping kentinde çalındı. Bu eserle bağdar olarak ilk başarısını elde ettiyse de üvey babası ticaret yapmayı öğrenmesi için O’nu onyedi yaşında iken Hamburg’a gönderdi. Lindblad bu zorlamaya yalnızca bir yıl katlandı. İsveç’e geri döndükten bir yıl sonra, 1823 yılında “Uppsala Üniversitesi Küğ Okulu”na kaydını yaptırdı. Bu kentte Johann Christian Friedrich Haeffner ile uyum bilgisi ve bağdama teknikleri çalıştı. Bu yolda kendisini özellikle Malla Silfverstolpe cesaretlendirdi. Lindblad elde ettiği bu özgüvenle Berlin’e gitti ve Carl Friedrich Zelter’den eğitim aldı. Berlin’de iken 1826 yılında sanatçı 12 halk şarkısı düzenlemesini içeren “Der Nordensaal”ı yayınladı. Bu kentte, henüz onyedi yaşında olan Felix Bartholdy Mendelssohn ile tanıştı ve birlikte çalıştı. Lindblad 1827 yılında İsveç’e döndükten sonra bu ikili bağlantıyı kesmedi ve birbirleri ile mektuplaşma yoluyla fikir alışverişini sürdürdü. Ülkesine döndüğünde küğ sanatında derinleşmek ve ilerlemek için kararını verdi. Sanatçı bir piyano okulu açtı ve 1861 yılına dek burayı çalıştırdı ve aynı zamanda İsveç Kraliyet ailesinin küğ eğitmeni olmak için kontrat imzaladı. Veliaht prens Oscar I’in ve kralın çocukları olan Prens Gustavus ve Prenses Eugenie’nin öğretmenliğini yaptı. Bu konumundan ötürü yeterli miktarda para kazanabilmiş olması sanatçının kendisini bağdamaya tamamen adayabilmesini sağladı. İkiyüzden fazla İsveç şarkısı ya da lied’i bağdadı, bu sayede kendisine “İsveçli Schubert” ve “İsveç Şarkılarının Babası” gibi isimler yakıştırıldı. Lindblad Uppsala’daki ilk yılını tamamladıktan sonra ilk yayınını gerçekleştirdi. Bu yayın kendisine ve öğretmeni Erik Gustaf Geijer’e ait bir dizi şarkı bağdasını içeren bir kolleksiyondu. Bu şarkılar gerçek halk ezgilerini kaynak olarak kullanmayan, ancak İsveç ruhu taşıyan yaratılar olarak tarihe geçti. Kaleme aldığı İsveç şarkılarının başarısı kısmen yıldız öğrencisi, “İsveç Bülbülü” olarak da bilinen ünlü soprano Jenny Lind’in yardımından kaynaklandı. Jenny Lind, bağdarın vokal bağdalarına sık sık yardımcı oldu ve bunları düzenli olarak salonlarda ve dinletilerinin bis parçası olarak seslendirdi. Lindblad’ın Jenny Lind ile yaptığı bu işbirliği çok sayıda başarıyı da beraberinde getirdi. Örneğin Lindblad, Jenny Lind’i Paris’te ırlama çalışmaları yaparken pek tanınmış opera bağdarı Giacomo Meyerbeer ile tanıştırdı ve bu tanışıklık Lind’in Almanya ve İngiltere’deki popülaritesinin hızla yükselmesine yol açtı. Lindblad bununla da yetinmedi ve Lind’i ayrıca Mendelssohn ile tanıştırdı. Lindblad ile Lind’in ilişkileri giderek daha romantikleşti ve birbirlerine çok düşkün bir çift haline geldiler. Bunu fark eden Lindblad’ın eşi Sophie (Per Ulrik Stenhammar’ın kız kardeşi) bağdara ayrılmayı teklif etti. Böylece bu ikili bir evlilik yapabilecekti. Ancak Adolf Fredrik bu ayrılma teklifini reddetti. Aralarındaki romantik ilişki böylece sona erdi. Yazdığı ır parçaları ile tanınsa da Lindblad büyük çaplı yaratılar da kaleme aldı. 1831 yılında “Büyük Do’dan 1. Sinfoni”sini tamamladı. Bu eserin birinci bölümü aynı yıl “Riddarhuset - The House of Nobility” (Asiller Evi)’nde seslendirildi. Sinfoninin tümü 25 Mart 1832 tarihinde çalındı. Ancak, sinfoni yeterli övgüyü alamamıştı. Nihayet 1839 tarihinde Mendelssohn yönetimindeki “Leipzig Gewandhaus Orkestrası “ bu eseri çaldığında sinfoninin yapısal formunun ne kadar güçlü olduğu ve yaratıcılıkta aşama kaydettiği anlaşıldı. Robert Schumann “Neue Zeitschrift für Musik - Yeni Küğ Dergisi”nde Lindblad’ın eseri için çok olumlu bir kritik yazdı. Bu olumlu geri dönüşler sanatçıyı 2. Sinfonisini yazmak için cesaret verdi. Ayrıca iki yaylı çalgılar beşili, üç keman sontı, yedi yaylı çalgılar dördülü ve “Frondörerna - Asiler” isimli bir opera bağdadı. Bağdar İsveç küğünü dünya çapında kabul gören bir konuma getirmek için çok çaba harcadı ve bu amacına kısmen ulaştı. Yaşamının sonlarına doğru büyük yaratılar ortaya koymak için çaba harcamaktan vazgeçti ve zamanının çoğunu arkadaşı ve dostu olan küğcüler için çağdaş İsveç küğü tarzında parçalar yazmakla geçirmeye başladı. 77 yaşında iken 23 Ağustos 1878 tarihinde Linköping’de sonsuzluğa göç etti. Bkz.: Haeffner, Johann Christian Friedrich; Silfverstolpe, Malla; Zelter, Carl Friedrich; Mendelssohn, Felix Bartholdy; Geijer, Erik Gustaf; Lind, Jenny; Meyerbeer, Giacomo; Lindblad, Sophie; Riddarhuset; Leipzig Gewandhaus Orchester; Schumann, Robert; Neue Zeitschrift für Musik.

\ Lindmark, Susanna:

“Arctic Light”ın yönetkeni ve kurucusu olan ses pedagogu ve koro yönetkeni Susanna Lindmark, “Arctic Light” ve çocuk koroları için yaratılar bağdamakta ve düzenlemeler yapmaktadır. Çocuk korosu, ses ve şarkı söyleme teknikleri  yöntemlerinde uzmanlaşmış olan Lindmark, bu alanlarda uluslararası eğitmenlik yapmaktadır. 2005-2010 yılları arasında “İsveç Çocuk ve Gençlik Koroları Derneği” (Ungikör) yönetim kurulu üyesi olan Lindmark, “Norrbottensmusiken, Bölgesel Müzik Enstitüsü Çocuk ve Gençler için Gelişim Projeleri” yöneticisidir.

\ Lintu, Hannu:

“Finlandiya Radyo Sinfoni Orkestrası”nın birinci yönetkenidir. 13 Ekim 1967 tarihinde Finlandiya’nın Rauma kentinde dünyaya geldi. “Turku Konservatuvarı” ve “Sibelius Akademisi”nde çello ve piyano öğrenimi gördü. Atso Almila ile başladığı yönetkenlik eğitimini Jorma Panula ve Eri Klas ile sürdürdü. Ilya Musin’in yönetkenlik üzerine verdiği ustalık sınıfı derslerine katıldı. 1994 yılında katıldığı “Nordik Yönetkenlik Yarışması”nı kazandı. 1996 yılında “Sibelius Akademisi”nden onur ödülleri alarak mezun oldu. 1998 yılından 2001 yılına dek “Turku Filarmonik Orkestrası”nın birinci yönetkenliği sorumluluğunu üstlendi. 2005 yılında Fin çağdaş küğ topluluğu “Avanti”nin sanatsal yöneticisi oldu. 2009 yılından 2013 yılına dek “Tampere Filarmonik Orkestrası”nın birinci yönetkenliğini yaptı. 2010 yılı Aralık ayında “Finlandiya Radyo Sinfoni Orkestrası” yazılı bir açıklama yayınlayarak orkestranın yönetkenliğini üç dinleti mevsimi boyunca sanatçıya verdiğini bildirdi. 2012-2013 mevsiminde birincil konuk yönetken olarak orkestra ile yeni bir sözleşme imzaladı. 2014 yılı Eylül ayında “Sibelius Akademisi”nde yarı zamanlı olarak yönetkenlik dersleri vermeye başladı. 2016 yılı Nisan ayında “FRSO” Lintu’nun sözleşmesini birincil yönetken olarak 2021 yılı sonuna dek uzattığını açıkladı. 2019 yılı Mayıs ayında “Finlandiya Ulusal Opera ve Balesi” kurumu sanatçının 1 Ocak 2022 tarihinden 30 Haziran 2026 tarihine dek yönetken olarak bu kurumda çalışmak üzere kontrat yaptığını bildirdi. Finlandiya dışında Lintu 2002-2005 yılları arasında “Helsingborg Sinfoni Orkestrası”nın birinci yönetkenliğini ve sanatsal danışmanlığını gerçekleştirdi. Ocak 2009’da İrlanda’da “RTE Ulusal Sinfoni Orkestrası”nı yönetti. Elde ettiği büyük başarıdan dolayı “RTE Ulusal Sinfoni Orkestrası”nın 2010-2011 dinleti döneminde birincil konuk yönetkenliğine getirildi ve bu konumunu 2013 yılı Mayıs ayına dek sürdürdü. 2018 yılında ilk kez yönettiği “Paris Orkestrası”nın yanısıra “Hollanda Radyo Filarmoni Orkestrası”nın da konuğu oldu.  Ayrıca “Şikago Sinfoni Orkestrası”, “Montreal Sinfoni Orkestrası”, “Strasbourg Filarmoni Orkestrası” ile “Tonkünstler Orkestrası”na yönetkenlik yaptı. 2019-2020 dinleti sezonunda “Boston” ve “Detroit” sinfoni orkestralarından davetler aldı. Sanatçının yönettiği diğer orkestralar arasında “Macar Filarmoni Orkestrası”, “Baltimore”, “St. louis” ve “Cincinnati” sinfoni orkestraları ile “Yeni Japon Filarmoni Orkestrası”, “Singapur Sinfoni Orkestrası”, “NDR Elbphilharmonie Orkestrası” bulunmaktadır. Sanatçı, “Savonlinna Festivali”nin de düzenli yönetkenlerindendir. Helsinki’de ikamet eden sanatçı “Claves”, “Dacapo”, “Danacord”, “Hyperion”, “Naxos” ve “Ondine” şirketleri için değirmiler çizitlemiştir. Lintu, Siena’da bulunan “Chigiana Küğ Akademisi”nde Myung-Whun Chung ile ustalık kurslarını birlikte yürütmektedir.

Lir:

Lirin icadının mitolojik bir öyküsü bulunmaktadır. Bu öyküye göre Tanrı Mercurius kaplumbağa kabuğundan lir yapmıştır ve ana karnında küğ öğrendiği söylenmektedir.

Lirica:

(İt.) Lirik. Şiirsel. İçtenlikli. Duygu yüklü yaratı. Lir denilen çalgının eşliğinde okunan şiir ya da şarkı. Bkz. Lirico.

Lirico:

(İsp.) Lirik. Şiirsel. İçtenlikli. Duygu yüklü yaratı. Bkz. Lirica.

Lirik:

Editörlüğünü Ahmet Say’ın yaptığı ve ancak iki sayı yayınlanabilen bir küğsel dergidir.

Lirik:

(Bkz. Lyric [İng.], Lyrique [Fr.], Lyricus [Latince], Lyricos [Yunanca]) Coşku ve ilham dolu anlamına gelir. Duygular coşkun bir dille anlatılır. Genellikle yazın sanatı ve küğde kişisel duyguları dile getiren yaratılar için kullanılan bir sıfattır. Lirik bir sanatsal yaratı genellikle o yaratıyı izleyen kişi ya da kişileri büyük etki altında bırakır, bu anlamda çok etkilidir. Lirik kelimesinin bir başka anlamı ise sözlü yaratılarda “şarkı sözü” karşılığında kullanılmış olmasıdır. Özellikle “rap” küğünde şarkı sözü anlamına gelir. Lirik yaratılarda konu ya da konular bireysel veya toplumsal mutluluklardan duyulan sevincin ifadesi; felaketlerden duyulan üzüntü ve acılar; aşk, ayrılık, özlem, ölüm acısı gibi bireysel duygulardır. Küğlendirilmiş lirik şiirlere iki örnek aşağıda yer almaktadır:
Yeni mektup aldım gül yüzlü yardan
Gözletme yolları gel deyi yazmış
Sivralan Köyü’nden, bizim diyardan
Dağlar mor menevşe gül deyi yazmış.
(Aşık Veysel)
Gönül gurbet ele çıkma
Ya gelinir ya gelinmez
Her dilbere meyil verme
Ya sevilir ya sevilmez.
(Erzurumlu Emrah)
Lirik eserlerde bireysel duygular içten geldiği gibi ortaya konulur. İçli bir dil ve anlatım kullanan bu ürünler esin doludur. Türk edebiyatı ve küğünde aşık (lar) ya da saz şairi(leri) adı verilen halk ozanları şiirlerini sazla söylemişlerdir ve hala da saz eşliğinde söylemektedirler. Lirik şiirler, dünya edebiyatlarında ve küğlerinde en çok işlenen ve sevilen şiir türüdür. Türk edebiyat ve şiirinde de halk aşıklarının veya halk şairlerinin söyledikleri şiirlerin veya okudukları sözlü küğsel ürünlerin pek çoğu liriktir. Batı’da “Rönesans” dönemi ozanlarının (Petrarca, Ronsard gibi...) ve daha sonra da içe dönük “Romantik” dönem ozanlarının (Lamartine, Hugo, Musset gibi) duygusal ve öznel nitelik taşıyan şiirleri bu türün başarılı örneklerindendir. Lirik şiir ve küğün de Türk sanat yaşamında sıklıkla kullanıldığı bilinmektedir. Divan edebiyatında Fuzuli ve Nedim, halk kültüründe Yunus Emre, din dışı alanda Karacaoğlan ve ileriki yıllarda Yahya Kemal gibi büyük edebiyatçılar ve ozanlar yetişmiştir. Örneğin, Fuzuli’nin “Su Kasidesi” pek tanınmış olup aruz kalıbında “fa'ilatün fa'ilatün fa'ilatün fa'ilün” olarak yazılmıştır. Bu kaside üstün bir lirik söyleyiş ve sanatlı anlatımıyla bir baş yaratıdır. Lirik sanatın ana işlevi insana güzellikleri, incelikleri sunmak ve kişide küğsel yapının ve eğitimin oluşmasını sağlamaktır. Lirik şiir bu nedenle genellikle küğle iç içedir.

Lirik:

Eski Yunan kültüründe “lir” (lyra) eşliğinde söylenen edebi ürünlere ve şiirlere verilen isim. Telli bir saz olan “lir” döneminin en gözde çalgılarından birisiydi. Eski Yunan’daki “lirik” sözcüğü hemen anlaşılacağı üzere bugünkü anlamında kullanılmamaktaydı. Elbette Eski Yunan’da da lirik şiirin özünde duygular bulunmaktadır, ancak dönemin ozanları bunları çalgı eşliğinde ifade etmeyi yeğlemekte ve kendi duygularını yansıtmaktadırlar. Özellikle yalkın lirikte kişinin iç dünyası ön plandadır. Lirik yapıtlar ozanın en içten duygularını dile getiren bir tür olup ilk örnekleri Ege kıyılarında görülür. İlk lirik şiirlerin konuları arasında “hymnos”lar, yani tanrılara övgüler ile mitoloji vardır (Bkz.: Lir, Lyra).

Lirik Türküler:

Bu türkülerde asıl amaç aşk ve sevda, acı ve ayrılık, keder ve sevinç gibi duygu ve heyecanların yoğun bir biçimde anlatılmasıdır. Türkülerimiz içinde sanatsal yönü en ağır basanlar bunlardır. Hayaller, simgeler, çeşitli kavramlar ve manzumlar bu türkülerde sıklıkla karşımıza çıkarlar. “Lirik Türküleri” kendi aralarında birkaç alt gruba ayırabiliriz:
a) Aşk ve sevda konulu türküler,
b) Gurbet, sıla ve mahpushane türküleri,
c) Ağıtlar,
d) Ninniler.
Bunlardan “aşk ve sevda konulu türküler”de duygu ön düzeyde olup içli, saf ve içten bir sevgi anlatımı görülür. Çoğunluğunda saz şairlerinin imzası bulunur. Dikkati çeken bu özelliğiyle “aşk ve sevda konulu türküler” halk şiirimizde sayısal açıdan en büyük oranı oluştururlar. Örneğin:
     Sabah oldu tan yerleri atıyor
     Bütün kuşlar destur almış ötüyor
     Ayşeciğim odasında yatıyor
               Şakı bülbül var uyandır yarimi
              Ben kıyamam sen uyandır yarimi
     Çıkabilsem sarayına köşküne
     Can boyanıh anber ile miskine
     Seni beni yaradanın aşkına
               Şakı bülbül var uyandır yarimi
               Ben kıyamam sen uyandır yarimi

Lirizm:

Duygu ve düşüncelerin coşkun bir tarz ile yansıtıldığı yaratılarda bu tür duyguların içten geldiği gibi coşkuyla, etkili bir şekilde anlatımına “lirizm” denir. Bireysel duygular içten geldiği gibi aktarılır. Esin dolu, içli bir dili bulunan anlamlarındadır. Bu niteliği taşıyan düzyazı ürünlerini de kapsamaktadır. Bkz. Lyrisme.

Liscio:

Kayıcı, kaydırıcı.

Listesso tempo:

Aynı tempoda, aynı hızda.

Litanie:

Uzun bir ardış ile meydana getirilen dua.

Liturgie:

Belli bir kilisenin ibadeti.

\ Livaneli, Zülfü:

Türk özgün küğ sanatçısı, politikacı, yazar ve yönetmen Zülfü Livaneli 20 Haziran 1946 tarihinde Konya’nın Ilgın kazasında doğmuştur. Tam adı Ömer Zülfü Livanelioğlu’dur. Aslen Artvin Yusufelili’dir. “Ankara Maarif Koleji” (TED) mezunudur. Daha sonra Amerika Birleşik Devletleri’nde “Fairfax Konservatuvarı”nı bitirmiştir. Zülfü Livanelioğlu bağlama çalmayı teyzesi Nazmiye (Türeli) Yücel’in eşi olan eniştesi Turhan Yücel’den Ilgın’da yaşadığı yıllarda ve yaz tatillerinde öğrenmiştir. Zülfü Livaneli küğü ile birçok ulusal ve uluslararası ödül aldı ve yaratıları Joan Baez, Maria Farandouri, Maria del Mar Bonet, Leman Sam gibi onlarca yerli ve yabancı sanatçı tarafından yorumlandı. Kültür, sanat ve politika alanında Türkiye’nin önemli isimlerinden birisi olan sanatçı, sanat yaşamı boyunca 300’e yakın bağdaya ve 30 film küğüne imzasını attı. Türkiye’den ansızın ayrılarak İsveç’e giden ve sürgün yıllarında bulaşıkçıklık dahil muhtelif işlerde çalışan Livaneli’nin en büyük arzusu Türkiye’de suçlanan kişilerin uğrak yeri haline gelen İsveç’te bulunan ünlü yazar, gazeteci veya şairlerle karşılaşabilmekti. Bugüne kadar üç uzun metrajlı film yönetti: “Yer Demir Gök Bakır”, “Sis” ve “Şahmaran”. “Valencia Film Festivali”nde “Altın Palmiye” ve 1989’da “Montpelier Film Festivali”nde “Altın Antigone” ödülüne layık görüldü. “Sis”, “En iyi Avrupa Film Ödülü”ne aday gösterildi. Sanatçının filmleri Türkiye, ABD, Fransa, Almanya, İsviçre, ve Japonya’da gösterime girdi ve BBC, WDR, İspanya, Kanada ve Japon televizyonları gibi birçok televizyon şirketine satıldı. Ekim 1986’da Cengiz Aytmatov’un daveti üzerine Federico Major, Yaşar Kemal, Arthur Miller ve diğer ünlü sanatçı ve düşünürlerin katıldığı Kırgızistan ve daha sonra Wengen, Granada ve Mexico City’de toplanan “Issyk-Kul Forumu”nda yer aldı. Livaneli; Elia Kazan, Jack Lang, Vanessa Redgrave, Arthur Miller, Mikhail Gorbaçov gibi ünlü kişilerle birlikte dünya kültürünün ilerlemesi ve dünya sanatlarının gelişmesine katkıda bulunmak üzere çalışmalarda bulundu. 1996 yılında merkezi Paris’te bulunan “Unesco” (Birleşmiş Milletler Eğitim Kültür Bilim Kurulu) tarafından büyükelçilik verilen sanatçı Livaneli, 1978 yılında yaptığı “Nazım Türküsü” adlı albümde Nazım Hikmet’in şiirlerinden bestelediği şarkıları bir araya getirdi. “Arafatta Bir Çocuk”, “Geçmişten Geleceğe Türküler”, “Sis”, “Orta Zekalılar Cenneti”, “Diktatör ile Palyaço”, “Sosyalizm Öldü mü”, “Engereğin Gözündeki Kamaşma”, “Bir Kedi, Bir Adam, Bir Ölüm”, “Mutluluk” ve “Leyla’nın Evi” kitaplarının yazarı olan Livaneli halen “Vatan Gazetesi”nde köşe yazarlığına devam etmektedir. Sanatçı uluslararası kültür çevrelerinde tanınmakta ve saygı görmektedir. Zülfü Livaneli’nin kızı Aylin Livaneli eğitimi ve yaptığı pek çok işten sonra küğ ile ilgilenmiş, 5 albüme imza atmıştır. Küğe ara veren Aylin Livaneli şu an yurt dışında ekonomi üzerine eğitim almaktadır. Yayınlanmış 3 kitabı bulunmaktadır. Zülfü Livaneli’nin 19 Mayıs 1997 tarihinde “Ankara Hipodrom Meydanı”nda verdiği dinletiye yaklaşık 500.000 kişi katılmıştır.

Lively:

(İng.) Canlı, hareketli. Hayat dolu, neşeli. Parlak ve enerjik. Heyecanlı, heyecanlandırıcı. Hararetli ve diri. Kıvrak. Oynak. Yaşam dolu bir renkle. Şuh ve şakrak bir edayla çalınması istenen parçalarda kullanılan bir terimdir. Fıkırdak ve kıpırdak.

Lizenza:

Serbestçe.

Lobo, Duarte:

Geç Rönesans ve Erken Barok döneminde yaşamış olan Portekizli bağdar. Yaşamına ait bilgiler son derece azdır. Yaklaşık olarak 1565 yılı civarında güney Portekiz’de Alentejo’da yer alan Alcaçovas’ta dünyaya gelmiştir. Eduardus Lupus olarak da bilinmektedir. Evora’da bir koronun çocuk üyesi olarak küğ hayatına başladı. Filipe de Magalhaes ve Manuel Cardoso gibi isimlerle birlikte O da akademik çalışmalarını Evora’da Manuel Mendes’in öğrencisi olarak yaptı. Portekiz Kralı John IV döneminde bu isimler Portekiz polifoni sanatının “altın çağı”nın temsilcileri olarak kabul edilirler. Meslekte ilk konumu “Evora Katedrali”nin kapel ustası olmasıdır. 1589 yılından bir süre önce Lizbon’da bulunan darülaceze ve hastanede kapel ustası olarak çalıştı. 1591 yılında “Lizbon Katedrali”ne kapel ustası olarak atandı ve bu konumunu 1639 yılına kadar sürdürdü. Bu konum o tarihte Portekiz’deki en prestijli ertiksel konumdu. Lobo ayrıca “Sao Bartolomeo Semineri”nin direktörü olarak görev üstlendi. Sanatçı Lizbon’da “Kutsal Piskoposluk Manastırı Koleji”nde küğ öğretmenliği de yapmıştır. Bu okulda Manuel Machado isimli küğ sanatçısı ve bağdarının öğretmeni oldu. Duarte Lobo’nun yaşam süreci Barok küğ çağı ile çakışmakta olmasına karşın sanatçının biraz daha konservatif davranarak bir önceki Rönesans dönemi ustalarının örneklerini benzetlediğini ve o dönemin tekniklerini kullandığını görüyoruz. Yaşam süreci boyunca Giovanni Pierluigi da Palestrina’nın polifonik stilinin Lobo’nun yaratılarında belirleyici bir rol oynadığı açıktır. Çağının en tanınmış Portekizli bağdarlarından birisiydi. Duarte Lobo 24 Eylül 1646 tarihinde yaşama gözlerini kapamıştır.

\ Loca:

Tiyatro, sinema, dinleti salonu, opera binası gibi yerleşkelerin salonlarında yapılmış olan özel bölmelerin ismidir. Bir etkinliği locadan izlemek genellikle daha fazla bilet ücreti ödenmesine neden olur. Locada oturanlar da kendilerini genel dinleyici kesiminden pek ayrıcalıklı hissederler. Bu nedenle localar, bir anlamda sınıfsal ayrımın bir yansımasıdır. Buna karşın tanıdığı kişilerle ya da aile üyeleriyle bir arada bir etkinlik izlemek arzusunda olanlar da loca’nın sağladığı bu olanaktan yararlanırlar.

Loco:

Yer. Yazıldığı yerde çalmak. Orada.

\ Lohan, Lindsay:

Lindsay Dee Lohan Amerikalı 1986 doğumlu oyuncu ve pop sanatçısı olup ikinci ismi Dee’yi Morgan olarak değiştirmiştir. Çocuk yaşta pek çok dergi ve televizyon reklamı için modellik yapmış, on yaşında “Another World” adlı televizyon dizisiyle oyunculuk yaşamına başlamıştır. 1998 yapımı “The Parent Trap” Lohan’ın rol aldığı ilk sinema filmidir. “Freaky Friday” (Çılgın Cuma-2003), “Mean Girls” (Kötü Kızlar-2004) ve Herbie: Fully Loaded (Herbie: Tam Gaz-2005) gibi yüksek gelirli filmler sayesinde şöhreti yayılan yıldız, 2004 ve 2005’te “Speak” ve “A Little More Personal” (Raw) adlı iki de küğ albümü çıkarmıştır. Yakın zamanlarda eğlence hayatı ve alkol/uyuşturucu kullanımından kaynaklanan yasal sorunlarıyla uluslararası magazin medyasından büyük ilgi görmüştür.

\ Lojkine, Boris:

Fransız film yönetmeni. 24 Temmuz 1969 tarihinde dünyaya geldi. “Ecole Normale Superieure”de öğrenci oldu, 1991 yılında felsefe dalında doçentlik ünvanı elde etti ve “Aix-Marseille Üniversitesi”nde öğretmen oldu. Uzun süre Vietnam’da yaşadı, bu süre dahilinde birçok belgesel hazırladı. Ancak, “Batılılaşmaya özendiği için Vietnam’dan bıktığını, bu ülkenin de diğerlerine benzemeye başladığını” belirterek belgesel çekmekten vazgeçti. Boris Lojkine artık başka bir yere gitmenin vaktinin geldiğini düşündü ve “Demokratik Kongo Cumhuriyeti”nde yaşamaya ve çalışmaya başladı. 2013 yılında Afrika’da çektiği ilk kurgu filmi olan “Hope”, 2014 yılında “Eleştirmenler Haftası SACD Ödülü”ne layık görüldü. “Camille” ile “2019 Locarno Uluslararası Film Festivali”nde “Seyirci Ödülü”nü kazandı. Filmografisi: “Ceux qui restent-Kalanlar” (2001), “Les Chantiers de la Coopération-İşbirliği İçin Çalıştaylar” (2004), “Les Ames Errantes-Gezgin Ruhlar” (2005), “Hope-Umut” (2014), “Camille” (2019).

\ Lolli, Franco:

Kolombiyalı senaryo yazarı, prodüktör ve film yönetmeni. 13 Haziran 1983 tarihinde Bogota’da dünyaya geldi. “La Fémis”ten mezun oldu. 2008 yılında “Clermont-Ferrand Kısa Film Festivali”nde “Jüri Büyük Ödülü”nü kazanan “Como Todo el Mundo - Herkes Gibi” ve 2012 yılında “Cannes Film Festivali”nde gösterilen “Rodri” isimli kısa filmlerin yönetmenliğini yaptı. İlk uzun metrajlı filmi “Gente de Bien - İyi İnsanlar”, 2014 yılında “Cannes Film Festivali Eleştirmenler Haftası”nda gösterildi ve 70’den fazla uluslararası festivalde listelere girdi. Bu film “San Sebastian”, “Lima”, “Ghent” ve “Havana”da ödüller kazandı. Franco Lolli, şirketi “Evidencia Films” aracılığıyla başka Kolombiyalı yazarların ürünlerini de değerlendirmektedir. Sanatçı, 2016 yılında Simón Mesa Soto’nun 2016 “Cannes Film Festivali”nde resmi seçim listesine giren kısa filmi “Madre - Anne” ile film yapımcısı ve görsel sanatçı Laura Huertas Millán’ın 2016 yılında “FIDMarseille”de jüri mansiyonu elde eden orta uzunlukta filmi “Black Sun - Kara Güneş”in yapımcılığını üstlendi. Sanatçının son filminin ismi “Litigante - Davacı”dır.

\ Lolli, Franco:

Sanat yönetmeni ve prodüksiyon tasarımcısı. 24 Mart 1910 tarihinde Venedik’e bağlı Lazise’de dünyaya geldi. Marcella Gaeta ile evlendi. “Herkül” (1960), “The Barbarians - Barbarlar” (1960) ve “Le Sette Folgori di Assur - Asur’un Yedi Şimşeği” (1962) en tanınmış ürünleridir. Lolli, 21 Mart 1966 tarihinde Roma’da sonsuzluğa göç etmiştir.

\ Longo, Alessandro:

İtalyan piyanist, bağdar ve küğbilimci. 31 Aralık 1864 tarihinde İtalya’nın Amantea komününde Achille Longo’nun oğlu olarak dünyaya gelmiştir. “Napoli Konservatuvarı”nda Beniamino Cesi ile piyano ve Paolo Serrao ile bağdama çalıştı. Mezuniyetinden sonra aynı okulda 1887 yılında Cesi’nin asistanı olarak piyano dersleri vermeye başladı ve 1897 yılında O’nun yerine geçti. Bir piyanist olarak “Ferni Dördülü” (Ferni Quartet) ve “Napoletano Dördülü” (Cantani, Parmiciano, Scarano ve Viterbini’den oluşan Quartetto Napoletano) ile oda küğü edimleri gerçekleştirmiştir. Sanatçı Napoli’de çeşitli küğ kurumları kurmuş ve bir dinleti piyanisti olarak pek tanınmıştır. 1944 yılında “Napoli Konservatuvarı”nın müdürlüğünü üstlenmiş ancak sonraki yıl, 80 yaşında iken vefat etmiştir. Domenico Scarlatti’nin elçinli çalgılar için sonatlarının tamamının redaksiyonunu yaparak yayına hazırlamıştır. Günümüzde Longo, bu yaratıların kapsamlı kataloğunu derlemesi ile hatırlanmaktadır. Uzun yıllar boyunca Scarlatti’nin elçinli çalgılar için yazdığı sonatlar “Longo numaraları” ile tanımlandı. “Longo Kataloğu” Scarlatti’nin eserlerinin 11 ciltte toplanması ile (Scarlatti Sonatları XI Cilt - Ricordi, 1906-1913) oluşmuştur. Bu sonatlar gruplanarak ele alınmış, daha sonra kronolojik olarak revize edilmiştir. Ancak “Longo sırasayılaması” daha sonra Ralph Kirkpatrick’in 1953 yılında yaptığı çalışma ile farklı bir şekilde gruplanarak revize edilmiştir. Böylece “Longo kataloğu” ile “Kirkpatrick kataloğu” yer değiştirmiştir. Longo ayrıca Domenico Gallo’nun yaratılarının da edisyonlarını hazırlamıştır. Çok sayıda piyano yaratısı yazmış, oda küğü eserleri kaleme almıştır. Dört el piyano için iki eseri, bir serenadı ve bir ardışı, fagot, obuva, flüt ve klarinet ile piyano için ardışları özellikle belirtilmelidir. Sanatçı 3 Kasım 1945 tarihinde İtalya’nın Napoli kentinde sonsuzluğa göç etmiştir. Sanatçının hem babası (Achille Longo senior) hem de oğlu (Achille Longo) küğ sanatçısı, öğretmeni ve bağdarıydılar.

\ Longping, Yuan:

Çin'de ulus düzeyinde en çok değer gören bilim insanı. Tarım bilimci. 22 Mayıs 2021 tarihinde 91 yaşında sonsuzluğa göç etti. O'nun ardından bütün Çin ulusu göz yaşı döktü. Çin halkının çok saygı gösterdiği bu bilim insanının ardından bu kadar gözyaşı dökülmesi O'nun Çin'in açlık sorununun çözülmesine sağladığı büyük katkıdır. Son derece dayanıklı ve bol verimli melez pirinç geliştiren bu bilim insanının lakabı "entellektüel köylü"dür. Her gün birkaç saatini tarlalarda geçiren bu bilim insanının küğ açısından önemi ise keman çalmasıdır. Bazen araştırmalarına ara vererek tarlalarda sapların arasında keman çalması örnek alınacak bir özelliğidir. Maddeye ait fotoğraflarda Yuan Longping'in keman çalan görüntülerini bulacaksınız.

Loure (Louré):

Ilımlı hızda eski bir Fransız dansı, sakin bir kırın. “Lur” (Lour) tarzında bir çalış, ağır ve lağar bir icra, uyuşuk ve sakin bir seslendirme tarzı. İlmekli yorum. Almancası: “Geschleift”.

\ Luigi Cherubini Gençlik Orkestrası:

Riccardo Muti tarafından 2004 yılında kurulan “Luigi Cherubini Gençlik Orkestrası”, adını Avrupa’da tüm zamanların en büyük bağdarlarından biri olarak kabul edilen İtalyan Luigi Cherubini’den almaktadır. Tüm İtalya’dan 30 yaş altı küğcülerin oluşturduğu bir topluluk olan “Luigi Cherubini Gençlik Orkestrası”nın üyeleri Riccardo Muti’nin önderlik ettiği saygın Avrupa orkestralarından yalkıcıların oluşturduğu bir kurul tarafından sınav ile seçilmektedir. Orkestra üyeleri yalnızca üç yıl süreyle orkestrada yer alabilmektedirler. Barok küğünden 20. yüzyıl küğüne dek çeşitlilik gösteren bir dağara sahip olan orkestra bu dağarı İtalya’nın yanı sıra Viyana, Paris, Moskova, Salzburg, Köln, St. Petersburg, Madrid, Barcelona, Buenos Aires ve diğer birçok kentin salonlarında dönüşümlü olarak sergilemektedir.

Lullaby:

(İng.) Ninni. Bkz. (İt.) Ninna, ninna nanna, ninnananna.

\ Lupac, Emil:

Sanatçı günümüzde halen üretim yapan Çek ve Bohemyalı yaylı çalgı yapımcıları arasında ayrıcalıklı bir konuma sahiptir. Emil Lupac keman, viyola ve viyolonsel yapmakta, bunları yaparken klasıl Stradivari ve Guarneri modelleri ile kalıplarını kullanmaktadır. Yapımda Bosna’dan getirttiği akça ağaçlar ile İtalya ve Bohemya’dan aldığı ladin ağaçlarını tercih etmektedir. Emil Lupac sonraları Çekoslovakya’ya bağlanmış olan Horni Myslova’da 1935 yılında doğmuştur. Eğitim hayatından sonra Josef Vávra ve Willibald Wilfer’in rehberlik yaptıkları dört yıllık bir kursa katılmış ve ustalık sınavını başarıyla vermiştir. Kurs sonrası üç yıl çıraklık ve hazırlık dönemi geçirmiş, bu dönemde yaptığı ön çalışmalar kendisine büyük yararlar sağlamıştır. Ayrıca Josef Pötzl ve Jiri Mrkvicka ile ek çalışmalar gerçekleştirmiştir. Yakın zamanlara dek Emil Lupac “Çek Keman Yapım Okulu”nun başta gelen öğretmenlerindendi ve bu okulda Bohemyalı, Moravyalı ve Slovakyalı tüm ustaların birikimlerini aktarmaktaydı. Öğrencileri arasında damadı Tomas Skala da bulunmaktadır.

\ Lupu, Radu:

Romanyalı piyanist. 30 Kasım 1945 tarihinde Romanya’nın Galati kentinde dünyaya geldi. Eğitimini “Moskova Konservatuvarı”nda tamamladı. 1969 yılında İngiltere’nin Leeds kentinde yapılan uluslararası bir yarışmayı kazandı ve bu tarihten itibaren İngiltere’de yaşamaya başladı.

Lusinghando:

Okşayarak, şefkatle, yumuşaklıkla. Elle okşayarak.

Lusinghiero:

Bkz. Lusinghando.

Luttuoso:

(İt.) Üzüntülü. Yaslı, hüzünlü, kederli, hazin. Matem havasında. Üzgün, acıklı, dokunaklı. Elemli ve mahzun bir tarzda.

Lyra:

Lir.

Lyre:

(Fr.) Lir. (Bkz.) Lyra.

Lyrique:

(Fr.) Lirik, şiirsel. Anlatı dolu. Duygulu.

Lyrisme:

(Fr.) Liriklik. Lirik dil. Lirik tür. Lirizm. Şiirsel, şiirsel güzellikte olan. Lirik biçemde olan. Lirik üslupta. Bkz. Lirizm.




Son Güncelleme:02.08.2021 22.17
Toplam Ziyaret:5750613
Online Ziyaretçi Sayısı:10
Bugünlük Ziyaret :372

Bu Site En İyi Firefox,Chrome,Safari'de ve 1024x768 Çözünürlüğünde Görünür.