V

\ Vachon, Pierre:

Fransız bağdar ve kemancı. 3 Haziran 1738 tarihinde Avignon kentinde dünyaya geldi ve 7 Ekim 1803 tarihinde Berlin’de yaşama veda etti. Yaklaşık olarak otuz yaylılar dördülü, çeşitli oda küğü yaratıları, operalar, keman için üç konçerto, keman ve sürekli bas (basso contino) için oniki sonat ve orkestral eserler yazdı. “Les Femmes et le Secret” (Kadınlar ve Sırlar) ismini taşıyan bir opera komik (opera buffa) yaratıları arasında bulunmaktadır. Paris’te Carlo Chiabrano’nun keman öğrencisi oldu ve ilk dinletisini 24 Aralık 1756 tarihinde verdi. Pierre Vachon bu dinletide kendi yaratılarından birini çalmıştı. 1786 yılında Prusya Kralı’nın Berlin’deki sarayına davet edildi. Uzun yıllar bu görevi sürdürdü. Sanatçı “Conti Prensi”nin orkestrasında birinci kemancı olarak yer almaktaydı.

\ Valentini, Giuseppe:

14 Aralık 1681 tarihinde dünyaya geldi. İtalyan kemancı, ressam, şair ve bağdar. Takma ismi “Straccioncino” olup İngilizce’de “Little Ragamuffin” olarak karşılık bulur. Türkçesi “Küçük pasaklı” olarak çevrilebilir. İsmi, yaratıcı ve özgün çalgısal küğler bağdamasıyla tanınır hale geldi. Roma’da Giovanni Battista Bononcini’den 1692 yılından 1697 yılına dek eğitim aldı. 1710 yılından 1727 yılına dek “10. Sermoneta Dükü” Prens Michelangelo Caetani’nin hizmetinde “keman çalganı ve küğ bağdarı” olarak çalıştı. Ayrıca Corelli’nin ardılı olarak 1710 ile 1741 yılları arasında “San Luigi Kilisesi”ndeki dinletileri yönetti. Sanatçının “İtalyan Barok Küğü”ne katkıları kayda değer olmakla birlikte çabaları Corelli, Vivaldi ve Locatelli’nin başarıları dolayısıyla gölgelenmiştir. Yaratılarının çoğu Avrupa ülkelerinde yayınlanmıştır. Giuseppe Valentini 1753 yılı Kasım ayında sonsuzluğa göç etmiştir.

Vals:

Üç zamanlı bir dans. Bkz. Valse, waltz, walzer. Eskiden göreceli olarak daha yavaş kırınılan, Alman kökenli bir dans formudur. Viyana'da en gelişmiş aşamaya ulaştı, ancak Viyana valsine dek evrimi uzun bir süre aldı. Örnek: Weber'in "Valse Davet" isimli yaratısı... 1819 yılında bağdanan bu yaratının baş ve son kesitleri oldukça yavaş çalınır ve buna uygun şekilde sahnelenir. Diğer vals bağdarları arasında Joseph Lanner ile baba-oğul Strauss'lar sayılabilir. Frederick Chopin ve Franz Schubert'in yazdığı valsler ise aynı zamanda dinleti küğü olarak son derece güzeldirler.

Valse:

(İng., Fr.) Üç zamanlı bir dans. Bkz. Vals, waltz, walzer.

Valser:

(İng., Fr.) Vals yapmak. Bu kırını gerçekleştirmek.

\ Vançin, Ayser:

Yalkın obuvacı, eşlikçi piyanist ve bağdar Ayser Vançin “İstanbul Konservatuvarında R. Yalbaz ve Celal Akatlar ile çalışıp “pekiyi” dereceyle mezun olduktan sonra Paris’te L. Debray ve “Nice Akademisi”nde Pierre Pierlot ile obuva, Jacques Lancelot ile oda küğü öğrenimine devam edip yorumculuk ve yalkıcılıkta lisans, İsviçre’de Andre Lardrot ve Heinz Holliger ile yorumculuk, “Cenevre Konservatuvarı”nda R. Reversy’nin sınıfından “virtüozite” diplomalarını birincilik ödülüyle aldı. Bir süre “İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası” ve “İstanbul Devlet Operası”, “Salzburg Mozarteum”, “Cenevre Collegium Academicum” orkestralarında birinci obuvacı ve yalkıcı olan Ayser Vançin, birçok oda küğü grupları ve orkestralarıyla M. André, Mstislav Rostropovich gibi sanatçılarla katıldığı dinletilerde yalkıcı olarak çaldı. Cenevre’de uzun süre obuva ve oda küğü öğretim görevlisi oldu. “Cenevre”, “Caen”, “Çukurova”, “Miam”, “Bolu İzzet Baysal” üniversiteleriyle araşrmacı-bağdar olarak çalışan Ayser Vançin, uluslararası çaptaki şairlerden esinlenen bağda ve şarkıları, özellikle de Nazım Hikmet’inkileri küğlendirmiş olup, yorumcu-bağdar olarak uluslararası festivallere “müzikal” dalında davet edilmektedir. Halen yorumculuk kariyerine devam ederek ustalık kursları da veren ve aynı zamanda bağdar olan Ayser Vançin’in yaratıları İngiltere, Almanya ve Fransa’da basılmaktadır. Ayser Vançin İtalya’da “Stresa”, İsviçre’de “Martigny” ve “Pierre Gianadda Vakfı obuva ve oda küğü yarışmaları ve “Lyceum International” ödüllerini almışr. “Nuage Amoureux” (Sevdalı Bulut), “Vers à Chanter, Vers Enchantés” (Şiirli Mısralar, Şarkı Mısralar), “Chants du Levant, Chants du Couchant” (Gündoğumu Şarkıları, Günbatımışarkıları) gibi kendi bağdalarını içeren “Cenevre Vançin Üçlüsü”, “A. Vançin - T. Atamer İkilisi” ile ve “Ensemble Instrumental du Léman Topluluğu”yla çaldığı A. Pasculli’nin virtüoz konçertosunu kapsayan altı CD yapmışr. 2013’te “Cenevre Uluslararası Kitap Fuarı”nın daveti üzerine, CD ve bağda imza günlerine katılmıştır.

\ Varch-Hidber, Rita:

Rita Varch-Hidber 1972 yılında Sargans’da tahta flüt eğitimi aldıktan sonra, 1973 yılında Innsbruck’ta ana okulu eğitmenliği yapmıştır. 1985 yılında “Vorarlberg Konservatuvarı Obuva Bölümü”nden mezun olan sanatçı, 1981 yılından bu yana “Feldkirch” ve “Rankweil” küğ okullarında obuva, tahta flüt ve oda küğü eğitmenliği yapmakta ve çok sayıda orkestra ve oda küğü toplulukları ile dinletiler vermektedir.

\ Varda, Rosalie:

Fransız kostüm tasarımcısı, prodüktör, yazar ve oyuncu. 28 Mayıs 1958 tarihinde dünyaya geldi. En çok annesi Agnès Varda’nın yönettiği ve oynadığı “Faces Places - Yüzler Yerler” belgeselinin yapımcısı olarak tanınmıştır. Sanatçı bu filmle 2018 yılında “90. Akademi Ödülleri”nde “En İyi Belgesel” dalında “Akademi Ödülü”ne aday gösterildi. Kostüm tasarımcısı olarak katkıda bulunduğu filmler: “La Naissance du Jour - Gün Doğumu” (1980), “Godard’s Passion - Godard’ın Tutkusu” (1982), “Une Chambre en Ville - Şehirde Bir Oda” (1982), “Thieves After Dark - Karanlıktan Sonra Hırsızlar” (1984), “Le Matelot 512 - Denizci 512” (1984), “Parking - Otopark” (1985), “Blue Comme l’Enfer - Mavi Gibi Cehennem” (1986), “Three Seats for the 26th - 26’sına Üç Koltuk” (1988), “One Hundred and One Nights - Yüzbir Gece” (1995), “Le Plafond - Tavan” (2001-kısa film), “Le Lion Volatil - Uçan Aslan” (2003), “Americano - Amerikalı” (2011). Kostüm departmanı yardımcısı olarak: “Lady Oscar” (1979 - stajyer kostüm tasarımcısı), “The Wings of the Dove - Güvercin Kanatları” (1981 - stajyer kostüm tasarımcısı), “Le Grand Pardon - Büyük Özür” (1982 - kostümcü), “Love Street - Aşk Caddesi” (2002 - kostümcü). Oyuncu olarak: “The Umbrellas of Cherbourg - Cherburg’un Şemsiyeleri” (1964), “A Slightly Pregnant Man - Azıcık Hamile Adam” (1973), “One Sings, The Other Doesn’t - Biri Şarkı Söylüyor, Diğeri Söylemiyor” (1977). Yapımcı olarak: “Americano - Amerikalı” (2011 - ortak yapımcı), “Les 3 boutons - Üç Düğme” (2015 - kısa film/yapımcı), “Faces Places - Yüzler Yerler” (2017 - belgesel/yapımcı). Sanatçı “11. My French Film Festival”de “Uluslararası Jüri”nin bir üyesiydi.

Vastupunkt:

(Estonyaca) Bkz. Kontrapunt.

\ Vatansever, Erdoğan:

“Erdo Vatan” olarak tanınan sinema sanatçısı. 79 yaşında pankreas kanserinden Balıkesir’in Burhaniye ilçesindeki evinde yaşamını yitirmiştir. İki çocuk babası olan sanatçı uzun yıllar boyu ABD’de sinema oyunculuğu yapmıştır. ABD ve Türkiye’de çok sayıda filmde rol almıştır. Erdoğan Vatansever “Universal Stüdyoları”nda eğitim gördü, Mickey Rooney ve Alfred Hitchcock’un verdiği derslere katıldı. Sanatçı Türkiye’ye döndükten sonra sinema ve televizyon alanındaki çalışmalarını sürdürmüştür. Vatansever aynı zamanda bir caz küğü sanatçısı idi. Senaryo yazarı da olan Erdoğan Vatansever, Burhaniye ve Ayvalık’ta açtığı sinema ve oyunculuk atölyesinde geleceğin sinema oyuncularını yetiştiriyordu. “Belediye Gençlik Merkezi”nde gençlere diksiyon ve drama dersleri de vermekteydi. Çok çalışkan bir kişi olan sanatçı hastalığına rağmen hiç boş durmamıştır. Erdoğan Vatansever bir aralar “İhlas Holding”in yönetim kurulu başkanı danışmanlığı görevinde de bulunmuştu.

Vaudeville:

(Fr.) Bkz. Vodvil.

\ Vautier, François:

“Güzel Sanatlar Fakültesi”nden mezun olduktan sonra François Vautier Paris’de bulunan çağdaş sanat galerileri ile çalıştı. “ARTE” isimli televizyon kanalı ile işbirliği yaptı. Daha sonra Raphael Nadjari ile bağlantı kurarak “A Bout Portant” ve “Filmmaker Factory - Film Yapım Fabrikası”nı kurdu ve bu sayede son derece yaratıcı açılış başlıkları ortaya koydu ve ilk uzun metrajlı gerilim filmini çekti: “Le P’tit Bleu - Küçük Mavi”… Tasarım araştırmalarına devam eden François, sanal stüdyolarda yeni çekim süreçleri geliştirdi. İkinci uzun metrajlı filmi olan “Déja Vu” bir bilim kurgu filmidir. Bu film gerçekliğin sanal dünya ile birleştiği fütüristik bir masaldaki bir gencin hikayesidir. Sanatçı daha sonra “Paralel Dünyalar” konusunu araştırdığı “Twenty Show - Yirmi Gösteri”yi Godefroy Fouray’ın yardımı ile çekti. Vautier 2010-2012 yılları arasında 3 deneysel kısa film yönetti: “Blade Runner Revisited”, “Abandonned Places” ve “Antz in My Scanner.” Bu filmler çeşitli festivallerde ekrana yansıtıldı, bunlar arasında “Şanghay Uluslararası Sergisi” de bulunmaktadır. 2010 yılında Davos’ta yapılan uluslararası toplantılarda Fransa tarafından sergilenen resmi filmi Vautier çekti. 2012 yılında “Fransa Ulusal Müzeleri” ve “Londra Kraliyet Operası” gibi yüksek prestijli kurumlarla birlikte çalıştı. 2013 yılında “Salon du Bourget - Paris Hava Gösterileri”ndeki “CNES” pavyonunun senaryosunu yazdı. 2014 yılında Poitier’deki “Futuroskop Planetaryumu”nda yer alan ön izleme gösterisini Vautier hazırladı. Ayrıca “Virgin”, “Coca Cola” ve “Kering” ile çalıştı ve yapay retina hakkında “Pixium” ve “Gensight” isimli filmleri yönetti. Sürekli yeni süreçler arayan sanatçı 2017 yılında “Venedik Uluslararası Film Festivali”nde resmi yarışmada sunulan ve “ARTE VR 360” platformunda ve televizyonlarda yayınlanan stereoskopik sanal gerçeklik filmi “I Saw The Future - Geleceği Gördüm”ü yönetti. Bu film dünya çapında elliden fazla festivalde gösterime girdi. 2019 yılında Stanley Kubrick’in başyapıtına bir övgü niteliğinde olan ve Montreal’in “FNC”, “SXSW” kanallarında gösterilen ve “Annecy Festivali” ile “Taipei Film Festivali”nde seçilen “Odyssey 1.4.9”u yönetti. 2020 yılında “77. Venedik Uluslararası Film Festivali”nde seçkiye giren yeni deneysel VR filmi “Recoding Entropia”yı yönetti.

Vecd:

Kendi seçimine bağlı olmadan, yani kendi elinde olmadan yapılan raks. İslamiyette ihtiyari olmadığı için, kendiliğinden gerçekleşen bu kırınma günah addedilmemekteydi.

Vecde gelmek:

Kendinden geçerek kırınmak, elinde olmadan raks etmek. İslamiyet açısından günah sayılmaz.

Veidhlín:

(İrlandaca) Keman.

Veraenderung:

(Alm.) Değiştirme. Varyant, variant, variyant, varyasyon, variasyon. Bkz. Alterasyon. Alteracion. Alteration. Altération. Alterazione. Varyant, variant, variyant, varyasyon, variasyon.

\ Vercruysse, Rik:

“Brüksel Küğ Okulu”nda André Van Driessche’nin öğrencisi oldu. Bu okulu birincilik ödülü kazanarak “magna cum laude” diploması ile bitirdi. Aynı küğ okulunda Arie Van Lisebet ile birincilik ödülü ve oda küğü diploması da aldı. Sanatçı 1987 yılında “Tenuto Yarışması”nın kazananı oldu. Rik Vercruysse 1983 yılından bu yana çok sayıda orkestrada yalkıcılık yaptı. “Rehberlerin Küğ Şapeli” (Muziekkapel van de Gidsen), “Flanders Filarmoni”, “BRT Filarmoni Orkestrası”, “Yeni Belçika Oda Orkestrası”, “I Fiamminghi” ve “Beethoven Akademisi” bunlardan bazılarıdır.Sanatçı aynı zamanda üflemeli beşil grubu olan “Quintessens” ile “Belçika Bakır Üfleme Çalgılar Yalkıcıları” ve üflemeli çalgı topluluğu “I Solisti del Vento”nun da üyesi olarak sıklıkla dinletilerde yer almış; Avrupa’nın hemen hemen tüm ülkelerinde, Japonya ve Tayvan’da sahnelere çıkmıştır. Bazı bağdarlar Vercruysse’a eserlerini adadılar, pek çok CD kaydına katkıda bulundu, bunlardan bazıları ödüller kazandı. Sanatçı 1996 yılına dek “Ghent Konservatuvarı”nda oda küğü öğretmenliği yaptı. 1997 yılından bu yana “Anvers Kraliyet Flaman Konservatuvarı”nda korno öğretmenliği yapmaktadır.

Verdrag:

(Felemenkçe) Uyum, ahenk. Bkz.: Konsort.

Verismo:

Konularını gerçek olaylardan alan opera akımı. Önemli temsilcilerinden birisi Pietro Mascagni’dir.

\ Vernay, Thomas:

Yönetmen, prodüktör ve yazar. Filmografisi: “Kids and Explosions: Swear Words - Çocuklar ve Patlamalar - Yeminli Sözler” (2014 - Kısa Film), “Caravan Palace: Lone Digger - Karavan Sarayı: Yalnız Kazıcı” (2015 - Kısa Video), “Mystery Skulls: Magic - Gizemli Kafatasları: Büyü” (2015 - Kısa Video), “I Got Myself A Finish - Kendimi Bitirdim” (2016 - Kısa Video), “Dryad - Orman Perisi” (2016 - Kısa Film), “All The Luck In The World - Contrails - Dünyadaki Tüm Şanslar - Kontrails” (2017 - Kısa Video), “Ice Teens - Buz Gençleri” (2018 - Kısa Video), “Miss Chazelles - Bayan Chazelles” (2019 - Kısa Film). Thomas Vernay çok çeşitli ödüller kazanmıştır: “Kids and Explosions: Swear Words filmiyle SXSW Film Festivali Büyük Jüri Ödülü” (2014 - Yann Wallaert ile paylaşıldı), “Los Angeles Bağımsız Film Festivali’nde Mystery Skulls: Magic filmiyle En İyi Bilim Kurgu Ödülü Adayı ve En İyi Prodüksiyon Tasarımı Adayı” (2015), “Los Angeles Bağımsız Film Festivali’nde Mystery Skulls: Magic filmiyle En İyi Küğ Videosu Kazananı” (2015),  “Dryad filmiyle Venedik Film Haftası’nda En İyi Deneysel Film Ödülü” (2016), “Dryad filmiyle One-Reeler Kısa Film Yarışması’nda Mükemmeliyet Ödülü” (2017), “Clermont-Ferrand Uluslararası Kısa Film Festivali’nde Miss Chazelles filmiyle Ulusal Yarışma Adayı” (2020), “Champs-Elysées Film Festivali”nde Fransızca Kısa Metraj Adayı” (2020). “Miss Chazelles” filmi “11. My French Films Festivali”nde de gösterime girmiştir.

\ Verreault, Myriam:

1979 yılında dünyaya gelen Kanadalı film yönetmeni ve senaryo yazarı. Sanatçı, sinema alanında ertiksel çalışmalarına genç film yapımcılarının kısa film gösterimleri için bir olanak sağlamak üzere 1999 yılında kurulan “Quebec’s Kino” grubuyla başladı. Kısa filmi “Comment le Dr. Ducharme Enfreignit Le Code d’Ethique - Dr. Ducharme Etik Kurallarını Nasıl İhlal Etti?” ile “Vidéaste Recherché - Aranan Videograf” ödülünü kazandı. O tarihten bu yana önceliğini editörlük alanına verdi.Henry Bernadet ile birlikte bağımsız film şirketi “Vostok Films”i kurdu. En çok 2019 yılında yaptığı “Kuessipan” filmiyle dikkatleri çeken Verreault, bu film ile “8. Kanada Sinema Ödülleri”nde “En İyi Uyarlama Senaryo” dalında “Kanada Ekran Ödülü” adaylığı aldı ve “22. Quebec Sinema Ödülleri”nde “En İyi Yönetmen” ve “En İyi Senaryo” dallarında iki “Prix Iris” adaylığı elde etti. Diğer çalışmaları arasında Bernadet ile birlikte yapımını gerçekleştirdikleri belgesel film “À l’Ouest de Pluton - Plüton’un Batısı” ve web belgeseli “Ma Tribu c’est Ma Vie - Kabilem Benim Hayatım” bulunmaktadır. Sanatçı, “Kuessipan” isimli filmiyle “11. My French Film Festival”de yer almıştır.

Vigne, Aquiles delle:

Arjantin’de doğan piyanist Aquiles delle Vigne ilk dinletisini sekiz yaşında vermiş, onyedi yaşında Claudio Arrau’nun öğrencisi olmuş, ünlü “Albert Williams Güney Amerika Piyano Yarışması” birinciliğini kazanmıştır. Bu ödül kıtadaki önemli dinleti salonlarının kapılarını delle Vigne için açmıştır. Eğitimini Avrupa’da Prof. Eduardo del Pueyo ve Georges Cziffra ile tamamlamış; Japonya, Avusturya, Amerika Birleşik Devletleri ve Meksika’ya turneler gerçekleştirmiştir. Sanatçı “Santa Cecilia” (Roma), “Salle Gaveau” (Paris), “Colon Theatre” (Buenos Aires), “The Arts Center” (Seul), “Atheneu George Enescu” (Bükreş), “Çaykovski Salonu” (Moskova), “Filarmoni Salonu” (Saint Petersburg), “Palais des Beaux Arts” (Brüksel), “Chulalongkorn Auditorium” (Bangkok), “Pablo Casals” ve “Tsuda Hall” (Tokyo), “Villa Lobos Theatre” (Brezilya), “Cecilia Meirelles Hall” (Rio de Janeiro), “Palau de la Musica” (Barselona), “Doelen” (Rotterdam), “Palais of the Music” (Sofya), “The Salle Gothique” (Brüksel), “Town Hall” (Melbourne) gibi önde gelen salonlarda çalmakta ve festivallere davet edilmektedir. Bunun yanısıra tüm Avrupa, Güney Afrika ve Kıbrıs’da dinletiler gerçekleştirmektedir. Gstaad, Paris, Salzburg, Madrid, Flaine, “Euro Festival” (Kore), “Beethoven Festivali” (3.,4. ve 5. konçertoları yorumlamıştır), Lausanne, Bern, Miami, Lljubiana, Skopie gibi festivallerde çalmış; Yehudi Menuhin, Leopold Hager, Georges Octors, Alberto Lysy, Bogo Leskowitch, Vladimir Kim, Emiel Simon, Edvard R. Tchivtzel, André Vandernoot, Edgard Donneux, Ferdinand Terbi, Kamen Goleminov, Juan Carlos Zorzi, Reinaldo Zemba, Eugène Castillo, Jesus Medina, Claudio Santoro, Henrique Morelenbaum, Flavio Scogna, Hendrik Rycken, André Neve, D. Marinescou, Roberto Misto, Alexis Soriano gibi yönetkenlerle çalışmış; “Orchestre de la Radio et Télévision Française”, “RAI” (Roma), “Arjantin Ulusal Orkestrası”, Belçika, Kolombiya, Meksika, Bulgar Radyo Orkestraları, “Solisti de Roma”, “Buenos Aires Filarmoni Orkestrası”, Skopje, Fort Worth, Fort Wayne, Bükreş, Rio de Janeiro, Sao Paolo, Rosario, Bangkok, Parana, Lima, Mexico, Bogota, “Camerata Menuhin”, “Belçika Radyo ve Televizyonu”, “Carlos Chavez” (Meksika) gibi orkestralarla ve topluluklarla yalkıcı olarak dinletiler vermiştir. Dünyanın önde gelen piyano pedagoglarından biri olarak kabul edilen Aquiles Delle Vigne “International Sommerakademie Universität Mozarteum” (Salzburg), “Hochschule Rotterdams Conservatorium” (Hollanda), “Royal Northern College of Music” (Manchester) gibi okullarda çalıştaylar vermekte, aynı zamanda “Juilliard”, “Manhattan” ve “Mannes” müzik okulları, New York, “Moskova Çaykovski Konservatuvarı” ve “Saint Petersburg Korsakof Konservatuvarı”, “Toho Üniversitesi” (Tokyo), Münih, Karlsruhe, Hamburg, Seul, Taejan, Sydney, Melbourne, Pretoria, Baltimore, Texas, Indiana, Osaka, Kyoto, Bangkok üniversiteleri gibi eğitim kuruluşlarından davetler almaktadır. Ünlü piyanist beş kıtadaki en önemli piyano yarışmalarının jüri başkanlığı üyeliklerini de yapmaktadır. EMI, BASF, Harmonia Mundi, BMG-RCA Victor, Pavane ve EMS gibi şirketlerden çıkan kayıtları büyük yankılar uyandırmıştır. Vatikan’da Papa II. Jean Paul için gerçekleştirdiği Olivier Messiaen’in prelüdlerini içeren dinleti, bağdarının büyük övgülerini almıştır. Aquiles Delle Vigne eşi Chantal Remy ile Brüksel’de yaşamaktadır. Çocukları Laurence, Gabrielle ve Guillaume da küğ çalışmalarını sürdürmektedirler.

Viiul:

(Est.) Keman.

Viiuldaja:

(Est.) Kemancı, keman çalan kişi. Keman sanatçısı.

Vijole:

(Letonca) Keman.

Vijolnieks:

(Letonca) Kemancı, keman çalan kişi. Keman sanatçısı.

Vioară:

(Romence) Keman.

Violí:

(Catalan) Keman.

Violin:

(İng.) Keman. Bkz. Fiddle.

Violina, Violinu:

(Hırvatça) Keman.

Violine:

(Alm.) Keman.

Violinist:

(İng.) Kemancı, keman çalan kişi. Keman sanatçısı.

Violinista:

(Hırvatça, İsp., İt.) Kemancı, keman çalan kişi. Keman sanatçısı.

Violino:

(İt.) Keman.

Violist:

(Felemenkçe) Kemancı, keman çalan kişi. Keman sanatçısı.

Violon:

(Fr.) Keman.

Violoniste:

(Fr.) Kemancı, keman çalan kişi. Keman sanatçısı.

Viool:

(Felemenkçe) Keman.

Virtuosite:

(İt.) Bkz. Virtüozite.

Virtuosity:

(İng.) Bkz. Virtüozite.

Virtuoso:

(İt.) Bkz. Virtüoz. (Virtuose).

Virtüoz:

Usta. Herhangi bir çalgıyı ustalık derecesinde çalan kişi. Bir çalgıya son derece hakim olan kimse. Üstat. Üstad mertebesine yükselmiş çalıcı. Çalgıda ustalık gerektiren hareketleri yapabilme gücüne erişmiş sanatçı. Ustalık sanını almış sanatçı. Çalgısında büyük teknik beceri gerektiren pasajları kolayca halledebilen ve bu yolda hatırı sayılır emekler harcamış olan. Bkz. Virtuoso.

Virtüozite:

Ustalık. Ustalık gerektiren. Virtüozluk. Virtüoz. Çalgısında ustalık elde etmiş, teknik sorunlarını halletmiş, zor pasajları dahi kolayca çalabilme düzeyine erişmiş sanatçı. Virtüoz derecesine erişmiş çalıcı.

\ Vismara, Augusto:

İtalyan sanatçı. İtalyan küğünde son otuz yılda ortaya çıkan en belirgin figürlerden birisi olduğunu söylememiz abartı olmayacaktır. Yeteneklerini keman ve yönetkenlik alanlarına vakfetmeden önce bir viyola sanatçısı olarak aşılması zor bir ertiksel yaşamı olmuştur. Bir viyolacı olarak Giuseppe Sinopoli, Christian Thielemann, Antonio Janigro, Peter Maag ve Luciano Berio gibi önde gelen yönetkenlerin değneğinin eşliği ile büyük Avrupa orkestralarıyla dinletiler vermiştir. Sanatçı “Maggio Musicale Fiorentino Orkestrası”nın baş kemancısı konumunu uzun yıllar elinde tuttuktan sonra “Roma Santa Cecilia Orkestrası”na geçmiş, daha sonra sırasıyla “Milano Scala Orkestrası” ve Venedik’te bulunan “Orchestra della Fenice”de çalışmıştır. Vismara, İtalya dışında “Montecarlo Opera Orkestrası” ve “Zürih Oda Orkestrası”nda birinci viyolacı olarak görevler üstlenmiştir. Çok etkin bir oda küğü sanatçısı olarak Avustralya, Japonya, Amerika Birleşik Devletleri, Brezilya, Avrupa, Rusya ve Kuzey Afrika ülkelerinde çeşitli oda küğü grupları ile hem kemancı hem de viyolacı olarak çok sayıda dinleti dolaşısına çıkmıştır. Sanatının gücü ile aralarında Luciano Berio, Sylvano Bussotti, Salvatore Sciarrino, Ada Gentile’nin de bulunduğu İtalyan çağdaş küğ bağdarlarının esin kaynağı olmuştur. Bu isimler hem Vismara için küğler yazmışlar ve hem de çok sayıda yaratılarının ilk çalımlarını O’nun gerçekleştirmesini istemişlerdir. Bir çalgıcı olarak son derece güçlü bir arka planı bulunan sanatçı Riccardo Muti, Thomas Schippers, Mistislav Rostropovich ve Claudio Abbado gibi yönetkenlerle işbirliği içinde olmuş ve son on yılda sahne üzerinde son derece başarılı bir ertiksel yaşam elde etmiştir. Giuseppe Sinopoli Vismara’nın bir yönetken olarak ortaya çıkışını cesaretlendirmiş, akıl hocalığı ve yol göstericiliği ile önünü açmıştır. Bir yönetken olarak Augusto Vismara operalar ve sinfonik dağar üzerinde çalışmış, özellikle de 20. yüzyıl küğüne ilgi göstermiştir.

\ Vitulskis, Merunas:

Litvanya’nın Kaunas kentinde dünyaya geldi. 2005 yılında “Litvanya Küğ ve Tiyatro Akademisi (LMTA)”nde Jonas Antanavičius ile klasıl biçemde çığırma eğitimi almaya başladı. Antanavicius, öğrencisinin adeta “yaşam bilgeliğini” gerçekleştirdi. Ardından Merunas bu alandaki yeteneklerini geliştirmeyi Prof. Virgilijus Noreika ile sürdürdü. Noreika, Vilnius’ta bulunan “Litvanya Küğ ve Tiyatro Akademisi”nde görev yapıyordu ve ülkenin en tanınmış tenorlarından ve etkili öğretim üyelerinden biriydi. Merunas Vitulskis küğ alanında lisans derecesini bu okuldan almıştır ve halen doktora derecesinde çalışmalarını sürdürmektedir. Sanatçı bir opera ırlağanı olarak sahneye ilk kez Terrence McNally’nin oyununun prodüksiyonu olan “Master Class”da Maria Callas’ın öğrencisi Tony rolü ile gerçekleştirdi. Ardından 2007 yılında “Vilnius Küçük Tiyatro”da Gytis Padegimas direktörlüğünde Puccini’nin yaratısı “Tosca”da “Cavaradossi”yi icra etti. Bunun ardından “Litvanya Ulusal Opera ve Bale Tiyatrosu”nda Donizetti’nin yaratısı “Aşk İksiri”nde “Nemorino”rolünde sahneye çıktı. Uluslararası operatik başlangıcını ise İsviçre “St. Moritz”de “Engadin Opera Festivali”nde Donizetti’nin “Anna Bolena” yaratısının prodüksiyonunda “Hervey” rolü ile yapmıştır. Sanatçı “Estonya” ve “Litvanya Ulusal Opera Tiyatroları”nda çeşitli roller üstlenmiş, Peter İlyiç Çaykovski’nin “Evgeni Onegin” isimli yaratısında “Lenski” rolünü başarıyla gerçekleştirmiştir. İspanya’da Giuseppe Verdi’nin eseri “La Traviata”da Alfredo partını yüklenmiş ve Bilbao tiyatroları olan Abbao-Olbe’de sahneye çıkmıştır. Aynı partı “Estonya” ve “Litvanya Ulusal Tiyatroları”nda gerçekleştiren sanatçı mükemmel kritikler derlemiştir. Buna mükemmel bir yanıt olarak sanatçı seçkin bir “Hollywood” sahne direktörü olan Robert Dornhelm tarafından birlikte çalışmak üzere Avusturya’ya davet edilmiş ve “St. Margarethen Opera Festivali”nde Giacomo Puccini’nin opera eseri “La Boheme”de “Rudolph” rolüyle sahne almıştır. Burada ORF tarafından Merunas Vitulskis’in son derece yumuşak tonlara sahip olduğu ve bir “lisciare” ustası olduğu yorumu yapılmıştır. Bu başarı sanatçının “Klagenfurt Devlet Tiyatrosu” tarafından aldığı bir davete yol açmış ve Merunas, Giuseppe Verdi’nin “Lady Macbeth” operasında “Mcdoff” rolünü ve sonrasında  Giacomo Puccini’nin “Madame Butterfly” yaratısında “Pinkerton” almıştır. Merunas ayrıca “Graz Opera Tiyatrosu”nda Giacomo Puccini’nin “La Boheme” operasında “Rudolph” rolü için sahneye çıkmıştır. Merunas Vitulskis “Lüksemburg Büyük Tiyatrosu”nda “Pinkerton” rolünü yürütmüş, Fransa’da “Lille Operası”nda ve “Viyana Devlet Operası”nda sahneye çıkmıştır. İtalya’nın olağanüstü tiyatrosu olan “Opera di San Carlo”da yönetken Nello Santi’nin batonu altında Giuseppe Verdi’nin “La Traviata” operasında en iyi ve parlak rolünü gerçekleştirmiştir. Sanatçının Dağarı: Giacomo Puccini’den “La Boheme” Rudolph rolü. Giacomo Puccini’den “Madam Butterfly” Pinkerton rolü. Giuseppe Verdi’den “Lady Macbeth” McDuffie rolü. Giuseppe Verdi’den “La Traviata” Alfredo rolü. Gaetano Donizetti’den “Elisir D’amore” Nemarin rolü. Gaetano Donizetti’den “Anna Bolena” Sr. Hervey rolü. Peter İlyiç Çaykovski’den “Evgeni Onegin” Lenskis rolü.Wolfgang Amadeus Mozart’dan “Cossi fan Tutte” Fernando rolü. Katıldığı Festivaller: Nida Festival.12. Uluslararası Popüler Küğ Festivali.“Slavenskij Bazar” Beyaz Rusya, Vitebsk.5. Vytenai Yaz Küğ Festivali. 12., 14. ve 15. Uluslararası Pazaislis Küğ Festivali.5. Bistrampolis Festivali.6. Uluslararası “Saint Christopher” Festivali.“Salve musica” Festivali.16. Kraziai Festivali.3. Uluslararası “Mykolas Oginskis” Festivali. Druskininkai” Tiyatro Festivali.5. Kaunas Kalesi Operet Festivali. 2. Litvanya Oda Küğü Festivali.“Pompei Klasıl” Uluslararası Küğ Festivali (İtalya).“St. Moris” Klasıl Opera Festival (İsviçre).“St. Margarethen” Opera Festival (Avusturya, Viyana), “Verdissimo Festival” Tallinn, Estonya. Kollektif Etkinlikler: Berlin Camerata, Saint Christopher Oda Orkestrası. Litvanya Ulusal Sinfoni Orkestrası. Litvanya Ulusal Oda Orkestrası. Kaunas Kent Sinfoni Orkestrası. Ulusal Üfleme Çalgılar Orkestrası “Trumpet”.Litvanya Ulusal Dördülü. Estonya Ulusal Sinfoni Orkestrası. Milano Akademi Orkestrası. İsviçre Ulusal Oda Orkestrası. Macar Ulusal Orkestrası. “Klagenfurt Opera Devlet Tiyatrosu” Orkestrası. “Abbao” - Bilbao Kent Orkestrası. St. Margarethen Orkestrası. “Tartu Vanemuine” Orkestrası. Sanatçının Çalıştığı Yönetkenler: Juozas Domarkas (Litvanya), Nello Santi (İtalya), Keri Lynn Wilson (Metropolitan Operası), Gintaras Minkevičius (Litvanya), Donatas Katkus (Litvanya),Vytautas Lukočius (Litvanya), Jonas Janulevicius (Litvanya), Ugnius Vaiginis (Litvanya), Stasys Domarkas (Litvanya), Ričiardas Šumila (Litvanya), Jean Shults (İsviçre), Vladimer Žvaneckij (Beyaz Rusya), Robertas Shervenikas (Litvanya), Martynas Staškus (Litvanya), Petras Geniušas (Litvanya), Modestas Pitrėnas (Litvanya), Francesco Ommassi (İtalya-Milano), Alfred Eschwe (Avusturya, Viyana),Wolfgang Gröhs (Avusturya, Viyana),Kálmán Szennai (Macaristan),Alexander Soddy (Avusturya).Çalıştığı Direktörler:Cesare Lievi (İtalya, Milano), Gytis Padegimas (Litvanya, Kaunas),Robert Dornhelm (ABD, Hollywood),Vasilij Barchatov (Mary’nin Tiyatrosu, Moskova), Dmitry Bertman (Helikon Operası, Moskova),Pier Luigi Pizzi (İtalya, La Scala, Milano). Sanatçının Sahneye Çıktığı Büyük Salonlar: Kaunas Ulusal Filarmonik,Vilnius Ulusal Filarmonik, Klaipeda Dinleti Salonu, Kaunas Küğsel Tiyatrosu, Litvanya Ulusal Opera ve Balet Tiyatrosu,Vilnius Küçük Tiyatro,Vanemuine Opera Tiyatrosu (Estonia, Tartu), Estonya Ulusal Opera Tiyatrosu (Estonya, Talin), Bilbao Abbao Opera Tiyatrosu (İspanya, Bilbao), Graz Opera Tiyatrosu (Avusturya, Graz), Klagenfurt Devlet Tiyatrosu (Avusturya, Klagenfurt), Lille Opera Tiyatrosu (Fransa, Lille), Viyana Devlet Opera Tiyatrosu (Avusturya, Viyana), Milano Küçük Tiyatrosu Gressi (İtalya, Milano), Lüksemburg Büyük Tiyatro, Münih Devlet Opera Tiyatrosu. TV Projeleri: “Kelias į Žvaigždes” (Yıldızlara Giden Yol) - II, 2006. (kazanan), “NML - Ulusal Küğ Birliği” 2006. (kazanan), “Žvaigždžių duetai” (Yıldız Düetleri) - 2009; 2011 - (Birincilik); 2012 (Jüri), “Lietuvos super miestas” (Litvanya Süper Kent) - (Üçüncülük), “Lietuvos Balsas” - Evrensel Küğ “Litvanya’nın Sesi” (Jüri). Sosyal Projeler:“Malta’s cross” TV - Sosyal etkinlik 2009, 2010. “Yemek Bankası” TV - Sosyal etkinlik (Dezavantajlı Kişilere Destek Olmak), “Altın Kalp” TV - Sosyal Etkinlik 2008, 2009, 2010, 2011.“Tüm Litvanya Çocuklara Okuma Gerçekleştiriyor” - Sosyal Etkinlik (çocuk eğitimi, okuryazarlık). Başarıları: “Stasys Baras” Klasıl Küğ Yarışması, Litvanya (Birincilik), “Paulauskas” Klasıl Küğ Yarışması, Litvanya (Birincilik), 12. Uluslararası Popüler Küğ Festivali, Litvanya (Büyük Ödül), “Canzoni dal mondo” Klasıl Küğ Yarışması, İtalya, (Büyük Ödül), Uluslararası Yarışma “Laagna Laul”, Estonya (Büyük Ödül), “İnsani Topluluk” İtalya, Milano. (Avrupa’da Dinleti Turnesi kazandı), “Francesco Winer” İspanya, Barselona.Adaylıkları: “Litvanya Tiyatro Altın Haçı”, “Evgeni Onegin Operası”ndaki Lensky rolü için of Lensky.“Obels žiedo giesmė” (Appleblossomsong) Uluslararası Çocuk ve Gençlik Festivali Irlağanlar Yarışması. Kayıtları: Solo CD - “En Güzel Opera Aryaları” (Prior rec.), Solo CD - “So beautiful” (LVF rec.) Collection CD - “Kaunas Akademik Küğü” ( Prior rec.), Konser DVD  “Virgilijus Noreika, thank you for love” (Prior rec.) Opera DVD/CD - “Puccini, La Boheme” (ORF rec.), Solo CD - “Merūnas” (Bomba rec.), Solo CD - “Let’s stay friends” (Musical part rec.), Collection CD “Kelias į žvaigždes I” (Musical part rec.), Collection CD “Kelias į žvaigždes II” (Musical part rec.), Collection CD - “Lithuanian Music guarantor” (Zuzi rec.), Concert DVD - “Do not lose hope” (Monaco production rec.), Konser DVD - “Nida” (Zuzi rec.), Konser DVD – “Love melodies” (Zuzi rec.), Konser DVD - “Golden onions” (Zuzi rec.), Konser DVD/CD “Love melodies” (Zuzi rec.), Konser DVD/CD  “Radiocentras awards” (Bomba rec.), Konser DVD/CD - “Ben let’s swim to Nida” (Zuzi rec.).

Viulu:

(Fin) Keman.

Vivace:

(İt.) Canlı, çabuk. Parlak, renkli. Parlak ve renkli bir hız göstergesi. Canlı çalınması gerektiğini belirtir. Canlı bir hızda. Vuruş başına metronom sayısı itibariyle 168 ile 184 arası bir hıza karşılık gelir.

Vivacissimo:

(İt.) Vivace'den daha hızlı. Çok canlı. Çok hızlı ve canlı. 172-176 bpm (beats per minute), yani vuruş başına metronom sayısı itibariyle 172 ile 176 arası bir hıza karşılık gelir.

Vivido:

(İt.) Aktif, canlı. Açık, canlı ve ayrıntılı.

Vivissimo:

(İt.) Çok canlı.

Vivo:

(İt.) Parlak, canlı. Göz alıcı. Çabuklukla. Sıkı bir tempo ile. Hız açısından canlılığı ifade eder. Hayat dolu. Yaşayarak.

Voce Bianca:

Aydınlık ses.

Voci Bianchi:

Voce Bianca'nın çoğulu; kadın ve çocuk seslerine özgüdür.

Vodvil:

Konularını toplumların günlük yaşantılarından alan küğlü sahne yaratılarına denir. Bkz. Vaudeville.

Vokal:

(Alm.) Ses, sese ait, sesle ilgili. Ünlü, sesli harf.

Vokal Musik:

(Alm.) Ses küğü, ses müziği. İnsan sesleri ile yapılan musiki. Bkz. Ses Küğü. Vokal Müzik.

Vokal Müzik:

Bkz. Ses küğü. İnsan sesleri ile yapılan küğ.

Vokalmusik:

(Alm.) Vokal müzik. Ses küğü. Ses ile yapılan küğ. Irsal musıki. Irlayarak gerçekleştirilen küğ.

Volkstanz:

(Alm.) Halk dansı. Halk kırını. Geniş kitleler tarafından yapılan kırın.

Volta:

(İt.) Defa, kere, kez. Volta.

Voltan, Alessandro:

Bkz. Macar Tevfik Bey.

\ Voorhorst, Enno:

Enno Voorhorst 1962 yılında Hollanda’nın Lahey kentinde ertikten küğcü bir ailede dünyaya geldi. Hein Sanderink, Hubert Käppel ve David Russell ile gitar çalıştı. 1987 yılında Almanya’nın Hof kentinde yapılan “7. Uluslararası Gitar Yarışması”nda birinciliği elde etti. 1992 yılında “Hollanda Gitar Ödülü”nü kazandı ve yine aynı yıl Japonya’da gerçekleştirilen “Seto-Ohashi Yarışması”nda birinci oldu. Japonya’dan El Salvador’a dek dünyanın tüm ülkelerinde yalkıcı olarak dinletiler verdi. 1994 yılında “Sony” ve 2005 yılında “Brilliant Records” şirketleri tarafından çoğaltımı yapılan ilk CD’si Agustín Barrios Mangoré’den oluşan bir dağarcık içermekteydi. Enno Voorhost uluslararası çapta beğeni derlemiş bir sanatçıdır. Agustín Barrios Mangoré’nin bir öğrencisi olan Roberto Brocamonte sanatçının yaptığı bu kayıt ile ilgili olarak şunları yazmıştır: “Enno’nun tremolo yapma şekli mükemmel; öyle görünüyor ki ‘The Indian of Paraguay’ özellikle bu harikulade eller için yazılmış gibi duruyor.” Barrios hakkında bir uzman olan Rico Stover ise bu kayıt için yazdığı notlarda “Enno Voorhorst tarafından kaydı yapılan bu CD, bugüne dek dinlediğim en iyisi” demektedir. 2012 yılında Jorge Morel bağdadığı “Recuerdos del Camino” isimli yaratısını Enno Voorhorst’a benzeri bir yorumla ithaf etmiştir. Voorhost’un bir sonraki CD kaydı “Naxos” firmasınca piyasaya sürülen Johann Sebastian Bach’ın küğlerini içeren bir çalışmadır. Sanatçı yine “Naxos” etiketi altında 2001 yılında Agustín Barrios Mangoré’nin dağarcığından oluşan bir başka CD kaydı gerçekleştirmiş, ardından Meksikalı bağdar Manuel Maria Ponce’a adanmış diğer bir CD kaydı ile Güney Amerika küğüne olan sevgisini kanıtlayan bir çalışma ortaya koymuştur. Bu küğ Rus asıllı Meksikalı viyola sanatçısı Mikhail Zemtsov ile birlikte oluşturdukları “Macondo İkili”nin izlencelerinde de geniş ölçekte sahnede seslendirilmektedir. Enno Voorhorst kısa süre önce Hollanda’lı obuva çalıcısı Pauline Oostenrijk ile oda küğüne olan büyük ilgisini yansıtan bir ikili daha oluşturmuştur. Sanatçı halen Hollanda’nın Lahey kentinde bulunan “Kraliyet Konservatuvarı”nda öğretmen olarak çalışmalarına devam etmektedir.

\ Vural, Celal:

1962 yılında Denizli Acıpayam’da doğdu. İlk ve orta öğretimini İzmir’de tamamladı. Bu süre içerisinde “İzmir Radyosu” bağlama sanatçısı ve koro şefi Talip Özkan’dan bağlama dersi aldı. 1974 yılında “TRT”nin açmış olduğu amatör sanatçı sınavını kazanarak “TRT”de bağlama ile yalkıcı olarak izlenceler yaptı. 1984 yılında “Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesi Müzik Bölümü”nü bitirdi. 1985 yılında “TRT İzmir Radyosu”na yetişmiş saz sanatçısı sınavını birincilikle kazanarak girdi. Aynı yıl “Ege Üniversitesi Türk Müziği Devlet Konservatuvarı”nda öğretim görevlisi olarak çalışmaya başladı. 1986-1987’de “Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesi Müzik Bölümü”nde “Türk Halk Müziği” dersleri verdi. 1985-1990 yılları arasında “Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesi Müzik Bölümü” ve “Ege Üniversitesi Türk Müziği Devlet Konservatuvarı Türk Halk Müziği Koroları”nın yönetkenliklerini yaptı. 1987’de “Üniversitelerarası Türk Halk Müziği Yarışması”nda “Buca Eğitim Fakültesi Korosu”yla Türkiye birinciliğini kazandı. 1988’de “Milli Eğitim Bakanlığı”nın müzik öğretmenlerine düzenlediği hizmet içi seminerlerinde dersler verdi. Derleme çalışmaları yaptı. Bunların bir kısmı “TRT” dağarına girdi. 1990’da “TRT” ve üniversitedeki görevlerinden ayrılarak “Kültür Bakanlığı Sivas Devlet Türk Halk Müziği Korosu”na kurucu koro yönetkeni olarak atandı. “Uludağ Üniversitesi Müzik Bölümü”nde bağlamada tavırlar ve düzenler konusunda konferans verdi. 1998 yılında kendi isteği ile “İstanbul Devlet Modern Folk Müziği Topluluğu”nda bağlama sanatçısı olarak görevlendirildi. 2000 yılında “İzmir Devlet Türk Dünyası Topluluğu”nun kuruluş çalışmalarını yapmak üzere topluluk yönetkeni olarak geçici görevle atandı. Bu toplulukla birçok dinletiler verdi. Bu yıllarda “Karşıyaka Belediyesi Türk Halk Müziği Korosu”nun yönetkenliğini yaptı. 2007 yılında “Karşıyaka Belediyesi”nin düzenlediği yalkın bağlama için “Çoksesli Eser Yarışması”nda yalkın bağlamacı olarak “İzmir Devlet Senfoni Orkestrası” eşliğinde görev aldı. Bu yarışmanın “CD”sinde yalkıcı olarak görev aldı. “İzmir Devlet Senfoni Orkestrası” ile dinletiler verdi. 2008 yılında “İzmir Devlet Türk Dünyası Dans ve Müzik Topluluğu”na, kurucu sanat yönetmeni olarak atandı. Ayrıca “Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesi Müzik Bölümü”nde bağlama, Türk Halk Müziği ve orkestra derslerine girdi. 2014 yılında emekliliğini istedi. Evli ve iki çocuk babasıdır.

Vuruş:

Notaların süresini ölçmek için el ile yapılan sayma hareketine “vuruş” denilir. Örneğin iki dörtlük ölçüde iki vuruş, üç dörtlük ölçüde üç vuruş ve dört dörtlük ölçüde dört vuruş bulunur. Vuruşlar, kendi içlerinde ikişerli ya da üçerli eşit bölütlere ayrılırlar. Vuruşlar ve bölütler eşit olarak yapılmalıdır.




Son Güncelleme:02.08.2021 22.17
Toplam Ziyaret:5745576
Online Ziyaretçi Sayısı:6
Bugünlük Ziyaret :649

Bu Site En İyi Firefox,Chrome,Safari'de ve 1024x768 Çözünürlüğünde Görünür.