Ç

\ Çağatay, Seher:

1968 yılında Ankara’da doğdu. 1986 yılında “Hacettepe Üniversitesi Sağlık Koleji”nden mezun oldu. Küğ çalışmalarına ortaokul ve kolej yıllarında amatör derneklerde başladı. 1985 yılında açılan bir sınavla “Ankara Radyosu Halk Müziği Gençlik Korosu”na girdi. Mehmet Özbek, Mustafa Özgül, Hikmet Taşan, Saadettin Gürhan, Tuğrul Şan, Coşkun Güla, Bircan Pullukçuoğlu gibi öğreticilerden nota, remileme, halk musikisi bilgileri ve dağar dersleri aldı. Vakıf Kerimof, Hülya Sezen ve Aziz Çağatay ile de ses eğitimi çalıştı. 1986 yılında açılan sınavla “Kültür Bakanlığı Devlet Türk Halk Müziği Korosu”na ses sanatçısı olarak girdi. 1992 yılında “İpekyolu Türk Müziği Topluluğu”nun bir üyesi olarak başta Orta Asya Türk Cumhuriyetleri olmak üzere Türkçe konuşulan tüm coğrafyalardaki küğ türleriyle tanıştı. Bu küğlerin araştırma ve yorumuna katkıda bulundu. Yurtiçinde ve Irak, Avusturya, Almanya, Hollanda, İsveç, Tuva, Kazakistan, Kırgızistan, Azerbaycan, Kırım ve Bosna’da başarılı dinletiler verdi. Özel ve devlet televizyonlarında gerçekleştirilen izlencelere katıldı. Şubat 2000 tarihinden itibaren geçici görevle “Kültür Bakanlığı Ankara Devlet Türk Dünyası Müziği Topluluğu''nda ses sanatçısı olarak görev yapmaktadır.

\ Çağlar, Deniz:

1979'da Ankara'da doğdu. Viyola öğrenimine 1989 yılında "Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi Müzik Hazırlık Okulu"nda Feza Tüzer Gökmen ile başladı. Bilkent'te toplam onbir sene tam burslu olarak sürdürdüğü öğrenimi süresince Ayhan Erman ve Sumru Güner ile oda müziği çalıştı. Lisans öğrenimini 2001 yılında Cavit Cafer'in öğrencisi olarak tamamladı. 2000 yılı yazında yine burslu olarak Amerika Birleşik Devletleri'nin New York Eyaleti'ndeki "Meadowmount School of Music" adlı yedi haftalık yaz kursuna Igor Fedotov'un öğrencisi olarak katıldı. 2001'de "Western Michigan Üniversitesi"nde kazandığı asistanlık bursuyla yüksek lisans öğrenimine başladı ve burada da çalışmalarını Igor Fedotov ile sürdürdü. 2001–2004 yılları arasında yalkıcı olarak verdiği resitallerin yanısıra "Bernardel Yaylı Çalgılar Dördülü" üyesi olarak da üniversite içi ve dışında çeşitli resitallerde yer aldı. "Battle Creek", "South West Michigan", "West Shore Michigan" ve "Kalamazoo" sinfoni orkestralarında kimilerinde destekleyici ve kimilerinde de kadrolu eleman olarak çalıştı. Aynı yıllarda Michael Kugel'le viyola, "Bruce Uchimura", "Cavani Yaylı Çalgı Dördülü" ve "Leipzig Yaylı Çalgılar Dördülü" üyeleriyle de oda müziği atölye etkinliklerine de katıldı. "Bursa Devlet Senfoni Orkestrası"nda sözleşmeli eleman olarak çalıştı. Sanatçı halen "Ensemble Feverish" üyesi olarak dinleti etkinliklerini sürdürmekte olup bir müddet "Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Devlet Konservatuvarı" viyola öğretmenliği yapmış, daha sonra ''Adnan Menderes Üniversitesi Nazilli Devlet Konservatuvarı'' viyola öğretmenliğine atanmıştır.

\ Çağlar, Murat:

1969 yılında Kayseri’nin Tomarza ilçesinde doğdu. İlk ve orta dereceli okulları Ankara’da okudu. Lise yıllarında karikatürle ilgilendi. Çizdiği karikatürler çeşitli dergi ve gazetelerde, ayrıca karma sergilerde yer aldı. “Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Tiyatro Bölümü”nden mezun oldu. Üniversite öğrenimi sıralarında dramatik metinler yazmaya başladı. “TRT Kurumu”nun çeşitli birimlerinde metin yazarı olarak çalıştı. Yazdığı radyo ve televizyon dramaları yine “TRT”nin çeşitli birimlerinde kayda alındı, yayınlandı. 1996 yılında “Çukurova Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Sahne Sanatları Bölümü Tiyatro Anasanat Dalı” kurucu öğretim elemanları arasında yer aldı. 1997 yılında “Mersin Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Sahne Sanatları Bölümü”nde yüksek lisans öğrenimine başladı; 2000 yılında “1960 Sonrası Türk Tiyatrosu’nda Tutsaklık” başlıklı teziyle sanatta yüksek lisans derecesi aldı. “Adana Tiyatro Derneği” kurucularından olup derneğin ilk yönetim kurulunda görev yapmıştır. 1986 yılında başladığı dramatik metinler yazma uğraşını kısa aralar vererek de olsa sürdürmüştür. Yazdığı tiyatro oyunları çeşitli topluluklarca sahnelenmiştir. Halen “Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Türk Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı” doktora öğrencisi ve “Devlet Konservatuvarı Sahne Sanatları Bölümü Tiyatro Anasanat Dalı” öğretim elemanıdır. Evli ve bir çocuk babasıdır.

\ Çakmakçıoğlu, Işın:

Almanya’da doğan Işın Çakmakçıoğlu keman derslerine “İstanbul Belediye Konservatuvarı”nda Erdoğan Saydam ile başladı. “İstanbul Erkek Lisesi” ve “İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı”ndan Saim Akçıl’ın sınıfından mezun oldu. Kazandığı devlet bursuyla önce “Viyana Küğ Yüksek Okulu”nda “Alban Berg Dördülü”nün birinci kemancısı Günter Pichler’in, ardından “Londra Kraliyet Küğ Akademisi”nde Maurice Hasson’un öğrencisi oldu. “Amadeus Dördülü”nün üyeleriyle oda küğü de çalışan sanatçı öğrenciliği süresince Anne-Sophie Mutter, Ida Haendel, Valery Klimov, Vladimir Spivakov, Oleg Kagan, Zakar Bron gibi sanatçıların kurslarına katıldı.1989 yılında İstanbul’da düzenlenen “Ulusal Keman Yarışması”nda ikincilik ödülü alan Çakmakçıoğlu 1993 yılından beri “Melbourne Senfoni Orkestrası”nın üyesi olup Avustralya’da çok sayıda yalkın ve oda küğü dinletileri vermiştir. Ayrıca çeşitli CD çalışmaları ve “Avustralya Yayın Kurumu”(ABC) için stüdyo kayıtları bulunmakta olan Çakmakçıoğlu, çağdaş küğle de yakından ilgilenmekte olup özellikle Türk ve Avustralya’lı bağdarların yanısıra, dünyanın çeşitli ülkelerinden yeni yaratılar seslendirmeye devam etmektedir. Sanatçı 2009 yılında “Melbourne Symphony Orchestra Friends” bursuna layık görülmüştür.

Çalgılama:

Bir küğ parçasının ya da yaratısının çeşitli seslerini çalgılara uygun bir şekilde dağıtmak ve bu işlemi yaparak o küğ parçasını ya da yaratısını daha çekici hale getirmek. Bu işlem yapılırken dağıtım yapılacak çalgının teknik olanak ve özellikleri ile rengi göz önünde tutulmalıdır. Bkz. Enstrümantasyon.

Çalgının Yapısı ile Teller Arasındaki İlişki:

Çalgı büyüdükçe tellerinin uzayacağı ve kalınlaşacağı, küçüldükçe tellerinin kısalacağı ve inceleceği doğal bir fizik kuralıdır. Yani çalgı irileştiği oranda tellerinin de aynı oranda irileşmesi ve uzaması, küçüldükçe de bu oran korunarak incelmesi ve kısalması gerektiği açıktır. Telin boyu ve kalınlığı çalgının yapısı ve irilik derecesi ile ilgidir. Kısacası “Bir telin boyu ve kalınlık derecesi, çalgının iriliği ile doğru orantılıdır. Çalgı irileştikçe tellerin boyu uzar ve kalınlığı artar, çalgı küçüldükçe tellerin boyu kısalır ve kalınlığı azalır.” Örnek vermek amacıyla çello ve kontrabas arasında bir kıyaslama gerçekleştirebiliriz. Çello’nun üçüncü teli olan “so” ile kontrabasın birinci teli olan “so” dördüncü çizgi fa açkısına göre dizeğin birinci çizgisinin üzerine yazlır. Aynı yere yazılan bu sesi çıkartmak için kullanacağımız kontrabasın teli, çelloya göre daha uzun ve kalındır. Kontrabasın bu so sesini çıkartmak için kullandığı teli çelloya takarsak bu tel çelloda hayli gevşek kalır, bu durumda çıkacak ses cılız olur ve aynı ses elde edilemez. Bu tel, kontrabasta gerekli gerginliğe ulaştıktan, yani düzen verildikten sonra güzel ve dolgun bir “so” sesi verecektir. O halde anlaşılan odur ki her çalgıya o çalgının boyuna ve yapısına uygun telleri takmamız bir zorunluluktur.

Çalım:

Bkz. Çalımlı Hava. Bravur.

Çalımlı Hava:

Dinleyicilerin yoğun alkışını ve kutlama seslenişlerini hak edecek şekilde düzenlenmiş, teknik zorluklarla dolu, parlak pasajlar içeren küğ parçası, küğsel pasaj ya da pasajlar, parlak gidişli kesitler ya da ezgisel olmakla beraber çetin bir seslendiri gücü gerektiren bölümcükler ya da bölümlere Türkçe’de “çalımlı hava” denilir. Çalınışındaki her türlü zorluğa karşın böylesi bir küğü seslendirebilecek düzeye gelmiş olan yorumcunun başarı ile sunduğu takdirde gurur duymasına yol açabilecek küğsel yapılara haklı olarak bu isim verilir.

Çalışmalık:

Herhangi bir çalgının (ya da sesin) özel bir teknik sorununu irdeleyerek çalıştıran, belirlenmiş olan sorunu halletmeye ya da geliştirmeye yönelik çalışma parçası. Etüd.

Çalpara:

İki ele ikişer tanesi alınarak çalınan ve toplamda dört parça olan, sert ağaçtan yapılma vurma çalgı. Halk arasında “şakrak” da denilen ve vurmalı çalgılardan sayılan bu çalgının parmaklara takılan dört veya iki parça ağaçtan yapılmış olanları da bulunmaktadır. Genellikle abanoz ağacından yapılır. Zil benzeri bu çalgıların 8 ile 10 cm. arasında uzunlukları vardır. Vurulduğunda tok bir ses çıkartırlar. Dize konularak çalınabildikleri gibi elde şaklatılarak da çalınırlar. Bu çalgının ismi farsça kökenlidir ve dört parça anlamına gelen “cihanpare”den üretilmiştir. Araplarca İspanya’ya götürülmüştür. “Kastanyet” bu çalgı örnek alınarak geliştirilmiştir. “Köçekçe” ve “Tavşanca” gruplarında sıklıkla kullanılır. “Çalpara”nın geçmişi uzun yüzyıllara dayanmaktadır. En eski örneklerine “Mezopotamya”da rastlanmıştır. “Alacahöyük”te de bronzdan yapılmış “çalpara”lar bulunmuştur. Bkz. Çar-pare. Şakrak. Cihanpare. Kastanyet.

Çar-pare (Çarpare):

Farsça “dört parça” anlamına gelir. Bkz. Çalpara.

Çardaş:

Bkz. (Mac). Csárdás, Czardas. Ağır bir tempoyla başlayan, ancak giderek hızlanan ve uçarılaşan Macar halk kırını ve bu kırına ilişkin küğe verilen isim. Kırınanların beğenilerine göre yavaş ya da hızlı hareketlerin ayrı ayrı veya bir arada yer aldığı bir kırın türüdür.

Çargah Makamı:

Çargah Makamı

“Geleneksel Türk Sanat Musıkisi”nin en sade makamı olup uluslararası dizgede “Büyük Do Aşıtı” olarak bilinen gidişe pek benzer. Bu nedenden ötürü bazı musıki bilimciler bu diziyi “Türk Musıkisi’nin ‘1’ numaralı basit makamı” olarak da nitelerler. Farsça “çar” ve “gah” hecelerinin birleşmesiyle meydana gelmiş bu kelimeyi kökenine göre inceleyecek olursak Fars dilinde “çar” 4 (dört) ve “gah” ta “yer” anlamına gelmekte olup dördüncü yer karşılığı çıkarılır. Bu makam çargah beşlisinin tiz tarafına bir çargah dörtlüsü eklenerek meydana getirilmiştir. Durağı “kaba çargah” sesi (yani uluslararası dizgeye göre do4) olmaktadır. Güçlüsü ise çargah beşlisi ile çargah dörtlüsünün birleştiği yer olan beşinci derecedir, kısacası bu makamın güçlü sesi “rast” sesi (yani uluslararası dizgeye göre so4) olmaktadır. Bu makamın do4’ten itibaren elde edeceğimiz sekizlisinin sesleri şu şekilde sıralanmaktadır: Kaba Çargah, Yegah, Aşiran, Acem-Aşiran, Rast, Dügah, Buselik ve Çargah. Hiçbir değiştirici işaret almayan bu dizi bu yönüyle de “Büyük Do Aşıtı”nın bir benzeridir. Çargah makamı çıkıcı bir makamdır. Niseb-i şerife (Bkz. Niseb-i Şerife) sayısı 9, yani tamdır. Geleneksel Türk sanat küğünde “Çargah” makamının  bağımsız isim verilen şedleri, (Bkz. Şed) yani göçürümleri (Bkz. Göçürüm) de bulunmaktadır. Bunlar “Acem Aşiran” ve “Mahur” makamlarıdır. Acem Aşiran “fa”, Mahur ise”so” perdelerindeki göçürümler olup birincisi uluslararası dizgedeki “Büyük Fa Aşıtı”na benzemekte, ikincisi ise “Büyük So Aşıtı”nı çağrıştırmaktadır. Çargah makamında yazılmış eski yaratıların bir bölümünün “Saba” geçkili olup “dügah” perdesinde kaldıkları saptanabilir. “Saba” makamının güçlüsü “çargah” perdesi, yani “do” olup bu perdede kalan şekline de “Çargah Makamı” denildiği görülen olgulardandır. “Çargah” makamı en eski makamlardan birisi olup gösterişli bir ihtişam içermektedir. Bu makam neşeli ve güzel bir makam olarak da nitelendirilmektedir. Kendisinden bağımsız iki isim taşıyan (Acem Aşiran ve Mahur) göçürülmüş iki şekli pek sık kullanılmakta ise de “Çargah Makamı” Geleneksel Türk Sanat Musıkisi’nin eski dönemlerinde pek fazla rağbet görmemiş, dolayısıyla oransal olarak daha az kullanılmıştır. Bunun nedeni olarak da İslam dininin peygamberinin “Kuran”ı bu makamdan okuduğu gibi pek gülünç ve aslı olmayan bir söylenti gösterilmektedir. Müslüman toplumların bu gibi rivayetlere kanabilmesi ya da esası olmayan herhangi bir lakırdıya inanabilmesi pek tuhaf görünse de bu toplumların göreceli ilkelliklerinin anlaşılabilmesi için yeterli bir örnekleme gibi durmaktadır. Kısacası bu makam yukarıda anılan nedenden ötürü pek kutsal sayılmış ve özellikle din dışı küğde kullanılmasından uzakta durulmuştur. Bu makam ile din dışı bir küğ bağdayan bağdarın çarpılacağına kanaat getirilmiş ve hatta çarpılanlar için öyküler türetilmiştir. Yine pek tuhaftır ki “Çargah” makamının sanki büyük do’dan bir aşıt gibi ele alınıp kullanılmasına da Türk halk küğünde sıklıkla rastlanılmaktadır. “Çargah” makamının “Saba” ile karıştırılarak kullanılması ise yukarıda anlatılan bu tuhaf inanışla ilgilidir. Bu sayede “Çargah” makamının vücuda getire(bile)ceği uğursuz etkilenmelerden kaçınılması sağlanmaya çalışılmıştır. Çargah makamının aralıkları sırası ile B2 + B2 + k2 + B2 (Çargah Beşlisi) ve B2 + B2 + k2 (Çargah Dörtlüsü) şeklindedir. Bu makam “Çargah” perdesinde, yani do sesinde kalan bağımsız isim taşıyan ve günümüzde de kullanımına devam edilen tek makamdır. Makam dizgesinde 37. sırada yer alan bu dizi ile yazılmış ve saptanabilmiş 133 yaratı bulunmaktadır.

Çarpma:

Çarpmak, bununla ilgili eylem. Çarpma işlemi. Küğ sanatında herhangi bir notadan önce duyurulan ve uyumbilgisi kurallarına göre uyumsuz tınlayan kısa süreli süsleme sesine “çarpma” denilir. Kısa basamaklar (küçük notalar) asıl notalardan yarım veya bir perdeden daha uzakta bulunurlarsa “çarpma” adını alırlar. Bkz. Kısa Basamak, Üst Kısa Basamak, Alt Kısa Basamak, Basamak, Üst Basamak, Alt Basamak, Bir Arada Gelen Kısa Basamaklar ve Basamaklar, İşlemeli Basamak. Aşağıda verilen örneği dikkatle inceleyiniz:

Çarpma Örneği

\ Çavuş, Akgün:

1975 yılında Gaziantep’de doğdu. İlköğretimini burada tamamladıktan sonra “Dokuz Eylül Üniversitesi Devlet Konservatuvarı”na girdi. Orta ve lise eğitimini başarı ile bitirip üniversite bölümüne devam etti. Üniversiteyi sınıf atlayarak üç yılda tamamladıktan sonra öğrenci iken başladığı “İzmir Devlet Senfoni Orkestrası”nda çalışmalarına devam etti. Aynı zamanda 1999 yılında “Antalya Devlet Opera ve Balesi”nin kurucu sanatçılarından olup, bir yıl süre ile Antalya’da görev yaptı. Daha sonra “İzmir Devlet Senfoni Orkestrası”na dönüp sanat yaşamına burada devam etti. Birçok tanınmış yönetken ve yalkıcı ile dinletiler gerçekleştirdi. Bunlardan bazıları arasında Fazıl Say, İdil Biret, Gülsin Onay, Gilbert Varga, Demis Roussos, Zülfü Livaneli ve Sezen Aksu bulunmaktadır. Sanatçı “Borusan Filarmoni” ile CD kaydı yaptı ve dinletilerinde görev aldı. Klasıl küğün yanı sıra caz küğünü de benimseyen ve Rusya St. Petersburg da Kerem Görsev ve Erol Erdinç ile “Caz Konserleri” adı altında, “İstanbul Kültür Üniversitesi” ve “Hacettepe Senfoni” ile dinletiler yaptı. Yurtiçi ve yurtdışında birçok yerde dinletiler, organizasyonlar gerçekleştiren sanatçı Güney Kore, Belçika, Japonya, Almanya, İtalya, İspanya, Malezya, KKTC, Bosna Hersek,Yunanistan gibi ülkelerdeki etkinliklerde yer aldı. Akgün Çavuş aynı zamanda “İzmir Devlet Senfoni Orkestrası” ve “İzmir Devlet Opera ve Balesi” sanatçılarından oluşan ve 1994 yılında kurulan “Ephesus Brass Grubu”nun koordinatörlüğünü yürütmektedir. Bu grup birçok dinleti ve festivallerde yer almıştır. Bunlardan en önemlileri “Uluslararası Bursa Festivali” (1995), “Uluslararası Kıbrıs Magosa Festivali” (1996), “Güney Kore Dinletisi” (1996), “Japonya Dinletisi” (2000), “Foça Festivali” (2001), “25. Saraybosna Kış Festivali” (2009) Balıkesir ili Edremit ilçesine bağlı “Mehmetalan Köy Dinletisi” (2011) “Uluslararası Milas Festivali” (2011) bunlar arasındadır. Akgün Çavuş “İzmir Devlet Senfoni Orkestrası”nın iki yıl müdürlüğünü yaptı. Sanatçı şu anda “İzmir Devlet Senfoni Orkestrası Vurmalı Çalgılar Grup Şef Yardımcısı” olarak sanat yaşamına devam etmektedir.

\ Çayhan, Nevin-Metin:

Balıkesir'in Bigadiç ilçesi "Işıklar Mahallesi" "Fatih İlkokulu"na müzik ve zeka oyunları sınıfı kazandıran anne ve oğlu. Hayırsever Nevin Çayhan ve oğlu Metin Çayhan ölen eşi-babası Hüseyin Çayhan'ın anısına bu bağışı yapmışlardır. Kırsal mahallelerde okuyan çocukların sosyal ve kültürel etkinlikler yapabileceği yerlere gereksinimleri olduğunu söyleyen Nevin Çayhan, eğitime destek olmaya devam edeceklerini belirtmiştir. Ülkemizde böyle duyarlı hayırseverlere büyük bir gereksinim olduğu açıktır. Sayelerinde kırsal "Işıklar Mahallesi"nde bulunan "Fatih İlkokulu" öğrencileri daha iyi ve nitelikli bir eğitime kavuşmuşlardır. Sosyal dayanışmaya güzel bir örnek olan müzik ve zeka oyunları sınıflarının teşrifatı tüm insanlarımıza örnek olmalıdır.

Çekim Gücü:

Bir anases ile bu sesin üst ve alt doğuşkanlarından ikişer tanesini ele alalım:


Çekim Gücü


     Bu şekli inceleyecek olursak:

     a) 1 numaralı anasesin 2 numaralı üst doğuşkanı, anasesin bir sekizli incesidir, yani aynı sesin bir sekizli inceden tekrarıdır,

     b) 3 numaralı doğuşkan, anasesten ve doğal olarak anasesin bir sekizli inceden tekrarından oluşan 2 numaralı doğuşkandan ayrı, bambaşka bir sestir,

     c) Anases ile bu üçüncü doğuşkan arasında çıkıcı olarak:

     bir sekizli (do- do = 6 perde) + bir beşli (do-so 3 1/2 perde)

     anasesin bir sekizli inceden aynısı olan ikinci doğuşkan ile üçüncü doğuşkan arasında bir beşli (do-so = 3+1/2 perde) vardır.

 

     Aynı incelemeyi bu kez de alt doğuşkanlar ile yapalım:

 

     a) 1 numaralı sesin 2 numaralı alt doğuşkanı anasesin bir sekizli kalınıdır, yani aynı sesin bir sekizli kalından tekrarıdır,

     b) 3 numaralı doğuşkan, anasesten ve doğal olarak anasesin bir sekizli kalından tekrarından oluşan 2 numaralı doğuşkandan ayrı, bambaşka bir sestir,

     c) Anases ile bu üçüncü doğuşkan arasında inici olarak:

     bir sekizli (do- do = 6 perde) + bir beşli (do-fa 3+1/2 perde)

     anasesin bir sekizli kalından aynısı olan ikinci doğuşkan ile üçüncü doğuşkan arasında bir beşli (do-fa = 3+1/2 perde)

     anasesin bir sekizli kalından aynısı olan ikinci doğuşkan ile üçüncü doğuşkan arasında bir beşli (do-fa = 3+1/2 perde) vardır.

 

     Kısacası, sesler birbirlerini çekerler ve her ses, doğuşkanlar zinciri içinde bulunduğu yere göre bir çekim gücüne sahiptir. Yukarıda verilen örnekten de anlaşılacağı üzere, merkezde bulunan anases, üst ve alt doğuşkanlarını kendisine doğru çekmektedir, fakat aynı zamanda üst ve alt doğuşkanlarının da çekim güçlerinin etkileri altında bulunmaktadır.

 

     Bu karşılıklı çekim güçleri arasındaki mücadelede hangi ses ağır basmaktadır? Aklımıza hemen “anases” gelse de gerçek böyle değildir. En fazla çekim gücüne sahip olan ses, anasesin alt üçüncü doğuşkanı olan, yani alt beşlisi olan “fa”dır. Üst üçüncü doğuşkan olan, yani anasesin üst beşlisi olan “so” sesinin anasesi çekme gücü pek azdır. (Bkz.: Çekim Gücüne Ait Temel Kanun)

Çekim Gücüne Ait Temel Kanun:

Her anases, tınladığı andan itibaren alt üçüncü doğuşkanının çekim gücü etkisinde kalır.” Bu etki, anases kendine çekmesinden dolayı varlığını kolaylıkla belli eder. Anases ne kadar direnirse dirensin, en sonunda alt üçüncü doğuşkanının çekim gücünün etkisi altında kalır ve nihayetinde üçüncü doğuşkan baskın gelir. Örneğin, “Çekim Gücü” maddesinde anases olan do, tınladığı andan başlayarak alt üçüncü doğuşkan olan “fa sesi”nin çekim alanına girecek ve en sonunda “fa’ya düşecek”, yani “fa sesine gidecek”tir. Bahis konusu olan anases “do sesi”, “fa sesi”ne gidince, anases niteliğini yitirir ve anases artık do değil, “fa” olur. Bunun sonucunda da, do bütün üst ve alt doğuşkanlarıyla birlikte, yerini “fa sesine ve bu sesin üst ve alt doğuşkanları”na bırakmış olur. Lütfen aşağıda yer alan örneği dikkatle inceleyiniz:


Çekim Gücüne Ait Temel Kanun

Çelebioğlu, M. Rüştü:

13 Ocak 1944 tarihinde doğan Çelebioğlu “Saint Benoit Fransız Erkek Lisesi”ni bitirdikten sonra “İstanbul İktisadi Ticari İlimler Akademisi Maliye Muhasebe Bölümü”nde okuyarak üniversite eğitimini tamamladı. Daha sonra “İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi”nde “Finansal Analiz Tetkikleri” ve yine “İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi”nde “Muhasebede Bilgisayar Uygulaması” alanlarında öğrenim gördü. Fransızca, İtalyanca ve İngilizce dillerini çok iyi bilen M. Rüştü Çelebioğlu çok sayıda banka, finansal kurum ve şirketlerde görev almış ve halen bu alanda çalışmaktadır. Sanatçı, yukarıda bahsi geçen formal eğitiminin yanısıra “Antonio Doumezitch Küğ Okulu”nda çalgı, yorum, uyum bilgisi ve bağdama eğitimleri de aldı ve Prof. Arşam Kavafyan yönetimindeki “Amatörler Sinfoni Orkestrası”nda trompetist olarak görev aldı. 1965 yılında “TRT Senfoni Orkestrası”nda yalkıcı trompet çalganı oldu. Ayrıca “Devlet Opera ve Balesi” kurumunun orkestrasında sözleşmeli sanatçılık yaptı.

Çelik, Şehnaz:

“Hannover Konservatuvarı Şan Bölümü” mezunu olan Şehnaz Çelik aynı zamanda “Hannover Üniversitesi”nde yetişkinler pedagojisi üzerine yüksek lisans yapmıştır. “Wagner Bayreuth” ödüllü olan lirik soprano Çelik, Ruhi Su ile Türk halk küğünü ve Münir Nurettin Selçuk ile klasıl Türk musikisini tanımıştır. Türk asıllı Alman sanatçı bir küğcünün nasıl yetiştirilmesi gerektiği konusunda da uzmandır. Şehnaz Çelik ayrıca Almanya’nın Münster kentinde dünyaca ünlü bir küğ terapisti profesör ile küğsel tedavi üzerine çalışmalar da yapmıştır.

\ Çelikel, Ezgi:

1988 yılında Ankara’da doğdu. İlk küğ çalışmalarına “Kültür Bakanlığı Çocuk Korosu” ile başladı. İlkokul yıllarında keman çalışmalarını Azeri sanatçı Terlan Kuliyev ile sürdürerek 1999 yılında “Hacettepe Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Keman Bölümü”ne Ludmilla Sirotina'nın öğrencisi olarak kabul edildi. Oda küğü çalışmalarını İlya Sirotin ile sürdürerek yurt içinde çeşitli kentlerde oda küğü dinletilerine katıldı. 2005-2007 yılları arasında “Hacettepe Üniversitesi Akademik Orkestrası” ile çalışmalarını sürdürdü ve aynı orkestra ile sayısız dinletilere katıldı. Değişik tarihlerde “Eskişehir Belediye Senfoni Orkestrası”, “Bursa Bölge Devlet Senfoni Orkestrası”, “Antalya Devlet Senfoni Orkestrası” ve “Çukurova Devlet Senfoni Orkestrası”nda konuk olarak yer aldı. 2008 yılında “Ulusal Gençlik Senfoni Orkestrası - Ugso” ile Almanya’nın değişik kentlerinde verilen dinletilere katıldı. 2009 yılında “Hacettepe Üniversitesi Devlet Konservatuvarı”ndan Ludmila Sirotin’in öğrencisi olarak mezun oldu. Aynı yılın Eylül ayında “Samsun Devlet Opera ve Balesi Orkestrası”nda sözleşmeli sanatçı olarak göreve başladı ve çok sayıda temsilde, sahne üstü sinfonik dinletilerde yer aldı. “Aspendos”, “İstanbul”, “Eskişehir” ve “Bodrum” opera ve bale festivallerinde görev aldı. 2011 yılı Ocak ayında açılan sınavı kazanarak aynı kurumda kadrolu olarak orkestra keman sanatçısı oldu. Ezgi Çelikel halen bu görevini sürdürmektedir.

\ Çelikel, Güler Ünver:

1952 yılında İvriz’de doğdu. Babasının görevi nedeniyle “Adana Düziçi” ve “Akşehir Öğretmen Okulları”nda okudu. “Akşehir Öğretmen Okulu”ndan 1969 yılında mezun oldu. Dört yıl ilkokul öğretmenliği yaptıktan sonra 1973 yılında “Gazi Eğitim Enstitüsü Müzik Bölümü”nü kazandı.1975-1976 döneminde bu bölümden mezun oldu. Sırasıyla “Akşehir Lisesi”, “Ankara İnönü Lisesi” ve “Ankara Batıkent Lisesi”nde küğ öğretmeni olarak görev yaptı. “Ankara İnönü Lisesi” küğ öğretmeni iken 1986 yılında “Ankara Liseler Arası Çoksesli Koro Yarışması”nda okuluna birincilik ödülü kazandırdı. Aynı yıllarda “Milliyet Gazetesi”nin açmış olduğu “Türk Halk Müziği Yarışması”nda “saz icra” ve “kız solist” dalında  “Türkiye İkinciliği”ni kazanarak  para ödülü ile ödüllendirildi. Söz konusu ödülle okuluna piyano alınmasını sağladı. “Batıkent Lisesi” küğ öğretmeni iken “İlçe Milli Eğitim Müzik Komisyonu”nda görev yaptı. “Kültür Bakanlığı Antalya” ve “Samsun” opera orkestralarında görevli trombon ve keman sanatçısı iki çocuğu olan Güler Ünver Çelikel 27 yıllık meslek hayatını 2000 yılında noktalayarak emekli oldu.

\ Çelikel, Nevzat Tekin:

1953 yılında Muş’da doğdu. “Ankara Gazi Eğitim Enstitüsü Müzik Bölümü”nü bitirdi. “Akşehir Lisesi”nde bir yıl küğ öğretmenliği yaptıktan sonra 1979 yılında “Ankara Devlet Opera  Korosu” ve “TRT Ankara Radyosu Çoksesli Korosu” sınavlarını kazandı. Seçimini “a capella” (eşliksiz) korodan yana kullandı. 35 yıldır “TRT Ankara Radyosu Çoksesli Korosu”nda sanatçı (tenor) olarak görev yapmakta olan Tekin Çelikel’in yaşamında türkü ve çoksesli küğ ayrılmaz iki tutkudur. Sanatçının 2010 yılında “TRT” tarafından çıkarılan anonim türkü ve özgün yaratılardan oluşan “Seyir Defteri” adlı albümü “TRT Market” ve küğ marketlerde yerini almıştır. Sanatçı koro çalışmalarının yanısıra “TRT TV”, radyo kanalları ve özel tv-radyo kanallarında yalkıcı olarak izlencelere katılmaktadır. “TRT Ankara Radyosu Çoksesli Korosu” ile yurtiçi ve yurtdışı birçok festival ve dinletilere katılmanın yanısıra “Orfeon” oda korosu ile İngiltere ve Belçika’da festival ve dinletilere katılmıştır.

\ Çelikel, Ozan:

1980 yılında Ankara’da doğdu. Küğsel yaşamına “TRT Ankara Radyosu Çocuk Korosu”nda başladı ve bu koroyla birçok dinletiye katıldı. Ozan Çelikel 1991 yılında “Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarı”nın açtığı sınavı kazanarak “Trombon Bölümü”ne Abdullah Özkaya’nın öğrencisi olarak kabul edildi. 1994 yılından başlamak üzere resitaller ve dinletiler verdi. “Truva”, “Ordu” ve “Akşehir” uluslararası festivallerine katıldı. Aynı yıl İzmir’de Branimir Slokar  ile birebir çalıştı. Erden Bilgen’in öncülüğünü yaptığı  “Fanfar” ve “Ankara Bakır Beşlisi” gruplarında çaldı. 1997 yılında “Gençlik Senfoni Orkestrası” eşliğinde “Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Konser Salonu”nda  Joseph Serafin Alschausky’nin trombon konçertosunun Türkiye’de ilk seslendirilişini gerçekleştirdi. 2009 Mart ayında Hollanda’nın Rotterdam kenntinde yapılan “Avrupa Trombon Festivali”ne  katılan sanatçı Joseph Alessi, Christian Lindberg ve Ilja Reingoud gibi dünyanın sayılı trombon ustaları ile çalışma fırsatı buldu. Çanakkale’de kurulan “Gençlik Senfoni Orkestrası”nda birinci trombon çalıp bağdar ve yönetken Betin Güneş ile çalıştı. Yurt içindeki orkestralarda konuk sanatçı olarak görev yaptı. “Bilkent Senfoni Orkestrası”yla Fazıl Say’ın “Nazım Hikmet Oratoryosu”nda çaldı ve kayıtlarında bulundu. Konservatuvar  eğitimini bir yıl sınıf atlayarak bitirdikten sonra 1999 yılı Mart ayında “Antalya Devlet Opera ve Balesi Orkestrası”nın açmış olduğu sınavı kazanarak trombon sanatçısı olarak  göreve başladı ve bu orkestra eşliğinde 1999 yılından bugüne dek yalkın dinletiler verdi. “Ankara Trombone Quartet”in kuruluşunda yer alıp grupla yurt içinde ve yurt dışında birçok dinletiler verdi. “Karlsruhe Staatskapelle”nin yalkıcı trombon sanatçısı Ünal Solak ile çalışmalarını sürdüren Ozan Çelikel 2010 yılında Amerikan’ın Boston kentindeki “Official Berklee Scholarship Offer” ve Hollanda’nın Rotterdam kentindeki “Codarts School”un sınavlarını kazanarak tercihini “Codarts Scholl”dan yana kullanıp Bart Van Lier ve İlja Reingoud’dan caz eğitimi aldı. 2013 yılı Eylül ayında yurda dönerek “Antalya Devlet Opera ve Balesi Orkestrası”ndaki görevine başladı. Halen aynı orkestrada trombon sanatçısı olarak görevine devam etmektedir. Ozan Çelikel  aynı zamanda “Ankara Trombone Quartet”in üyesidir.

\ Çelikel, Yusuf Ziya:

1954 yılında Bursa’da doğan Yusuf Ziya Çelikel “Gazi Eğitim Enstitüsü Müzik Bölümü”nü 1975-1976 öğretim yılında bitirdi. 1996 yılında “Uludağ Üniversitesi Müzik Bölümü”nde açılan lisans tamamlama programını tamamladı. Sırasıyla Samsun, Erzincan ve İçel/Anamur’da küğ öğretmenliği yaptı. 1994 yılında “İzmir Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi”ne küğ öğretmeni olarak atandı. Halen “İzmir Işılay Saygın Güzel Sanatlar ve Spor Lisesi”nde küğ öğretmeni olarak görev yapmaktadır.

\ Çello-Piyano İkilisi (Dilbağ Tokay-Emine Serdaroğlu):

Renkli izlenceleri ve özgün yorumlarıyla geniş bir izleyici kitlesinin beğenisini kazanan Dilbağ Tokay ve Emine Serdaroğlu viyolonsel-piyano ikilisi “Çello-Piyano Duo” olarak çalışmalarına 1998 yılında başlamışlardır. İkili "Süreyya Operası", "Borusan Müzik Evi", "Fulya Sanat Konser Salonu", "Pera Müzesi" ve "Enka Kültür Sanat" gibi İstanbul’un önde gelen salonlarında verdikleri dinletilerle izleyicilerden ve küğ eleştirmenlerinden olumlu övgüler almışlardır. İstanbul dışında ise Ankara, İzmir, Adana, Eskişehir, Antakya, Gaziantep, Kars, Afyon, Adıyaman, Ayvalık ve Bodrum’da, yurtdışında İsveç, Almanya, Fransa, İtalya, Bulgaristan ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde dinletiler vermişler ve festivallere katılmışlardır. İtalya ve Almanya’da katıldıkları uluslararası küğ akademilerinde viyolonselist Frieder Berthold, Niels Ullner ve piyanist Carlo Levi Minzi, Ratko Delorko, Paul Trein ve Carl Ponten gibi sanatçılar ile çalışma olanağı bulmuşlardır. Klasik ikili dağarının yanısıra modern yaratılar, kırınlar, tangolar ve Türk bağdarlarının verimlerinden oluşan geniş bir dağara sahip olan ikili, Lutoslawski’nin “Grave”“Elif Dedim Be Dedim” adlı eserlerinin İstanbul’daki ilk seslendirilişlerini gerçekleştirmişler, Almanya’da düzenlenen "Oda Küğü Festivali"nin açılış dinletisinde ise orkestra eşliğinde bağdar P. Trein’in “Old English Landscapes: Surrey” ve Hasan Uçarsu’nun adlı veriminin yine ilk seslendirilişini yapmışlardır. İkilinin ayrıca, televizyon ve radyo kanalları tarafından kayda alınmış dinletileri ve  söyleşileri bulunmaktadır. (www.cellopianoduo.com)

Çembalo:

15 ile 18. yüzyıllar arasında kullanılan ve telleri çekilerek çalınan ilkel bir elçinli çalgı. Piyanonun atası. Bkz. Klavsen.

\ Çeng:

Bir Doğu çalgısı. Bir anlamda arpın Doğu’daki atası diyebileceğimiz “çeng” 300 yıl öncesinin İran ve Osmanlı kültüründe yer alan bir çalgıdır. “Çeng”in ney, kemençe, tanbur, lavta, kudüm, bendir gibi çalgılarla coğrafi akrabalığı bulunmaktadır. Evliya Çelebi “Seyahatname”sinde 1660’da İstanbul’da sadece tek bir tip “çeng” ile on çenginin varlığından söz etmektedir. Bu da çeng’e dair bilinen son yazılı örneği oluşturmuştur. Minyatürlerde bu çalgı sıklıkla işlenmiştir. Klasıl küğ kökenli arp sanatçısı Şirin Pancaroğlu “Çengnağme” isimlialbümünde 17. yüzyıldan kalma ve bugün yorumcusu kalmayan çeng’i tekrar karşımıza çıkarmıştır.

Çengel:

Bkz. Crochet. Sekizlik, onaltılık, otuzikilik, altmışdörtlük vb. notaların kuyruk çizgilerine ekli eğri çizgicikler.

Çengelli:

Bkz. Croche. Sekizlik Nota.

Çengi:

“Çeng” isimli çalgıyı çalan kişi.

\ Çerçi, Melis:

1985 yılında Adana’da doğdu. İlkokul, ortaokul ve lise öğrenimini sırasıyla “Adana Özel Çukurova Bilfen Koleji” ve “Özel Bilimkent Okulları”nda aldı. Ardından kazanmış olduğu “Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi (MSSF) Opera-Şan Bölümü”nde Pekin Kırgız ile şan çalışmalarına başladı. Daha sonra “Çukurova Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Opera-Şan Anasanat Dalı”na girmeye hak kazandı ve şan eğitimini burada sırasıyla Claudia Atanassova ve Levent Taşkesen ile sürdürdü. Aynı zamanda çeşitli radyo kanallarında reklam küğleri yayınlandı. Bunun yanısıra öğrencilik yıllarında şan ve piyano öğretmenliği deneyimi elde etti. Akademik kariyer hedefleyen sanatçı yüksek lisans programlarına hazırlanmaktadır.

\ Çetin, Hasan:

1983 yılının Aralık ayında Adana’da doğdu.. İlk ve orta öğrenimi boyunca ve sonrasında amatör olarak küğle ilgilendi. 2003 yılında yaklaşık bir yıl “Çukurova Devlet Senfoni Orkestrası” sanatçısı Nevin Apaydın’dan yan flüt ve temel küğ eğitimi dersleri aldı. 2004 yılında “Selçuk Üniversitesi Eğitim Fakültesi Müzik Öğretmenliği Anabilimdalı” yetenek sınavında başarılı olarak akademik küğ eğitimine başladı ve 2008’de lisans öğrenimini tamamladı. 2009 yılının ikinci yarısında “Konya Özel Envar Okulları”nda küğ öğretmenliği yaptı. Şu an devlet okullarında görev yapabilmek için çalışmalarını sürdürmektedir.

\ Çetir, Ali:

1977 yılında Berlin’de doğan Ali Çetir 1991 yılında “Dokuz Eylül Üniversitesi Devlet Konservatuvarı”nın açmış olduğu sınavı kazanarak küğ eğitimine başladı ve 1998 yılında vurmalı çalgılardan mezun oldu. 2000 yılından bu yana “İzmir Devlet Senfoni Orkestrası”nda görevini sürdüren Ali Çetir bu yıllar içinde birçok orkestra ve oda küğü topluluklarında görev almıştır. Sanatçı "Ege Yaylı Çalgılar Beşlisi + Perküsyon Topluluğu"nun da bir üyesidir.

Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliği:

Bu yönetmelik kapsamında iskele, liman gibi yerler ile deniz, koy, göl, boğaz, nehir gibi su yollarında kullanılan ulaşım araçlarının çevresel gürültü seviyesinin, 07.00-19.00 saatleri arasında 65 desibel, 19.00-23.00 saatleri arasında 60 desibel ve 23.00-07.00 saatleri arasında da 55 desibel sınır değerlerini aşmaması gerekmektedir. Yapılan denetimlerde çevresel gürültü sınır değerlerini sağlamayan deniz taşıtlarına idari para cezası uygulanmaktadır.

Çığga:

Küğ, müzik.

\ Çırak, Serhat:

24 Haziran 1973 tarihinde Balıkesir’de doğmuş olan Serhat Çırak “Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesi Müzik Bölümü”nden mezun oldu.Küğe ilkokulda mandolin kurslarına katılarak başladı. Ortaokulda piyano, lisede gitar dersleri alarak devam etti. Lise son sınıfta Balıkesir Devlet Konservatuvarı şeflerinden Toktay Üstündağ’dan Türk Sanat Küğü ve işitme dersleri, “Gazi Üniversitesi” mezunu küğ öğretmeni Sami Şavkan’dan klasıl gitar ve batı küğü uyum bilgisi dersleri aldı.1992 yılında “Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesi Müzik Bölümü”nü kazandı. Kemal Yıldırım ile keman derslerine başladı. Son sınıfta “İzmir Devlet Senfoni Orkestrası” sanatçısı Tuğrul Göğüş ile keman derslerine devam etti. Kemal Yıldırım’dan bağlama dersleri aldı. Nergis Sarı’dan piyano dersleri aldı. “İzmir Devlet Opera ve Balesi” koro sanatçısı Aydın Takmak ve Şadan Güvenir’den şan dersleri aldı.Üniversite yıllarında Tahsin Kılıç yönetiminde okul orkestrası, Tuğrul Göğüş yönetiminde özel orkestrada, “İzmir Devlet Senfoni Orkestrası” çello sanatçısı Hüseyin Ünal yönetiminde “Müzik Dostları Orkestrası”nda görev aldı. “İzmir Fransız Kültür Merkezi” bünyesinde oluşturulan çoksesli koronun üyesi oldu.Üniversite bünyesinde yapılan dinletilerde orkestra eşliğinde kemanıyla yalkın yaratılar seslendirdi. İki keman için yazılmış Vivaldi’nin küçük la’dan konçertosunun tüm bölümlerini orkestra eşliğinde ve Bach küçük re’den ikilileri piyano eşliğinde Kamil Civan ile birlikte seslendirmişlerdir. Serhat Çırak 15 Eylül 1996 tarihindeUşak’ın Banaz ilçesi “Şehit Necati Sargın Anadolu Lisesi”nde küğ öğretmenliği görevine başladı. İlçe ve il bazında birçok etkinlikte görev aldı, festivallerde ve özel günlerde gitarıyla resitaller verdi. Banaz’da “Türk Halk Küğü Ekipleri” kurdu.2002 yılında Ankara’da yapılan “Güzel Sanatlar Liseleri Öğretmenliği” sınavını kazanarak “Uşak Merkez Güzel Sanatlar Lisesi”ne keman öğretmeni kadrosuyla atandı. Okulda kurduğu orkestra ile ilde birçok etkinlikte ve festivalde görev aldı. Farklı illerde düzenlenen “Güzel Sanatlar Liseleri Projeleri”ne aktif olarak orkestrasıyla katıldı. “Güzel Sanatlar Lisesi” bünyesinde öğretmenler oda orkestrası kurdu ve dinletiler verdi. İlköğretim okulları ortak projesinde on ilköğretim okulu, küğ öğretmenleri ve okul orkestrası ile yönetkenlik görevini üstlendi. İspanya’nın Madrid şehrinin Fuenlabrada beldesinde “Ütopya Lisesi” ile ortak düzenlenen karaoke müzik festivalini gerçekleştirdi.Eşi ile birlikte planladıkları “Uşak Belediyesi Akademik Oda Orkestrası”nı küğ öğretmenleri, mezun öğrencileri ve halen “Güzel Sanatlar Lisesi”nde okuyan öğrencileri ile birlikte “Uşak Belediyesi” bünyesinde kurdu. Üç yıl boyunca bu orkestraya yönetkenlik yaptı. Okul bünyesinde küğ öğretmeni arkadaşları ile bir yaylı çalgılar dördülü kurdu ve birçok etkinlikte görev aldı. Halen okul bünyesinde kurulmuş beşil ile birlikte çalışmalarını sürdürmektedir. Bu beşili “Uşak Belediyesi” bünyesine taşıyarak “Uşak Belediyesi Klasik Müzik Beşlisi” adı ile “Atatürk Kültür Merkezi”nde varlığını sürdürmektedir. Serhat Çırak farklı illerin konservatuvar ve küğ bölümü oda orkestralarını Uşak ilimize getirterek dinletiler verdirmiştir. “Uşak Merkez Güzel Sanatlar Lisesi”nde keman, orkestra, işitme, koro ve piyano derslerini üstlenmiş olan Çırak, ders izlencelerinin geliştirilmesi ile ilgili seminerlere de katılmış; Uşak ili ve çevresindeki bazı okullar için marşlar da bağdamıştır. Yer aldığı bir reklam projesinin küğünü yazdı ve bu reklam Avrupa Türk kanallarında gösterime girdi. Oda küğü seslendiren klasıl orkestralar için düzenlemeler yapmış olan sanatçı keman ve piyano için derleme çalışmalıklar ve yanısıra işitme dersi için derleme ders notları hazırladı. Uşak Belediyesi Akademik Oda Orkestrası” “Andante” dergisinin Mart 2011 sayısında yer aldı. Uşak Üniversitesi” bünyesinde dinleti ve konferanslarda görev aldı veEsen Kıvrak’ın verdiği keman ustalık kursuna katıldı.“English Academy”nin İngilizce çeviri kurslarına katıldı. Serhat Çırak “Uşak Banaz Şehit Necati Sargın Anadolu Lisesi”nde 6 yıl (1996-2002) ve“Uşak Merkez Güzel Sanatlar Lisesi”nde 14 yıl (2002-2016) çalışmıştır. Halen“Uşak Merkez Güzel Sanatlar Lisesi”nde keman, orkestra ve işitme derslerine girmektedir.

\ Çırak, Zehra Üstün:

1983 İzmir doğumludur. 2000 yılında “Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Müzik Öğretmenliği Keman Ana Sanat Dalı”na girmiştir. Itri Sözgötürmez ile keman çalışmıştır. Aykut Önder Sarıçifçi ve Efe Akbulut ile “Türkiye Korolar Şenliği” (Ankara), “Mersin Polifonik Korolar Şenliği”, “Aydın X. Kültür ve Sanat Şenlikleri” (orkestra-koro), “Pamukkale Üniversitesi” bünyesinde Eskişehir, Çankırı, Denizli, Ankara, Konya ve Mersin’de birçok orkestra (1. keman olarak) ve koro (alto olarak) dinletilerine katılmıştır. İlk görev yeri olan Batman’da “Küğ Öğretmenleri Çoksesli Korosu”na iki yıl alto olarak  katılarak dinletiler vermiştir. 2008 yılından bu yana “Uşak Akademik Oda Orkestrası”nda viyola çalan Çırak halen “Uşak Güzel Sanatlar Lisesi”nde viyola öğretmenliği yapmaktadır.

Çıtak, Esma Tülin:

Esma Tülin Çıtak 1 Nisan 1985 tarihinde Kırıkkale’de doğdu. 1992 yılında “Adana D.S.İ. İlköğretim Okulu”nda öğrenim hayatına başladı. 1993 yılında “Çukurova Üniversitesi Devlet Konservatuvarı” öğretim görevlisi Goşa Wodka’dan piyano dersleri almaya başladı. 1995’de “Rotary Kulübü”nün düzenlediği “Yetenekli Çocuklar Yarışması”nda piyano dalında Adana üçüncülüğünü aldı. Aynı yıl “Çukurova Devlet Konservatuvarı” keman öğretim görevlisi Hakan Çuhadar ile keman eğitimine başladı ve “Çukurova Üniversitesi Devlet Konservatuvarı”na girdi. Keman çalışmalarına bu okulda Ferhang Hüseyinov ile devam etti. 2000 yılında “Mersin Devlet Opera ve Balesi Orkestrası” trompet grup şefi Rauf Musayev ile trompet çalışmalarına başladı. Sanatçı, trompet çalışmalarını 2004 yılından itibaren “İzmir Devlet Senfoni Orkestrası” trompet grup şefi Gökmen Noyan ile sürdürdü. 2008 yılında “Çukurova Üniversitesi Devlet Konservatuvarı”ndan mezun oldu. Bu süre içerisinde Adana, İzmir, Mersin, Antakya, Haskova, Kırcaali, Sofya ve İstanbul’da yalkıcı olarak ya da oda küğü grupları ile dinletiler verdi. Stefan Dünser, Gabrielle Cassone, Atilla Krako gibi sanatçıların ustalık kurslarını başarıyla tamamladı. Esma Tülin Çıtak özel küğ kurslarında trompet, remileme ve piyano dersleri vermiş ve halen de vermektedir. Özel bir anaokulunda küğ öğretmenliği de yapmış olan Çıtak, “Çukurova Devlet Senfoni Orkestrası Çocuk Korosu”nda remileme dersleri vermiş, “Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Devlet Konservatuvarı”nda uyum bilgisi derslerine girmiştir. Bu kentte yalkıcı olarak resitaller sunmuş, orkestrayla çok sayıda dinleti vermiştir. Öğrenciliği boyunca trompet, piyano, remileme ve küğ okullarına hazırlık dersleri veren Çıtak bu alanlardaki çalışmalarını sürdürmekte ve özel öğrencilerle çalışmaktadır.

Çıtanak, Bumin Gaffar:

Bkz.: Hakan, Fikret.

\ Çiğli Belediyesi Sanat Kursları:

“Çiğli Belediyesi Sanat Kursları” geleceğin sanatçılarını yetiştiriyor. Çiğli Belediyesi çalgı kurslarında eğitim gören kursiyerler belediye meclis salonunda gerçekleştirdikleri yıl sonu gösterisi ile muhteşem bir gece yaşattılar. Gösteride ilk olarak çocuk korosu sahne aldı ve miniklerin söylediği türküler büyük zevkle dinlendi. Ardından büyükler halk müziği korosu ile ve bağlama kursiyerleri verdikleri mini dinletiyle büyük alkış topladı. Daha sonra sahne alan yan flüt kursiyerleri bir yıl boyunca hazırladıkları yaratıları profesyonelce çaldılar. Gecenin finalini ise belediye tiyatro grubu yaptı. Genç tiyatrocular Nazım Hikmet’in “Kuvayi Milliye Destanı” oyununu sergilediler. Çiğli Belediye Başkanı Ensari Bulut düzenlenen kurslarda profesyonel eğitim verildiğini belirterek gençlerin özellikle konservatuvara hazırlanmalarında büyük katkı sağladıklarını söyledi. Başkan Bulut kültür, sanat ve spor alanında verdikleri desteğin devam edeceğini belirtti.

\ Çiğli Zafer ve Barış Festivali:

“Çiğli Belediyesi” tarafından 2008 yılında dördüncüsü düzenlenen “Zafer ve Barış Festivali” 30 Ağustos’ta başlamıştır. 1 Eylül’de sona eren festival kapsamında Çiğli daha önceki yıllarda olduğu gibi yine kültür ve sanat alanında önem taşıyan isimlere ev sahipliği yapmıştır. “30 Ağustos Zafer Bayramı” ile “1 Eylül Dünya Barış Günü”nün aynı anda kutlandığı festivalde değerli yazar, ressam, şair, ses sanatçısı, sinemacı, tiyatrocu, bilim adamı ve siyasetçiler Çiğlililerle buluşmaktadır.  2008 yılı “Barış Ödülü” ise sanata katkılarından dolayı Musa Eroğlu’na verilmiştir. Anılan yılda festival boyunca Arif Sağ, Musa Eroğlu, Selda Bağcan, Mustafa Keser, Melike Demirağ, Sunay Akın, Zeynep Dizdar, Arif Şentürk,  Suavi, Grup 84, Nurettin Rençber, Hülya Polat, Tolga Sağ, Urfa Sıra Gecesi, Gani Pekşen, Grup Mecaz,  Makedonya Küğ Topluluğu,  Elena Yablukova  ve Linda Grubu Dansçıları ile yerel sanatçılar konuklara küğ ve gösteri ziyafeti vermişlerdir. Ataol Behramoğlu ve Cezmi Ersöz şiirleriyle Çiğlililerle buluşmuş, ayrıca mankenler 1 Eylül gecesi “Barış Defilesi” düzenlemiştir. Festivalde ayrıca tiyatrocular Zeki Alasya, Tarık Papuççuoğlu, sinemacılar Handan İpekçi, İnan Temelkuran, Murat Saraçoğlu, sendikacı Yaşar Seyman,  Prof. Dr. Muharrem Gerçeker, Mehmet Dadak, Metin Yeğin, milletvekilleri Kemal Anadol, Abdurrezzak Erten, Nur Serter, Bülent Baratalı, Mehmet Ali Susam, Yılmaz Ateş gibi sanat, siyaset ve düşün alanından önemli isimler panellere katılmıştır. Çiğli’de yaşayan çeşitli etnik kökenli vatandaşların bir arada eğlendikleri bu festival insanların birbirlerinin kültürlerine saygı duyarak birlikte yaşayabileceklerini göstermesi bakımından da önem taşımakta ve Anadolu’nun değerleriyle cumhuriyetin önemini birlikte yaşatmayı amaçlamaktadır. Bu nedenle Cumhuriyet tarihinin önemli günlerinden 30 Ağustos sivil bir bayram olarak kutlanmaktadır. 1 Eylül Dünya Barış Günüyle birlikte yapılan kutlamanın amacı  “Kurtuluş Savaşı”nın barışa giden bir savaş olduğunu göstermektir. Festivalin özü Türkiye’de huzurun sağlanması, birlik ve beraberlik içinde dürüstçe yaşamayı öğrenmektir.

\ Çimen, Gül:

Bafra’da doğdu. 1970 yılında “Sinop Kız İlköğretim Okulu”nu bitirdikten sonra “Gazi Eğitim Enstitüsü Müzik Bölümü”ne girdi. Buradaki piyano öğrenimini Nurhan Büyükgönenç ile tamamladı. 1974 yılında aynı bölümün açtığı sınavı kazanarak piyano asistanlığına atandı. 1974-1978 yılları arasındaki asistanlık döneminde piyanist ve eğitimci Ferhunde Erkin ile çalışmalarını sürdürdü. 1978 yılından, kurumun “Gazi Üniversitesi”ne bağlı “Gazi Eğitim Fakültesi Müzik Eğitimi Bölümü”ne dönüştüğü 1982 yılına kadar piyano öğretmeni olarak çalıştı. 1987’de yardımcı doçent oldu. 1980 yılında doktoraya eşdeğer “Sanatta Yeterlilik” derecesini, 1995’te girdiği doçentlik sınavında başarılı olarak “doçent” ünvanını aldı. 1990’dan itibaren “Ankara Güzel Sanatlar Lisesi”nde piyano öğretmeni olarak görev yaptı. Çeşitli konser etkinliklerinin yanı sıra piyano eğitimi konusunda da araştırma, bildiri ve makaleleri bulunan Doç. Gül Çimen, halen “Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Müzik Eğitimi Bölümü”nde öğretim üyesi olarak görevini sürdürmektedir.

\ Çimenot, Hakan:

Genç ve yetenekli bir caz tromboncusu olan Hakan Çimenot 1976 yılında İstanbul’da doğdu. İlkokuldan sonra “Mimar Sinan Üniversitesi Devlet Konservatuvarı”nın açmış olduğu sınavı kazanarak Aycan Teztel’in trombon sınıfına kabul edildi. “İstanbul Trombon Topluluğu”nun dört trombon'dan oniki trombon'a oluşan kadrosu ile dinletilerde yer aldı.1995 yılında “TRT Hafif Müzik ve Caz Orkestrası”nda kadrolu olarak göreve başladı. Halen bu orkestrada birinci trombon çalan sanatçı 2003 yılında İstanbul'da gerçekleşen ve çoğunluğu Avrupalı küğcülerden kurulu “EBU (Avrupa Radyo–Televizyon Birliği) Caz Orkestrası”na Türkiye'den katıldı. Emre Kayahan ile bir ikili oluşturarak “Funk–Bones” isimli grubu kuran Çimenot daha sonra yine Emre Kayhan, Doğan Aykon ve Berna Sağdıç ile birlikte “4–Bones” grubunu kurdu. “Funk Bones” grubuna diğer katılımcılar arasında Cem Tuncer (gitar), Can Çankaya (piyano), Eylem Pelit (bas) ve Volkan Öktem (vurmalı çalgılar) bulunmaktadır. Adı geçen bu topluluklarla sahne ve dinleti çalışmalarına devam eden Çimenot 1995 ve 1996’da piyanist Kerem Görsev’in iki albüm çalışmasında yer aldı, bu albümlerden birisi Görsev’in “For Murat” isimli CD çalışmasıdır. Kerem Görsev’in dinletilerinde çalıcı olarak yer alan sanatçı 2002 yılından bugüne dek “Beck’s Big Band”de birinci trombon olarak çalmaktadır. 1999–2006 yılları arasında Emin Fındıkoğlu’nun “Detant” adlı projesinde, Ali Perret’in “Barbarlar Grubu”nda, Rick Ford’un “Istanbul Jazz  Collective Grubu”nda, “Istanbul Super Band Grubu”nda, Önder Focan ile “Deep Purple” ve “FoBop” projelerinde yer alan Hakan Çimenot cazseverlerin sık sık dinleme olanağı bulabildikleri bir çalıcıdır. “Ayşe Gencer & Brass Section” (Ayşe Gencer/vokal, İmer Demirer/trompet, Serkan Özyılmaz/piyano, Selim Selçuk/davul, Hakan Çimenot/trombon, Meriç Demirkol/saksofon ve Kağan Yıldız/kontrabas) grubunda yer alan küğcülerden birisi de Çimenot’tur. Çok etkin bir sanatçı olan Çimenot’un içinde yer aldığı gruplardan birisi de “Groobop” olup üyeleri arasında şu isimler yer almaktadır: Hakan Çimenot (trombone), Meriç Demirkol (saksofon), Cem Tuncer (gitar), Kerem Türkaydın (gitar), Kaan Yıldız (kontrabas) ve Ediz Hafızoğlu (vurmalı çalgılar)… Sanatçı Nail Yavuzoğlu’nun yönetkenliğini yaptığı “Cemal Reşid Rey Big Band”de de Çimenot’un adını görüyoruz. Sanatçı halen “TRT Hafif Müzik ve Caz Orkestrası”nda tromboncu olarak görev yapmaktadır. Hakan Çimenot aynı zamanda “Jazz Café Istanbul”un küğsel yönetmenliğini yapmaktadır. 24–28 Ocak 2007 tarihleri arasında birincisi düzenlenen “Doğaçlama Festivali”nin katılımcılarından birisi de Hakan Çimenot’tur.

\ Çita, Gülsüm:

1967 yılında İstanbul’da doğan Gülsüm Çita 1994 yılında “Pera Müzik Merkezi”nde bir yıl ve ertesi sene “Koda Müzik Merkezi”nde bir yıl olmak üzere toplam iki yıl bağlama dersi almıştır. 1996 yılında “Özel Timur Selçuk Müzik Merkezi”nde bir yıl Begüm Erdem ile ırlama ve Timur Selçuk ile remileme çalışmış, sonrasında Timur Selçuk ile ırlama, remileme ve uyum bilgisi derslerine başlamıştır. Yedi yıl bu derslere devam eden Çita aynı sanat merkezinde Aslıgül Ayas ile bir yıl piyano derslerini takip etmiştir. Bu eğitiminin ardından bir özel çoksesli koroda yalkıcılık, koro üyeliği ve öğretmenlik üstlenmiştir. Çeşitli üniversitelerde ve kültür merkezlerinde dinletiler sunan sanatçı halen birbirinden değerli küğcüler ile birlikte bir albüm yapma hazırlığı içerisindedir. 2003 yılından bu yana çeşitli radyolarda “Gülsüm Çita ile Yaşadıkça” isimli küğsel bir izlencenin hazırlayıcısı ve sunucusu olarak görev yapmıştır. Aynı isim ve formattaki radyo izlencesini TV’ye de taşıyan sanatçı bir yıl özel bir TV kanalında “Gülsüm Çita ile Yaşadıkça” programını sunmuştur. Bu formattaki izlenceyi “100.8 Halk Radyo”da pazar akşamları 17.00-19.00 saatleri arasında gerçekleştirmeye devam etmektedir. Gülsüm Çita 2000 yılından başlayarak Türkiye’nin küğ gereçleri satan en büyük firmalarında kurumsal pazarlama ve ihale müdürü olarak görev yapmıştır. Halen “Beşiktaş Zuhal Müzik Mağazası” müdürü ve ihale ve pazarlama müdürü olarak görev yapmaktadır.

\ Çobanoğlu, Hande:

1972  yılında Ankara’da  doğdu. 1995 yılında “Gazi Üniversitesi Müzik Eğitimi Bölümü”nü bitirdi. İlk tayin olduğu yer olan Mersin’de 15 yıldır öğretmenlik yapmaktadır.

Çoğaltma bağı:

Aynı çizgi üzerinde (veya aralıkta) bulunan, ancak süreleri aynı ya da farklı olan notaları bağlamakta kullanılan bağ işareti. Farklı ölçülerde yer alıp da birbirlerine aynı aralık mesafesinde bulunan notaları uzatmak amacıyla kullanılan bağ şekli. Aynı yükseklikte, fakat farklı ölçülerde yer alan notaları bağlar ve bunların sürelerinin toplamı kadar bir uzunluk elde etmeye yol açar. Bkz. Ezgi bağı. (İng.) Tie.

Çoğaltma Bağı

\ Çoğulu, Tolgahan:

1978 yılında Ankara’da doğdu. Klasik gitar eğitimine oniki yaşında başladı. 1996 yılında “Boğaziçi Üniversitesi İşletme Bölümü”ne girdi. 1996–2001 yılları arasında “Boğaziçi Üniversitesi Folklor Kulübü”nde Ayhan Akkaya ile flamenko ve klasik gitar eğitimini sürdürdü ve birçok dinleti verdi. 2001 yılında “İstanbul Teknik Üniversitesi Dr. Erol Üçer Müzik İleri Araştırmalar Merkezi (MİAM) Klasik Gitar Yüksek Lisans Programı”na kabul edildi. 2001–2006 yılları arasında burada Soner Egesel ve Bekir Küçükay ile çalışmalarını sürdürdü. “5. Lambesc Klasik Gitar Festivali”, “16. Estergon Klasik Gitar Festivali”, “16. Iserlohn Gitar Festivali” ve “1. Westfalian Guitar Spring” gitar festivallerinde ustalık sınıflarına katıldı ve bu festivallerin kapanış dinletilerinde yer aldı. Roland Dyens, Ricardo Moyano, Elena Papandreau, Thomas Müller Pering, Thomas Kirchhoff, Marco Meloni, Lily Afshar ve Jorge Cardoso gibi birçok gitaristin ustalık sınıflarına aktif olarak katıldı. 2007 yılında Erhan Birol ile beraber klasik gitar ikilisi “Duoist”i kurdu ve birçok yerde dinleti verdi. Tolgahan Çoğulu halen “İstanbul Teknik Üniversitesi Müzik İleri Araştırmalar Merkezi”nde doktora eğitimini sürdürmekte ve araştırma görevlisi olarak çalışmaktadır. Ayrıca “Boğaziçi Gösteri Sanatları Topluluğu”nda (BGST) çalışmalarına devam etmektedir.

\ Çokamay, Bahadır:

1981 yılında Balıkesir’de doğdu. İlk ve orta öğrenimini Balıkesir’de, lise öğrenimini Ankara’da “Bando Okullar Komutanlığı”nda tamamladı. 2004 yılında “Trakya Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Üflemeli ve Vurmalı Çalgılar Ana Sanat Dalı Korno Sanat Dalı”nı bitirdi. 2013 yılında “Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Müzik Ana Sanat Dalı Yüksek Lisans Programı”ndan mezun oldu. 2016 yılında aynı okulda “Sanatta Yeterlik” programını bitirdi. 2016 yılında bağdama alanındaki çalışmalarını değerlendirmek için “İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Müzik Ana Sanat Dalı”na girdi. Ayrıca 2019 yılından beri “Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü Orkestra Şefliği Ana Sanat Dalı”nda orkestra yönetkenliği eğitimini devam ettirmektedir. 1999-2003 yılları arasında Edirne’de, 2003-2006 yılları arasında Uzunköprü’de, 2014-2017 yılları arasında Tekirdağ-Çorlu’daki askeri küğ kurumlarında, 2007-2008 yılları arasında “Ankara Armoni Mızıkası Komutanlığı”nda ve 2009-2014 yıllarında “Ankara Bando Okullar Komutanlığı”nda çalıcı ve öğretim elemanı olarak görev aldı.2018 yılında “Düzce Üniversitesi Sanat Tasarımı ve Mimarlık Fakültesi Müzik Bölümü”ne öğretim üyesi olarak atandı. 2020 yılından bu yana “Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Müzik Bölümü”nde görevine devam eden Çokamay evli ve üç çocuk babasıdır. “Korno”, “Trompet”, “Tuba”, “Eşlik”, “Oda Küğü”, “Ses Eğitimi” “Türk Küğ Tarihi”, “Küğ Kültürü”, “Lisans Bitirme Tezi”, “Uyum Bilgisi”, “Türk Küğü Uyumu Bilgisi”, “Temel Küğ Bilgisi” ve “Kulak Eğitimi” yürüttüğü dersler arasındadır. Müzik kuramları, müzik bilim ve çalgı alanlarında ulusal ve uluslararası bilimsel toplantılarda bildirileri, hakemli dergilerde makaleleri, kitap bölümleri ve küğ kuramları alanlarında kitapları yayınlanmıştır.

\ Çoker, Can:

Ankara'da doğan sanatçı, 1972 yılında Metin Öğüt'ün öğrencisi olarak “Ankara Devlet Konservatuvarı”na girdi. 1982 yılında piyano bölümünden Mithat Fenmen'in öğrencisi olarak mezun oldu. “Budapeşte Liszt Müzik Akademisi”nde Istvan Lantos ve devlet bursu kazanarak gittiği “Londra Guildhall School of Music and Drama”da Prof. James Gibb ile çalıştı. “İskoçya Kraliyet Müzik Akademisi”nde Gusztav Fenyö'nün sınıfından “postgraduate” düzeyinde solistlik diploması aldı. Daha sonra “Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi”nde Ayşegül Sarıca, Ali Darmar ve Martin Berkofsky ile çalıştı. Almanya, İngiltere, İskoçya, Tayvan'da resitaller veren, oda küğü dinletilerine katılan sanatçı 1985'te “Beşinci Ulusal Müzik Yarışması Oda Müziği” dalında viyola sanatçısı Çetin Aydar'la birlikte birincilik, keman-piyano için “The Dunbar-Gerber” ödülü, “Debussy” ödülü, “Governor Recital” ödülü kazandı. 1995 yılında Alman bağdar Paul Hindemith'in 100.Doğum yılı nedeni ile “Mimesis Solistleri” ile birlikte “Siemens” sponsorluğunda ülkemizde ve Almanya'da bir dizi dinleti verdi. Bu dinletilerin ilki olan Ankara dinletisi CD olarak basıldı. 2002 yılı yazında ABD'nin Virginia eyaletinde Walter Hautzig ve Martin Berkofsky ile yapılan “ustalık kursu”na katılıp dinletiler verdi. Can Çoker halen “Çukurova Üniversitesi Devlet Konservatuvarı”nda sanatçı öğretim elemanı olarak görev yapmakta, dinleti etkinliklerini sürdürmektedir.

\ ÇokFonik Koro:

2012’de kurulan “Çokfonik Koro”nun kökleri 1990 yılına dayanmaktadır. “Çukurova Üniversitesi” bünyesindeki polifonik koro mensubu arkadaşların yeniden bir araya gelmesiyle kurulmuştur. “Çukurova Üniversitesi Devlet Konservatuvarı” eski öğretim üyesi Oğuz Öztürk yönetiminde çalışmalarına başlayan koro, 2013 yılından itibaren “Mersin Devlet Opera ve Balesi” koro yönetkeni Anıl Aydın ile yoluna devam etmektedir. Bünyesinde çeşitli yaş ve meslek gruplarından koristleri barındıran “ÇokFonik Koro”, amatör bir ruhla çalışmalarını sürdürmektedir. 2014’ten bu yana hazırlıkları süren dernekleşme çalışmaları sonucunda 2015 yılında “Adana ÇokFonik Müzik Derneği” adıyla faaliyetlerini sürdürmektedir. “ÇokFonik Koro”nun katıldığı başlıca etkinlikler bu madde yazıya döküldüğü tarih itibarı ile (09.09.2015, Çarşamba) şunlardır:
2012 Adana, Tarihi Kız Lisesi Tanışma Dinletisi,
2013 Ankara, Türkiye Polifonik Korolar Şenliği - Koro Şef Uyum Ödülü, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Özendirme Ödülü,
2013 Mersin, Nevit Kodallı Polifonik Korolar Şenliği,
2013 Mersin, Türkiye Romatoloji Kongresi Kapanış Dinletisi,
2013 Adana, Adana Ekinfen Okulları Bahar Dinletisi,
2013 Adana, Çukurova Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Mezuniyet Töreni Dinletisi,
2014 Hatay, Payas Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi, Mimar Sinan Yılı Kutlamaları,
2014 Adana, Adana Ekinfen Okulları Sonbahar Dinletisi,
2014 Adana, Nisan’da Adana’da Portakal Çiçeği Karnavalı,
2014 Mersin, Mersin Katolik Kilisesi Dinletisi,
2015 Adana, Seyhan Belediyesi 8 Mart Dünya Kadınlar Günü Anma Programı,
2015 Adana, Nisan’da Adana’da Portakal Çiçeği Karnavalı,
2015 Mersin, Nevit Kodallı Polifonik Korolar Şenliği,
2015 Adana, Okyanus Koleji Bahar Şenliği,
2015 Adana, Çukurova Üniversitesi Bahar Şenliği,
2015 Ankara, Türkiye Polifonik Korolar Şenliği, Halk Müziği Yorumlamada Başarı Ödülü,
2015 İzmir, 1. Polifonik Korolar Şenliği, Müzikalite ve Müzikal Dinamiklerde Başarı Ödülü,
2015 Çanakkale, Çanakkale Korolar Festivali.
İlgilenen kişiler için koronun iletişim bilgileri:
info@cokfonik.com
www.cokfonik.com
www.facebook.com/cokfonik
www.instagram.com/cokfonik koro
www.youtube.com/cokfonik
www.vimeo.com/cokfonik
Yine bu yazının oluşturulduğu tarih itibarı ile koro üyeleri aşağıda ait oldukları ses gruplarına göre belirtilmiştir:
Soprano
Ayça Uğur - Dış Ticaret Uzmanı
Aygül Umay - İngilizce Öğretmeni
Derya Işıltan - Sınıf Öğretmeni
Fatma Pınar Torun - Okutman
Gökçe Güzeltürk - Avukat
İnci Günaydın - Astronomi ve Uzay Bilimleri Mühendisi
Nini Önözden - Ressam, Görsel Sanatlar Öğretmeni
Merve Emir - Öğrenci
Pınar Ateşoğlu - Gazeteci, Çevirmen
Tülin Umay - Biyolog
Yağmur Karakuş - Fizyoterapist
Alto
Ayşegül Kalağoğlu - Dış Ticaret Uzmanı
Cansu Doğramacı - Öğrenci
Dürrin Zeynep Konuralp - Radyo Programcısı
Eylem Kırbaş Özdemir - Mimar
Fidan Darçın - Mimar
Güzin Dinç - Bankacı
Helene Çan - Öğretim Görevlisi
Özlem Boğa - İngilizce Öğretmeni
Pınar Kaya Güvenç - Rölyef Sanatçısı
Serim Eker - Gayrımenkul Danışmanı
Ümit Kış - İşletmeci
Tenor
Agah Atıcı - Bankacı
Göksel Darçın - Grafik Tasarımcı
Alp Üçbudak - Dış Ticaret Uzmanı
Fikret Ötünç - Psikolojik Danışman
Murat Taşdemir - Bankacı
Toprak Karakuş - Öğrenci
Bas
Barış Boğa - Satış-Pazarlama Uzmanı
Bilgin Kış - İnşaat Mühendisi
Burak Pekçetin - İşletmeci
Ersel Işıltan - Doktor
Haydar Koçak - Satış-Pazarlama Uzmanı, Sanat Eğitmeni
Serhan Yüzer - İllüstratör
Tolga Çan - Öğretim Görevlisi

\ Çorlu Belediyesi Türk Sanat Musikisi Korosu:

Koro 2006 yılı Kasım ayında Belediye Başkanlığının teşvikiyle ve “Çorlu Şehir Kulübü” Başkanı Zafer Ataman’ın girişimleri, aynı zamanda “TRT” sanatçısı da olan koro yönetkeni Jülide Kudret Sezen’in katkılarıyla ilk etapta “Topluluk” olarak kuruldu.Yine 2007 yılının Haziran ayı başında yine Zafer Ataman ve Jülide Kudret Sezen Belediye Başkanlığına müracaat ederek bu topluluğa bir nitelik kazandırılması gerektiğini ifade ettiler. Bunun üzerine Belediye Başkanı Altan Ersin durumu meclisin onayına sundu. Meclise sunulan bu teklif kabul edilerek bu topluluk “Koro” olarak tescil edildi. Koro elemanlarının tamamı değişik meslek gruplarından olup amatör olarak koroya katkıda bulunmaktadırlar. Saz sanatçıları da aynı şekilde amatör olarak koroya devam etmektedirler. Koro kadrosunda Jülide Kudret Sezen (yönetken, küğ öğretmeni ve “TRT Ankara Radyosu” ses sanatçısı), Halit Tekinyılmaz (keman/emekli öğretmen), İslam Küçükcivan (klarinet/işçi), Sinan İstek (ud/memur), Mustafa Certel (kanun/tornacı), Nihat Çam (ritm saz/işçi), Emin Balcıoğlu (ritm saz/öğrenci), Uygar Çöltekin (tanbur/hukukçu) ve ses sanatçıları Gülhan Kahraman, Canan Nalbant, Figen Sarı, Gülten Eker, Hatice Müyesser, Hanife Işık, Nevin Öztürk, Nurcihan Güngördü, Özgür Balbay, Seçil Kıvırcık, Serpil Kıvırcık, Şerife Pulurluoğlu, Coşkun Tarı, Eşref Sözen, Hilmi Balkı, Köksal Pulurluoğlu, Subutay Aytaç, Serdar Sönmez, Zafer Ataman ve Zeynel Gürsoy gibi isimler bulunmaktadır.

Çöğür:

Bir çalgı. Bağlama ailesinin üyesidir. Büyük boy olanlarının yanısıra büyük gövdeli ve kısa saplı olanları da vardır. Çöğür, bağlama ailesi içinde “kısa sap” olarak anılır. Tekne ölçüleri 36 ile 42 arasında değişmektedir. Dokuz ya da altı telli olup yukarıdan aşağı la-sol-re düzeni ile çalınır. Çöğür, bazılarına göre, bağlama ailesinin en kıdemli çalgılarından birisidir. Divan sazına yakın bir büyüklüktedir. Çöğür dinleyenler üzerinde pek derin etkiler bırakır. Bir görüşe göre ise çöğür, belli bir çalgının ismi değildir. Bu görüşe göre çeşitli sazlara “çöğür” denilmektedir. Aşağıdaki fotoğrafta “Azerbaycan Tarih Müzesi”nde bulunan “Çoğur” bulunmaktadır:

Çoğur

Çökdü, Hasan Uğur:

14 Temmuz 1985 tarihinde İzmir'de doğan Hasan Uğur Çökdü "İzmir Devlet Senfoni Orkestrası" sanatçılarından olan babası Hayrettin Çökdü ile küçük yaşlarında keman çalışarak küğsel yaşamına adım attı. İlkokul eğitiminden sonra "Çukurova Üniversitesi Adana Devlet Konservatuvarı"nın açmış olduğu giriş sınavlarını kazanarak viyolonsel bölümünde Slava Kainov'un öğrencisi oldu. Bir yıl sonra "Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarı"na geçiş yaptı ve Doğan Cangal'ın viyolonsel öğrencisi oldu. Daha sonra Nuray Eşen ve Kerem Aykal ile çalışarak 2010 yılının Haziran ayında mezun oldu.

\ Çöl, Hicret Tevhide:

1979 yılında Düzce’de doğdu. 1997 yılında “Bolu Güzel Sanatlar Lisesi”ni, 2001 yılında “Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Müzik Eğitimi Bölümü”nü bitirdi. 2005 yılında “Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Müzik Öğretmenliği Yüksek Lisans Programı”ndan, 2012 yılında doktora programından mezun oldu. 2001-2002 eğitim-öğretim yılında “Afyon Kocatepe Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Müzik Bölümü Yaylı Çalgılar Anasanat Dalı”nda keman eğitimcisi olarak göreve başladı. Verdiği dersler  arasında keman, oda küğü ve ilkokuma bulunmaktadır. Çöl’ün ulusal ve bilimsel toplantılarda çeşitli bildirileri yayınlanmış, gerek yalkıcı gerekse de oda küğü ve orkestra üyesi olarak dinletiler vermiştir.

\ Çuhadar, Celil Hakan:

1962 yılında Ankara’da doğdu. 1983 yılında “Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Müzik Eğitimi Bölümü”nden lisans derecesi, 1986 yılında “Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü”nden yüksek lisans derecesi ve 1991 yılında da “Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü”nden sanatta yeterlik derecelerini aldı. 1984–1991 yılları arasında “Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Müzik Eğitimi Bölümü”nde araştırma görevlisi olarak, 1991–2000 yılları arasında “Çukurova Devlet Senfoni Orkestrası”nda keman sanatçısı olarak çalıştı. Bu görev süresi içinde orkestrada müdür yardımcılığı ve müdürlük görevlerinde de bulundu. 2000 yılından bugüne kadar “Çukurova Üniversitesi Devlet Konservatuvarı”nda yardımcı doçent olarak görev yapmaktadır. Bu görev süresi içinde de “Ana Sanat Dalı Başkanlığı”, “Bölüm Başkanlığı” ve kısa bir dönem olmak üzere de “Konservatuvar Müdürlüğü” görevlerini yürütmüştür.

\ Çuhadar, Pınar:

17 Mayıs 1992 tarihinde doğan Pınar Çuhadar ilk ve orta öğrenimini Adana kentinde tamamlamış, ardından “Adana Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi Müzik Bölümü”nü 2010 yılında bitirdikten sonra 2014 yılında “Balıkesir Üniversitesi Necatibey Eğitim Fakültesi Müzik Eğitimi Ana Bilim Dalı”ndan küğ öğretmeni olarak mezun olmuştur. Pınar Çuhadar Balıkesir’deki yüksek öğrenimi sırasında “Balıkesir Sanat Merkezi”nde, “Balıkesir Müziksevenler Derneği”nde, “Balıkesir Dada Müzik Merkezi”nde ve “Balıkesir Zirve Müzik Merkezi”nde çeşitli alanlarda dersler vermiş, ayrıca “Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi”nde “Piyano Eğitimcilerinin Eğitimi” konulu seminer izlencesine katılmıştır.

\ Çukurova Müzik Akademi:

“Çukurova Müzik Akademi” 2012 yılında ulusal ve uluslararası çoksesli sanat küğü alanında eğitim vermek üzere bir araya gelen üç idealist akademisyen tarafından “Milli Eğitim Bakanlığı”na bağlı olarak kurulmuştur. Bölgede eksikliği hissedilen küğ eğitimi alanında kalitenin tesis edilmesi kurumun öncelikli ilkelerindendir. Yetenekli öğrencilerin çağdaş dünyadaki yaşıtlarıyla rekabet edebilecek küğ eğitimi almalarını sağlamak “Çukurova Müzik Akademi”nin temel hedeflerinden bir diğeridir. Kurum kalitenin tesisi için alanlarında akademik eğitim görmüş öğretim elemanları ile ilkeleri doğrultusunda eğitim vermektedir. Adres: Kurtuluş Mahallesi 64013 Sokak No. 13 Mühendisler Apartmanı Zemin Kat / 4 Seyhan - Adana  elektronik posta: akademi@cukurovamuzik.com Telefon: 0 (322) 457 02 02 - Faks: 0 (322) 457 46 47 - GSM: 0 (545) 762 66 67. Web Sitesi: www.cukurovamuzik.com Kurum öğrencilerinin ilk dinletisi 17 Haziran 2014 Salı günü saat 20.00'de "Adana Büyükşehir Belediyesi"nin dinleti salonunda büyük bir başarıyla gerçekleştirilmiştir.




Son Güncelleme:02.08.2021 22.17
Toplam Ziyaret:5752946
Online Ziyaretçi Sayısı:15
Bugünlük Ziyaret :356

Bu Site En İyi Firefox,Chrome,Safari'de ve 1024x768 Çözünürlüğünde Görünür.