Ayhan Sarı - Müzikoloji Mesleği ve Müzikoloji Öğrencileri...


     Hemen her öğrenci lise sonrasında bir yüksek öğrenim programı sınavını kazanıp kaydolurken belli bir geleceği arzulamakta veya hesaplamaktadır veya hesaplamalıdır. Ama nasıl oluyor da ülkesinde reel anlamda çalışacağı hiçbir kadronun bulunmadığından bihaber öğrenci adayları “Müzikoloji Bölümleri”ne gözükara bir şekilde kaydını yaptırıyor? Acaba önceden söylenmiyor mu? Madem müzikologluk değil de müziğin yan dallarında iş yapacak? Niye ilgili meslek dalının okuluna gitmiyor?


     Bu öğrenciler -gelecekte müzik araştırmacısı olmayı amaçlamakla- ya çok idealist, ya da gelecek hesaplamasından yoksun.


     Maaşlı müzikolog(*) olarak görev yapabileceği -gerek özel, gerekse resmi- bir kadro zaten bulunmuyor... Ama taşra veya büyükşehirlerdeki müzikoloji eğitiminin her kademesine bol bol öğrenci alımı haberleri geliyor. Bu hangi temele dayanan bir uygulamadır? Algılamak, anlamak mümkün değil... İş yok güç yok. İster lisans, ister yüksek lisans ne farkedecek? Mutlaka %90’ı müzikoloji mesleğinden elenecek.


     Bu öğrencileri yetiştirmede amaç müzikolog olmalarını sağlamak mı, yoksa “biz diploma verelim de, ne olurlarsa olsunlar” mı? Biz müzikoloji bölümlerimizde verilen eğitimle daha çok ikinci şıkkın tercih edildiğini düşünüyoruz.


     Sanki bilinçli bir el meslekten müzikolog yetişmemesi için büyük bir çaba harcıyor.


     Müzikolog diploması çok ama müzikolog yok!


     * * *


     Müzikoloji öğrencisi neden bu halde?


     Müzikoloji öğrencilerinin hepsine; harici yazılanların ve de dahili öğretilenlerin içeriğinde geleceğini etkileyecek-yönlendirecek fikir tohumları aslında temel olarak sunuluyor. Ama O’nun gözünden kaçıyor. Mesleki literatüre ilgi duymuyor. Okumuyor, Anlamıyor. Anlıyamıyor Yazmıyor, yazamıyor. Yazılanları da takip etmiyor. Bu bilinç mi verilmiyor? Yoksa öğrenci seçiminde yanlışlar mı yapılıyor? Niye dört yılın sonunda öğrencinin tezi dışında “bana ait diyebileceği” bir araştırması, bir dergi yazısı olmuyor? Kaç müzikoloji öğrencisinin kendi müzik kütüphanesini oluşturma bilinci ve girişimi bulunuyor?


     * * *


     Müzikoloji öğrencisi “Benim geleceğim ne olacak?” sorusunu hiçbir zaman soramadı. Eskiden kadrosuz gece bekçileri vardı. Gecenin karanlığında periyodik düdük sesleri duyulurdu. İşte böyle eskinin kadrosuz gece bekçileri misali, geleceğimizin kadrosuz müzikologları ise “okumaz ve yazmaksızlıklarıyla” sokak lambalarının ışığında “daha çok uzun bir süre kadro arıyacaklar” gibi görünüyor...


     _________________________________

     (*) Müzikoloji eğitimi verebilecek nitelikli, yetkin öğretici sayısı az. Bu meslekte olgunlaşmak da kolay değil. İş diplomayla bitmiyor. Yetişmek için -gerek maddi, gerekse manevi- uzun ve de özverili bir süreç gerekiyor. Ve bilinmeli ki verilen bunca emek ve yarı ömür, sonuçta paraya da dönüşmüyor...




Son Güncelleme:02.08.2021 22.17
Toplam Ziyaret:5745426
Online Ziyaretçi Sayısı:9
Bugünlük Ziyaret :556

Bu Site En İyi Firefox,Chrome,Safari'de ve 1024x768 Çözünürlüğünde Görünür.