01.12.1994 / Ercüment Tarcan - Toplum Değişiyor, Ama Nasıl?


     İçine tükürüyor. Bunlar, “Türkiye Cumhuriyeti”nin kuruluş ilkeleri ve aydın düşüncelerine ters düşerek biz Atatürk evlatlarını matem içinde bırakmaktadır. Bugün bir daha bir “Cemal Reşid Rey Salonu” yapılamayacağı gibi, asla bir daha Cumhuriyetimizin çok feyizli il günlerinden günümüze bizlerle beraber uzanan ve bizleri sanat ve bilgi yolunda yücelten bir Aydın Gün’e asla sahip olamayız. Hele gerekçe olarak gösterilen amatör müzik topluluğu ile bugüne kadar “Cemal Reşid Rey Salonu”nda gerçekleşen görkemli sanat olaylarını karşılaştırırsak, aslında siyasetçilerin veya bürokratların sanat işlerine karışmaması, hele Aydın Gün gibi ermişlere asla el sürmemesi gerekir. Bu gibi sanatsal olaylar keyfi girişimler yapıldığı takdirde kültür, toplumdan uzaklaşarak, sanat ilkel bir eğlence haline döner.

 

     Sayın Aydın Gün’ün, Dostoyevski’den aldığı güzel bir tümceye paralel olarak, ben de şunu söylemek isterim:

 

     Sokrates, “Musiki kurallarındaki değişiklik, toplumu yöneten kuralların değişmesine bağlıdır”, demişti. Evet, toplum değişiyor, ama nasıl?


     Aylık olarak yayınlanan “Orkestra Dergisi”nin 33. Yıl, 252. Sayı ile Aralık 1994 tarihinde basılan nüshasının 18-19. sayfalarından alınmıştır.




Son Güncelleme:02.08.2021 22.17
Toplam Ziyaret:5749251
Online Ziyaretçi Sayısı:13
Bugünlük Ziyaret :398

Bu Site En İyi Firefox,Chrome,Safari'de ve 1024x768 Çözünürlüğünde Görünür.