12.05.2017 / Doğu Polat - Erkan Yücel Ödülü Kime Verilmeli


     10 yıldır akademisyen Yrd. Doç. Dr. Erbil Göktaş öncülüğünde yayımlanan ve Türk tiyatrosuna değerli katkılar sunan “Yeni Tiyatro Dergisi”, beşincisini düzenlediği “Emek ve Başarı Ödülleri”ni geçen hafta “Fulya Sanat Merkezi”nde yaptığı törenle gerçekleştirdi.


 

     Bu yıl diğerlerinden farklı olarak “Umut Veren Genç Erkek Oyuncu Adayı” kategorisine Türk tiyatrosunun devrimci sanatçısı Erkan Yücel’in adını vererek kategoriye özel bir anlam yüklediler. Pazarcı kasalarından sahne yaratması, traktör römorklarının üzerinde, köy meydanlarında oyunlar oynayarak “Her yer bir sahne! Herkes birer oyuncu!” diyen Erkan Yücel’in mirasını genç kuşaklara aktarma amacını taşıdıklarından dolayı jüri kuruluna teşekkür ediyorum.


 

     Ancak özel bir anlam yüklenilerek verilen ödül öyle “herhangi birine” verilmemelidir. Diğer kategorilerden ayrılarak değerlendirilmelidir. 2014 yılında “Orhan Kemal Roman Ödülü”, Orhan Kemal’in düşüncesini ve eserlerini yansıtmayan hatta karşı olan Hamdi Koç’a verilmesi edebiyat eleştirmenleri tarafından haklı olarak deyim yerindeyse topa tutulmuştu. Bugün ise “Orhan Kemal Roman Ödülü” değerini yitirmiştir.(*) “Erkan Yücel Umut Veren Genç Erkek Oyuncu” ödülü, Erkan Yücel’in düşünce mirasını ve sanat ideolojisini yansıtan/yansıtması beklenen oyuncuya verilmesini gerekli kılar. Aksi takdirde verilen ödülün anlamı yiter ve değersizleşir.


 

     Jüri üyeleri, Şahika Tekand’ın yönetimindeki “Studio Oyuncuları”nca sahnelenen “Godot’yu Beklerken” oyunundaki “Lucky” rolüyle, Onur Berk Arslanoğlu’na ödülü layık görür. Aslanoğlu, “Antalya Fen Lisesi”ni bitirdikten sonra lisansını “İTÜ Makine Mühendisliği Bölümü”nde, yüksek lisansını da “Bilgi Üniversitesi Medya ve İletişim Sistemleri Bölümü”nde tamamlamıştır. Tiyatro ile üniversite yıllarında “İTÜ Tiyatro Kulübü” bünyesinde tanışmış ve bu çatı altında 5 yıl boyunca çeşitli oyunlarda rol almış, yönetmenlik yapmıştır. 2010 yılından itibaren Şahika Tekand yönetiminde “Studio Oyuncuları”nda tiyatro yapmakta, bunun yanı sıra çeşitli TV reklam ve sinema filmlerinde oyunculuk yapmaktadır.(**)


 

     “Godot’yu Beklerken” “2016 İKSV Festivali”nde perdelerini açıyor. Ardından sezon boyunca “Zorlu PSM”de oynuyor. Oysa Kahramanmaraş’a, Aydın Söke’ye, Konya’ya, Ulukışla’ya, Sivas’ın köylerine yolunuz düşerse, orada size bir adamdan, toprağa çaktığı üç direk ve arasına bağladığı çarşaflarla kendine sahne yaratan Erkan Yücel’den bahsedeceklerdir. Erkan Yücel ütopyayı hedeflemiş ama ayaklarını hep toprağa basmıştır. Sanatıyla zirveye çıkmış, tevazusuyla halkın içine karışmıştır. Erkan Yücel son nefesine kadar insanlara umut verip ışık tutmak için sanata dört elle birden sarılmış, sistemin marjinal sanat anlayışına karşı; insanı hep yücelten, haklı mücadelelerinde onlara umut veren, sanatı hem yaparak hem yaptırarak sevdiren devrimci bir yol izlemiştir.(***)


 

     Arslanoğlu’nun “Erkan Yücel” adını taşıyan ödülü alması, Erkan Yücel’in hangi özelliğine dayanarak verilmiştir? Arslanoğlu ise şimdiye kadar Anadolu’yu gezerek sanatı politikleştirip halkı bilinçlendirme gayreti içerisinde olmamıştır. Yeri gelmişken belirtmek isterim ki Arslanoğlu’nun oyunculuk yeteneğini yahut düşüncelerini sorgulamıyorum. Ödülün anlamına dair eleştiride bulunuyorum.


 

     Jüri başkanı yukarıdaki soruya, “Performansındaki başarıdan dolayı ‘Umut Veren Genç Erkek Oyuncu’ ödülü verildi” derse bu sefer şu soruyu sorma hakkı doğuyor: “Neden o zaman Erkan Yücel’in ismi verildi?” Ayrıca ödül verilmeden önce Onur Berk Arslanoğlu’nun rol aldığı oyun olan “Sevmekten Öldü Desinler”, bilimsel sosyalist Erkan Yücel’in sanat ideolojisine aykırı olan “postmodern” anlayışla sahnelenmektedir. “Erkan Yücel Umut Veren Genç Erkek Oyuncu” ödülünü alan Arslanoğlu, Erkan Yücel’in izinde yürümeyi bırakın, sanat ideolojisine cephe cepheye karşı bir oyunla oyunculuğuna devam etme gerçeğini görmemek “Erkan Yücel’in mirasını reddetmek” anlamını taşıyan bu eylemi onaylamak anlamına da gelir.


 

     Eleştirimiz sadece Arslanoğlu’nun, Anadolu’yu gezip gezmemesi yahut “postmodern” oyunda oynamasından dolayı “Erkan Yücel Umut Veren Genç Erkek Oyuncu” ödülü almaması gerektiği üzerine değildir. Erkan Yücel’le oyunculuk açısından ortak herhangi bir özelliği barındırmaması, O’nun düşünce ve sanat ideolojisini yansıtan bir eylemliliğin içinde olmaması nedenselliği de eleştirinin kapsamı içerisindedir.


 

     Umarım gelecek yıllarda da “Yeni Tiyatro Dergisi”, “Erkan Yücel Umut Veren Genç Erkek Oyuncu Adayı” kategorisini devam ettirir ve bundan sonra Erkan Yücel’in sanatına uygun genç tiyatro oyuncusu arkadaşlara bu ödülü verir.


 

     (*) Tartışmalar: Taylan Kara (http://www.insanbu.com/eski/a_haber0c75.html?nosu=1647), Ahmet Yıldız (http://www.gercekedebiyat.com/haber-detay/madencilerimiz-olurken-orhan-kemal-roman-armaganinin-onemi-ahmet-yildiz/1518), B. Sadık Albayrak (Bestseller Okuma Kılavuzu, 2017, Doğu Kitabevi)


 

     (**) http://tiyatrolar.com.tr/onur-berk-arslanoglu


 

     (***) Öney Olcaytu, http://zunyak.blogspot.com.tr/2008/08/yaynlanan-yazlarm-2.html



     Aydınlık Gazetesi - 12.05.2017, Cuma




Son Güncelleme:02.08.2021 22.17
Toplam Ziyaret:5749610
Online Ziyaretçi Sayısı:5
Bugünlük Ziyaret :529

Bu Site En İyi Firefox,Chrome,Safari'de ve 1024x768 Çözünürlüğünde Görünür.