01.01.1990 / Nihat Şenel - Güzel Sanatlar Liseleri Açılırken


     Yıllardır yokluğunu hissettiğimiz, “Güzel Sanatlar” dalında akademik eğitimin alt yapısını oluşturacak olan “Müzik” ve “Resim” bölümlerini içeren “Güzel Sanatlar Lisesi”nin ilki, “Anadolu Lisesi” statüsünde “İstanbul Behçet Kemal Çağlar Lisesi” bünyesinde 16 Ekim 1989 tarihinde nezih bir törenle açılarak öğretime başladı. “Güzel Sanatlar Liseleri”nin önümüzdeki yıllarda da önce Ankara ve İzmir’de, giderek de özellikle müzik ve resim alanında yüksek öğrenim veren üniversitelerin bulunduğu illerde açılması suretiyle sayılarının arttırılacağını biliyoruz.


 

     Gerilere doğru gittiğimiz zaman bu liselerin benzerlerinin, olumlu sonuçlarının alınmasına rağmen yatılı statüde belli tarihlerde açılıp kapandığını görüyoruz. 1947 yılında “Müzik ve Resim Semineri” olarak İstanbul’da açılan okul bir öğretim yılı sonunda kapatılmıştır. 1950’lerden itibaren önce “İstanbul İlköğretmen Okulu”, daha sonra da “Ankara İlköğretmen Okulu” bünyelerinde açılan “Müzik ve Resim Seminerleri” 1974’te kapatılmıştır. Bu okullara titizlikle seçme ve yetenek sınavı ile alınan ortaokul mezunu öğrencilerin büyük bir çoğunluğu, üç yıllık öğrenimlerini takiben mezuniyetlerinden sonra devam ettikleri “Eğitim Enstitüleri”nin “Müzik” ve “Resim” bülümlerini başarı ile bitirmişlerdir. Bu kaynaktan gelen liyakatli müzik ve resim öğretmenlerinin bir kısmı ortaöğretim kurumlarında görevlerini sürdürürlerken, bir kısmı da kendi alanlarında sınavla yurt dışına gidip ihtisas yapmış, dönüşlerinde de mezun oldukları yüksek öğretim kurumlarında eğitimci-sanatçı olarak hizmete devam etmişlerdir. Yine bu yoldan gelip müzik alanında  öğrenimini tamamlayanlardan öğretim elemanlığı yanında opera ve orkestralarda santçı olarak görev yapanların sayısı az değildir.


 

     İşte bundan dolayı, yıllardır çeşitli yayın organlarında yazdığımız yazılarla, değişik sempozyum ve panellerdeki bildiri ve konuşmalarımızla bu sistemin tekrar kurulması gerektiğini vurguladık. Özellikle müzik ve resim dallarında akademik öğretim veren yüksek öğretim kurumlarına alt yapısı olmadan gelen, eğitime ciddi bir şekilde bu kurumlarda gecikmiş olarak 17-18 yaşından sonra başlayan öğrencilerin tüm iyi niyetlerine rağmen eğitimlerinin ne kadar zor olduğunu, dört yıllık lisans öğrenimi sonunda çoğunun arzu edilen seviyeye ulaşamamalarının doğal olduğunu belirttik.


 

     Bu öğretim yılından itibaren yeni açılan “Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri”ne, ortaokul öğrenimi boyunca sınıf tekrar etmemiş, resim veya müzik derslerinden bütünlemeye kalmamış olan, dersinin 3 yıllık yıl sonu başarı ortalaması “7”den aşağı olmayan, ortaokuldan mezun olmuş öğrencilerin durumları, resim veya müzik öğretmenlerinin katılacağı sınıf öğretmenler kurulunda görüşülüp tespit edilen adayların başvurabilecekleri şeklindeki özel koşullar öğrenci seçimindeki ciddiyeti ortaya koymaktadır.


 

     “Güzel Sanatlar Liseleri”nin yatılı statüde olmaları ise işin olumlu ayrı bir yönüdür. Böylece bu okulun kapıları, yurdun her yöresindeki yetenekli çocuklara açılmaktadır. Zira bu öğretim yılı için alınacak öğrencilerin yetenek seçme sınavlarında özellikle Anadolu’nun değişik yerlerinden gelip ön sıralarda okula girmeye hak kazanan yavrularımızı görmenin mutluluğunu yaşadığımızı da belirtmeden geçemiyeceğim.


 

     Günün her saatinde okulun tüm tesis, araç ve gereçlerinden yararlanma olanağı veren, büyük bir itina ile öğrenci seçimi yapan yatılı statüdeki bu liselerden dört yıl sonra mezun olacakların çoğunluğu müzik veya resim alanlarında öğretim yapan yüksek öğretim kurumlarında (Eğitim Fakülteleri, Güzel Sanatlar Fakülteleri, Konservatuvarlar vb.) dört yıllık lisans öğrenimlerine devam edeceklerdir. Böylece ortaokuldan sonra başlayan (4+4) sekiz yıllık öğrenimleri sonunda öğrencilerimizin kendi alanlarında beklediğimiz seviyeye ulaştıklarını görmemiz sürpriz olmayacaktır.


 

     Bu öğretim yılı mecburen bir lisemizin bünyesinde açılan “Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi” ile önümüzdeki yıllarda devreye girecek diğer “Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri”nin özel durumları gereği, kendine özgü yöneticileri ve öğretmenleri ile müstakil olarak öğretim yapmalarının sağlanacağına inanıyoruz.


 

     Bu vesile ile yıllardır özlemini çektiğimiz, müzik ve resim alanlarında yüksek öğretim yapan birçok kurumun alt yapısını oluşturarak eğitimde büyük bir boşluğu dolduracak olan “Güzel Sanatlar Liseleri”nin açılmasını sağlayan “Milli Eğitim Bakanı” sayın Avni Akyol ile bu konuda tüm emeği geçenlere şükran ve teşekkürlerimizi sunarken, 1989-1990 eğitim-öğretim yılında öğretime başlayan “İstanbul Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi”nin ilk eğitimci ve öğrencilerine de candan başarılar diliyoruz.

     _______________________________



     Aylık olarak yayınlanan “Orkestra Müzik Dergisi”nin 20. Yıl, 197. sayı ile Ocak 1990 tarihinde basılan sayısının 35-38. sayfalarından alınmıştır.




Son Güncelleme:02.08.2021 22.17
Toplam Ziyaret:5685234
Online Ziyaretçi Sayısı:10
Bugünlük Ziyaret :389

Bu Site En İyi Firefox,Chrome,Safari'de ve 1024x768 Çözünürlüğünde Görünür.