Hücre:

Bkz. Göze. (İng.) Cell, (Fr.) Cellule, (Alm.) Zelle. Göze. Her küğ cümlesi tartımsal veya ezgisel bir unsurdan ya da unsurcuktan baş verip büyür. Bu küçük unsurları ifade etmek amacıyla “hücre” veya “göze” terimlerini kullanmak gerekmektedir.

\ Hüseyin, Burhan:

14 Ocak 1946 tarihinde Yunanistan’ın Gümülcine kentinde doğdu. “I. Merkez Türk İlkokulu”nu bitirdikten sonra “Celal Bayar Lisesi Ortaokul” kısmına kaydolduysa da bir yıl devam etti. 1959 yılında “Türkiye Cumhuriyeti”nin açmış olduğu parasız yatılı sınavını kazanarak önce “Kepirtepe İlköğretmen Okulu”, sonra “Ankara” ve “İstanbul İlköğretmen Okulları”ndaki “Müzik Seminer”lerinde eğitim gördü. 1968 yılında “Ankara Gazi Eğitim Enstitüsü Müzik Eğitimi Bölümü”nden mezun oldu. 1991 yılı yaz aylarında aynı okulda lisans eğitimini tamamladı. Cemalettin Koşukavak’la mandolin; Yanis Çikudis ve Fikret Evcil ile mandolin ve keman; Selahattin Evcil ile akordiyon ve trompet; Cemil Doğancıoğlu, Ekrem Zeki Ün, Ali Uçan, Cezmi Erinç’le keman; Nurhan Büyükgönenç, Eduard Zuckmayer, Math Halonen ile piyano; Nurhan Cangal ile uyum bilgisi, karşıt yazım ve Türk küğü uyum bilgisi; Muammer Sun ve Ertuğrul Bayraktar ile Türk küğü ve uyum bilgisi, Azize Işık ve Saip Egüz ile şan; Erdoğan Okyay ile de koro çalıştı. İstanbul, Mersin ve Adana’daki çeşitli okullarda görev yaptı. 1998 yılında “Çukurova Üniversitesi”ndeki görevinden emekliye ayrıldı. Halen aynı bölümdeki görevine dışarıdan gelen öğretim görevlisi olarak devam etmektedir. Eserleri arasında orkestra için “Yurt Ezgileri”, “Anadolu Ardışı”; piyano için “Sözsüz Türküler”; koro için “Çoksesli Halk Türküleri”; klasik gitar için “Çokseslendirilmiş Türk Küğü Ezgileri”; küğlü çocuk oyunları “Peri Kızıyla Çoban Hikayesi” (Radyo Çocuk Oyunu), “Şarkılarımız Ölmesin”, “Tonton Amca”, “Haydi Çocuklar Aşıya”, “Kral Gitti Oyun Bitti, “Herkes Bize Bakıyor” (küğlü gençlik oyunu) vardır. Sanatçının diğer kitapları şunlardır: “Türk ve Batı Ezgileriyle Yeni  Keman Metodu” ile çocuklar için “Gizemin Şarkıları”... Burhan Hüseyin “Kültür Bakanlığı”nın 1986 yılında açmış olduğu çocuk şarkıları bağdama yarışmasında “Mansiyon”, “TRT”nin “Popüler Çocuk Şarkıları Yarışması”nda “İkincilik Ödülü” (1993) ve gene aynı yarışmada “Mansiyon” (1995) kazanmıştır.

\ Hüseyin, Gizem:

10 Eylül 1986 tarihinde Adana’da doğan Gizem Hüseyin ilk küğsel çalışmalarına babası Burhan Hüseyin ile başlamıştır. 1997 yılında “Çukurova Üniversitesi Adana Devlet Konservatuvarı”nın giriş sınavlarını kazanarak Tuğrul Göğüş’ün keman öğrencisi olmuştur. 2005 yılı yazında Tuncay Yılmaz’ın açmış olduğu “Alaçatı Keman Okulu” bursunu kazanan Hüseyin gerek Adana kentinde ve gerekse Türkiye’nin çeşitli illerinde düzenli dinletiler vermiş ve “Selçuk Üniversitesi Oda Orkestrası”, “Çukurova Üniversitesi Akademik Sinfoni Orkestrası” ve “Çukurova Devlet Senfoni Orkestrası”nda orkestra üyesi olarak görev yapmıştır. Cihat Aşkın’ın açtığı ustalık kursuna da katılan Gizem Hüseyin 2006 yılı Şubat ayında “Malatya İnönü Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi” tarafından açılan “İnönü Üniversitesi Oda Orkestrası” giriş sınavlarını kazanarak bu orkestranın üyesi olmaya hak kazanmıştır. Gizem Hüseyin 2007 yılının Haziran ayında ''Çukurova Üniversitesi Adana Devlet Konservatuvarı''ndan Tuğrul Göğüş'ün öğrencisi olarak mezun olmuştur. 2010 yılında "Türk Silahlı Kuvvetleri"nin açmış olduğu "Sözleşmeli Jandarma Astsubaylık" sınavını başarıyla geçip "Bando" sınıfında çalışmaya hak kazanmıştır. Yine 2010 yılı Eylül ayında "Çukurova Üniversitesi Eğitim Fakültesi"nde küğ derslerine girmeye başlamıştır. 2011 yılında "Adana Devlet Tiyatrosu"nda "Sofoklesin Antigonesi" ve "Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamaz" adlı oyunlarda görev almıştır. Halen "Jandarma Eğitim Komutanlığı"nda "Jandarma Bando Astsubay Çavuş" olarak görev yapmaktadır.

\ Hüseyinova, Leyla:

22 Nisan 1956 tarihinde Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de doğdu. 1962 yılında yedi yaşında iken "Azerbaycan Devlet Konservatuvarı"na bağlı “Bülbül Orta İhtisas Özel Küğ Okulu”nda piyano sınıfına kaydolarak eğitim almaya başladı. Buradan 1973 yılında mezun olarak "Üzeyir Hacıbekov Azerbaycan Devlet Konservatuvarı Piyano Bölümü"ne girdi. Azerbaycan’ın ve eski Sovyetler Birliği’nin önemli öğretmenleri arasında bulunan Yegiazarova, Safaraliyeva ve Atakişiyev ile on yıl çalıştı ve 1978 yılında bu okulu da bitirdi. Lisans ve lisansüstü eğitimini şimdiki adı “Bakü Devlet Küğ Akademisi” olan “Üzeyir Hacıbekov Devlet Konservatuvarı”nda tamamlayan sanatçı bu okulda Rauf Atakişiyev’in sınıfından mezun oldu. Aynı yıl anılan okulda eşlikçi ve eşlik sınıfında öğretim görevlisi olarak çalışmaya başladı. Leyla Hüseyinova 1992 yılına kadar bu okulda çalışmıştır. Halen “Bakü Küğ Akademisi”nin öğretim üyeliği görevini sürdürmektedir. Sanatçı 1994 yılında “Çukurova Üniversitesi Adana Devlet Konservatuvarı”nda öğretim görevlisi olarak çalışmaya başlamıştır. Hüseyinova hem Azerbaycan’da ve hem de Türkiye’de çok sayıda öğrenci yetiştirmiş, çok sayıda keman ve viyolonsel sanatçısına ve öğrencisine eşlik etmiştir. 1981 yılında “Sovyetler Birliği Kemancılar Yarışması”nda en iyi eşlikçi piyanist ünvanını almıştır. Bu yıllar içinde Çek Cumhuriyeti, Portekiz, İtalya, Amerika Birleşik Devletleri ve Macaristan’da yapılan ustalık kurslarına piyanist ve eşlik öğretmeni olarak katılmıştır. Dağarında klasik öncesi dönemden çağdaş döneme, özellikle Azeri ve Türk bağdarların yaratıları dahil olmak üzere çok sayıda eser bulunmaktadır. Sanatçı uzun yıllar “Çukurova Üniversitesi Adana Devlet Konservatuvarı”nda eşlikçi, eşlik sınıfı öğretmeni ve piyano öğretmeni olarak görev yapmıştır.




Son Güncelleme:02.08.2021 22.17
Toplam Ziyaret:5667297
Online Ziyaretçi Sayısı:20
Bugünlük Ziyaret :465

Bu Site En İyi Firefox,Chrome,Safari'de ve 1024x768 Çözünürlüğünde Görünür.