Çe

Çekim Gücü:

Bir anases ile bu sesin üst ve alt doğuşkanlarından ikişer tanesini ele alalım:


Çekim Gücü


     Bu şekli inceleyecek olursak:

     a) 1 numaralı anasesin 2 numaralı üst doğuşkanı, anasesin bir sekizli incesidir, yani aynı sesin bir sekizli inceden tekrarıdır,

     b) 3 numaralı doğuşkan, anasesten ve doğal olarak anasesin bir sekizli inceden tekrarından oluşan 2 numaralı doğuşkandan ayrı, bambaşka bir sestir,

     c) Anases ile bu üçüncü doğuşkan arasında çıkıcı olarak:

     bir sekizli (do- do = 6 perde) + bir beşli (do-so 3 1/2 perde)

     anasesin bir sekizli inceden aynısı olan ikinci doğuşkan ile üçüncü doğuşkan arasında bir beşli (do-so = 3+1/2 perde) vardır.

 

     Aynı incelemeyi bu kez de alt doğuşkanlar ile yapalım:

 

     a) 1 numaralı sesin 2 numaralı alt doğuşkanı anasesin bir sekizli kalınıdır, yani aynı sesin bir sekizli kalından tekrarıdır,

     b) 3 numaralı doğuşkan, anasesten ve doğal olarak anasesin bir sekizli kalından tekrarından oluşan 2 numaralı doğuşkandan ayrı, bambaşka bir sestir,

     c) Anases ile bu üçüncü doğuşkan arasında inici olarak:

     bir sekizli (do- do = 6 perde) + bir beşli (do-fa 3+1/2 perde)

     anasesin bir sekizli kalından aynısı olan ikinci doğuşkan ile üçüncü doğuşkan arasında bir beşli (do-fa = 3+1/2 perde)

     anasesin bir sekizli kalından aynısı olan ikinci doğuşkan ile üçüncü doğuşkan arasında bir beşli (do-fa = 3+1/2 perde) vardır.

 

     Kısacası, sesler birbirlerini çekerler ve her ses, doğuşkanlar zinciri içinde bulunduğu yere göre bir çekim gücüne sahiptir. Yukarıda verilen örnekten de anlaşılacağı üzere, merkezde bulunan anases, üst ve alt doğuşkanlarını kendisine doğru çekmektedir, fakat aynı zamanda üst ve alt doğuşkanlarının da çekim güçlerinin etkileri altında bulunmaktadır.

 

     Bu karşılıklı çekim güçleri arasındaki mücadelede hangi ses ağır basmaktadır? Aklımıza hemen “anases” gelse de gerçek böyle değildir. En fazla çekim gücüne sahip olan ses, anasesin alt üçüncü doğuşkanı olan, yani alt beşlisi olan “fa”dır. Üst üçüncü doğuşkan olan, yani anasesin üst beşlisi olan “so” sesinin anasesi çekme gücü pek azdır. (Bkz.: Çekim Gücüne Ait Temel Kanun)

Çekim Gücüne Ait Temel Kanun:

Her anases, tınladığı andan itibaren alt üçüncü doğuşkanının çekim gücü etkisinde kalır.” Bu etki, anases kendine çekmesinden dolayı varlığını kolaylıkla belli eder. Anases ne kadar direnirse dirensin, en sonunda alt üçüncü doğuşkanının çekim gücünün etkisi altında kalır ve nihayetinde üçüncü doğuşkan baskın gelir. Örneğin, “Çekim Gücü” maddesinde anases olan do, tınladığı andan başlayarak alt üçüncü doğuşkan olan “fa sesi”nin çekim alanına girecek ve en sonunda “fa’ya düşecek”, yani “fa sesine gidecek”tir. Bahis konusu olan anases “do sesi”, “fa sesi”ne gidince, anases niteliğini yitirir ve anases artık do değil, “fa” olur. Bunun sonucunda da, do bütün üst ve alt doğuşkanlarıyla birlikte, yerini “fa sesine ve bu sesin üst ve alt doğuşkanları”na bırakmış olur. Lütfen aşağıda yer alan örneği dikkatle inceleyiniz:


Çekim Gücüne Ait Temel Kanun

Çelebioğlu, M. Rüştü:

13 Ocak 1944 tarihinde doğan Çelebioğlu “Saint Benoit Fransız Erkek Lisesi”ni bitirdikten sonra “İstanbul İktisadi Ticari İlimler Akademisi Maliye Muhasebe Bölümü”nde okuyarak üniversite eğitimini tamamladı. Daha sonra “İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi”nde “Finansal Analiz Tetkikleri” ve yine “İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi”nde “Muhasebede Bilgisayar Uygulaması” alanlarında öğrenim gördü. Fransızca, İtalyanca ve İngilizce dillerini çok iyi bilen M. Rüştü Çelebioğlu çok sayıda banka, finansal kurum ve şirketlerde görev almış ve halen bu alanda çalışmaktadır. Sanatçı, yukarıda bahsi geçen formal eğitiminin yanısıra “Antonio Doumezitch Küğ Okulu”nda çalgı, yorum, uyum bilgisi ve bağdama eğitimleri de aldı ve Prof. Arşam Kavafyan yönetimindeki “Amatörler Sinfoni Orkestrası”nda trompetist olarak görev aldı. 1965 yılında “TRT Senfoni Orkestrası”nda yalkıcı trompet çalganı oldu. Ayrıca “Devlet Opera ve Balesi” kurumunun orkestrasında sözleşmeli sanatçılık yaptı.

Çelik, Şehnaz:

“Hannover Konservatuvarı Şan Bölümü” mezunu olan Şehnaz Çelik aynı zamanda “Hannover Üniversitesi”nde yetişkinler pedagojisi üzerine yüksek lisans yapmıştır. “Wagner Bayreuth” ödüllü olan lirik soprano Çelik, Ruhi Su ile Türk halk küğünü ve Münir Nurettin Selçuk ile klasıl Türk musikisini tanımıştır. Türk asıllı Alman sanatçı bir küğcünün nasıl yetiştirilmesi gerektiği konusunda da uzmandır. Şehnaz Çelik ayrıca Almanya’nın Münster kentinde dünyaca ünlü bir küğ terapisti profesör ile küğsel tedavi üzerine çalışmalar da yapmıştır.

\ Çelikel, Ezgi:

1988 yılında Ankara’da doğdu. İlk küğ çalışmalarına “Kültür Bakanlığı Çocuk Korosu” ile başladı. İlkokul yıllarında keman çalışmalarını Azeri sanatçı Terlan Kuliyev ile sürdürerek 1999 yılında “Hacettepe Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Keman Bölümü”ne Ludmilla Sirotina'nın öğrencisi olarak kabul edildi. Oda küğü çalışmalarını İlya Sirotin ile sürdürerek yurt içinde çeşitli kentlerde oda küğü dinletilerine katıldı. 2005-2007 yılları arasında “Hacettepe Üniversitesi Akademik Orkestrası” ile çalışmalarını sürdürdü ve aynı orkestra ile sayısız dinletilere katıldı. Değişik tarihlerde “Eskişehir Belediye Senfoni Orkestrası”, “Bursa Bölge Devlet Senfoni Orkestrası”, “Antalya Devlet Senfoni Orkestrası” ve “Çukurova Devlet Senfoni Orkestrası”nda konuk olarak yer aldı. 2008 yılında “Ulusal Gençlik Senfoni Orkestrası - Ugso” ile Almanya’nın değişik kentlerinde verilen dinletilere katıldı. 2009 yılında “Hacettepe Üniversitesi Devlet Konservatuvarı”ndan Ludmila Sirotin’in öğrencisi olarak mezun oldu. Aynı yılın Eylül ayında “Samsun Devlet Opera ve Balesi Orkestrası”nda sözleşmeli sanatçı olarak göreve başladı ve çok sayıda temsilde, sahne üstü sinfonik dinletilerde yer aldı. “Aspendos”, “İstanbul”, “Eskişehir” ve “Bodrum” opera ve bale festivallerinde görev aldı. 2011 yılı Ocak ayında açılan sınavı kazanarak aynı kurumda kadrolu olarak orkestra keman sanatçısı oldu. Ezgi Çelikel halen bu görevini sürdürmektedir.

\ Çelikel, Güler Ünver:

1952 yılında İvriz’de doğdu. Babasının görevi nedeniyle “Adana Düziçi” ve “Akşehir Öğretmen Okulları”nda okudu. “Akşehir Öğretmen Okulu”ndan 1969 yılında mezun oldu. Dört yıl ilkokul öğretmenliği yaptıktan sonra 1973 yılında “Gazi Eğitim Enstitüsü Müzik Bölümü”nü kazandı.1975-1976 döneminde bu bölümden mezun oldu. Sırasıyla “Akşehir Lisesi”, “Ankara İnönü Lisesi” ve “Ankara Batıkent Lisesi”nde küğ öğretmeni olarak görev yaptı. “Ankara İnönü Lisesi” küğ öğretmeni iken 1986 yılında “Ankara Liseler Arası Çoksesli Koro Yarışması”nda okuluna birincilik ödülü kazandırdı. Aynı yıllarda “Milliyet Gazetesi”nin açmış olduğu “Türk Halk Müziği Yarışması”nda “saz icra” ve “kız solist” dalında  “Türkiye İkinciliği”ni kazanarak  para ödülü ile ödüllendirildi. Söz konusu ödülle okuluna piyano alınmasını sağladı. “Batıkent Lisesi” küğ öğretmeni iken “İlçe Milli Eğitim Müzik Komisyonu”nda görev yaptı. “Kültür Bakanlığı Antalya” ve “Samsun” opera orkestralarında görevli trombon ve keman sanatçısı iki çocuğu olan Güler Ünver Çelikel 27 yıllık meslek hayatını 2000 yılında noktalayarak emekli oldu.

\ Çelikel, Nevzat Tekin:

1953 yılında Muş’da doğdu. “Ankara Gazi Eğitim Enstitüsü Müzik Bölümü”nü bitirdi. “Akşehir Lisesi”nde bir yıl küğ öğretmenliği yaptıktan sonra 1979 yılında “Ankara Devlet Opera  Korosu” ve “TRT Ankara Radyosu Çoksesli Korosu” sınavlarını kazandı. Seçimini “a capella” (eşliksiz) korodan yana kullandı. 35 yıldır “TRT Ankara Radyosu Çoksesli Korosu”nda sanatçı (tenor) olarak görev yapmakta olan Tekin Çelikel’in yaşamında türkü ve çoksesli küğ ayrılmaz iki tutkudur. Sanatçının 2010 yılında “TRT” tarafından çıkarılan anonim türkü ve özgün yaratılardan oluşan “Seyir Defteri” adlı albümü “TRT Market” ve küğ marketlerde yerini almıştır. Sanatçı koro çalışmalarının yanısıra “TRT TV”, radyo kanalları ve özel tv-radyo kanallarında yalkıcı olarak izlencelere katılmaktadır. “TRT Ankara Radyosu Çoksesli Korosu” ile yurtiçi ve yurtdışı birçok festival ve dinletilere katılmanın yanısıra “Orfeon” oda korosu ile İngiltere ve Belçika’da festival ve dinletilere katılmıştır.

\ Çelikel, Ozan:

1980 yılında Ankara’da doğdu. Küğsel yaşamına “TRT Ankara Radyosu Çocuk Korosu”nda başladı ve bu koroyla birçok dinletiye katıldı. Ozan Çelikel 1991 yılında “Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarı”nın açtığı sınavı kazanarak “Trombon Bölümü”ne Abdullah Özkaya’nın öğrencisi olarak kabul edildi. 1994 yılından başlamak üzere resitaller ve dinletiler verdi. “Truva”, “Ordu” ve “Akşehir” uluslararası festivallerine katıldı. Aynı yıl İzmir’de Branimir Slokar  ile birebir çalıştı. Erden Bilgen’in öncülüğünü yaptığı  “Fanfar” ve “Ankara Bakır Beşlisi” gruplarında çaldı. 1997 yılında “Gençlik Senfoni Orkestrası” eşliğinde “Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Konser Salonu”nda  Joseph Serafin Alschausky’nin trombon konçertosunun Türkiye’de ilk seslendirilişini gerçekleştirdi. 2009 Mart ayında Hollanda’nın Rotterdam kenntinde yapılan “Avrupa Trombon Festivali”ne  katılan sanatçı Joseph Alessi, Christian Lindberg ve Ilja Reingoud gibi dünyanın sayılı trombon ustaları ile çalışma fırsatı buldu. Çanakkale’de kurulan “Gençlik Senfoni Orkestrası”nda birinci trombon çalıp bağdar ve yönetken Betin Güneş ile çalıştı. Yurt içindeki orkestralarda konuk sanatçı olarak görev yaptı. “Bilkent Senfoni Orkestrası”yla Fazıl Say’ın “Nazım Hikmet Oratoryosu”nda çaldı ve kayıtlarında bulundu. Konservatuvar  eğitimini bir yıl sınıf atlayarak bitirdikten sonra 1999 yılı Mart ayında “Antalya Devlet Opera ve Balesi Orkestrası”nın açmış olduğu sınavı kazanarak trombon sanatçısı olarak  göreve başladı ve bu orkestra eşliğinde 1999 yılından bugüne dek yalkın dinletiler verdi. “Ankara Trombone Quartet”in kuruluşunda yer alıp grupla yurt içinde ve yurt dışında birçok dinletiler verdi. “Karlsruhe Staatskapelle”nin yalkıcı trombon sanatçısı Ünal Solak ile çalışmalarını sürdüren Ozan Çelikel 2010 yılında Amerikan’ın Boston kentindeki “Official Berklee Scholarship Offer” ve Hollanda’nın Rotterdam kentindeki “Codarts School”un sınavlarını kazanarak tercihini “Codarts Scholl”dan yana kullanıp Bart Van Lier ve İlja Reingoud’dan caz eğitimi aldı. 2013 yılı Eylül ayında yurda dönerek “Antalya Devlet Opera ve Balesi Orkestrası”ndaki görevine başladı. Halen aynı orkestrada trombon sanatçısı olarak görevine devam etmektedir. Ozan Çelikel  aynı zamanda “Ankara Trombone Quartet”in üyesidir.

\ Çelikel, Yusuf Ziya:

1954 yılında Bursa’da doğan Yusuf Ziya Çelikel “Gazi Eğitim Enstitüsü Müzik Bölümü”nü 1975-1976 öğretim yılında bitirdi. 1996 yılında “Uludağ Üniversitesi Müzik Bölümü”nde açılan lisans tamamlama programını tamamladı. Sırasıyla Samsun, Erzincan ve İçel/Anamur’da küğ öğretmenliği yaptı. 1994 yılında “İzmir Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi”ne küğ öğretmeni olarak atandı. Halen “İzmir Işılay Saygın Güzel Sanatlar ve Spor Lisesi”nde küğ öğretmeni olarak görev yapmaktadır.

\ Çello-Piyano İkilisi (Dilbağ Tokay-Emine Serdaroğlu):

Renkli izlenceleri ve özgün yorumlarıyla geniş bir izleyici kitlesinin beğenisini kazanan Dilbağ Tokay ve Emine Serdaroğlu viyolonsel-piyano ikilisi “Çello-Piyano Duo” olarak çalışmalarına 1998 yılında başlamışlardır. İkili "Süreyya Operası", "Borusan Müzik Evi", "Fulya Sanat Konser Salonu", "Pera Müzesi" ve "Enka Kültür Sanat" gibi İstanbul’un önde gelen salonlarında verdikleri dinletilerle izleyicilerden ve küğ eleştirmenlerinden olumlu övgüler almışlardır. İstanbul dışında ise Ankara, İzmir, Adana, Eskişehir, Antakya, Gaziantep, Kars, Afyon, Adıyaman, Ayvalık ve Bodrum’da, yurtdışında İsveç, Almanya, Fransa, İtalya, Bulgaristan ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde dinletiler vermişler ve festivallere katılmışlardır. İtalya ve Almanya’da katıldıkları uluslararası küğ akademilerinde viyolonselist Frieder Berthold, Niels Ullner ve piyanist Carlo Levi Minzi, Ratko Delorko, Paul Trein ve Carl Ponten gibi sanatçılar ile çalışma olanağı bulmuşlardır. Klasik ikili dağarının yanısıra modern yaratılar, kırınlar, tangolar ve Türk bağdarlarının verimlerinden oluşan geniş bir dağara sahip olan ikili, Lutoslawski’nin “Grave”“Elif Dedim Be Dedim” adlı eserlerinin İstanbul’daki ilk seslendirilişlerini gerçekleştirmişler, Almanya’da düzenlenen "Oda Küğü Festivali"nin açılış dinletisinde ise orkestra eşliğinde bağdar P. Trein’in “Old English Landscapes: Surrey” ve Hasan Uçarsu’nun adlı veriminin yine ilk seslendirilişini yapmışlardır. İkilinin ayrıca, televizyon ve radyo kanalları tarafından kayda alınmış dinletileri ve  söyleşileri bulunmaktadır. (www.cellopianoduo.com)

Çembalo:

15 ile 18. yüzyıllar arasında kullanılan ve telleri çekilerek çalınan ilkel bir elçinli çalgı. Piyanonun atası. Bkz. Klavsen.

\ Çeng:

Bir Doğu çalgısı. Bir anlamda arpın Doğu’daki atası diyebileceğimiz “çeng” 300 yıl öncesinin İran ve Osmanlı kültüründe yer alan bir çalgıdır. “Çeng”in ney, kemençe, tanbur, lavta, kudüm, bendir gibi çalgılarla coğrafi akrabalığı bulunmaktadır. Evliya Çelebi “Seyahatname”sinde 1660’da İstanbul’da sadece tek bir tip “çeng” ile on çenginin varlığından söz etmektedir. Bu da çeng’e dair bilinen son yazılı örneği oluşturmuştur. Minyatürlerde bu çalgı sıklıkla işlenmiştir. Klasıl küğ kökenli arp sanatçısı Şirin Pancaroğlu “Çengnağme” isimlialbümünde 17. yüzyıldan kalma ve bugün yorumcusu kalmayan çeng’i tekrar karşımıza çıkarmıştır.

Çengel:

Bkz. Crochet. Sekizlik, onaltılık, otuzikilik, altmışdörtlük vb. notaların kuyruk çizgilerine ekli eğri çizgicikler.

Çengelli:

Bkz. Croche. Sekizlik Nota.

Çengi:

“Çeng” isimli çalgıyı çalan kişi.

\ Çerçi, Melis:

1985 yılında Adana’da doğdu. İlkokul, ortaokul ve lise öğrenimini sırasıyla “Adana Özel Çukurova Bilfen Koleji” ve “Özel Bilimkent Okulları”nda aldı. Ardından kazanmış olduğu “Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi (MSSF) Opera-Şan Bölümü”nde Pekin Kırgız ile şan çalışmalarına başladı. Daha sonra “Çukurova Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Opera-Şan Anasanat Dalı”na girmeye hak kazandı ve şan eğitimini burada sırasıyla Claudia Atanassova ve Levent Taşkesen ile sürdürdü. Aynı zamanda çeşitli radyo kanallarında reklam küğleri yayınlandı. Bunun yanısıra öğrencilik yıllarında şan ve piyano öğretmenliği deneyimi elde etti. Akademik kariyer hedefleyen sanatçı yüksek lisans programlarına hazırlanmaktadır.

\ Çetin, Hasan:

1983 yılının Aralık ayında Adana’da doğdu.. İlk ve orta öğrenimi boyunca ve sonrasında amatör olarak küğle ilgilendi. 2003 yılında yaklaşık bir yıl “Çukurova Devlet Senfoni Orkestrası” sanatçısı Nevin Apaydın’dan yan flüt ve temel küğ eğitimi dersleri aldı. 2004 yılında “Selçuk Üniversitesi Eğitim Fakültesi Müzik Öğretmenliği Anabilimdalı” yetenek sınavında başarılı olarak akademik küğ eğitimine başladı ve 2008’de lisans öğrenimini tamamladı. 2009 yılının ikinci yarısında “Konya Özel Envar Okulları”nda küğ öğretmenliği yaptı. Şu an devlet okullarında görev yapabilmek için çalışmalarını sürdürmektedir.

\ Çetir, Ali:

1977 yılında Berlin’de doğan Ali Çetir 1991 yılında “Dokuz Eylül Üniversitesi Devlet Konservatuvarı”nın açmış olduğu sınavı kazanarak küğ eğitimine başladı ve 1998 yılında vurmalı çalgılardan mezun oldu. 2000 yılından bu yana “İzmir Devlet Senfoni Orkestrası”nda görevini sürdüren Ali Çetir bu yıllar içinde birçok orkestra ve oda küğü topluluklarında görev almıştır. Sanatçı "Ege Yaylı Çalgılar Beşlisi + Perküsyon Topluluğu"nun da bir üyesidir.

Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliği:

Bu yönetmelik kapsamında iskele, liman gibi yerler ile deniz, koy, göl, boğaz, nehir gibi su yollarında kullanılan ulaşım araçlarının çevresel gürültü seviyesinin, 07.00-19.00 saatleri arasında 65 desibel, 19.00-23.00 saatleri arasında 60 desibel ve 23.00-07.00 saatleri arasında da 55 desibel sınır değerlerini aşmaması gerekmektedir. Yapılan denetimlerde çevresel gürültü sınır değerlerini sağlamayan deniz taşıtlarına idari para cezası uygulanmaktadır.




Son Güncelleme:02.08.2021 22.17
Toplam Ziyaret:5667833
Online Ziyaretçi Sayısı:12
Bugünlük Ziyaret :583

Bu Site En İyi Firefox,Chrome,Safari'de ve 1024x768 Çözünürlüğünde Görünür.