25.12.2010 / 'Senfoni' Yolsuzluğu İddiası

'Senfoni' Yolsuzluğu İddiası


     Polis, “Maltepe Belediyesi”nde ihaleye fesat karıştırma iddiasıyla aramalara başladı.

     Soruşturmaya neden olan ise toplam 825 bin TL’yi bulan senfoni orkestrası konseri ihaleleri. İhaleleri Belediye Başkan Yardımcısı’nın oğlunun ortağı olduğu firma kazandı.

     “İstanbul Mali Şube Ekipleri”nce savcılık talimatı ile “CHP”li “Maltepe Belediyesi” ve “Silivri Belediyesi”nde operasyon düzenledi. İki belediyede araştırma yapılmasının nedeni ise ihaleye fesat karıştırmak. “Silivri Belediyesi”ndeki suçlama çöp toplama ile ilgili yapılan ihale. “Maltepe Belediyesi”ndeki soruşturmanın nedeni ise hizmet alımı yoluyla yapılan senfoni orkestrası konserleri organizayonu.

     “CHP”li “Maltepe Belediyesi”nde soruşturmaya konu olan senfoni orkestrası ihaleleri 2009-2010 arasını kapsıyor. İddialar ise yapılan 3 ihalenin Maltepe Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Bingöl’ün oğlu Evren Bingöl’ün ortağı olduğu şirkete verilmesi. 3 ihalenin toplam bedeli ise 825 bin TL.

     İhaleye Davet Edildi

     2009 yılının Haziran ayında “Maltepe Belediyesi”, “senfoni orkestrası hizmet alımı” adı altında 3 firmaya pazarlık usulüyle davetiye gönderdi. Doğrudan temin yöntemiyle yapılan ihaleyi 98,5 bin TL bedel ile “Artölye Kültür Sanat Organizasyon Şirketi” kazandı. Ankara merkezli şirket, 26 Şubat 2009’da, yani ihaleye çıkılmadan yaklaşık 3 ay önce kurulmuş. 50 bin TL sermayesi olan şirketin ortakları ise Orhan Gündoğdu, Burak Noyan, Cem Akçora ve Evren Bingöl. Orhan Gündoğdu şirkette 14 bin TL değerinde hisse değerine sahipken diğer üç ortağın hisselerine ise 12 bin TL düşüyor. Ortaklardan Evren Bingöl ise, Maltepe Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Bingöl’ün oğlu.

     İkinci İhaleyi de Aldılar

     Bu ihaleden yaklaşık 3 ay sonra ikinci ihalenin yapılmasına başlandı. Yapılacak 5 adet senfoni orkestrası konseri için ihaleye çıkıldı. 18 Eylül 2009 tarihinde yapılan ihaleye üç firma teklif verdi. Bunlar “Maya Teknik İletişim”, “Sis Prodüksiyon” ve “Artölye Kültür” oldu. Ancak ihale şartnamesindeki 7 numaralı madde iki firmanın elenmesine neden oldu. Çünkü bu maddeye göre daha önce senfoni orksetrası konseri organize etme şartını zorunlu kılıyordu. Dolayısıyla ihale daha önceden de davet yoluyla ihale kazanan “Artölye” diğer iki rakibini otomatik olarak elemiş oldu. Bu madde yüzünden diğer iki firmanın teklifi geçersiz sayıldı ve ihale 300 bin TL bedel ile yine “Artölye”ye kaldı.

     2009 yılının Aralık ayında bu kez üçüncü bir ihale açıklandı. Bu ihale ise “14 Şubat Sevgililer Günü”, “Çanakkale Zaferi Konseri” ve “23 Nisan Konserleri” olmak üzere toplam 7 konseri kapsıyordu. İhale 25 Ocak 2010’da yapıldı. Bu ihalede de yine önceden senfoni orkestrası organizasyonu düzenleme şartı kondu. İhaleye ise bu şart yüzünden sadece bir firma teklif verdi. Bu firma yine “Artölye” oldu. “Artölye” ihaleyi 425 bin TL bedel ile kazandı. Ancak ihalelerden sonra bu konu medyaya yansıdı. Medyaya yansımasıyla birlikte de 4 Haziran 2010 tarihinde ise Evren Bingöl hissesini Orhan Gündoğdu’ya devretti.

     Benim Sanat Danışmanım

     Maltepe Belediye Başkanı Mustafa Zengin iddialarla ilgili şu açıklamayı yaptı: “Bu konu daha önce de gündeme geldi. Hatta AKP’li meclis üyelerinin önce Maltepe Kaymakamı’na gitmesi, sonra da valiye gitmesiyle soruşturma geçirdik. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Müfettişleri inceleme yaptı. Bu incelemelerden bir sonuç çıkmadı. Daha sonra İçişleri Bakanlığı’na sahte isimle bir mektup gönderilmiş. Bu mektup sonucunda emniyet birimleri inceleme yapmaya başladı. Zaten önceden inceleme geçirdiğimiz için bütün evrakları kendilerine teslim ettik.”

     Zengin, yardımcısının oğlunun ihale kazanmasıyla ilgili de şu açıklamayı yaptı: “Ben başkan olduğumda Evren Bingöl benim ücretsiz sanat danışmanımdı. Zaten senfoni orkestrası projesi benim seçim vaadimdi. Seçildikten sonra bu proje için düğmeye bastık. Mehmet Bingöl ise 2009 Haziran ayında belediyenin personel işleri müdürü oldu. Yani ilk ihale olduğunda başkan yardımcım değildi. Zaten ihaleler kamu ihale kanununa uygun yapıldı. Soruşturmalardan da aklandık. Düşük ücreti kim verdiyse ihaleleri o kazandı. Profesyonel bir iş olduğu için de ihalelelerde senfoni orkestrası konserini daha önceden yapmış olma şartını aradık. Biz Türkiye’nin ilk ilçe belediyesine ait senfoni orkestrası konserlerini hayata geçirdik.”

     Gazete Vatan - 25.12.2010, Cumartesi




Son Güncelleme:02.08.2021 22.17
Toplam Ziyaret:5796083
Online Ziyaretçi Sayısı:35
Bugünlük Ziyaret :1169

Bu Site En İyi Firefox,Chrome,Safari'de ve 1024x768 Çözünürlüğünde Görünür.