Sa

Saba:

(Ar.) Klasıl Türk küğünde çok sevilen bileşik bir makam. Dügah (la) perdesinde karar verir. Segah ve hicaz değiştiricilerini (arızalarını) almaktadır.

\ Sabancı Vakfı Kısa Film Yarışması:

“Sabancı Vakfı”, toplumsal gelişmenin bireylerin potansiyelinin ortaya çıkartılması ve ilham veren öykülerin toplumla paylaşılmasıyla mümkün olacağı anlayışıyla çok sayıda projeyi desteklemekte, toplumsal sorunların sanat aracılığıyla ele alınmasını desteklemek amacıyla “Kısa Film Yarışması” düzenlemektedir. “Sabancı Vakfı”, “Kısa Film Yarışması” ile sinemanın yaratıcı bakış açısından, etki gücünden yararlanarak toplumsal konularda farkındalık yaratmak hedeflemektedir. Küğ ve sanatseverler “Kısa Film Uzun Etki” sloganıyla düzenlenen yarışma ile ilgili tüm ayrıntıları www.kisafilmuzunetki.org adresinden öğrenebilir, facebook.com/kisafilmplatformu, twitter.com/kisafilmplat, instagram.com/kisafilmplatformu sosyal medya adreslerinden de gelişmeler izleyebilirler. Kısa filmler, bilindiği üzere sinema tarihinin ilk örneklerini oluşturmaktadır. Sinemanın gelişiminde, farklı türlerin ortaya çıkmasında, yeni yeteneklerin keşfedilmesinde bu çalışmalar önemli rol oynamıştır. Akıcı ve çarpıcı bir dille ifade edilen öz anlatımlar, tek konu çevresinde gelişen olay örgüsü ve kısıtlı karakter kullanımı ile daha kişisel ve özgür eserler ortaya çıkmaktadır. Bu yarışma yeni bakış açıları, farklı çekim teknikleri, çarpıcı seslendirme biçimleri ve etkili oyunculuk tarzlarının sınandığı deneysel sinema alanı olarak özellikle toplumsal sorunlara duyarlı olan ve dikkat çekmek isteyen sanatçıların aracı olmuştur. Çünkü toplumsal konular sanatın gücüyle dile gelmektedir. “Sabancı Vakfı” bu etkinliğe 2016 yılında başlamış ve “Vakıf”, toplumsal konularda farkındalık yaratmak için önemli ve etkili bir araç olan sanatın gücünden yararlanmak için “Kısa Film Uzun Etki” isimli “Kısa Film Yarışması”nı hayata geçirmiştir. İlk yılında “Mülteci Kadınlar”, ikinci yılında “Çocuk İşçiler”, üçüncü yılında “Ayrımcılık” ve dördüncü yılında “Dijital Yalnızlık” temalarıyla düzenlenen yarışma yoğun ilgi görmüş, yarışmanın 2020 yılı teması ise “Değişen İklimler, Değişen Hayatlar” olarak belirlenmiştir. “Sabancı Vakfı Kısa Film Yarışması”nın hedefi, sinemanın yaratıcı bakış açısından ve etki gücünden yararlanarak toplumsal konularda farkındalık yaratmak olarak belirlenmiştir.

\ Sabata, Victor de:

1892 yılında doğan ve 1967 yılında ölen İtalyan yönetken Victor de Sabata Milano’da “La Scala”yı yönetti. Roma, Amerika Birleşik Devletleri ve İngiltere’de de yönetkenlik yapan sanatçı tanınmış bir Verdi yorumcusudur.

Sabe:

Arapça yedi demektir. Bu  kelime çok değişiklik geçirerek “Sabiha” olmuş, İbrahim Tatlıses “Sabuha” ifadesi ile kullanmıştır.

Saccadé:

(Fr.) Sarsıntılı, aralıklı. Düzensiz. Birdenbire çekme. (Atın yularını) aniden çeker gibi... Sarsıntı, aksama. Yaylı çalgılarda hızlı ve keskin yay çekişleriyle uygulanan bir çalış biçimi.

\ Saçan, Ahmet:

1951 yılında  Fethiye’de doğdu. İlk ve orta öğrenimini burada tamamladıktan sonra “Nazilli İlköğretmen Okulu”na başladı. Küğ ile tanışıklığı bu okulda başlayan Ahmet Saçan, özellikle kendi yaptığı kemanı çok beğenen küğ öğretmeninin yakın ilgisiyle, küğ alanındaki çalışmalarını hızlandırıp yeteneklerini geliştirdi. “İlköğretmen Okulu”nu izleyen “Gazi Eğitim Enstitüsü Müzik Bölümü” öğrenciliği, O’nun küğü bir yaşam biçimi durumuna getirmesini sağladı. Yurdun birçok yerindeki okullarda öğretmenlik yaptı. Bu okullar “Perşembe Öğretmen Okulu”, “Ortaklar Öğretmen Lisesi”, “Pınarhisar Ortaokulu”, “Bornova Suphi Koyuncuoğlu Lisesi”, “Kemalpaşa Lisesi”, “İzmir Fen Lisesi”, “Ümran Baradan Güzel Sanatlar Lisesi”dir. 1990 yılında hazırladığı “Türk Halk Müziği Korosu”, “İzmir İl Birinciliği”, “Bölge Birinciliği” ve “Türkiye İkinciliği”, “Çoksesli Düzenleme Türkiye Birinciliği”, İngiltere’nin Llangollen kentinde yapılan “Dünya Küğ Yarışması”nda “Halk Küğü Yalkıcılık Dünya Birinciliği”, “Toplu Saz Birinciliği”, “Koro Altıncılığı” ödüllerini almıştır. 1974 yılı basımlı “Milli Oyunlarımız”, 1998 yılı basımlı “Bağlama Düzeni (Çöğür) Metodu”, 1999 yılı basımlı “Org Eğitimi Metodu”, 2001 yılı basımlı “Kara Düzende Bağlama Eğitimi Metodu” ve 2009 yılı basımlı “Kolay Keman Eğitimi” eserleri vardır. “Türk Halk Müziği Seçici Kurulu” jüri üyesidir. Bornova’daki “Saçan Müzik Evi”nin yöneticiliğini yapmakta, çeşitli çalgı dersleri yanında konservatuvar ve küğ okullarına öğrenci hazırlayarak etkinliklerini sürdürmektedir.

\ Saçan, Mehmet:

1963 yılında Fethiye’de doğdu. Ortaokulu Fethiye’de, liseyi “İzmir Çınarlı Endüstri Meslek Lisesi Makine Ressamlığı Bölümü”nde okudu. 1982 yılında “Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Müzik Bölümü”ne girdi. Ali Seçim Pak’tan keman dersleri aldı. 1986-1987 yıllarında bir süre “Arif Sağ Müzik Evi”nden uzun ve kısa saplı bağlama dersleri aldı. Ayrıca 1986-1987 yıllarında Cemalettin Göbelez ile piyano akort ve onarım çalışmaları yaptı. 1988 yılında küğ öğretmeni olarak göreve başladı. Çalıştığı okul ve değişik derneklerde korolar hazırlayıp Türk halk küğü yarışmalarına katıldı. Yarışmalarda Manisa il ikinciliği, iki kez İzmir il birinciliği, bir bölge birinciliği aldı. Türkiye finallerinde, toplu saz ve tek sazda Türkiye birinciliği, tek seste Türkiye ikinciliği, çok ses düzenlemelerini kendi yaptığı koroda Türkiye üçüncülüğü ve THM korosunda Türkiye dördüncülüğü aldı. 1996 yılında “Uzun Saplı Bağlama Metodu”, 1997 yılında “Kısa Saplı Bağlama Metodu”, 2014 yılında “Keman Metodu” adlı eserlerini yayımladı. 1997-2014 yılları arasında Fethiye’de “Saçan Saz Kursu” adındaki küğ evinde keman, bağlama ve küğ okullarına hazırlık dersleri verdi. “Turgutlu İmam Hatip Lisesi”, “Turgutlu Kız Meslek Lisesi”, “Ali Kuşçu Ortaokulu”, “Bornova Suphi Koyuncuoğlu Lisesi”, “Mustafa Kemal Lisesi”, “İzmir Fen Lisesi” ve “Fethiye Eşen İlköğretim Okulu”nda küğ öğretmenliği yaptı. Halen “Fethiye Mehmet Erdoğan Anadolu Lisesi”nde küğ öğretmeni olarak görev yapmaktadır. Türk halk oyunları jüri üyesidir.

Sadly:

(İng.) Üzüntüyle, üzüntülü bir şekilde. Hüzünle, hüzün dolu olarak. Acıyla, acı bir şekilde.

Saenger:

(Alm.) Erkek ses sanatçısı. Bir koro sanatçısına mesleki olarak verilen isim. Şarkı söylemeyi seven birine yakıştırılan lakap. Şarkıcı, şarkıcılar. Vokalist.

Sağ Beyin - Sol Beyin:


Sağ beyin kutsal bir armağan, sol beyin ise sadık bir hizmetçidir. (Albert Einstein)


Sağ Beyin - Sol Beyin

\ Sağlam, Atilla:

1962 yılında Malatya’nın Yeşilyurt İlçesi Gündüzbey Kasabası’nda doğan Atilla Sağlam 1980–1984 yılları arasında “Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Müzik Eğitimi Bölümü”nde öğrenim gördü ve 1985–1988 yılları arasında aynı okulda “Fen Bilimleri Enstitüsü”ne bağlı olarak yüksek lisans yaptı. 1990 yılında “Marmara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü”ne bağlı olan “Müzik Eğitimi Anabilim Dalı”nda sanatta yeterlik derecesi aldı. 1993–1996 yılları arasında yardımcı doçent olarak görev yaptığı “Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Müzik Eğitimi Bölümü”nde 1996 yılında doçentliğe yükseldi. 1997 yılının Eylül ayı ile 1999 yılının Şubat ayları arasında İngiltere’de “Leeds Üniversitesi Bağdama Bölümü”nde aldığı eğitim sonrası tekrar Bursa’ya döndü. Çok sayıda makalesi yayınlanmış olan sanatçının basılmış kitapları arasında “Türk Müziğinde Çokseslilik Uygulamaları ve İlerici Armonisi”, “Oda Müziği Toplulukları İçin Üç Füg Bir Sahne Müziği Bir Türkü Düzenlemesi”, “Müzik Yetenek Sınavlarına Hazırlık”, “Ordu’nun Dereleri” (Gitar ve Keman İçin Süit) “Akıllı Kuzu” ve “Çiçek Şarkıları”, “Piyano Eşlikli Çocuk Şarkıları” vardır. Sanatçının yayın aşamasında bulunan eserleri arasında ise “Müziksel İşitme ve Okuma Programına yönelik Müzik Teorisi 1., 2., 3. Ve 4. Ciltler” bulunmaktadır. Sağlam ayrıca küğbilimsel anlamda çok sayıda bildiri de sunmuş çalışkan bir eğitimci, yazar, eleştirmen ve bağdardır. İdari görevlerde de bulunarak küğ dünyamıza karşı sorumluluklarını ciddi bir şekilde yerine getirmiş olan Atilla Sağlam “Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Müzik Bölümü Başkan Yardımcılığı”, “Dekan Vekilliği”, “Dekan Yardımcılığı” ve “Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Müzik Bölümü Anabilim Dalı Başkanlığı” görevlerinde bulunmuştur.

\ Sağlam, Veysel Özgür:

1991 yılında ağabeyi olan Atilla Sağlam ile gitar çalışmalarına başladı. Gitar eğitiminde daha hızlı yol almasını sağlayan gitarcı Murat İşbilen ile 1994 yılında çalışmaya başladı; aynı dönemlerde Utku Özkanoğlu, Soner Çifçioğlu, Soner Egesel gibi gitarcılarla beraber olma fırsatı yakaladı. 2000 yılında “NiğdeÜniversitesi Müzik Eğitimi Bölümü”nden Gutay Yıldıran ile eğitim görerek mezun oldu. Bir gitarcı ve eğitimci olarak gitar eğitimi ve öğretimi konusunda deneyim kazanmak ve küğü anlama, yorumlama düzeyini arttırmak amacıyla Thomas Müller Pering ve Tilman Hopstock gibi gitarcıların atelye çalışmalarına katıldı. Bulgaristan ve Rusya gibi ülkelerde resitaller verdi. Katıldığı dinletilerde yalkın seslendiriciliğin yanısıra oda küğü yaratılarının seslendirilmesine de önem veren bir küğsel anlayışı benimsedi. Keman sanatçısı Beyazit Akhudov ile kurmuş oldukları keman ve gitar ikilisi ile dinletiler verdi. Sanatçı halen ikili olarak bir dizi dinleti çalışmasını sürdürmektedir. 2002 yılında kurmuş olduğu www.klasikgitar.org adlı sitesiyle birçok küğcü ve küğseverin beğenisini kazandı. Sitede kısa başlıklar halinde güncel klasıl gitar haberleri, bağdarlar, yorumcular, yarışmalar, akademik yazılar, yararlı olabilecek web siteleri adreslerini bir araya getirerek gitarseverlerin araştırmalarına katkıda bulunabilecek arşiv niteliğinde bir forum sitesi kurdu. Halen “Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Müzik Eğitimi Anabilim Dalı”nda okutman olarak gitar eğitimciliği görevini sürdürmektedir. Kendisine adanan yaratılar arasında Alexander Mekaev’in “Çello ve Gitar için Sonat”ı (Türkiye’de ilk seslendirilişi: “2000” Bursa), Atilla Sağlam’ın “Özgürce” isimli özgün soyutlaması (Bagatel - ilk seslendirilişi: “2001” Moskova), Alexander Mekaev’in “Scherzo”su (CD’ye ilk seslendirilişi: “2002” - CD Çıkışı Moskova), Alexander Mekaev’in “Keman ve Gitar için Bagatel”i (ikinci baskısının ilk seslendirilişi: “2004” Bursa), Alexander Mekaev’in “İki Prelüd”ü (ilk seslendirilişi: “2006” Bursa), Atilla Sağlam’ın “Ordunun Dereleri” isimli “Gitar ve Keman için Ardışı” (ilk seslendirilişi: Yaratının ilk dört bölümü “2005” Ordu – Tümü “2006” Bursa), Alexander Mekaev’in “Gitar Konçertosu” (op.122 “2005” - henüz seslendirilmedi) bulunmaktadır.

Sahne Sanatçıları Eşitlik Derneği:

(Actors’ Equity Association) Amerika Birleşik Devletleri’nde profesyonel olarak sahne üzerinde görev yapan aktör ve aktrisler ile şarkıcı ve dansçıların kurduğu ve işçi sendikaları bünyesinde yer alan bir kurumdur. Esas amacı sahne üzerinde ertiksel olarak çalışan kişiler arasında popüler anlamda bir eşitlik sağlamaktır. “Sahne Sanatçıları Eşitlik Derneği” (Actors’ Equity Association) “Amerikan Çalışma Federasyonu ve Endüstriyel Organizasyonlar Kongresi”nin (American Federation of Labor and Congress of Industrial Organizations) bir bileşeni olarak yer alan “Amerika Birleşmiş Aktörler ve Artistler” (Associated Actors and Artistes of America) ile bağlantılı bir oluşumdur. Eşitliğin amaçları iki maddede ele alınabilir: (1) Oyuncular tarafından yürütülen her tür çalışma için standart sözleşmeler yolu ile standart çalışma koşulları oluşturarak üyelerinin çıkarlarını korumak ve (2) Kültürel ve dinlence amaçlı bir kurum olarak sahnenin yer aldığı tiyatro salonunun koşullarını belli bir çizginin üzerine çıkarmak. Bu oluşuma üye olabilmek için asgari koşul, bir tiyatral ürün yapımcısı ile imzalanmış bir mukaveleye sahip olmaktır. 1980’li yılların ortalarında toplam üye sayısı 37.500 civarında idi. Organizasyonun merkez bürosu New York kentinde bulunmaktadır. İlk başlarda, hareketin yetki alanı yabancı dilde yapılan gösteriler ve vodviller haricinde Amerika Birleşik Devletleri’nde eğlence alanında ortaya konan prodüksiyonlarda çalışan tüm sanatçıları kapsamaktaydı. Hareketli film ve animasyonlar ile radyo-tv’nin giderek eğlence sektörünün daha önemli bileşenleri haline gelmesiyle birlikte, bahsi geçen bu üretim birimlerinde yer alan çalışanlar kendi birliklerini oluşturma yoluna gitmeyi tercih ettiler. 1935 yılında “Ekran Sanatçıları Birliği” ve 1937 yılında “Radyo Sanatçıları Amerika Federasyonu” kuruldu. Bu sonuncusu 1952 yılında “Amerika Televizyon ve Radyo Sanatçıları Federasyonu” olarak isim değiştirdi.

Saite:

(Alm.) Tel, kiriş. Çalgıda kiriş.

Saiten:

(Alm.) Telli. Telliler. Telli çalgılar.

Saiteninstrument:

(Alm.) Telli saz. Telli çalgı.

\ Sak, Ali:

1971 yılında doğdu. 1984 yılında “Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarı”nda Ali Doğan ile ilk viyolonsel çalışmalarına başladı. 1991–1992 yıllarında Ayvalık’ta yapılan kurslarda Alexander Rudin ile çalıştı. Bir sene sonra “Lions Klüp” tarafından düzenlenen “Türkiye Viyolonsel Yarışması”nı kazanarak ülkemizi Almanya’da temsil etti. 1995 yılında düzenlenen “Yılın Genç Küğcüsü Yarışması”nda üçüncü oldu. Aynı yıl okuldan yüksek lisans derecesiyle mezun olarak Alman Hükümeti’nin verdiği “DAAD Bursu”nu kazandı. Almanya’da “Dresden Yüksek Küğ Okulu”nda Jan Vogler ile viyolonsel çalışmalarını sürdürdü. “Saksonya Dresden Devlet Orkestrası” ve “Oda Yalkıcıları” ile bir çok dinleti verdi. Bu okuldan “Dinleti Ustası” diploması alarak mezun oldu. Sanatçı 1999 yılında Bakü’de Mstislaw Rostropowitsch ile çalışma fırsatı buldu. 2000–2002 yılları arasında Dresden’de Peter Bruns ile oda küğü doktorası yaptı. Televizyon ve radyo için birçok kayıt yapan sanatçı Ankara, Adana, Bursa, Eskişehir ve İstanbul’da Gürel Aykal, Rengim Gökmen, Ertuğ Korkmaz, Antonio Pirolli, Burak Tüzün, Orhan Şallıel gibi yönetkenler ile yalkıcı olarak çaldı. Ali Sak Türkiye’de çeşitli ustalık kursları yönetti. 2005 yılında Japonya’da bir dinleti dolaşısı yaptı. Ali Sak halen Almanya’da “Meiningen Operası”nda yardımcı grup şefi olarak çalışmakta ve yalkıcılık ile oda küğü etkinliklerine devam etmektedir.

\ Sakar, Mümtaz Hakan:

Mümtaz Hakan Sakar 1 Ocak 1971 tarihinde doğmuştur. Lisans eğitimini 1989-1993 yılları arasında “Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesi Müzik Bölümü”nde yapmıştır. Yüksek lisansını ise 1993-1997 yılları arasında “Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Müzik Öğretmenliği Anabilim Dalı”nda tamamlamıştır. 1998-2007 yıllarında ise doktorasını “Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü Müzik Bilimleri Anabilim Dalı”nda gerçekleştirmiştir. Sakar 1993-1997 yılları arasında küğ öğretmeni olarak çalışmış ve 1998 yılında öğretim görevlisi olarak “Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesi Müzik Eğitimi Anabilim Dalı”nda göreve başlamıştır. 2009 yılından 2017 yılına dek yardımcı doçent olan Sakar 2017 yılının Nisan ayında doçent ünvanı kazanmıştır.

Sakız Rapsodisi:

Bkz.: Chian Rhapsody.

\ Sakpınar, Ender:

1978 yılında “Ankara Devlet Konservatuvarı”nın bağdama bölümünü Prof. Ercivan Saydam’ın öğrencisi olarak bitirdi. Aynı yıl gittiği Fransa’da “Ecole Normale de Musique de Paris”de ileri devre uyum bilgisi, karşıt yazım, füg dersleri aldı. 1982 yılından başlayarak dört yıl süreyle Fransız Hükümeti’nin burslusu olarak aynı okulun orkestra yönetkenliği bölümünden birincilik ödülü alarak mezun oldu. Aynı dönemde Paris’te bulunan “Rueil–Malmasion Devlet Konservatuvarı”nda orkestra yönetkenliği dalında yaptığı çalışmalar ile “Vermeil” madalyası kazandı. Fransız hükümetinin burslusu olarak İtalya ve Fransa’da katılmaya hak kazandığı çeşitli staj ve seminerlerde Devos, Dervaux, Ferrara ve Giullini gibi ünlü yönetkenlerle çalıştı. Sanatçı Paris’te bulunan “Pasdeloup Sinfoni Orkestrası”ndaki asistanlık görevinin yanısıra 1983 yılında “Kültür Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı”nın finanse ettiği “Ensemble International de Paris Orkestrası”nı kurdu. Aynı orkestra ile çeşitli radyo ve televizyon programlarına katıldı ve plak kaydetti. Başta Paris olmak üzere Fransa, İtalya, İsveç, Portekiz, Japonya, Malta, Meksika, Avusturya, Brezilya, Amerika ve Türkiye’de çeşitli festivallere konuk olarak katıldı. Venedik’te “Rai 3 TV Kanalı”nın Avrupa ülkelerine canlı olarak yayınladığı “Omaggio Venezia Festivali”nin açılışını yaptı. Bu ülkelere gerçekleştirdiği dinleti dolaşılarında çok sayıda konser yönetti. 1987 yılından bu yana “İzmir Devlet Senfoni Orkestrası”nın yönetkeni olarak görev yapmakta olan Sakpınar1991 yılından beri “Stockholm Halk Operası” konuk yönetkenliği görevini de sürdürmektedir. “Upsala Academic Choir”, “L’orchester National de Touluse”, “Venedik Oda Orkestrası”, “San Remo Sinfoni Orkestrası”, “Sicilya Sinfoni Orkestrası”, “Monterrey Sinfoni Orkestrası”, “Milano Vox Aurae Orkestrası”, “Taranto Sinfoni Orkestrası”, “Mediterranean Philharmonic Orchestra”, “Classical Symphony Medeira” gibi topluluklarla dinletiler veren sanatçı “İstanbul” ve “İzmir Müzik Festivalleri”ne katılmıştır. 1997 yılında “Ege Senfoni Orkestrası”nı kuran Sakpınar 1999 yılında kurduğu “Enka Sinfonietta”nın da genel müzik direktörlüğü ve orkestra yönetkenliği görevlerinde bulunmuştur. Sanatçının yönetiminde dinletiler veren yalkıcılardan bazıları arasında Mintcho Minchev, David Geringas, Viktor Pikaizen, Alexander Rudin, Peter Katin, Konstantin Kulka, Jiri Barta, Radion Azarkin, Vaclav Hudecek, Liana Issakadze, György Sandor, Tedi Papavrami, Vladimir Ovchinikov, Luis Bacalov, Alexander Markov bulunmaktadır. Sakpınar 2007 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nde “Sacramento Sinfoni Orkestrası” ve “Zurich Tonhalle Sinfoni Orkestrası” ile birlikte bir dizi dinleti yönetmek üzere davet almıştır. Halen “Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Senfoni Orkestrası”nda sanat danışmanlığı görevini sürdürmektedir.

\ Salgar, Faruk:

1962 yılında Urfa’da doğdu. Küçük yaşlarda aile içindeki küğsel toplantılardan etkilendi ve Türk küğüne ilgi duymaya başladı. Lise öğrenimine devam ederken Süheyla Altmışdört yönetimindeki “İstanbul Üniversitesi Türk Musikisi Korosu”nun çalışmalarına katıldı. 1980 yılında “İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı Temel Bilimler Bölümü”ne girdi. 1981 yılında “TRT”nin açtığı stajyer sanatçı sınavını kazanarak kurum içindeki kurslara katılmaya hak kazandı. Konservatuvar ve TRT'deki eğitimi sırasında başta Alaattin Yavaşça, Bekir Sıdkı Sezgin, İnci Çayırlı, Tülin Korman, Necdet Varol, Abdi Coşkun, Yalçın Tura, Can Etili ve daha bir çok değerli öğretmenden ders aldı. 1983 yılında Dr. Nevzat Atlığ yönetimindeki “Devlet Klasik Türk Musikisi Korosu”nun dinletilerinde konuk sanatçı olarak görev aldı. Bu çalışmalar sırasında klasik dağarını genişletti. 1984 yılında “TRT”deki stajını tamamlayarak kadrolu ses sanatçısı sanıyla “İstanbul Radyosu”nda göreve başladı. Radyo ve TV izlencelerinin yanısıra birçok değerli küğcü ile CD ve kaset çalışmalarına katıldı. 2001 yılında “Eyüp Musiki Vakfı Korosu”nu çalıştıran Faruk Salgar 2002 yılından başlayarak bu vakıf bünyesindeki “Itri” ve “Gençlik Koroları”nı yönetmekte, ayrıca vakfın yarı zamanlı konservatuvarında dağar dersleri vermektedir. Halen “TRT İstanbul Radyosu Türk Sanat Musikisi Müdürü” olan Faruk Salgar evli ve bir kız çocuğu babasıdır.

\ Salkım, Gökay:

1969 Yılında Muğla’nın Milas ilçesinde doğdu. İlk, orta ve lise eğitimlerini Milas’ta tamamladı. “Çukurova Üniversitesi Elektrik Bölümü”nü ardından da “Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri” bölümünü bitirdi. 1990 yılında “Tatiş Holding” bünyesindeki “Yamaha” departmanının Güneydoğu Anadolu ve Akdeniz Bölge sorumlusu olarak çalıştı. Çeşitli firmalarda yönetici olarak çalışan Gökay Salkım  2010 yılında “Doremusic” firmasında Güneydoğu Anadolu Bölge Koordinatörü olarak çalıştı. 2012 yılında “Doremusic” firmasından ayrılarak kurmuş olduğu “Doremusic Akademi”yi devir aldı. Bu tarihten itibaren kurumun ismini   “Çukurova Müzik Akademi” olarak değiştirip, ulusal ve uluslararası çoksesli sanat küğü alanında eğitim vermek üzere “Milli Eğitim Bakanlığı”na bağlı olarak çeşitli çalgı eğitimlerine başladı. Bölgede eksikliği hissedilen küğ eğitimi alanında kalitenin sağlanması konusunda arkadaşları ile beraber çalışmalar yaptı. Yetenekli öğrencileri çağdaş dünyadaki yaşıtlarıyla rekabet edebilecek küğ eğitimi almalarını sağlamak başlıca hedeflerinden biri oldu. Gökay Salkım halen “Çukurova Müzik Akademi”de bateri ve klasik gitar eğitimleri vermektedir.

\ Salmanlı, Azad:

Azad Salmanlı 1952 yılında Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de doğdu. Beş yaşındayken konservatuvar sınavlarını kazandı ve hazırlık bölümüne başladı. Bu dönemde üç yıl piyano eğitimi alan Salmanlı “Azerbaycan Televizyonu”nda birkaç kez piyano dinletisi verdi. 1960 yılında Bakü’de bulunan “Bülbül Küğ Okulu”nun keman sınıfında eğitime başladı ve 1971 yılında bu okulu bitirdi. 1972 yılında “Üzeyir Hacıbekov Konservatuvarı”nın keman sınıfını kazandı ve 1977 yılında bu okuldan mezun oldu. Öğrencilik yıllarında keman çalışmalarının yanısıra bağdama eğitimi de alan Salmanlı 1976 yılında “Azerbaycan Televizyonu Hafif Küğ Sinfoni Orkestrası”nda başkemancı olarak göreve başladı ve 1991 yılına dek sürdürdü. Sanatçı aynı zamanda bu orkestranın 1981–1991 yılları arasında müdürlüğünü de üstlendi. 1991 yılında “Kültür Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü” tarafından yeni kurulmakta olan “Çukurova Devlet Senfoni Orkestrası”nda görevlendirilmek üzere davet aldı ve Adana’ya yerleşti. Bu orkestranın kurulduğu tarihte başkemancılık görevini üstlenen Salmanlı uzun yıllar bu görevi sürdürdü. Sanatçı 2006 yılında “Çukurova Devlet Senfoni Orkestrası”ndan kendi isteği ile istifa ederek ayrıldı. Sanatçı, 12 Kasım 2015 Perşembe günü sonsuzluğa göç etmiştir.

Salmodia (Psalmodia):

Zebur okuma.

Salsa:

Küba kaynaklı, coşkulu ve neşeli bir kırındır. Salsa’yı eski “Mambo” olarak adlandırmak doğru olur. Çünkü hem küğü ve hem de kırını pek farklı değildir. Salsa’nın orijini Porto Riko olmasına rağmen, Küba ve Kolombiya gibi diğer Orta Amerika ülkelerinde de çok yapılmakta olup, hatta günümüzde bu ülkelerin farklı stilleri bile gelişmiştir. Doğaçlamaya açık ve basit bir hareket yapısının olması bu kırına çok büyük bir yaygınlık kazandırmıştır. Salsa küğüne uyabilen herkes bu kırını yapabilir.

Saltarella:

(İt.) Bkz.: Saltarello.

Saltarello:

(İt.) Çabuk tempolu, 3/8 ya da 6/8'lik ölçüde eski bir İtalyan halk dansıdır. Eski lavta ardışlarında yer alan "pavane" dansının devamıdır. İtalyan kökenli oldukça kıvrak bir kırındır. Örneğin Felix Bartholdy Mendelssohn ''İtalyan Sinfonisi''nin finalinde bu dans formunu kullanmıştır. Bkz.: Saltarella.

Saltato:

(İt.) Sıçratarak çalma, sıçratma... Yayı tellere sürterek çalmak yerine sıçratarak çalmak... Yayı sıçratarak çalma biçimi. Bkz.: Sautillé.

\ Salter, Lionel:

İngiliz piyanist, klavsenci, orkestra yönetkeni, yayıncı, öğretmen ve yönetici. “Gramophone” dergisine 50 yılı aşkın süre küğ yorumcusu ve yazarı olarak katkıda bulundu. “BBC” yayın kuruluşu ile çok uzun süre birlikte çalıştı. Salter, 8 Eylül 1914 tarihinde dünyaya geldi. Çocuk yaşlarda küğ sanatına olan anıklığı saptandı. Babası dil öğretmeni ve bir tercümandı, annesi ise küçük bir kayıt şirketinde çalışmaktaydı. Harika bir ertiksel yaşam için gerekli olan genler ona ebeveynlerinden geçmişti. Salter, Beethoven ve Schubert’in arkadaşı olan bağdar Solomon Sulzer’in soyundan geliyordu. Küçük yaşlarında bir piyanist olarak olağanüstü başarılar elde etti. Kendisine öğretmenlik yapan ilk isimler Stanley Chapple ve York Trotter oldu. Bu öğretmenlerin yaklaşımları, genç küğcünün gelişiminde çok önemli olan deşifre ve işitsel eğitim gibi unsurlara dayanıyordu. Daha 14 yaşında iken “Daily Express” gazetesinin düzenlediği bir yarışmaya katıldı ve ödül olarak verilen piyanoyu kazandı. Başka bir yarışmada ise partituru yalnızca 10 dakika okuyarak belleğine aldı ve olağanüstü belleğini kanıtlamış oldu. Bir yıl sonra “Londra Kraliyet Küğ Okulu”na girdi, bu okulda bir yıl kaldıktan sonra “Cambridge St. John’s Koleji”nde Edward Dent ile 1932-1935 yılları arasında çalıştı. Bu okuldan yüksek onur derecesi ile mezun oldu, aynı zamanda çağdaş diller alanında da birincilik elde etti. Bu süre içinde yaklaşık yüz tane konçerto çalışmıştı, “Granta Dergisi” için küğ eleştirmeni olarak görev yapmıştı, üniversitenin gramofon derneğinin kurucularından birisi olmuştu. Sanatçı piyano eğitiminin yanısıra Boris Ord ile klavsen çalıştı, Arthur Benjamin ve bir Bach uzmanı olan James Ching ile piyanoya devam etti, Arnold Goldsborough ile viyola ve org eğitimi gördü, Gordon Jacob’dan orkestrasyon tekniklerini öğrendi. Sonraki yıl “Londra Kraliyet Küğ Okulu”na döndüğünde Malcolm Sargent ve Constant Lambert ile yönetkenlik çalıştı. Tüm bunlardan sonra Salter Denham’da bulunan “London Films” şirketine girdi; Arthur Bliss’in “Things To Come” ardışının küğlerini düzenledi, orkestrasyonlar ve bağdalar yaptı, koro yönetkeni olarak çalıştı ve ekranda oyuncuları izleyerek yaptıklarını küğ yolu ile canlandırdı. Ayrıca kamera tekniklerini öğrendi, film kesme ve yapıştırma konusunda uzmanlaştı. Nihayet 1936 yılında Hollywood’ta çalışmak üzere bir teklif aldı. Bu teklife kayıtsız kaldı ve “BBC” yayın kuruluşu tarafından teklif edilen dünyanın ilk TV kanalında eşlikçi piyanist olma görevini kabul etti. İleriki yıllarda bu kurumda koro yönetkeni, repetitör ve genel asistan oldu. “İkinci Dünya Savaşı” sırasında, istihbarat ve eğitimde çalıştı, Dunkirk’ten dönenleri araştırdı ve kodları öğretti, aynı zamanda piyanist ve orkestra yönetkeni olarak görev yaptı. 1943 yılında Cezayir’e gönderildi ve “Radio France Symphony Orchestra - Fransız Radyo Sinfoni Orkestrası”nın baş konuk orkestra yönetkeni oldu. Salter 1945 yılında İngiltere’ye dönerek “BBC Theatre Orchestra - BBC Tiyatro Orkestrası”nın yardımcı yönetkenliğini üstlendi. Ernest Ansermet yönetiminde Stravinsky’nin “Petrushka”sının piyano partını hiç prova yapmadan çaldı. “BBC Proms”tan yalnızca bir ay önce “BBC”nin tüm vokal topluluklarını yönetti. Sanatçı, Christine Fraser ile 1948 yılında evlendi. Aynı yıl 42 dili kapsayan “BBC Avrupa Küğ Danışmanı ve Denetçisi” oldu. Bu görevinde birçok söyleşi ve konuşmada İngilizce ve Fransızca aktarıcılık yaptı, çeşitli küğ konularına katkılarda bulundu ve yeni kayıtları gözden geçirdi. Sanatçı “BBC”nin yayınlarının ulaştığı yerlerde uluslararası sanatçıların verdikleri resitallere eşlikçilik yaptı, “BBC Singers - BBC Irlağanları”nı yönetti, George Miles’ın iki radyo pandomimi için küğ yazdı, çeşitli radyo oyunları için bağdalar kaleme aldı. “Royal Festival Hall - Kraliyet Festival Salonu”nda piyano dinletisi veren ilk kişi Lionel Salter oldu. Pablo Casals’a kendi evi olan Prades komününde eşlik yaptı. İspanyol müziği üzerine 26 bölümlük bir dizi için Roberto Gerhard ile ortak editör olarak çalışmak istedi ve bunun için Casals’ı “BBC” için kayıt yapmaya ikna etti. Salter bu işbirliğini 1974 yılına dek sürdürdü. Sanatçının sorumlulukları çok çeşitli alanlarda çalışmasını zorunlu kıldı: Sanatçıların menecerliğinden denizaşırı küğler başkanlığına, TV Küğü başkanlığından “BBC ve Avrupa Yayın Birliği” opera yapımcılığına, kamera direktörlüğünden asistanlığına ve küğ denetleyiciliğine dek çok çeşitli görevleri kapsayan zorlu sorumluluklar… Salter “Grove” dahil olmak üzere ansiklopediler için maddeler yazdı, çeşitli dergilerde küğ yazarlığı yaptı, 126 operanın cönklerini (librettolarını) ve sayısız ırsal yaratı (lied) metnini çevirdi, barok operaların ve birçok çalgısal yaratının edime yönelik düzenlemelerini gerçekleştirdi, TV ve filmlerde yönetkenlik yaptı, radyo oyunları için küğler bağdadı, İngiltere’de ve dünyanın farklı ülkelerinde düzenlenen festivallere öğretmen, yayıncı ve jüri üyesi oalarak katıldı. Bunlar dışında “Edinburgh Festivali”nin de editörü idi. Kitapları “Dinletiye Gidiyorum”, “Operaya Gidiyorum” ve “Genç Küğcü ve Dünyası” çok satanlar listesine girdi. Plak şirketleri için binlerce izlence ve dinleyici notu yazdı. Christine Fraser 1998 yılında sonsuzluğa göç edince Lionel Salter üç oğlu ile yaşam mücadelesi vermek zorunda kaldı. Çocuklarından Graham ertikten bir küğ adamı olmayı tercih etti. Salter, 1 Mart 2000 tarihinde 85 yaşında iken yaşama gözlerini yumdu. Bkz.: Proms, BBC Proms.

Salut:

Joe Dassen “Salut” (Merhaba) isimli şarkıyı kendisini çok seven bir kadının bir anda çekip gitmesi üzerine her gün gelip oturmayı alışkanlık haline getirdiği kafede günün birinde çıkagelip “merhaba” demesinden esinlenerek yazmıştır. O kadın tam onyedi yıl sonra “salut” demiştir. Joe Dassen bu kadına “sonsuz sadakatlinim” diye hitap ettiğini belirtmekteydi.

Samba:

Brezilya halk küğü ve kırını. 2/4’lük metrik sistemde yazılır ve gerçeklenir. Rumba’dan daha hızlıdır. Düzümsel yapısı kopuk ve sektirmeli olup ayakların yere sürtülmesi ile kırınılır.

Samhljómur:

(İzlandaca) Bkz.: Konsonans.

Samklang:

(Danca, İsveççe) Bkz.: Konsonans.

\ Samsarelou, Zoe:

Zoe Samsarelou küğe Yunanistan'ın "Volos" ve "Selanik Konservatuvarları"nda piyano eğitimi alarak başladı. Daha sonra Almanya'da "Berlin Güzel Sanatlar Akademisi"nde eğitimine devam etti ve "Hamburg Küğ ve Tiyatro Akademisi"nin Marian Midgal sınıfından 1988'de mezun oldu. Avrupa ülkelerinde çok sayıda resital ve oda küğü dinletileri verdi. Yunanistan'da orkestralar eşliğinde yalkıcı olarak çaldı. Küğ festivallerine ve kongrelerine  katıldı. 1983 ve 1985'de "Griechische Variozionen–Grek Başkamaları" (Berlin), 1996'da İskenderiye kentinde gerçekleştirilen "Ecume–Akdeniz Konservatuvarları Toplantısı" (Mısır), 2004 Cenova, 1997 Bolonya "Tangomania", 2001 Kahire'de "Kavafia" (Mısır), 2003 İtalya'da "Yunanistan Avrupa Birliği Festivali", 2005 Malta'da düzenlenen "Uluslararası Sanat Festivali", İtalya'da Cenova, Almanya'da Bremen, Regensburg ve Hamburg kentlerinde düzenlenen "Tango Festivalleri"ne katıldı. Sanatçının dağarında klasıl ve çağdaş yaratıların yanında Yunanlı bağdarların eserleri de bulunmaktadır. Özellikle geleneksel ve modern tango küğü ile ilgilenen Zoe Samsarelou Uruguay'lı bandenoist Hugo Diaz'ın yaratılarının dünyada ilk seslendirilişlerini gerçekleştirmiştir. 2006 yılında çizitlediği ve Astor Piazolla'nın tangoları üzerine yaptığı doğaçlamaların yer aldığı bir CD'si vardır ve bu CD "Yunan Radyo ve Televizyonu" için kaydedilmiştir. 2000 yılından bu yana Zagora, Pelion'da "Musical Gatherings" isimli "Uluslararası Yaz Kursları"nda piyano ve oda küğü dersleri vermektedir. Geçtiğimiz yıl İstanbul'da bir resital veren sanatçı Mesut İktu ile "Türk–Yunan Müzik Dostluğu ve Sanat İşbirliği" çerçevesinde Türkiye ve Yunanistan'da dinletiler gerçekleştirmektedirler. Zoe Samsarelou halen "Selanik Devlet Konservatuvarı"nda piyano bölümü başkanlığı görevinin yanında "Makedonya Üniversitesi"nin de öğretim üyesidir.

\ Samsun:

     Samsun ilinde gerçekleştirilen şenlikler ve festivaller arasında şunlar bulunmaktadır:

     Uluslararası Halk Dansları Festivali: Samsun Milli Fuarı bünyesinde 23–29 Temmuz tarihleri arasında düzenlenmektedir.

     Karpuz Festivali: Bafra ilçesinde 1987 tarihinden beri düzenlenmektedir. Ağustos ayının son haftasında iki gün süreyle çeşitli eğlence, müsabaka ve etkinliklerle kutlanır.

     Bengü Karakucak Güreşleri: Bafra ilçesinin Bengü köyünde düzenlenmektedir. 1994 yılında başlatılmış olan şenlikler 10 Temmuzda bir gün yapılmaktadır.

     Altın Fındık Yağlı Pehlivan Güreşleri: Terme ilçesinin Köybucağı kasabasında 1986 yılında başlayan şenlikler her yıl 9 eylül günü düzenlenir.

     Yaşar Doğu Şenlikleri: Kavak ilçesinde daha çok güreş ağırlıklı olarak eylül ayında düzenlenmektedir.

     Geleneksel Karakucak Güreşleri ve At yarışları: Asarcık ilçesinde Eylül ayının son günleri ve Pazar günleri düzenlenmektedir.

     Kültür ve Sanat Şenliği: Çarşamba ilçesinde 1994 yılından beri düzenlenmektedir. 20–23 Mayıs tarihleri arasında çeşitli etkinliklerle kutlanmaktadır.

     Göller Bölgesi Güreşleri: Ayvacık ilçesinde yaz aylarında düzenlenmektedir.

     Hüseyin Dede Şenlikleri: Alaçam ilçesinde düzenlenmekte olup, 7 Mayısta kutlanmaktadır.

     Neyzen Tevfik Kültür Şenliği :24 Mart 1879'da Kolay'da doğan ünlü hiciv ustası Neyzen Tevfik adına düzenlenmekte olup, ekim ayında kutlanmaktadır.

     Köprülü Mehmet Paşa Kültür Sanat ve Spor Festivali :Vezirköprü ilçesinde Eylül ayının ilk Cuma günü başlayan festival 10 gün sürmektedir.

     Altın Pirinç Festivali: Terme ilçesinde düzenlenmektedir. 1991 yılından beri yapılan festival yörenin ünlü "Kocaman Pirinci" adına haziran ayının 3. ve 4. günleri yapılmaktadır.

     Karadeniz Kısa Film Festivali: Merkez ilçede ilk defa 1996 yılında düzenlenmiştir. Uluslararası nitelikte olup, 23–31 Mart tarihleri arasında her yıl düzenlenmesi amaçlanmıştır.

     Deniz Oyunları Festivali: Yakakent ilçesinde düzenlenmektedir. İlk başlangıç tarihi 1995 yılıdır. 22–23 temmuz tarihleri arasında yapılmaktadır.

    Fotoğraflarda "Samsun Atatürk Kültür Merkezi" ile "Samsun Kültür Müdürlüğü" yer almaktadır.

\ San Antonio Vocal Arts Ensemble (SAVAE):

SAVAE” (San Antonio Vocal Arts Ensemble - San Antonio Ses Sanatları Topluluğu) Orta Doğu, Avrupa, Kuzey ve Güney Amerika’dan derledikleri antik ses küğleri ile bu küğlere eşlik eden erken dönem ve geleneksel çalgıları çalanlardan oluşan eşsiz bir antik dünya küğü topluluğudur. Grup ilk çıkışını 1989 yılında ABD’nin 7. büyük kenti ve Teksas eyaletinin 2. büyük kenti olan San Antonio’nun tarihi “San Fernando Katedrali”nde koloni döneminden kalan Latin Amerikan küğünü sergileyerek yaptı. İzleyen yıllarda bu topluluk beş çizit gerçekleştirdi, büyük bir Hollywood yapımının film küğünde yer aldılar, televizyon belgesellerinde duyuldular ve ulusal halk radyolarının yayınlarına çıktılar. Topluluk Amerika Birleşik Devletleri’nin New York’dan Seattle’a, Baton Rouge’dan Milwaukee’ye dek birçok kentinde dinleti verdi. Bolivya’da gerçekleştirilen “Uluslararası Barok Festivali”nde “Misiones Chiquitos - Küçük Görevler” serisi kapsamında sahne alarak topluluğun ilk yurt dışı dinletisini verdiler. Birçok yayın organına göre bu topluluk eşsiz antik Latin Amerikan küğ seçkileriyle pek şaşırtıcı bir yükseliş sağladı. “San Antonio Ses Sanatları Topluluğu”nun eski Avrupa küğsel unsurlarını kaynaştırmaya yönelik yaratıcı yaklaşımı, topluluğa “Akademi Ödüllü” bağdar Todd Boekelheide’nin ödül kazanmış bir belgesel olan “Discovering Dominga - Dominga’yı Keşfetmek” [Dominga Şili’dedir] için yazdığı partituru kaydetmelerine yol açtı. Ayrıca SAVAE”, eski Ortadoğu küğlerini “Ancient Echoes - Music From the Time of Jesus and Jerusalem’s Second Temple - Eski Yankılar - İsa ve Kudüs’ün İkinci Tapınağı Zamanından Küğler” adıyla kaydetti. Bu kayıt, topluluğun “Kutsal Topraklar”dan küğ ve lehçeleri keşfetmesine yer vermiştir. Yönetmen Ridley Scott, 2005 yapımı “The Kingdom of Heaven - Cennetin Krallığı” filminde bu kayıttan bir parça kullandı. Topluluğun “World Library Publications - Dünya Kitaplığı Yayınları” (SAVAE’nin plak şirketi) iki yıl üstüste bir numaralı satıcı ünvanını elde etti ve yapılan ilham verici araştırmalar ile yaratıcı yetenekleri övgü dolu eleştiriler kazandı. Topluluğun sanat yönetmeni olan Christopher Moroney, grubun edimsel çalışmaları ve yapacağı kayıtlar için küğ tarihini ve kültürünü derinlemesine inceleyerek SAVAE” için çığır açan yeni bağdalar ve düzenlemeler yarattı. Bu araştırmaları yapmak için Meksika, Peru, Bolivya, Filistin ve İsrail’e gitti. Moroney’in “Aztec Ceremonial Music - Aztek Tören Küğü”nün heyecan verici yeniden inşası, O’na Aztek kültürü ile ilgili Kolomb öncesi eserlerin yer aldığı gezici bir müze sergisi olan “The Sport of Life and Death” için bir parça oluşturmasına yönelik bir sipariş gelmesine yol açtı. Müzikbilimci Theodore Burg, Moroney’nin “Ancient Echoes - Antik Yankılar” çalışmasını “ilgi çekici, zamansız bir etkiye sahip, iyi araştırılmış, iyi kaydedilmiş bir küğsel yolculuk” olarak adlandırdı. “World Library Publications - Dünya Kitaplığı Yayınları” Moroney’nin bağdalarını ve düzenlemelerini SAVAEadına ve onun için yayınlamıştır. SAVAE”, “NPR - National Public Radio”nun “Performance Today”, “Sound & Spirit”, “Latino USA”, “The Savvy Traveler” ve “Weekend Edition” gibi ulusal radyo programlarında yer aldı. Angela Mariani, erken dönem küğlerini ele aldığı “Harmonia” isimli izlencesinde bir saat süren özel seanslarda topluluğu iki kez dinleyicilere ulaştırdı. Yapımcı John Dilberto, halka açık radyo programı için bir “Salon Dinletisi” kaydetmek için San Antonio’ya gitti ve SAVAE”, Philadelphia’daki “Indre Studio”da “Echoes” programı için bir kayıt yaptı. Topluluk hakkında “The Los Angeles Times”, “Dallas Morning News”, “Kansas City Star”, “Houston Chronicle”, “Chicago Sun Times” gibi bellibaşlı günlük gazetelerde haberler yayınlandı, erken dönem dünya küğü hakkında yazılar kaleme alındı. “San Antonio Ses Sanatları Topluluğu”nun üyelerinin isimleri ve görevleri şunlardır: Kathy Mayer (sopran, üflemeli çalgılar, arp, yaylı çalgılar), Tanya Moczygemba (mezzo-sopran, vurmalı çalgılar), Covita Moroney (kurucu ve menejer - alto, ditmeli çalgılar, vurmalı çalgılar), Christopher Moroney (sanat yönetmeni - basbariton, üflemeli çalgılar, vurma çalgılar), Jody Noblett (bariton, üflemeli çalgılar, vurmalı çalgılar) Lee P’Pool “tenor, vurmalı çalgılar), Sonya Yamin (sopran, vurmalı çalgılar).

Sänger:

(Alm.) Şarkıcı.

\ Santkin, Alexandra:

Belçika’nın Dinant kentinde doğmuştur. Küğ eğitimine Léon Jacot'un ögrencisi olarak “Marche–en–Famenne Akademisi”nde başlamış ve 1997’de “Marche–en–Famenne Madalyası”na layık görülmüştür. 1998’de “Edouard Bastien Yarışması”nda ödül almıştır. “Brüksel Kraliyet Konservatuvarı”na girmiş ve remileme, klarinet, oda küğü dallarında önce “Premier Prix Diplomaları”nı 2004’de klarinette superior seviyesindeki diplomayı üstün derece ile almıştır. Klarinet çalışmalarını Jean Michel Charlier ve Ronald van Spaendonck ile yapmıştır. Uzun yıllar Belçika’nın “Lüksemburg Eyaleti Armoni Orkestrası”nda ve ayrıca Mouscron kentinde kurulmuş olan “Divertimento” isimli yaylı çalgılar orkestrası ile çalmıştır. Alexandra Santkin halen “Belçika Kraliyet Deniz Kuvvetleri Orkestrası”nda klarinet sanatçısı olarak görev yapmaktadır.

Santos, Marcos:

Bkz.: Santos, Marcos Vinicius Miranda dos.

\ Santos, Marcos Vinicius Miranda dos:

Brezilya’nın Sao Paulo eyaletinde yer alan Bauru kentinde dünyaya geldi. Keman sanatçısı ve öğretmeni. Yaşamının önemli bir kısmını doğduğu kentte geçirdi. Brezilya’da yapılan ulusal bir keman yarışmasını kazandı, verilen ödül “Mississippi Güney Üniversitesi”nde keman performansı alanında yüksek lisans eğitimi idi. Daha sonra “Alabama Üniversitesi”nde doktorasını tamamladı. Santos bir süre “Iris Orchestra”nın bir sanatçı üyesi olarak çalıştı ve Memphis’de bulunan “Caldwell-Guthrie İlköğretim Okulu”nda 1. ila 5. sınıf öğrencilerine eğitim verdi. Sanatçı halen “Conservatório de Tatuíand” ve “Sócio Proprietário at Bravo Academia de Música”da keman öğretmenliği yapmakta ve genç kuşakları küğ yolunda ilerletmektedir. Ayrıca “Universidade Estadual de Campinas”ta çalışmaktadır. “Kreutzer Çalışmalıkları” konusunda “iclassical Academy”de dersler vermektedir.

\ Santos, Marcus:

Çağdaş bir perküsyoncu ve eğitimci olan Marcus, Brezilya’nın Bahia kentinde dünyaya geldi. Hayatını Afro-Brezilya küğüne adayan sanatçı bu küğün dünya çapında tanınması için çalışmakta, öğretmenlik yapmakta ve sahneye çıkmaktadır. Dünyanın önde gelen küğcüleri ile beraber performanslar sunan sanatçının birlikte sahne aldığı isimler şunlardır: “Gypsy Kings” (İspanya), Daniela Mercury (Brezilya) ve “Brand New Heavies” (İngiltere). Marcus Santos ayrıca Brezilya Devlet Başkanı’nın huzurunda, TEDx etkinliğinde ve “MTV” prodüksiyonu olan “One World Band”te küğünü sergileme olanağı elde etmiştir. Marcus ayrıca Anne Hathaway ile “Sony Pictures”a ait olan ve “Oscar” adayı gösterilen “Rachel’s getting married” filminde oynadı. Çok sayıda ödül kazanan sanatçının bazı ödülleri şunlardır: “Berklee College of Music” tarafından “Başarılı Perküsyonist Ödülü” (2004), “Brezilya Göçmen Merkezi” tarafından “Üstün Sanat Performansı Ödülü” (2008), “KOSA Tanıma Ödülü” (2013). Marcus halen Boston’da bulunan “New England Konservatuvarı”nda, “Middlesex Community Koleji”nde ve “Somerville Yüksek Okulu”nda dersler vermektedir. Sanatçı toplumsal dönüşüm amacıyla dünyanın dört bir yanında gerçekleştirilen festivallerde, üniversitelerde ve kongrelerde Afro-Brezilya küğü ve vurma çalgılar sanatı hakkında kurslar düzenlemektedir. Bunlar arasında Küba’da yapılan “Fiesta del Tambor”, New York “Carnegie Hall” etkinlikleri, ABD’de gerçekleştirilen “PASIC” ve “Harvard Üniversitesi”ndeki etkinlikleri saymamız mümkündür. Marcus Santos halen ABD, Kanada, Almanya, Meksika ve Fransa’dan yirmidört davul grubunu içeren “Grooversity” küresel davul ağı projesinin sanatçı direktörüdür.

\ Sapere, Antonio:

İtalya’da 1954 yılında doğan Antonio Sapere küğ eğitimine sekiz yaşında iken önce İtalya’da başlamış ve daha sonra Belçika’ya gelerek “Brüksel  Kraliyet Konservatuvarı”na girmiştir. Marcel Ancion’un öğrencisi olarak “La plus Grande Distinction” derecesi ile klarinette superior diplomasını almıştır. Bir taraftan da Jean–Christophe van Ecke’den oda küğü dersleri almış ve bu dalda da “Premier Prix” diplomasına hak kazanmıştır. 1986’da kendisine “Horlait Dapsens Vakfı Onur Başarı Ödülü” layık görülmüştür. 1974’den itibaren Belçika’daki çesitli “Küğ Akademileri”nde klarinet dersleri vermeye başlamış, bu deneyim de kendisini eğitim ve öğrenim alanına bağlamıştır. Bu sayede uluslararası staj ve kurslara çağırılmıştır. Kısa zamanda “Belçika Klarinet Topluluğu”na alto klarinetçi olarak çağırılmıştır. Orkestralarda klarinet sanatçısı olarak çalarken kendisini salt çalgısındaki teknik bilgisi ile değil, küğsel kalitesi ile de göstermiştir. Bu orkestralara prestijli “Belçika Fransızca Radyo Televizyon Orkestrasını”, “Belçika Ulusal Orkestrasını”, “Opera Orkestrası”nı örnek verebiliriz. 1986’dan 1993’e kadar “Louvain la Neuve Üniversitesi Orkestrası”nı yönetmiş, 1990 ile 1997 arasında da “Val de Sambre Senfoni Orkestrası”nin yönetkeni olmuştur. 1999’da ise “Montigny–le–Tilleul Orkestrası”nı kurmuştur. Antonio Sapere 1994’den beri Montigny-le-Tilleul kentindeki “Paulin Marchand Küğ Akademisi”nin müdürlüğünü yapmakta, çeşitli orkestralarla yalkıcı Belçika’da, İspanya’da, Almanya’da dinletilerini sürdürüp üstün sanatçı niteliklerini kanıtlamaktadır.

Sarabande:

Yavaş tempolu eski bir İspanyol dansıdır.

\ Saraç, Muzaffer:

1959 yılında İstanbul’da dünyaya gelen küğ bilimci ve küğ eğitmeni Muzaffer Saraç “İzmir Maarif Koleji”ni (Bornova Anadolu Lisesi) bitirdikten sonra “Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Küğ Bilimleri Bölümü”nde okudu ve bu bölümden başarıyla mezun oldu. “Dokuz Eylül Üniversitesi”nde küğ okutmanı olarak çalışan Muzaffer Saraç’ın “Orkestra Dergisi”nde yayınlanmış yazıları, çevirileri ve makaleleri bulunmaktadır. Saraç, aynı zamanda www.muziklopedi.org sitesinin de yazarlarındandır. Bağdadığı ya da düzenlediği yaratılarını Tuğrul Göğüş, Seyyal Karar Saraç ile çeşitli kereler farklı yerlerde seslendirmiştir. Bağdar’ın yaratıları değişik kaynaklarda yayınlanmıştır. Bunların başında Seyyal Saraç Karar tarafından yayınlanan “Piyano Öğreniyorum” kitabı bulunmaktadır. Saraç’ın yaratıları için aşağıdaki linke bakınız: http://www.muziklopedi.org/?/Nota

\ Saraç, Seyyal:

1959’da İzmir’de doğdu. İlkokul yıllarında Ajlan Atrek ile piyanoya başladı. Onbir yaşında İzmir Devlet Konservatuvarı Piyano Bölümü”nün sınavlarını kazanarak bu okulun öğrencisi oldu. 1979 yılı Haziran ayında konservatuvarın piyano yüksek bölümünü pekiyi derece ile bitirip aynı yılın Eylül ayında kendi okuluna piyano öğretmeni olarak atandı. 1983 ve 1986 yıllarında “Mimar Sinan Üniversitesi Devlet Konservatuvarı”nın açtığı yaz kurslarına katılarak kısa sürelerle devlet sanatçısı Ayşegül Sarıca, Judith Uluğ ve Pekinel kardeşlerle çalıştı. 1984 yılında “Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Müzik Bilimleri Bölümü”nün düzenlediği “I. Ulusal Müzik Bilimleri Sempozyumu”na “6-11 Yaş Grubu Çocuklarında Piyano Eğitimi” başlıklı bildirisi ile katıldı. İzmir’li tanınmış bağdar Necdet Levent’in piyano parçalarının ilk seslendirilişini gerçekleştirdi. Senfoni orkestrası keman sanatçılarından Tuğrul Göğüş’e birçok dinleti etkinliğinde piyano eşliği yaptı. “Orkestra Dergisi” başta olmak üzere çeşitli dergilerde piyano eğitimi üzerine makaleleri yayınlandı. “Dokuz Eylül Üniversitesi Devlet Konservatuvarı”nda 20 yıl piyano öğretmenliği yaptıktan sonra kendi isteğiyle emekli olarak özel piyano öğretmenliğine başladı. "Piyano Çalıyorum" (piyano metodu), "Şarkı Söylüyoruz" ve "Piyano; Eğitimi ve Kısa Tarihi" adlı üç kitabı vardır. Öğrenciyi en baştan alarak iyi denebilecek bir düzeye kadar ilerletmeyi amaçladığı üçüncü kitabı “Piyano Çalıyorum” aranan ve kullanılan bir piyano çalışmalığı olma yolundadır. Piyano öğrencilerinin çeşitli türlerde küğlerle sıkılmadan, keyifli bir öğrenme süreci yaşamasını hedefleyen ve çok yönlü bir kültürü ayaklarını kendi topraklarına basarak almaları gerektiğini düşünen Seyyal Saraç, çalışmalarını eğitimci olarak sürdürmektedir. Evli ve bir çocuk annesidir.

Sarajevo Film Festival:

Bkz.: Saraybosna Film Festivali.

\ Saraybosna Film Festivali:

Bkz.: Sarajevo Film Festival. 1995 yılından bu yana Saraybosna’da gerçekleştirilen film festivalidir. Bosna’da tüm dünyanın gözleri önünde yapılan kuşatma ve kirli savaşın sürdüğü günlerde başlatılmıştır. Bu festivalin başlangıcının haksız savaş yıllarında gerçekleşmesi son derece anlamlıdır. Kurucularından birisi Mirsad Purivatra olup adı geçen etkinliğin direktörü olmuştur. Festival her yıl Ağustos ayında düzenlenmekte olup Avrupa’nın önde gelen film etkinliklerinden biri sayılmaktadır ve her yıl yaklaşık yüzbin sinema ve sanatsever tarafından izlenmektedir. Purivatra, 2003 yılından başlayan ve günümüze dek süren yeni bir projeye imza attı; bu projeyle bölgesel sinematografinin gelişimine ve yeni yeteneklerin kaşfine yol açmak üzere “Saraybosna Film Festivali”nin bir bileşeni olarak Avrupa film pazarında “CineLink Ortak Yapım Pazarı” oluşturdu. “CineLink”, bugün bölgesel film üretimi için en güçlü katalizör olarak kabul edilmektedir. 2007 yılında sanatçının girişimi ile festival bünyesinde, bölge sinemasının geleceğini şekillendirecek yeni sanatçılar için “Saraybosna Yetenek Kampüsü” adı altında bir eğitim platformu oluşturuldu. Purivatra 2008 yılında, Saraybosna’da “Yetenek Kampüsü” katılımcıları tarafından çekilen küçük bütçeli kısa filmler oluşturmak için festival kapsamında “Saraybosna Film Şehri” adlı bir proje başlattı. Savaş yıllarında film kutuları kuşatma altındaki kente havaalanının altından kazılan bir tünelle ulaştırıldı ve elektrik olmadığı için enerji kaynağı olarak portatif jeneratörler kullanıldı. İlk etkinlik sırasında geçerli bir para birimi olmadığından izleyicilerden her bir film bileti için bir sigara bağışlaması istenmişti. Birinci yılda festival beklenmedik bir ilgi gördü ve 12 gün boyunca 15 bin kişi, 15 ülkeden 37 film izledi. İkinci yılda, izleyici sayısı 25 bin kişi oldu ve sonraki yıllarda izleyici ve film sayısı artmaya devam etti. Festivalde verilen ödüller şunlardır: “Saraybosna’nın Kalbi - En İyi Film Ödülü”, “Saraybosna’nın Kalbi - En İyi Kısa Film Ödülü”, “Saraybosna’nın Kalbi - En İyi Belgesel Film Ödülü”, “Saraybosna’nın Kalbi - En İyi Kadın Oyuncu Ödülü”, “Saraybosna’nın Kalbi - Onur Ödülü”, “Uzun Film Dalında Jüri Özel Ödülü”, “Belgesel Film Dalında Jüri Özel Ödülü”, “İnsan Hakları Ödülü” ve “CineLink Ödülü.”

Saraydan Kız Kaçırma Operası:

Mozart’ın pek tanınmış küğlü sahne yaratısı. Bu eserin siparişini veren “Kutsal Roma İmparatoru” İkinci (II.) Josef’tir.

\ Sargsyan, Vahan:

Ermeni piyanist Vahan Sargsyan’ın piyano öğretmenleri Ermenistan’ın tanınmış sanatçılarından olan Elza Tandilyan ve babası Profesör Villi Sargsyan idi. Sanatçı lisans ve lisansüstü eğitimlerini “Erivan Komitas Devlet Konservatuvarı”nda tamamlamıştır. Sargsyan Brezilya’nın Rio de Janeiro kentinde yapılan “Uluslararası Piyano Yarışması” ikincisi olmuş, ayrıca “Pittsburgh Dinleti Derneği” tarafından gerçekleştirilen dinleti yarışmasını kazanmıştır. Hem bir resital piyanisti ve hem de katılımcı piyanist olarak Ermenistan, Gürcistan, Rusya, İtalya, Avusturya, Arjantin, Brezilya ve Amerika Birleşik Devletleri’nde dinletiler vermiştir. Vahan Sargsyan seçkin bir tenor–saksofon sanatçısı olan James Houlik ile beğenilen sanatsal şarkıların düzenlemelerini içeren bir CD kaydetmiş, bunun yanısıra diğer kayıtları Alanna ve Aerophon markaları altında yayınlanmıştır. Pittsburgh’a taşınmasından sonra Sargsyan “Pittsburgh Sinfoni Orkestrası”nın yalkıcısı olarak sahneye çıkmış ve bir orkestra piyanisti olarak düzenli bir şekilde görev almıştır. Sanatçı “Carnegie Mellon Üniversitesi”nde öğretmenlik de yapmaktadır.

\ Sarı, Atakan:

“Çukurova Üniversitesi”nde Can Çoker ile çalıştığı yıllarda “T.C. Kültür Bakanlığı”nın düzenlediği piyano yarışmasında, kategorisinde  birinci oldu. Amerikalı piyanist Martin Berkofsky’nin bir Türkiye dolaşısında tanıştığı Atakan Sarı, kendisinin sonraki yıllarda asistanı oldu. “Manhattan School of Music”de, Solomon Mikowsky’le lisans derecesini kısa sürede tam burslu olarak tamamladı. Sarı’nın konser verdiği mekanlar arasında “Carnegie” (New York), “Çaykovski” (Moskova) gibi salonlar bulunmaktadır. Ermenistan’da orkestra eşliğinde konser veren ilk Türk olan Sarı’nın yalkıcı olarak ve orkestra eşliğinde kaydettiği 2 CD bulunmaktadır. Halen Kanada’dan Çin’e pek çok ülkede dinleti veren Sarı, “Kıbrıs Yakın Doğu Üniversitesi”nde dersler vermektedir.

\ Sarı, Ayhan:

Çanakkale’nin Biga ilçesinde doğdu. İlk küğsel etkilenmelerini ortaokul küğ öğretmeni olan ve kanun da çalan babası Ekrem Sarı’dan aldı. “Biga Sakarya İlkokulu”nu bitirerek aynı yıl “Biga Lisesi”nde orta öğrenime başladı. O zamanki adıyla “Ege Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Müzik Bilimleri Bölümü”ne girerek Türkiye’nin ilk akademik küğ bilimleri profesörü Gültekin Oransay (1930-1989), Prof. Dr. Necati Gedikli, Prof. Dr. Edip Günay, Nurhan Cangal, Fehamettin Özgüç, Ahmet Borçaklı, Mustafa Hoşsu ve diğer değerli öğreticilerden Türk-Batı küğü ve küğ bilimle ilgili dersler aldı. Bu derslerin arasında Farsça, İtalyanca, Osmanlıca, Grek, Kril alfabeleri gibi dersler de bulunuyordu. 1983 yılında “Yök” ile birlikte İzmir’de “Dokuz Eylül” adında ikinci bir üniversite kurulması nedeniyle, “Ege Üniversitesi” olarak girdiği lisans öğrenimini “Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Müzik Bilimleri Bölümü” olarak 1985’de “Ud, Tanbur, Kanun, Kemençe, Ney ve Kudüm’ün Tarihsel ve İşlevsel Özellikleri” başlıklı teziyle bitirdi. 1952’den beri kayıp olan Türkiye’nin ilk “Ney ve Santur Metodları”nı buldu. 1985 yılından itibaren 2000 yılına dek yurtiçinde düzenlenen hemen bütün küğ simpozyumlarına bildirileriyle katıldı. Bu katılımlar 1994’de “Kültür Bakanlığı”na “Genel Yönetmen” olarak atanması ve yöneticilik görevinin ağır basması nedeniyle seyrekleşti. Bunun yanında çeşitli dergi ve gazetelerde yazıları yayınlandı. Ayrıca TV ve radyo izlencelerine konuk olarak katıldı. Türk çalgıları ve Türk küğünde çalgılama-orkestralama alanında yoğunlaştı. 1986 yılında “Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Bölümü”ne öğretim görevlisi olarak atandı. Aynı Üniversite’nin “Sosyal Bilimler Enstitüsü, Müzik Bilimleri Ana Bilim Dalı”nda sınavla başladığı yüksek lisans öğrenimini 1989’da “Türkiye’de İlk Ney Metodu, Santur Metodu ve Ziya Santur” başlıklı teziyle bitirdi. 1987 yılında Hüseyin Sadettin Arel’in 1933’de yapımına başlattığı ve keman ailesinin fasıl kemençesine uyarlanması düşüncesinden hareketle gerçekleştirilen kemençe ailesi uygulamasının anlatıldığı, Dr. Zühtü Rıza Tinel tarafından 1926’da kaleme alınmaya başlanan el yazması “Asri Kemençe ve Kemençe Beşlemesi Üzerine Düşünceler” başlıklı çalışmayı günümüz diline çevirdi. 1986-1993 yılları arasında “Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Türk Sanat Müziği Korosu”, “İzmir Konak Belediyesi Türk Sanat Müziği Korosu”, “Maltepe Askeri  Lisesi Türk Sanat Müziği Korosu”, “İzmir Yeni Asır Gazetesi Türk Sanat Müziği Gençlik Korosu”, “Yeni Asır Gazetesi Çocuk Korosu”, “İzmir Atatürk İl Halk Kütüphanesi Çocuk Korosu” gibi amatör koroların yönetkenliğini yaptı. 1990-1991 yıllarında “Kültür Bakanlığı İzmir Devlet Klasik Türk Müziği Korosu”nda konuk sanatçı olarak çalıştı. Bu sırada koro yönetkeni olan Teoman Önaldı, koroda görev yapan Avni Anıl, Yusuf Nalkesen, Rüştü Şardağ ve Sadi Hoşses gibi değerli geleneksel Türk küğü bağdarlarından ve koro müdürü Güner Özkan’dan bilgi-görgüye dayalı deneyimler edindi. 1990 yılında “Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Müzik Bilimleri Ana Bilim Dalı”nda girdiği sınav sonucunda doktora öğrenimine başlıyan Ayhan Sarı,  Kasım 1991’de verdiği yeterlilik sınavının ardından yasal süresi içinde “Günümüz Geleneksel Türk Sanat Müziğinde Etkileşimler” başlıklı tezini vererek “Müzik Bilimleri Doktoru” ünvanı aldı. Yine 1990-1993 yılları arasında “TRT Kurumu”nda haftalık olarak yayınlanan belgesel nitelikli “Geçmişten Günümüze Çalgılarımız”, “Tanzimattan Günümüze Geleneksel Müziğimiz” ve “Kantodan Türk Pop Müziğine” izlencelerini (toplam 256 program) hazırladı. “Geçmişten Günümüze Çalgılarımız” isimli izlence Güner Özkan’ın Orta Asya Türk Müziği kayıtları destekleriyle hazırlanmış olup “Türkiye'nin Sesi (Voice of Turkey) Radyosu”nda ondört yabancı dile çevrilerek “TRT”nin dünya vericilerinden yayınlandı. 1992 yılında “Dokuz Eylül Üniversitesi”ndeki görevinden kendi isteğiyle ayrılarak “Kültür Bakanlığı”na geçti. 1994 yılında “Kültür Bakanlığı Halk  Kültürlerini Araştırma ve Geliştirme Genel Müdürlüğü”nce düzenlenen “1. Türk Halk Kültürü Araştırma Sonuçları Sempozyumu”nda Türk küğünde ilk olarak “Türk Dünyası Orkestrası” fikrini ortaya koyan bir bildiri sundu. Bu bildiriden altı yıl sonra “Kültür Bakanlığı”nda “Devlet Türk Dünyası Müziği Toplulukları” kuruldu. (Ankara Devlet Türk Dünyası Müziği Topluluğu 2000, İzmir Devlet Türk Dünyası Dans ve Müzik Topluluğu 2001). 1994 Aralık ayında topluluğun ilk yönetkeni olan Nejat Atlığ’ın onbir aylık genel yönetmenlik görevinin ardından 65 yaşını doldurması nedeniyle emekliye sevk edilmesi üzerine “Edirne Devlet Türk Müziği Topluluğu”na genel yönetmen (koro yönetkeni) olarak atandı. 1996-1997 yıllarında topluluk, taşra devlet koroları içinde ilk ve tek olarak “TRT”nin “Devlet Koroları’ndan” isimli izlencesinde periyodik olarak yer almaya başladı. 1998 yılında “Edirne Devlet Türk Müziği Topluluğu Genel Yönetmenliği” görevini sürdürürken “Trakya Üniversitesi Devlet Konservatuvarı”nda yüksek lisans dersleri ve “Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi”nde geleneksel Türk sanat musikisi dersleri verdi. Ocak 2002’de sekiz yıl sürdürdüğü genel yönetmenlik görevinden istifa etti ve “İzmir Devlet Klasik Türk Müziği Korosu”na sanatçı olarak tayin edildi. Halen “Kültür ve Turizm Bakanlığı İzmir Devlet Klasik Türk Müziği Korosu”nda küğ bilimleri doktoru sanatçı olarak görev yapmakta ve “Türk Silahlı Kuvvetleri İzmir Hava Eğitim Komutanlığı Amatör Türk Sanat Musikisi Korosu”nu yönetmekte olup bilimsel çalışmalarını da sürdürmektedir.

\ Sarı, Mahmut:

1948 yılında Tarsus'ta doğdu. İlk piyano derslerini küğ öğretmeni Erdoğan Kükrekol'dan aldı. “Tarsus Lisesi”ni bitirince “Gazi Eğitim Enstitüsü Müzik Bölümü”ne girdi. İlk iki yıl Tulga Cetiz'in piyano öğrencisi oldu. Üçüncü yıl Edouard Zuckmayer ile çalıştı. 1969 yılında bu okulu bitirdi. 1969–1970 öğretim yılında “Kepirtepe (Lüleburgaz) İlköğretmen Okulu”nda küğ öğretmeni olarak çalıştı. 1970 yılında Ankara'da açılan yarışma sınavını kazanarak 1416 sayılı yasa uyarınca Fransa'ya gönderildi. Orada bir yıl Bascourret de Gueraldi ile çalışarak "Ecole Normale de Musique d e Paris" okulunda aynı öğretmenin piyano sınıfına kaydoldu. Bu okulda oda küğü derslerine de devam etti. 1975 yılında “4. Derece Öğretmenlik Diploması” alarak yurda döndü. 1976 yılında “İzmir Eğitim Enstitüsü Müzik Bölümü”ne öğretmen olarak atandı. Bu dönemde piyano, eşlik ve kulak eğitimi derslerine girdi. 1987 yılında çıkartılan yasa ile piyano dalında doçent, 1996 yılında da profesör oldu. Aynı dönem içerisinde "Piyano Eşliğinde 7 Türkü" kitabını yayınladı. Ayrıca Carl Czerny’nin "Etudes de Mecanisme, Op.849” kitabını açıklayıcı notlarla yeniden hazırladı (basılmadı). “Ankara Filarmoni”, “Trabzon Mavi Nota” gibi küğ dergilerinde küğ ve piyano eğitimi ile ilgili makaleleri yayınlandı. 1983-2000 yılları arasında “TRT İzmir Radyosu Çocuk ve Gençlik Koroları”nın kuruluş ve çalışmalarında eşlikçi ve eğitmen olarak görev aldı. 15-16 Mart 2002 tarihlerinde Ankara'da “Sevda-Cenap And Müzik Vakfı” tarafından düzenlenen "21.yy Başında Türkiye'de Müzik " Sempozyumu'na Nergiz Şakirzade Sarı ile birlikte Türkiye'deki küğ eğitimi ile ilgili ortaklaşa bir bildiri sundu. Ayrıca 1991–1997 ve 1998–2000 yılları arasında “Buca Eğitim Fakültesi Müzik Eğitimi Bölüm Başkanlığı” yaptı. Halen aynı kurumda “Anabilim Dalı Başkanlığı” yapmakta ve piyano derslerine devam etmektedir. Mahmut Sarı "Müzik Eğitimi Anabilim Dalı Başkanı" olarak 40 yıllık çalışma yaşamından sonra 2015 yılında emekli olmuştur.

\ Sarı, Nergiz Şakirzade:

Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de doğdu. Piyano öğrenimine 1962 yılında onbir yıllık "Bülbül Musiki İhtisaslaşma Okulu"nda başladı. 1973-1978 yılları arasında "Azerbaycan Üzeyir Hacıbeyli Devlet Konservatuvarı”nda piyano üzerine yüksek lisans yaptı. Mezuniyetinden sonra “Azerbaycan Bilimler Akademisi Mimarlık ve Güzel Sanatlar İlmi Araştırma Enstitüsü”ne küğbilimci olarak atandı. 1985-1989 yılları arasında Moskova'da “Kültür Bakanlığı Güzel Sanatlar İlmi Araştırma Enstitüsü”nde “Ortaçağdan Günümüze Kadar Azerbaycan ve Türkiye Müzik Kültürlerinde Karşılıklı İlişkiler” konusunda tez hazırlayarak doktorasını tamamladı. “Bilimler Akademisi”nde görevini sürdürürken Eylül 1990'da Ankara'da düzenlenen “XI. Türk Tarih Kongresi”ne ve Ağustos 1991'de Moskova'da düzenlenen “XIII.Uluslararası Bizans Kongresi”ne katıldı. Mart 1992'de Türkiye'ye çalışmak üzere gelerek “Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakülesi Müzik Eğitimi Bölümü”nde göreve başladı. Ekim 1993'te “İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Müziği Devlet Konservatuvarı”nda açılan doçentlik sınavına katılarak doçent oldu. “Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesi”nde 1997 yılında kadrolu doçent olarak çalışmaya başladı. 2000 yılında profesör oldu. Sanatçı halen aynı kurumda piyano dersleri vermekte, bölüm içi ve dışı dinletilere yorumcu olarak katılmaktadır. Nergiz Şakirzade Sarı 2012-2017 yılları arasında "Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölüm Başkanı" olarak çalışmıştır ve 2015 yılından bu yana "Müzik Eğitimi Ana Bilim Dalı Başkanlığı"nı sürdürmektedir.

\ Sarıgül, Ali:

1951 yılının Ekim ayında Gaziantep’in bir köyünde doğdu. Doğum günü bilinmemektedir. Küğ sanatıyla ilkokul öğretmeni Ayşe Çalışır’ın ilkokul üçüncü sınıfta mandoline başlatması sayesinde tanıştı. 1970 yılında “Düziçi İlköğretmen Okulu”ndan mezun oldu. Bu okulda okuduğu yıllarda küğe olan ilgisi ve sevgisi daha da arttı. Mandolin, bağlama ve blokflüt çalmasını öğrendi. Öğretmen olduktan sonra Gaziantep’in bir köyünde bir yıl öğretmenlik yaptı. Daha sonra üniversite sınavlarına girerek “Ankara Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü”ne kaydını yaptırdı ve 1977 yılında mezun oldu. 1978 yılında “Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü Antalya Bölge Müdürlüğü”nde göreve başladı. 1982 yılından beri aynı kuruluşun “Ankara 5. Bölge Müdürlüğü”nde çalışmaktadır. Görevi gereği ülkenin dağlarını, ovalarını, yaylalarını, büyük nehirlerini ve küçük dereciklerini tanıma olanağı oldu. Ve bunların şiirini ve küğünü duyma fırsatını yakaladı. 1990 yılında sıkıntılı bir gününde Okay Temiz’in “Derviş” isimli albümünü dinlerken karşılaştığı olağanüstü güzellikteki yalkın ney yaşamını değiştirdi. Ali Sarıgül şöyle demektedir: “Ben kırk yıldır bu ülkede yaşıyordum ve böyle bir güzellikten habersizdim. Tanrı Okay Temiz’den razı olsun ve onun şanını artırsın.” İlk iş olarak bir ney temin ederek çalışmaya başladı. Sarıgül ney hocaları olan Polat Kale ve Ekrem Vural’ı saygıyla anmaktadır. Doksanlı yıllarda tanıştığı ilginç bir gruptan özellikle küğümüzün felsefesi hakkında çok değerli bilgiler edindi. Küğ artık Sarıgül için bir yaşama biçimi olmuştu. Halen küğ çalışmalarını amatör olarak sürdürmekte ve küğümüzün felsefesine derin ilgi duymaktadır. Hazreti Mevlana’nın söylediği gibi “küğümüzün ahenginde gizli olan sırrı” kenarından köşesinden aralayabilmek için “olması gereken küğ hangisidir?” sorusunun yanıtını aramaktadır. Ali Sarıgül’e ait web sitesinin adresi şöyledir: http://musikiyolu.blogspot.com

\ Sarıhan, Doğay:

1979’da Balıkesir’de doğdu. Küğ yaşamına ortaokul yıllarında bağlama çalmayı öğrenerek başladı. Kısa bir zaman sonra çoksesli sanat küğüne olan ilgisi doğrultusunda gitar dersleri almaya başladı. Bir yılı aşkın süre çalışmalarını kendi sürdürdü. 2002 yılında “Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesi Müzik Öğretmenliği Bölümü”ne girmeye hak kazandı. Buradaki çalışmalarını Mehmet Gürgün’le birlikte sürdürdü. Bu süre içinde usta gitarist Bekir Küçükay ile çalışma fırsatı oldu. Ricardo Moyano’nun derslerine de katılan sanatçı Ali Hoca ile birlikte Türk Küğü ağırlıklı uyumbilgisi ve bağdama üzerine çalışmakta ve bir yıldır flamenko gitaristi Ezgi Anıl’a eşlik etmektedir. Sarıhan halen “Ensemble Feverish Müzik Kursu”nda gitar eğitimi vermektedir.

\ Sarıkaya, Murat:

15 Aralık 1954 tarihinde Adana’da doğan Murat Sarıkaya “Çukurova Üniversitesi Güzel Sanatlar Bölümü”nde klasik gitar öğretmenliği yapmaktadır. 1990 yılından bu yana çeşitli dersanelerde gitar dersleri veren Sarıkaya halen “Natürel Müzik Dersanesi”nin de gitar öğretmenliğini yürütmektedir. Sarıkaya’nın yakın bir tarihte klasik gitar için hazırlamış olduğu bir çalışmalık ile gitar öğrencileri için dağarcık oluşturacak bir çalışmasının yayınlanması gündemdedir.

\ Sariel, Alon:

Alon Sariel mandolin ve lavta yalkıcısı ve orkestra yönetkeni olarak hem erken dönem küğü hem de çağdaş küğ alanında uzmandır ve kendisine ithaf edilmiş çok sayıda yaratının ilk çalınışını gerçekleştirmiştir. “Salzburg Çağdaş Müzik Bienali” ve “Utrecht Erken Dönem Küğ Festivali” gibi festivallerde ayrıca “Berlin Filarmoni” ve Milano’daki “La Scala” gibi dünyaca ünlü salonlarda sahne almıştır.Çeşitli topluluklarla birlikte ya da yalkıcı olarak Avrupa, ABD, Meksika, Orta ve Uzak Doğu’da dinleti dolaşıları yapmış, “Trinity Küğ Koleji” (Londra), “Lilla Akademisi” (Stokholm), “Kazan Devlet Konservatuvarı” (Rusya) ve  “Celaya Konservatuvarı” (Meksika) gibi üniversitelerde yüksek lisans dersleri vermiştir.Alon Sariel “Concerto-Foscari Barok Topluluğu”nun küğ yönetmenidir ve bu topluluk ile 2018’de “Opus Klasik Ödülü”ne layık görülmüştür. Yalkıcı ya da orkestra yönetkeni olarak son etkinlikleri arasında “Münchener Kammerorchester”, “Berliner Kammerorchester”, “Kudüs Radyo Sinfoni Orkestrası”, “Sofya Filarmoni”, “Camerata Tinta Barocca” (Cape Town), “Tel Aviv Yalkıcıları” ve “Barokksolisten” gibi topluluklar yer almaktadır.

\ Sarkisova, Karina:

1983 yılında Moskova’da doğmuş olan Rus-Ermeni asıllı Avusturyalı balerin. Karina Sarkisova “Bolşoy Balesi”nde eğitim gördükten sonra 2000 yılında “Viyana Operası”na katıldı ve 2009 yılında bu kurumun kırın grubunda yalkın kırıncı olarak konumlandırıldı. Farklı türlerde kırın temsillerinde yer alan Sarkisova uluslararası yarışmalarda da çeşitli ödüller kazandı. Son beş yıldır kırın düzenlemeyle uğraşmaya başlayan sanatçı çalışmalarını “Viyana Genç Kırın Düzenleyiciler Akşamları” çerçevesinde sunmaktaydı. Sarkisova ismi Ermenice Sarkisyan’dan Rusçalaştırılmış bir soy adıdır. Bu soyadı ise O’nun Ermeni kökeninden geldiğini göstermektedir. Genç kırın sanatçısı lirik rollerden karakter rollerine dek çok çeşitli partlarda kırınmıştı. Ancak önce Avusturya’da yayınlanan erkek moda ve yaşam biçimi dergisi “Wiener”e cesur pozlar vermesi ve ardından Mayıs 2010 tarihinde yayınlanan “Penthouse” dergisine çıplak pozlar çektirmesi kurumuyla ilişkilerinin kesilmesine yol açtı. “Wiener”dergisine verdiği  pozların ardından kurum tarafından uyarıldığı belirtilen sanatçının bu uyarılara aldırmadan ve üstelik te opera evinde çıplak fotoğraflarının izinsiz çekilmiş olması bardağı taşıran damla oldu. Bu konudaki resmi açıklama opera yöneticisi Dominique Meyer tarafından yapıldı ve 23 Ağustos 2010 tarihinde “Viyana Operası” ile Karina Sarkisova’nın birlikteliği sonlandırıldı. Evli ve 8 yaşında bir erkek çocuğu bulunan sanatçı Avusturya medyasına yaptığı açıklamada işten uzaklaştırılmasını ayrımcı bir davranış olarak niteledi.

Saskaņa:

(Letonca) Uyum, ahenk. Bkz.: Konsort.

Satz:

(Alm.) Tümce, cümle. Cümlecik. Bağda, beste.

Sautillé:

(Fr.) Yaylı çalgılarda yayı sektirerek çalmak. Yayın sektirilerek hareket ettirilmesi. Yayı zıplatmak. Bkz.: Saltato.

\ Savaş, Hülya:

Söke’de doğdu. “Aydın Ortaklar Öğretmen Okulu”nu bitirdikten sonra “Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Küğ Bölümü”nde okudu. Daha sonra “Hacettepe Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Tiyatro Bölümü”nde eğitimine devam edip mezun oldu. Öğrencilik yıllarında “Dostlar Tiyatrosu”nda oynadı. 1985 yılında “İzmir Devlet Tiyatrosu”nda oyuncu olarak göreve başladı. Halen “İzmir Devlet Tiyatrosu”nda oyuncu olarak görev yapmakta olan sanatçı bir müddet için bu kurumun müdürlüğünü de üstlenmişti. Üç yıldır Cem İdiz’le tiyatro küğlerinden oluşan “Bir Yaşamdan, Bir Sahneden” adlı dinletiyi sunmaktadır. Hülya Savaş’ın oynadığı oyunlardan bazıları şunlardır: “Sersem Kocanın Kurnaz Karısı”, “Venedik Taciri”, “Kanlı Nigar”, “Özel Hayatlar”, “Yağmurcu”, “Albay Kuş”, “Sırça Kümes”, “Terzi”, “Carmela ve Paolino”, “Bunu Yapan İki Kişi”, “Ellerimin Arasındaki Hayat”, “Güneyli Bayan”, “Teneke Şövalyeler”, “Barış Gezegeni”... Savaş’ın yönettiği oyunlar arasında “Sevgili Barış” ve “Bayram Yeri” sayılabilir. Savaş ayrıca çeşitli TV filmlerinde de rol almıştır: “Gönlümdeki Köşk Olmasa”, “Yalancı”, “Paydos”, “Dudaktan Kalbe”, “Nasrettin Hoca”, “Papatya Sokağı”, “Dönme Dolap”.

Savaşan, Mert:

1992 yılında “Dokuz Eylül Üniversitesi Devlet Konservatuvarı”nda viyola eğitimine başladı. 2002 yılında Çetin Aydar’ın öğrencisi olarak aynı okulu başarıyla bitirdi. Öğrenimi boyunca Ruşen Güneş, Bruno Pasquier ve Bruno Guiranna ile viyola çalıştı. “Akdeniz Gençler Orkestrası” seçmelerini kazanarak orkestranın Akdeniz ülkeleri dinleti dolaşısına İzmir’i temsilen katıldı. “İzçaksed - İzmir Çağdaş Kültür ve Sanat Etkinlikleri Derneği”nin düzenlediği “Cumhuriyet Sanat Etkinlikleri”nde görev aldı. Sanatçı halen “Dokuz Eylül Üniversitesi Senfoni Orkestrası”nda viyolacı olarak görev yapmaktadır.

\ Sayar, Gülnur:

1972 yılında İstanbul’da doğdu. 1988–1989 eğitim döneminde “Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Müzik Eğitimi Bölümü”ne girdi. 1992 yılında “Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Müzik Eğitimi Bölümü”nden mezun oldu. 1992–1994 yılları arasında “Marmara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tezli Yüksek Lisans” eğitimini tamamladı. Piyanist Seba Baştuğ Şen ile piyanoda gevşeme teknikleri üzerine çalışmalar yaptı. 1995 yılında İsviçre’de “Summer Academie Biel”de piyano ustalık kursuna katılarak Christian Favre ile çalıştı. 1996 yılında “The Associated Board of the Royal Schools of Music Grade 5 Theory of Music” diploması aldı. 1997 yılında “Londra Kraliyet Akademisi” sınavları için Rowen Cozenz ve Ruth Harte ile piyano, Michael Hancock ile “Alexandre Gevşeme Yöntemleri” üzerine çalışmalar yaptı. Aynı yıl “The Associated Board of the Royal Schools of Music Grade 8 – Piano” ve 1999 yılında “The Associated Board of the Royal Schools of Music Advanced Piano, Dip. ABRSM” aldı. 2007 yılında yürürlüğe girmiş olan “Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi Piyano Öğretim Programı”nı hazırladı. 1993 yılından bu yana “İstanbul Avni Akyol Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi” piyano öğretmenliği yapmaktadır. Halen gevşeme ve piyano teknikleri üzerine araştırmalar yapmakta olup Safa Yeprem ile gitar–piyano çalışmalarını sürdürmektedir.

\ Saydam, Ayla:

17 Şubat 1944 tarihinde Denizli’nin Çal ilçesinde müfettiş Şevket Aker ve öğretmen Zehra Aker’in kızları olarak dünya geldi. Küğsel eğitimine o dönemde “Belediye”ye bağlı olan bugünkü “İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı”nda piyano, fagot ve keman çalarak başladı. Konservatuvar eğitimi sırasında çok yönlü çalışmalar yaptı. Vecihe Koray, Necla Tinel ve Verda Ün ile piyano, Ekrem Zeki Ün ile keman, Enver Naci Gökcen ile edebiyat, Alis Rosenthal ile şan, Cenan Akın ile remileme ve analiz, Raşit Abed ile uyum bilgisi, Ferdi Statzer ile analiz, Ergican Saydam ile piyano eğitimi aldı. Haziran 1966’da “İstanbul Belediye Konservatuvarı”ndan başarı ile mezun oldu. 10 Temmuz 1964 tarihinde öğretmeni olan piyanist Ergican Saydam ile evlendi. Uzun yıllar Ergican Saydam’ın asistanlığını yaptı. “Özel Melek Naz Piyano Okulu”nda piyano dersleri verdi. “Şişli Terakki Lisesi”nde piyano derslerine devam etti. Pek çok yalkın dinleti verdi ve oda küğü dinletilerine eşlik etti. Kızı mezzosoprano Ezgi Saydam ile dinletiler verdi. Keman sanatçısı ve bağdar Ermukan Saydam’ın “Piyano İçin Başlıklı Parçalar” isimli albümünün ve mezzosoprano için yazılmış “Geçmişten Dokuz Şarkı” isimli lied albümünün ilk yorumunu gerçekleştirdi. Pek çok çağdaş Türk bağdarının yaratılarını da çaldı. Çok önemli bir “romantik lied” (Mendelssohn, Chopin, Schubert ve Rachmaninoff) yorumcusuydu. Sanatçı 12 Ağustos 2013 tarihinde İstanbul’da vefat etti. Türk piyanist gençliği ve eğitimcileri ile uluslararası önemde birçok sanatçı Ergican Saydam ve eşi piyanist Ayla Saydam disiplininden sihirli  dokunmalarla ortaya çıkmışlardır. Ayla Saydam gibi ender bir yeteneğin Avrupa’ya gitmesi düşünülürken asistan olarak Ergican Saydam ile mesleğini sürdürmeyi tercih etmesi bu kararın o günlerde romantik olduğu kadar isabetli olduğunu da ortaya koymuştur. Ayla Saydam ve Ergican Saydam arasında tüm yaşamın  kristalleşmiş hayat ve küğ değerlerini, az bulunan gerçek anlamda akademizmin usta-çırak ilişkisi çekirdeği olan doyumsuz tadı bulursunuz. Ergican Saydam’ı anarken O’nun sanatını en yakından bilen değerli sanatçı ve eğitimci eşi Ayla Saydam’ı da anmak gerekir ve bu güzel birlikteliğin sonucu olarak kızı mezzosoprano Ezgi Saydam ve oğlu Gün Saydam yetişmiştir.

\ Saydam, Ercivan:

15 Kasım 1923 tarihinde Adana’da doğan Ercivan Saydam küçük yaşlarda İstanbul’da Ferhunde Berkem ile piyanoya başladı ve aynı zamanda Karl Berger ile keman çalıştı. Daha sonra Ankara’da Ferhunde Erkin ile piyano, Necdet Remzi Atak ile keman çalışmalarını sürdürdü. 1942 yılında “Ankara Gazi Lisesi”nden lise bitirme ve olgunluk diplomalarını aldı. 1942–1943 ve 1943–1944 öğretim yıllarında “İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya Mühendisliği”nde okudu ve aynı yıllarda “İstanbul Belediye Konservatuvarı”nda Sezai Asal ile viyolonsel çalıştı. 1944 yılında “Ankara Devlet Konservatuvarı”nda bağdama, 1945 yılında piyano ve 1946 yılında da viyolonsel bölümlerine sınavla girdi ve 1951 yılında Ulvi Cemal Erkin’in piyano sınıfından “Piyano Yüksek Devre”, 1952 yılında da Ahmed Adnan Saygun’un bağdama sınıfından “Bağdama İleri Yüksek Devre” diplomaları aldı. 30 Haziran 1952 tarihinde de “Ankara Devlet Konservatuvarı”nda öğretmenlik görevine başladı. Ercivan Saydam 1954 yılı Mayıs ayı ile 1955 yılı Ekim ayı arasında yedek subay olarak askerlik görevini tamamladı ve 1955 yılı Ekim ayı sonunda tekrar “Ankara Devlet Konservatuvarı”ndaki görevine döndü. 1959–1961 yılları arasında iki yıl süreyle 4489 sayılı yasadan yararlanarak Paris’e giden Saydam 1961 yılı Haziran ayında “Ecole Normale de Musique de Paris”de Georges Dandelot’un uyumbilgisi sınıfından “Licence d’Enseignemen de l’Harmonie” belgesi aldı. 1961 yılı Ekim ayında “Ankara Devlet Konservatuvarı”ndaki öğretim görevine dönen sanatçı 1966–1967 öğretim yılında bir yıl için 4489 sayılı yasa ile tekrar Paris’e gitti ve “Conservatoire National Superior de Musique”te Alain Weber ile kontrapunt ve Marcel Bitsch ile füg çalıştı. 1967 yılının Ekim ayında aynı görevine tekrar başlayan sanatçı 1973 yılında “Ankara Devlet Konservatuvarı Sanatkarı” ünvanını aldı. 12 Ocak 1978 ile 12 Ocak 1979 tarihleri arasında “Ankara Devlet Konservatuvarı”nın müdürlüğünü üstlenen Saydam 1979 yılının Temmuz ayında öğretim görevini “İstanbul Devlet Konservatuvarı”na nakletmiştir. 13 Eylül 1983 tarihinde “Sanatta Yeterlik Diploması” alan ve 2809 sayılı yasa uyarınca 8 Ocak 1986 tarihinde doçent ve 29 Haziran 1987 tarihinde profesör olan sanatçı 1985 yılı Aralık ayından başlayarak dört yıl “Teori Anasanat Dalı Başkanlığı” ve 1989–1990 öğretim yılında da “Bağdama Bölümü Başkanlığı” görevlerini üstlendi; ayrıca 25 Mayıs 1988 tarihinden 9 Şubat 1990 tarihine dek “Mimar Sinan Üniversitesi Devlet Konservatuvarı” müdürlüğü de yaptı. 15 Kasım 1990 tarihinde “Mimar Sinan Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Müzik Bölümü Bağdama ve Yönetkenlik Ana Sanat Dalı” öğretim üyeliğinden emekli oldu. Ercivan Saydam konservatuvarlar dışında da ek görev statüsü ile çok sayıda kurumda çalışmıştır. Bunların arasında “Ankara Radyosu”nda uzun yıllar tonmeister’lik, “Ankara Radyosu Çoksesli Çağdaş Türk Müziği Şube Müdürlüğü”, “TRT Çoksesli Korosu”nda öğretmenlik, “TRT Müzik Dairesi”nde uzmanlık, “Askeri Mızıka Okulu”nda öğretmenlik, “Gazi Eğitim Enstitüsü Müzik Bölümü”nde öğretmenlik, “Marmara Üniversitesi Eğitim Fakültesi”nde danışmanlık, “Mimar Sinan Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü”nde öğretim üyeliği bulunmaktadır. Bale piyanistliği, eşlikçilik, piyano, remileme, küğ kuramları, biçim bilgisi, bas şifre ve uygulama, genel küğ analizi, uygusal analiz, biçim analizi, uyum bilgisi, kontrapunt ve füg sanatçının verdiği ders çeşitleri arasındadır. Saydam 1990 yılında emekli olmasının ardından 31 Aralık 1997 tarihine dek “Mimar Sinan Üniversitesi Konservatuvarı Bağdama Bölümü”nde uyum bilgisi, kontrapunt ve füg derslerini vermeye devam etmiştir. Saydam’ın “Füg” konusunda yayınlamış olduğu kitabı “Paris Konservatuvarı”nda füg derslerinde okutulan kitabın türkçe çevirisidir ve bu kitap halen “Mimar Sinan Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Kompozisyon Ana Sanat Dalı”nda füg derslerinde uygulanmaktadır. Yine “Paris Konservatuvarı”nda kontrapunt derslerinde okutulan kitabın türkçe çevirisi olan “Kontrapunt” ders kitabı “Mimar Sinan Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Kompozisyon Ana Sanat Dalı”nda kontrapunt derslerinde uygulanmaktadır.

\ Saydam, Erdoğan:

18 Ekim 1921 tarihinde Antalya’da doğdu. Sekiz yaşında İstanbul’da Karl Berger ile kemana başladı. Subay olan babasının Ankara’ya atanmasıyla orta öğreniminin yanısıra 1934–1936 yılları arasında Necdet Remzi Atak’dan özel keman dersleri aldı. 1940 yılında “Ankara Erkek Lisesi”ni bitirerek “İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi”ne girdi. 1947 yılında bu fakülteyi bitirdi. Üniversite öğrenimi sürecinde “İstanbul Belediye Konservatuvarı”na devam etti ve Seyfettin Asal ile 1942–1947 yılları arasında keman çalıştı. 1945 yılında Cemal Reşid Rey'in kurduğu “İstanbul Şehir Orkestrası”nın ikinci kemanlarında, kurucu üyeler arasındaydı. Kısa bir süre sonra üfleme çalgıların da katılımıyla “Sinfoni Orkestrası” haline gelen bu toplulukta yaşamı boyunca aralıklı olarak birinci kemanlarda ya da viyolacı olarak bulundu. 1947 yılında doktor olarak yedek subaylık görevini yaptı. 1950’de iç hastalıkları uzmanı olarak çalışmaya başladı ve “İstanbul Şehir Senfoni Orkestrası” birinci kemanlarında görev üstlendi. 1954 yılında Almanya’ya giderek Münih’de Prof. Georg Schmied ile iki yıl viyola çalıştı. Bu arada “Kurt Graunke Sinfoni Orkestrası”nda çalıştı. 1956 yılında İstanbul’a döndü. 1956–1958 yılları arası iç hastalıkları uzmanı olarak muayenehanesinde bulundu; bunun yanısıra “İstanbul Şehir Senfoni Orkestrası”nda viyolacı olarak yer aldı. Temmuz 1958’de piyanist Hülya Saydam ile evlendi. Hülya Saydam “Münih Yüksek Küğ Okulu”nda piyano öğrenimini sürdürürken Münih civarındaki “Deutenhofen Hastahanesi”nde hekim olarak 1958 yılından 1962 yılına dek çalıştı. 1963 yılında yurda döndüklerinde Saydam ailesinin İpek isimli kızları İstanbul’da dünyaya geldi. Hekimliğin yanısıra “İstanbul Şehir Senfoni Orkestrası”nda viyolacı ve yönetici olarak görev yaparken Ankara’daki küğcü dostlarının yardımıyla bu orkestranın 1972’de devlete geçmesini sağladı. Küğ yaşamı boyunca İstanbul’da “Radyo Salon Orkestrası”nda, üçüllerde, dördüllerde ve yaylı çalgılar orkestraları gibi topluluklarda kemancı ya da viyolacı olarak bulundu. 1972–1979 yılları arasında orkestradaki görevinin yanısıra “İstanbul Radyosu Batı Müziği Şube Müdürü” olarak bulundu. Bu süre içinde “İstanbul Radyosu”, “İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası”, diğer küğ kurumları ve yabancı kültür ataşeliklerinin koordinasyon içinde çalışmasını sağlayarak İstanbul’da düzeyli bir küğ yaşamının oluşmasında büyük rol oynadı. Bu yoğun çalışma sırasında “İstanbul Belediye Konservatuvarı”nda keman ve viyola öğretmenliği yapıyordu; öğretmen olarak sevilmiş ve çok iyi öğrenciler yetiştirmiştir. “İstanbul Belediye Konservatuvarı”nda öğretmen, “İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası”nda viyola sanatçısı ve bu orkestranın müdürüyken 25 Ekim 1982 tarihinde hayata veda etti.

\ Saydam, Ergican:

Dokuz yaşında piyanoya başlayan Prof. Ergican Saydam oniki yaşında iken “İstanbul Müzik Yüksek Okulu”na girdi. 1949 yılında “İstanbul Filarmoni Ödülü”nü aldı. 1953 yılında Prof. Ferdi Statzer’in öğrencisi olarak mezun olan sanatçı aynı yıl “Hukuk Fakültesi”ni de bitirdi. 1954 yılında “Münih Devlet Küğ Yüksek Okulu”nda küğsel eğitimine devam eden Ergican Saydam 1959 yılında Avusturyalı piyanist Prof. Friedrich Wührer’in öğrencisi olarak ödülle bu okulu tamamladı. Aynı yıl İstanbul’a geri dönen sanatçı “Türk Radyo Televizyonu Müzik Bölümü”nün yöneticiliğini üstlendi. Onbeş yaşında iken ilk dinletisini veren Saydam o günden bugüne dek yaklaşık binbeşyüz dinleti vermiştir. Halen “Mimar Sinan Üniversitesi Piyano Bölümü”nde profesörlük yapmakta olup uluslararası festivallerden ve Avrupa radyo televizyon istasyonlarından sürekli davet alarak çağırılmaktadır. E. Peinemann, Hanna Ludwig, L. Streicher, D. Erlich, Lukas David ve Michael Grube gibi uluslararası birçok sanatçıyla dinletiler veren Prof. Ergican Saydam “Badgasteiner Musik” ve “Bolivar-Diplom” gibi birçok ödülün sahibidir. Dağarı bütün piyano yaratılarını ve Beethoven’in tüm sonatlarını ve her zaman hazır bulundurduğu yirmibeş piyano konçertosunu kapsamaktadır. En büyük mutluluğu Cemal Reşid Rey tarafından kendisine ithaf edilen piyano konçertosunu ilk kez 1981 yılı Şubat ayında seslendirmiş olmasıdır.

\ Saydam, Ermukan:

16 Mart 1927’de doğdu. Dört yaşında İstanbulda Karl Berger ile kemana başladı. Subay olan babasının 1933’de Ankara’ya tayiniyle düzenli keman çalışması sürdürülemedi. 1942’de ağabeyi Erdoğan Saydam ile tekrar keman çalışmalarına başladı. 1944’de “İstanbul Kabataş Erkek Lisesi”ni bitirerek aynı yıl “İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü”ne girdi. Diploma tezini Prof. Macit Gökberk ile yaptı. 1951’de liselerde felsefe öğretmeni olma hakkını kazanarak fakülteyi bitirdi. 1944–1948 yılları arasında “İstanbul Belediye Konservatuvarı”nda Semih Argeşo ve Ali Sezin ile keman; Raşit Abed ile remileme ve uyum bilgisi çalıştı. 1946’dan 51’e kadar “İstanbul Belediye Senfoni Orkestrası” ikinci kemanlarında çalıştı. 1949–1951 yılları arasında Yedvart Margosyan ile keman çalışmalarını devam ettirdi. 1951’de yedek subay olarak askerlik görevini yaptı. 1953’de “Münih Devlet Yüksek Müzik Okulu”na girdi. Prof. Karl Freund, Prof. Kurt Stiehler ile keman öğrenimi yaptı ve bu okulun keman bölümünden uyum bilgisi, kontrapunt, yardımcı piyano ve diğer derslerin sınavlarını vererek 1957’de mezun oldu. 1957–1958 dinleti mevsiminde “Graunke Sinfoni Orkestrası”nda bulundu. 1958’de Friederike Killinger ile evlendi. 1958’den 1962’ye kadar “Ankara Devlet Opera Orkestrası” ikinci kemanlarında; 1962’den 1978’e kadar “Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası” birinci kemanlarında çalıştı. 1968–1976 yılları arasında “Gazi Eğitim Enstitüsü Müzik Eğitimi Bölümü”nde keman öğretmenliği yaptı. 1971–1977 yılları arasında “Yücelen Yaylı Çalgılar Dördülü”nde ikinci kemancı olarak bulundu. Bu süre içinde Dördül, Anadolu ağırlıklı çok sayıda dinleti verdi. 1967 yılında Saydam ailesine Ayda, Gülay, Leyla isimli üçüz çocukları katıldı. “Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası”nda görevliyken 1964 yılında orkestranın bir süre müdür yardımcılığında bulundu, yönetim kuruluna seçildi. 1963 yılında seçildiği ve uzun bir süre genel sekreterliğini yaptığı “Ankara Türk Filarmoni Derneği” yönetim kurulunda 1977 yılına kadar bulundu. 1964’te değerli yakınlarının candan yardımıyla çıkardığı “Ankara Filarmoni Dergisi”nin 1969’a kadar yazı işleri müdürlüğünü yaptı. Başta bu dergi olmak üzere diğer küğ dergilerinde çok sayıda yazısı yayınlandı. Ayrıca ilgili makamlara verdiği, küğ yaşam ve kurumlarımızla ilgili raporları vardır. İlk kez çıkarılan “Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası”nın 1969–1970 dinleti mevsimi izlence kitabının hazırlanması, yönetmeliğinin yapılması, çalgı ve nota kitaplığının yenilenmesi; Ankara, yurt içi, yurt dışı, pilot bölge, çocuk dinletilerinin en iyi şekilde yapılabilmesi için gerekli her türlü işle uğraştı. 1962’den 1977’ye kadar “Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası” ve “Ankara Türk Filarmoni Derneği”nin, Milli Eğitim ve Dışişleri Bakanlıkları; yabancı kültür merkez ve ataşelikleri; emprezaryolarla yaptığı temaslar ve bütün bu makamların koordine çalışmasıyla olanaklı olan Ankara’da kaliteli bir dinleti yaşamının oluşması için çok çalıştı. 1978 yazında Almanya’ya yerleşti. 1979–1982 yılları arasında “Bad Reichenhall Sinfoni Orkestrası” birinci kemanlarında çalıştı. 1980–1997 yılları arasında “Münih Neuried Küğ Okulunda” keman öğretmenliği yaptı; 1981’den bu yana “Münih Unterschleissheim Küğ Okulu”nda keman ve oda küğü öğretmenliği yapmaktadır. “İstanbul Belediye Konservatuvarı”nda öğrenciyken, yani 1940 sonlarında bağdamaya ilgi duymuş ve uzun yıllar bulduğu ezgileri not etmiş, ender olarak da bunları eser haline getirmiştir. Çok biriken bu not ve çoğu tamam olmayan yaratılarından oluşan malzemeyi 1990 başlarında yapıtlar haline getirirken bir taraftan da yeni yaratılar bağdamaktadır. Ermukan Saydam 26 Ekim 2017 Perşembe günü sonsuzluğa göç etmiştir.

\ Saydam, Ezgi:

Mezzosopran Ezgi Saydam İstanbul’da doğdu. “İstanbul Üniversitesi Sosyoloji Bölümü”nü bitirdi. “Mimar Sinan Üniversitesi Devlet Konservatuvarı”ndan Prof. Yıldız Dağdelen ve Prof. Güzin Gürel ile çalışarak mezun  oldu. “Salzburg Mozarteum”da Prof. Hanna Ludwig ve Viyana'da Carol Byers ve James Pearson ile çalıştı. “İstanbul Teknik Üniversitesi Dr. Erol Üçer Müzik İleri  Araştırmalar Merkezi Müzik Yöneticiliği Bölümü”nde yüksek lisans çalışmalarını Ateş Orga ile tamamladı. 1995 yılında “İstanbul Barok Topluluğu” ile Henry Purcell'in “Dido ve Aeneas Operası”nda rol aldı. Bu eserin İstanbul (Yıldız Sarayı) ve Kıbrıs (Bella–Pais, Othello Kalesi) dolaşılarına katıldı. “25. Uluslararası İstanbul Müzik Festivali”nde “İstanbul Oda Müziği Topluluğu” ile Ludwig van Beethoven'in halk şarkılarını seslendirdi. Franz Schubert'in 200. doğum yılında babası piyanist Prof. Ergican Saydam eşliğinde “Avusturya Kültür Enstitüsü”nde “Schubertiade” yaptı. Robert Schumann'ın “Kadın Aşkı ve Hayatı”nı yorumladı. Türkiye’nin yanısıra Almanya, Avusturya ve İsviçre'de dinletiler verdi. 2000–2001 mevsiminde Londra’da “St. John’s Smith Square Dinleti Salonu”nda da Ludwig van Beethoven'in “İskoç Şarkıları”nı seslendirdi ve CD kaydını gerçekleştirdi. Aynı mevsim İstanbul’da Kamran İnce'nin “In White” adlı eserinde yeraldı. 2001–2002 mevsiminde İstanbul, Belçika, Almanya ve İsviçre’de dinletiler verdi. Gustav Mahler, Manuel de Falla ve Robert Schumann’ın liedlerini yorumladı. Özellikle opera dağarında Mozart ve Rossini aryalarının yorumuyla dikkat çekti. 2002–2003 yılında çalışmalarına ve dinletilerine Viyana’da devam etti. 2004 Şubat ayında Viyana, Köln, Münih, Mammern, Brüksel ve İstanbul’u kapsayan bir dinleti dolaşısı gerçekleştirdi. Sanatçı 2004 Mayıs’ında, Viyana’da Wolfgang Amadeus Mozart’ın “Cosi Fan Tutte Operası”nda “Dorabella” rolünü oynadı. Eylül ayında ise İngiltere’de “Uluslarası Ripon Küğ Festivali”nde yönetken Janusz yönetimindeki “Manchester Camerata Orkestrası” ve “Leeds Filarmoni Korosu”nun eşlik ettiği Beethoven’in “Dokuzuncu Sinfoni”sini seslendirdi. Aralık 2004’te İstanbul’da Clara Schumann’ın liedlerinin (Op.13 Sechs Lieder) Türkiye’de ilk seslendirilişini gerçekleştirdi. 2005 yılında Mısır’da “Kahire” ve “İskenderiye Operaları”nda, ardından Londra’da dinletilerine devam etti. Sanatçı dinleti çalışmalarının yanısıra “Yıldız Teknik Üniversitesi” ve “İstanbul Doğuş Üniversitesi”nde öğretim üyeliği yapmaktadır. Sanatçı piyanist Toyer Yaldız ile birlikte 27 Aralık 2005 Salı günü saat 20.00’de “Sabancı Kültür Merkezi Adana Devlet Tiyatrosu Salonu”nda Adana’lı müzikseverlere de dinleti vermiştir. Saydam şu anda “İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı”nda sanatta yeterlik-doktora çalışmalarına tez aşamasında devam etmektedir ve tez konusu olarak “Cumhuriyetten Günümüze Orijinali Mezzosoprano için Yazılmış Eserlerin  İncelenmesi ve Karşılaştırılması”nı seçmiştir.

\ Saydam, Refik:

1954 Silifke doğumludur. 1971’de “Mersin İlköğretmen Okulu”nu, 1978’de “Gazi Eğitim Enstitüsü Müzik Bölümü”nü bitirdi. “Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi”nde “EYP Halk Eğitimi” alanında lisans tamamlama programını bitirdi. “Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü”nde “Eğitim Yönetimi ve Planlaması” alanında yüksek lisans eğitimi yaptı. Aynı üniversitenin “Eğitim Bilimleri Enstitüsü”nde “Güzel Sanatlar Eğitimi” alanında doktora bilim derslerini tamamladı. Yozgat, Kırıkkale ve Ankara’daki çeşitli ilköğretim ve ortaöğretim kurumlarında küğ öğretmenliği görevlerinde bulundu. “Ankara İl Milli Eğitim Program Komisyonu”nda iki yıl süreyle küğ eğitimi alanında araştırmalar yaptı, raporlar hazırladı. “Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Genel Müdürlüğü” ve “Okuliçi Beden Eğitimi Spor ve İzcilik Dairesi Başkanlığı”nın bazı proje ve çalışmalarında komisyon üyesi ve danışman olarak görev yaptı. “Milli Eğitim Bakanlığı” ve yerel yönetimler tarafından düzenlenen küğ yarışmalarında jüri üyeliği görevi yaptı. “Milli Eğitim Gençlik Kampları”nda küğ eğitimcisi olarak görev yaptı. Çocuk ve gençlik koroları çalıştırdı. 15 Eylül 2003’te öğretmenlik görevinden emekliye ayrıldı. “Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Sınıf Öğretmenliği Anabilim Dalı”nda küğ öğretimi dersleri verdi. Öğretmen örgütlerinde kurucu ve yönetici olarak görev yaptı. “Milli Eğitim Bakanlığı”nın, üniversitelerin ve diğer bazı kurum ve kuruluşların düzenlediği eğitim şuralarında, kurultaylarda, sempozyumlarda, panellerde ve projelerde görev aldı; bildiriler, raporlar sundu. Çeşitli öğretmen dergilerinin yayımında sahip, sorumlu ve yazı kurulu üyesi olarak görev aldı. Küğ eğitimi alanındaki inceleme, araştırma ve diğer yazıları “Öğretmen Dünyası”, “Eğitim İş”, “Müzik Eğitimcileri Derneği” ve başka dergilerde, gazetelerde yayımlandı. Eğitim ve tiyatro küğü alanında şarkıları ve ders kitapları bulunmaktadır. Halen “Müzik Eğitimcileri Derneği (Müzed)” Genel Başkanlığı görevini sürdürmekte ve bu derneğin üç ayda bir yayımlanan “Müzed” adlı dergisini yönetmekte olan Refik Saydam’ın kitapları arasında “Halk Eğitimi Açısından Halk Ozanlığı Kurumunun Bugünkü İşlevi”, (yüksek lisans tezi), “Notadan Ezgiye Müzik Eğitimi” Ortaokul 1-2-3 Ders Kitabı, “İlköğretim Müzik Ders Kitabı 4”, “İlköğretim Müzik Ders Kitabı 5”, “İlköğretim Müzik Ders Kitabı 6”, “İlköğretim Müzik Ders Kitabı 7”, “İlköğretim Müzik Ders Kitabı 8” sayılabilir. Saydam’ın makaleleri ise şunlardır: “Tekerlemeler ve Çocukta Etkileri”, “Müzik Eğitiminin Başlıca Sorunları”, “Okullarımızda Müzik Dersi”, “Halk Müziği ve Halk Ozanlığı”, “Müzik Eğitiminde Değerlendirme”. Bildirilerinden bazıları arasında şunlar bulunmaktadır: “Devrimci Cumhuriyetin Sanat Dersleri Eğitimi”, “Okullarımızda Koro Çalışmalarının Önündeki Başlıca Güçlükler”, “Devlet Müzik ve Sahne Sanatları Kurumlarının Yapılanma ve İşleyişinde Çağdaş Modeller”, “İlköğretim Okulu I. ve II. Devre Müzik Eğitiminde Eğitimci Sorunu”, “Genel Müzik Eğitiminde Geleneksel Müziklerimiz”, “Sanat Eğitiminde Ulusallık ve Küreselleşmenin Etkileri”, “Müzik Eğitimcilerinin Örgütlenme Sorunu”, “İlköğretim Sınıf Öğretmenliği Programlarında Müzik Dersi”, “İlköğretim Okulları Sınıf Öğretmenlerinin Resim–Müzik Derslerinin Uygulanma Süreçlerine İlişkin Görüşleri”, “Lise Müzik Dersi Öğretim Programının Uygulanmasıyla İlgili Öğretmen Görüşleri”, “Lise 9, 10, 11. Sınıflar Resim Dersi Öğretim Programlarının Uygulama Süreçlerine İlişkin Öğretmen Görüşleri”.

\ Saygı, Ceren:

1979 yılında Ödemiş’te doğdu. İlk ve orta öğrenimini burada tamamladı. 1993 yılından itibaren şu anda “Dokuz Eylül Üniversitesi Devlet Konservatuvarı”nda öğretim görevlisi olan Aysim Dolgun ile piyano ve remileme çalışmalarına başladı. 1996 yılında “Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Müzik Eğitim Dalı”nı kazandı. Burada Memduh Özdemir ile piyano ve uyumbilgisi, Kemal Yıldırım ile keman ve Sermin Bilen ile küğ öğretim yöntemleri çalıştı. 1999 yılından itibaren Memduh Özdemir yönetimindeki “Ege Gençlik Oda Müziği Korosu”nda alto olarak görev aldı. 2000 yılında bölüm ikincisi olarak mezun oldu. Aynı yıl “Dokuz Eylül Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Müzik Öğretmenliği Yüksek Lisans Programı”nı kazandı. Ders aşaması boyunca Memduh Özdemir ile küğ kuramları ve piyano, İbrahim Armağan ile istatistik ve bilimsel araştırma yöntemleri çalıştı. Aynı zamanda Milli Eğitim Bakanlğı’na bağlı özel bir küğ okulunda piyano ve uymbilgisi derslerine girdi. 2003-2004 öğretim yılından itibaren “Muğla Üniversitesi Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Müzik Öğretmenliği Anabilim Dalı”nda piyano derslerine girdi. 2004 yılının Haziran ayında Memduh Özdemir danışmanlığında "Mozart'ın Viyana Sonatinleri'nin Formsal Analizi ve Piyano Eğitimi'ne Katkıları" isimli yüksek lisans teziyle mezun oldu. Aynı yıl “Dokuz Eylül Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Müzik Öğretmenliği Doktora Programı”nı kazandı. Halen bu programdaki eğitimine devam eden Saygı, Memduh Özdemir ile küğ kuramları ve bağdama teknikleri, Kamile Ün Açıkgöz ile aktif öğrenme, Sermin Bilen ile küğ öğretim yöntemleri, İstemihan Taviloğlu ile uyumbilgisi çalıştı. 2004-2005 öğretim yılında “Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesi Sınıf Öğretmenliği Anabilim Dalı”nda ücretli olarak "Müzik Öğretimi" derslerine girdi. Bölüm içinde ve dışında birçok dinletide yalkın piyano, piyano eşlikçisi ve korist olarak görev aldı.

\ Saygun, Ahmed Adnan:

Ahmed Adnan Saygun 7 Eylül 1907 tarihinde İzmir’de doğdu. Dokuz yaşından itibaren İsmail Zühtü, Rozati, Tevfik Bey ve Hüseyin Sadettin Bey O’na küğün çeşitli konularında yardımcı oldular. Ancak daha çok Saygun’un özel olarak öğrendiği Fransızcası ile kendi kendini yetiştirdiğini söyleyebiliriz. Saygun “İzmir Lisesi”nde iki yıl kadar süren küğ öğretmenliğinden sonra devlet sınavını kazandı ve Paris’e gönderildi. Burada 1928–1931 yılları arasında “Scola Cantorum”da bay ve bayan Borrel ile Paul Le Flem’in yanında öğrenim gördü, bir ara Vincent d’Indy’nin derslerine devam etti. Saygun “opus” sayısı koyduğu ilk yaratısı olan “Orkestra için Divertimento”yu yirmiüç yaşında iken Paris’te bağdamıştı. 1931 yılında Ankara’ya dönen sanatçı hemen “Musiki Muallim Mektebi”nin uyum bilgisi ve kontrapunt dersleri öğretmenliğine atandı. Bir süre “Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası”nı yöneten Saygun bir müddet sonra “İstanbul Konservatuvarı” kuramsal dersler öğretmenliğine getirildi,“Halkevleri” küğ müfettişliği yaptı, halk küğü derlemelerine katıldı, uluslararası kongrelerde yer aldı, Bela Bartok ile birlikte Adana ve çevresinde yapılan bir inceleme gezisinde bulundu. Saygun 1946 yılında “Ankara Devlet Konservatuvarı” bağdama öğretmenliğine getirildi ve aynı zamanda “Milli Eğitim Bakanlığı Talim Terbiye Kurulu”üyeliği yaptı. “Türk Beşleri” adı verilen grubun üyesi olan diğer dört Türk bağdar gibi O da uzun bir süre “Türk Halk” ve “Geleneksel Sanat Musikisi” ile ilgilenmiş, çok sayıda araştırmalar yapmış, Türk ezgi ve tartımlarını batının teknik yöntemleri içinde işlemiş, yerli konulara yönelmiştir. Saygun’un yaratıları incelendiğinde “Türk Beşleri Grubu”nun diğer üyelerinde olduğu gibi dörtlü ve beşliler üzerine kurulan uygular ve bitişik hareketlerle giden ses yürüyüşleri vardır. Saygun’un küğünde romantizm sonrası Fransız küğünün etkileri duyulur. Kontrapunt ile uyguları çok güzel bir karışım içinde sunması, kontrapunta ayrı bir önem vermesi kendine özgüdür. Saygun’a göre kontrapuntal çok seslilik daha akıcı bir etki yapar. Yatay çizgilere bağlanışta gelişen çizgiler daha özgür, yuvarlak ve gergin çizgiler olarak görülür. Saygun 2. Yaylı Çalgılar Dördülü, 2. ve 3. Sinfonileri ile yalkın keman için partitasına kadar yerli kalmış, bunlarla birlikte ise uluslararası bir düzeye erişmiştir. Saygun biçimlerini çok kez özgür olarak kurar, bazan da halk oyunlarını “ardış” türü içinde birleştirir ve işler. Çalgıların renklerini iyi bilen ve iyi bir dağıtım yapan Saygun orkestralamasında çalgıların olanaklarını zorlar. İnsan seslerini özellikle korolarında ustalıkla kullanır. “Özsoy” ve“Taşbebek” opera denemelerinden sonra yazdığı “Kerem” ilk büyük Türk operasıdır. Saygun ayrıca “Halk Küğünün Derlenmesi, Notaya Alınması, Anadolu Halk Oyunları ve Ayinî Karakterleri, Pentatonizm, Karacaoğlan...” gibi birçok konular üzerine yazılar ve kitaplar yayınlamıştır. Bunların yanında okul küğüne ve küğ kuramına ait eserlerini de belirtmek gerekir. Saygun aralarında çok sayıda tanınmış kişinin bulunduğu genç kuşağın da öğretmenidir; bu bağdarlığı yanında O’na eğitimci olarak da ayrı bir değer kazandırmıştır.

\ Sayınbatur, Uğur:

Uğur Sayınbatur 2005 yılında "İzmir Devlet Konservatuvarı Trompet Dalı Yüksek Bölümü"nden mezun oldu. Yalkıcı ve oda küğü grubu üyesi olarak dinletiler verdi. İzmir, Antalya, Bursa, Eskişehir Senfoni orkestralarında birinci orkestra trompetçisi olarak görev aldı. Gürer Aykal yönetimindeki "İKSEV Festival Orkestrası" ile "Efes Antik Tiyatro"da ve Rengim Gökmen yönetimindeki "Antalya Devlet Senfoni Orkestrası" ile "Aspendos" dinleti dolaşılarına katıldı. Dünyaca tanınmış trompet yalkıcıları Max Sommerhalder, Guy Touvron ve Wynton Marsalis'in ustalık kurslarına katıldı. İstemihan Taviloğlu ile iki yıl bağdama çalıştı ve Oğuz Makal'ın senaryosunu yazıp yönettiği filmin küğlerini bağdadı. Çeşitli festivallerde ülkemizi temsil etti. Küğ alanında birçok sosyal sorumluluk projesine gönüllü olarak katıldı. "Çukurova Devlet Senfoni Orkestrası Çocuk Korosu"nun remileme dersi eğitmenliği ile birlikte "Çukurova Devlet Senfoni Orkestrası"nda üstlendiği görevine devam etmektedir.

\ Sayutkin, Yuriy:

19 Ekim 1972 tarihinde doğdu. 1979 yılında “Bakü Georgi Georgiyevich Sharoev Küğ Okulu”nda Gennady Pavlovich Breykin’in sınıfına kabul edildi. 1990 yılında liseyi birincilikle bitirip “Bakü Müzik Akademisi” doçenti Adelya Vekilova ile lisans ve yüksek lisans eğitimi gerçekleştirdi. 1995’te “Bakü Müzik Akademisi”ni birincilikle bitirip aynı yıl Sovyet ve Azerbaycan devlet sanatçısı Ferhat Badalbeyli ile sanatta yeterlilik eğitimine başladı. 1995’te St. Petersburg’da “2. Prokofiev Uluslararası Piyano Yarışması”na katıldı. 1996 yılında “Azerbaycan Ulusal Piyano Yarışması”nda birincilik ödülü kazandı. 1999 yılında sanatta yeterlilik çalışmalarını birincilikle bitirip çok sayıda yurtiçi ve yurtdışı dinleti gerçekleştirdi. 1994 yılında “Bakü Devlet Küğ Okulu”nda küğ öğretmeni oldu ve 1997 yılında “Bakü Küğ Akademisi”nde “Piyano Ana Sanat Dalı”nda öğretim görevlisi olarak çalışmaya başladı. 2000 senesinde Özbekistan’ın Taşkent kentinde “20. Uluslararası İlham Festivali”ne (International Festival Of Contemporary Music / Uluslararası Çağdaş Küğ Festivali) katıldı. 1997-2005 yıllarında “Bakü Küğ Akademisi”nde piyano ana sanat dalında görev yaptı. 2004 yılının Nisan ayında Ukrayna’da “Horovitz Uluslararası Piyano Yarışması”na katıldı. 2003 yılında Bakü’de “SoNoR-Links”, 2004 yılında Gürcistan’da “Sagartvelo” uluslararası çağdaş küğ festivallerinde yer aldı. 2005 yılından bu yana “Antalya Devlet Konservatuvarı Piyano Ana Sanat Dalı”nda öğretim görevlisi olarak çalışmaktadır. 2006 yılında İzmir’de oda küğü dinletisi, Antalya’da yalkın piyano dinletisi verdi. 2009 yılının Nisan ayında Bulgaristan’ın Sofya kentinde yapılan “Uluslararası Genç Virtüözler Yarışması”na, 2013 Nisan ayında Valery Gavrilin adına Rusya’nın Vologda kentinde düzenlenen “5. Uluslararası Yarışma”ya, Kasım ayında Samary Ilyich Savshinsky adına St. Petersburg’da yapılan “5. Uluslararası Yarışma”ya jüri üyesi olarak katıldı. 2010, 2011 ve 2013 Mayıs aylarında İstanbul’da gerçekleştirilen “Uluslararası Pera Yarışmaları”nda jüri üyesi olarak bulundu ve yalkın piyano dinletileri verdi. 2005 yılından bu yana Yuriy Sayutkin ve sınıfının öğrencileri düzenli olarak uluslararası yarışmalara katılıp ödüller kazanmaktadırlar. Antalya ve diğer kentlerde ve üniversitelerde yalkıcı ve oda küğü üyesi olarak dinletiler vermektedirler. Yuriy Sayutkin halen “Akdeniz Üniversitesi Antalya Devlet Konservatuvarı Piyano Ana Sanat Dalı”nda yardımcı doçent olarak çalışmalarına devam etmektedir. 2011 yılında doktora çalışmalarını bitiren sanatçı 2013 yılında Dr. derecesini aldı.




Son Güncelleme:02.08.2021 22.17
Toplam Ziyaret:6188393
Online Ziyaretçi Sayısı:13
Bugünlük Ziyaret :233

Bu Site En İyi Firefox,Chrome,Safari'de ve 1024x768 Çözünürlüğünde Görünür.