Su
Su, Ruhi:
Sub.:
Subito'nun kısaltılmışı. Derhal, hemen, birdenbire. Ani, aniden. Bkz. Subito.
Subito:
(İt.) Derhal, hemen. Birdenbire. Ani, aniden.
Koto Sanatçısı Atsuko Suetomi Japonya’da doğdu. “Musashino Üniversitesi” ve “Takasaki Güzel Sanatlar Üniversitesi”nde Japon kültürü ve Japon küğü okudu. İkuta klasik koto çalmayı öğrendikten sonra modern koto dünyasında usta sayılan Tadao Sawai ve Kazue Sawai’den eğitimler aldı. Japonya ve birçok ülkede dinletiler veren sanatçı bazı Türk eserlerini de koto ile çalmaktadır. Tsunami mağdurları için hayır dinletileri veren sanatçı, Türkiye’de ve farklı ülkelerde yapılan festivallere sıkça davet alıp sahneye çıkmaktadır. Atsuko Suetomi Ekim 2005’te bir aylık dinleti dolaşısı için Türkiye’ye gelmiş olup, ülkemizin kültürel ve doğal güzelliklerinden ve insanlarının sıcaklığı, konukserverliği, nazik davranışlarından etkilenerek yerleşmeye karar vermiştir. Şubat 2007-2009 yıllarında İstanbul, 2010-2012 İzmir’de yaşamış olup Ağustos 2012 tarihinden başlayarak Ankara’da yaşamaktadır. Türkiye’nin önde gelen sanatçıları ve orkestraları ile işbirliği yapmakta, “Japon Küğü Topluluğu” başkanlığı görevini sürdürmekte, dinletiler aracılığıyla yardım faaliyetleri yürütüp Türkiye ve Japonya arasındaki köprülerin dostluk ve küğ yoluyla güçlendirilmesine katkıda bulunmaktadır.
Sul:
Bkz. Sulla, sulle, sull. Üzerinde. -ını. …… Yanı.
Sul ponticello:
(İt.) Köprüde. Köprü üzerinde. Eşikte. Eşik yanında. Yaylı çalgılarda yayın köprüden geride kullanılması yolu ile elde edilen özel ses rengi. Bu ses rengi notada terimin kullanıldığı yerde başlatılır ve başka bir uyarıcı terim ya da simge gelene dek bu çalış şekli sürdürülür. Yayın çalgının köprüsünün gerisinde kuyruk takımının olduğu yere kadar olan bölgede kullanılmasıyla elde edilen ses efekti.
Sul tastiera:
(İt.) Klavyede, elçinde. Tuş üzerinde. Tuşun yanında. Yaylı çalgılarda yayın tuş tahtası üzerinde çekilmesi yolu ile elde edilen özel ses rengi. Yayın tuş tahtası üzerinde gezindirilmesi. Bkz. Sul tasto. Sulla tastiera.
Sul tasto:
(İt.) Yalnızca tuşe üzerinde, tuşede seslendirerek, yaylı çalgılarda yayın tuşe üzerinde gezdirilmesi ile elde edilen özel renk. Bu terimin kullanıldığı yerde notaların bu özel renkten faydalanılarak çıkarılması yoluyla elde edilen ses efekti. Tuşe üzerinde çalarak. Bu ses rengi terimin konulduğu yerde başlar ve başka bir uyarıcı terim ya da simge gelene dek bu çalış şekli sürdürülür. Bkz. Sul Tastiera, Sulla Tastiera.
Sul tasto estremo:
(İt.) Tuşe üzerinde çalışı abartarak. Sul tasto çalış stilini artırarak. Yaylı çalgılarda yayın tuş tahtası üzerinde daha fazla mesafede çalınması yolu ile. Sul tasto ses renginin daha fazla kullanılması sağlanarak. Bkz. Sul tasto, sul tastiera.
Sull:
Bkz. Sul, sulla, sulle. Üzerinde. -ını. …… Yanı.
Sulla:
Bkz. Sul, sulle, sull. Üzerinde. -ını. …… Yanı.
Sulla tastiera:
(İt.) Bkz. Sul tastiera.
Sulle:
Bkz. Sul, sulla, sull. Üzerinde. -ını. …… Yanı.
Sultan Üçüncü Selim:
Osmanlı Padişahı Sultan Üçüncü Selim musiki ile yakından ilgili bir kişiydi. Bağdaları arasında “Suzidilara Ayin-i Şerif”, “Suzidilara Peşrev”, “Suzidilara Saz Semaisi” özellikle göze çarpmaktadır.
1976 T.C. Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarı Bale Bölümü. 1976-1981 T.C. Kültür Bakanlığı Ankara Devlet Opera ve Balesi Bale Sanatçısı, 1981-2001 T.C. Kültür Bakanlığı İstanbul Devlet Opera ve Balesi Bale Sanatçılığı, 1988-2001 T.C. Kültür Bakanlığı İstanbul Devlet Opera ve Balesi Çocuk Balesi Öğretmenliği, 1992-1999 T.C. Çatalca Belediyesi Bale Okulu Kurucu Öğretmenliği, 1990-2001 T.C. Kültür Bakanlığı İstanbul Devlet Opera ve Balesi Çocuk Müzikalleri koreografi asistanlığı, 1993-2001 T.C. Kültür Bakanlığı Devlet Opera ve Balesi Müzikal Eserler koreografi asistanlığı, 1995-2001 T.C. Kültür Bakanlığı İstanbul Devlet Opera ve Balesi Opera eserleri koreografi asistanlığı, 1995-1996 T.C. Mimar Sinan Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Bale bölümü öğretim Görevlisi, 1998-1999 T.C. Çocuk Esirgeme Kurumu Okmeydanı Bale öğretmeni, 2002-2007 T.C. Yıldız Teknik Üniversitesi Sanat Tasarım Fakültesi Modern Dans Bölümü öğretim görevlisi, 2003-2007 T.C. Eminönü Halk Eğt.Mrk. Sahne Sanatları Kursu Kaya İlhan Hareket Laboratuarı Bale-Dinamik Denge Eğitimcisi, 2008-2009 TEGV Eskişehir Aydın Arat Parkı Eğitim Gönüllüsü (ritm grubu), 2009-2010 T.C. Fatih Belediye Tiyatrosu Bale Öğretmeni. Resmi kurumlara bağlı bale sanatçılığı ve eğitimciliği görevlerinin yanı sıra çalıştığı özel kurumlar: T.C.M.E.Bakanlığı Özel Bahçeşehir Koleji, T.C.M.E.Bakanlığı Özel FKM İlk öğretim okulu, T.C.M.E. Bakanlığı Özel Fenerbahçe Koleji, T.C.M.E.Bakanlığı Özel Mavi Dans Bale Okulu, T.C.M.E.Bakanlığı MEV Koleji, Vivaldi Sanat Merkezi Bale - Modern Dans öğretmenliği. Aldığı eğitimler: Klasik Bale-Modern Bale, T.C. Hacettepe Üniversitesi Devlet Konservartuvarı Bale Bölümü (1966-76), Piyano T.C. Hacettepe Üniversitesi Devlet Konservatuvarı (1966-76), Eurhyitmics (ritmik-hareket) T.C. Hacettepe Üniversitesi Devlet Konservatuvarı (1966-76), Yoga-Nefes teknikleri Prof. Aydın Teker M.S.Ü. (1972-74). Çalıştığı sürece bağlı bulunduğu Devlet Kurumu bünyesinde aldığı eğitimler: Bale öğretmenliği T.C. Ankara Devlet Opera ve Balesi bünyesinde S. Messerer ile (1979), Bale eğitmenliği; T.C. İstanbul Devlet Opera ve Balesi bünyesinde, R. Glastone, B. Fewster, Devlet Sanatçısı Meriç Sümen, J. M. Kazbek, S.Toygun (1989), Repetitörlük (Hareket tekrarlama ve düzeltme uzmanlığı) T.C. İstanbul Devlet Opera ve Balesi bünyesinde R. Glastone, B. Fewster, J. M. Kazbek (1989 Ekim). Uzmanlık alanlarında halen vermekte olduğu dersler: Akademik Klasik Bale, Nefes ve Hareket Teknikleri, Bale-Dinamik Denge, Piyano, Eurhytmics, Çağdaş Dans Teknikleri. Uzmanlık alanı olan çocuklar ile çalıştığı öğretmenlik hayatı süreci 23 yıldır. Halen, uzun yıllardır çocuklarla yaptığı çalışmaları derlediği ve Türkiye’de bir ilk olan akademik bir kitabı, “Çocuklar İçin Bale Eğitimi-1” adında eğitim kitabı SunYayınevi’nden yayınlandı.
1967 yılında Sinop, Boyabat’ta doğdu. İlk ve orta öğrenimini İzmir’de tamamladı. 1986 yılında “Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesi Müzik Eğitimi Bölümü”ne girdi. Ana dal şan öğrencisi olarak Gülcihan Özkan ile çalıştı. Adnan Atalay’dan uyum bilgisi ve yatay çokseslendirme dersleri aldı. 1987 yılında “İzmir Büyükşehir Belediyesi Çoksesli Korosu”nda korist olarak Walter Strauss ile ve yine aynı yıllar “TRT İzmir Radyosu Çoksesli Gençlik Korosu”nda Caner Ruhselman ile çalıştı. 1990 yılında mezun olarak Aksaray ili “Kılıçaslan Ortaokulu”nda küğ öğretmenliğine başladı. 1992 yılında öğretim görevliliği sınavını kazanarak “Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Eğitim Fakültesi İlköğretim Bölümü”ne girdi. 1993 yılında “Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Sahne Sanatları ve Şan Ana Bilim Dalı”nda yüksek lisans eğitimine başladı. Çavdar Hacıev ile şan, Yalçın Yüreğir ile uyum bilgisi, Natalie Çanturişvili ile eşlik ve dağar çalıştı, Fikret Çetik’den ses sağlığı ve korunması derslerini aldı. 1998 yılında “Ses Eğitiminde Sesin Geliştirilmesine Yönelik Çalışma Aşamalarının İncelenmesi” adlı teziyle yüksek lisansını tamamlayarak “Bilim Uzmanı” sanını aldı. Antakya, İskenderun, Adana, Mersin, Malatya, İzmir, Edirne, Denizli, Konya, Aksaray gibi birçok kentte dinletiler verdi. Pek çok radyo ve televizyon izlencesine katıldı. 1993 yılında Antakya’da yaşayan rahibe Barbara Kalasch ile her yıl 28-30 Haziran tarihleri arasında “St. Pierre Bayramı” çerçevesinde yapılan “Mistik Müzik Ritüeli”ni başlattılar. Bu ritüelle, Antakya’da yaşayan semavi dinlerin ezgilerini çoksesli koro ve orkestra ile hala seslendirmeye devam etmektedirler. 2000 yılında “Mustafa Kemal Üniversitesi Halk Bilimleri Topluluğu”nu kurarak “Türk Halk Küğü”, “Halk Oyunları”, “Modern Kırın”, “Rock” topluluklarını oluşturdu. Bu topluluklarla Suriye, Bulgaristan, Almanya ve yurtiçindeki birçok festivale katıldılar. 2010 yılında “Antakya Polifonik Korosu”nu kurdu. Küğ öğretmenleri, öğrenciler ve çeşitli meslek dallarında çalışan kişilerle kurulan bu koro, kentin yaşantısına çoksesli küğ geleneğini yerleştirmeyi amaçlayarak çalışmalarına devam etmektedir. 2012 yılında “Antakya” ve “Samandağ” çocuk korolarını da kurarak Antakya’daki çoksesli koro kültürünü tabandan tavana kadar sevdirerek yaymaya çalışmaktadır. Sezgin Suna, “Mustafa Kemal Üniversitesi Eğitim Fakültesi”ndeki öğretim görevliliğine devam etmektedir.
Suriye Halk Kırınları:
Suriye Ulusal Öğrenci Birliği Bandosu:
Sus:
Notada duraklama zamanı ve bunu gösteren işaretlerin adı. Sus simgeleri yapılacak duraklamaların uzunluğuna bağlı olarak farklı şekillerde olurlar. Bir küğ yaratısı baştan sona çalınarak gerçekleşmez, duraklamalar da küğe dahildir ve hatta yaratıya anlam ve güzellik katarlar. Bkz. Es. Susku.
Susku:
Susma belirteci. Susku işaretleri konulmuş yerlerde çalınmaz ya da söylenmez. İşaretin belirttiği süre kadar durulur. Susku işaretleri de küğün bir parçasıdır ve bu işaretlere dikkat edilmesi gerekir. Bkz. Sus, es.
Sussurando:
(İt.) Fısıldar gibi.
Sustain:
(İng.) Güçlü tutarak, güçlendirerek. Süreyi koruyarak. Sürdürerek, devam ettirerek. Destekleyerek, taşıyarak. Nota değerinin hakkını vererek. Notayı değerince uzatarak, notayı tutarak. Very sustained: İyice tutarak, süreyi tam değeriyle koruyarak. Notayı çok destekleyerek.
Sutikimas:
(Litvanca) Uyum, ahenk. Bkz.: Konsort.
21 Ağustos 1975 tarihinde Lefkoşa’da doğan Ali Suyolcu orta öğreniminin ardından 1991 yılında “Dokuz Eylül Üniversitesi İzmir Devlet Konservatuvarı Fagot Bölümü”ne öğrenci olarak girdi. Burada Şahap Ruhselman ve Mustafa Suyolcu ile fagot eğitimini tamamlayıp 1997 yılında mezun oldu. 2000 yılından itibaren “Lefkoşa Türk Belediyesi Oda Orkestrası” fagot sanatçısı oldu. Halen aynı kurumun sanatçısı olarak çalışmalarına devam etmektedir.
Súzvuk:
(Slovakça) Bkz.: Konsonans.