11.01.2011 / Türküler Yasta!

Özütemiz, Ali


     “Kıvırcık Ali” olarak tanınan sanatçı Ali Özütemiz, Çatalca’da geçirdiği trafik kazasında yaşamını yitirdi.

     Kendine özgü tarzıyla Türk Halk Müziği’nin önemli seslerinden “Kıvırcık Ali” (Ali Özütemiz) Büyükçekmece’de geçirdiği trafik kazasında hayatını kaybetti. Kaza Tepecik yakınındaki Çatalca Yolu üzerinde meydana geldi. Takla atan cipte yaşamını yitiren Ali Özütemiz 43 yaşındaydı. Sanatçının çamur nedeniyle kayganlaşan yolda cipinin kontrolünü kaybettiği sanılıyor. Acı haberi alan sanatçının yakınları ve sevenleri hastaneye akın etti. Savcının incelemesinden sonra Kıvırcık Ali’nin cansız bedeni otopsi için “İstanbul Adli Tıp Kurumu”nun morguna kaldırıldı.

     Ali Özütemiz için bugün saat 13.00’te Avcılar’da kendi yaptırdığı “Er Mahmut Dede Cemevi”nde tören yapılacak. Menajeri Uğur Özayvaz kazanın “Büyükçekmece Tepekent”teki evinden çıktıktan sonra meydana geldiğini belirterek “Tepekent’i geçtikten sonra aracı ile takla attı. TRT 1’de bugün (dün) canlı yayına katılacaktı. Kazanın oluş nedeni hakkında tam bir bilgiye henüz ulaşamadık. Oğlu şu an Ankara’da asker” dedi.

     Eşi 3 Aylık Hamileydi

     Tokat’ın Turhal ilçesinin Erenli Köyü’nde, dokuz kardeşin en küçüğü olarak dünyaya geldi. İlkokul yıllarında, doğmadan 37 gün önce vefat eden babasının sazını çalmaya başladı. Mahzuni Şerif, Abdullah Papur, Ali Kızıltuğu, Ali Ekber Çiçek, Muhlis Akarsu, Rıza Aslandoğan, Arif Sağ, Musa Eroğlu ve Sebahat Akkiraz gibi büyük üstatları dinleyerek büyüdü. Onları örnek aldı. Yoksulluk yüzünden ilkokuldan sonra okuyamadı ve İstanbul’a göç etti. Bir saz evinde ve konfeksiyon atölyelerinde çalıştı.

     Daha sona gece kulüplerinde ve düğün salonlarında bağlama çaldı. 1999 yılında ilk solo albümü olan “Gül Tükendi Ben Tükendim”i çıkardı. Geniş bir dinleyici kitlesine sahipti. Bestelerini Edip Akbayram ve Sibel Can başta olmak üzere bir çok sanatçı seslendirdi. Daha sonra “Isırgan Out”, “Üçüncü Gurbet”, “Geriye Dönün Seneler” ve “Hepimize Yeter Dünya” albümlerini çıkardı. Biri kız iki çocuk babasıydı. Sanatçının eşinin 3 aylık hamile olduğu öğrenildi.

     Halk Müziğinin Büyük Kaybı!

     Kıvırcık Ali’nin ölümü sanat dünyasını da yasa boğdu:

     Edip Akbayram: Şok içindeyim. Ali’yi erken kaybetmenin üzüntüsünü yaşıyorum. Yüreği çok naif bir insan, iyi bir müzisyen, adam gibi adamdı. Anadolu otantizmini bozmayan, pırıl pırıl bir arkadaşımızdı. Erken ölüm yaşaması hepimizi çok üzdü. Toprağı bol olsun.

     Sabahat Akkiraz: Çok erken bir ölüm oldu. Ali’ye yakışmadı. Anadolu müziği için ciddi bir kayıp. Hem beste yapabilen, hem performans sergileyen ender müzisyenlerdendi. Bu ara özellikle yılbaşından beri çok genç müzisyen kaybettik. Sadece bizim değil, Türkiye’nin kaybı.

     Belkıs Akkale: Adam gibi adam, iyi bir insandı. Kardeşimi kaybetmiş kadar üzgünüm. Sazına ve sesine hakim, sanatsal değeri olarn, insani değeri olan bir müzisyendi. Biz halk müziği sanatçıları bir çok üzüntümüzü içimizde yaşarız, ne mutlu O’na ki eserleriyle bizimle olacak.

     Aysun Güntekin: O kadar yoğun duygular içindeyim. Ben TRT sanatçısı olduğum için önceden tarzımızı farklı görüyordum hatta ona ‘Ben önceden seni hiç sevmezdim’ demiştim. Fakat sonradan güzel yüreği, toprak kokan sesi, insanlığıyla onu çok sevdim. Çok güzel yürekli bir delikanlıydı.

     “Ölüm Seni Arar Oldum”

     Kıvırcık Ali’nin son albümü son albümü “Hepimize Yeter Dünya”da seslendirdiği “Nerdesin” türküsü sanki bugünü anlatıyordu. Ali Özütemiz, sözü ve müziği kendisine ait olan “Nerdesin” adlı türküde, “Izdırabı gül suyuna bandılar / Gülüm seni arar oldum nerdesin / Ayrılığı altın tasta sundular / Ölüm seni arar oldum nerdesin” sözleri yer alıyordu.

     Kıvırcık Ali’nin ailesi ile akrabalarının yaşadığı Avcılar’daki “Yeşilkent Mahallesi” hüzne boğuldu. Ali Özütemiz’in kendi yaptırdığı “Er Mahmut Dede Cemevi” önünde toplanan kalabalık, birbirine başsağlığı diledi. “Adli Tıp Kurumu”ndan alınan cenaze cemevine getirilirken, trafik durdu. Kalabalık cenaze aracı cemevi önüne yanaşmadan, tabutu omuzlara alıp taşıdı. Bu sırada cemevi önünden feryatlar yükseldi. Yıllarca maddi manevi yardım ettiği mahalle halkı da O’na olan saygılarından cemevi önünde toplandı.

     Siyasilerden Başsağlığı

     Kıvırcık Ali’nin ölümünün ardından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ve Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay birer taziye mesajı yayınladı. Başbakan Erdoğan “Ozanlık geleneğimize yaptığı katkıları, özgün yorum ve besteleriyle daima anılacaktır” dedi.

     Gazete Vatan - 11.01.2011, Salı




Son Güncelleme:02.08.2021 22.17
Toplam Ziyaret:5797093
Online Ziyaretçi Sayısı:19
Bugünlük Ziyaret :1218

Bu Site En İyi Firefox,Chrome,Safari'de ve 1024x768 Çözünürlüğünde Görünür.