14.01.2011 / Nazım Hikmet'in 50 Yıllık Sırrı!

Hikmet, Nazım


     Türk şiirinin iki büyük şairinin 50 yıllık sırrı ortaya çıktı.

     Tarihler 25 Nisan 1961’i gösterdiğinde Nazım Hikmet ve Bedri Rahmi Eyüboğlu Paris’te bir araya gelir.

     Nazım tam elli yedi şiirini teybe okur. Bedri Rahmi ülkeye dönerken yasaklı şair Nazım Hikmet’in kayıtlarına el konulmaması için özel önlemler alır.

     Bedri Rahmi kayıtları oğlu Mehmet ve gelini Hughette Eyüboğlu’na bırakır. Hughette Eyüboğlu, Paris’teki kayıtların üzerinden elli yıl geçtikten sonra saklanan şiirlerin “gün ışığına çıkmasının zamanı gelmiştir” diyerek harekete geçer.

     Ve kayıtları “Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları”na teslim eder.

     Hiç Bilinmeyen İki Şiiri

     “Yapı Kredi Yayınları” ve “Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları”, Nazım Hikmet’in kendi şiirlerini seslendirdiği “Büyük İnsanlık-Kendi Sesinden Şiirler” adlı “CD”sini ve kitabını yayınlama kararı aldı.

     İki büyük yayınevini ilk kez bir araya getiren bu önemli projeyle ünlü şairin elli yedi şiiri, kendi sesinden yayınlanırken; bugüne kadar hiç yayımlanmamış iki şiiri de ortaya çıktı.

     “Bütün yolculuk boyunca hasret ayrılmadı benden” dizesiyle başlayan şiir Türkçe ya da Rusça hiçbir kaynakta yer almazken; “Bir ucu bir kuyuda kaybolan rüzgarlı bir şosede” dizesiyle başlayan şiir ise yalnızca Rusça yayımlanan “Seçme Eserleri”nde bulunuyor.

     Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun arşivinde elli yıl saklandıktan sonra gün yüzüne çıkarılan eserler; şairin geçtiğimiz hafta ortaya çıkan gerçek doğum tarihi 17 Ocak’ta okurlarla buluşacak.

     Vera’ya Vasiyet

     Elli yıldır saklı kalan makara banttan günümüze, “Sana tüm şiirlerimi banda kaydedeceğim. Yaşamımın tüm sesi seninle kalsın. Sonra Türkiye’ye de ver bu sesi. Bizim barışmamız ölümümden sonra olacak. Ülkeme dönmek için ölmek zorundayım.”

     Nazım Hikmet’in Vera’ya söylediği bu sözler, Eyüboğlu’nun en büyük vasiyetlerinden biri haline geldi.

     “Bu kaydı çok iyi saklayın, aman ha!”

     Bu sözlerin sahibi olan Bedri Rahmi’nin, oğlu Mehmet ve gelini Hughette’e vasiyet ettiği kayıttaki ses Nazım Hikmet’e ait.

     1960’ların teknolojisi bir makara bantta tam elli yıl bekledikten sonra, “Büyük İnsanlık-Kendi Sesinden Şiirler” ile Nazım Hikmet ülkesine sesiyle geri dönüyor.

     Gazete Vatan - 14.01.2011, Cuma




Son Güncelleme:02.08.2021 22.17
Toplam Ziyaret:5798416
Online Ziyaretçi Sayısı:45
Bugünlük Ziyaret :1252

Bu Site En İyi Firefox,Chrome,Safari'de ve 1024x768 Çözünürlüğünde Görünür.