23.01.2011 / 'Kaç Kaç' Oyunu Gün Sayıyor

Tek Sanat Merkezi


     İdris Şahin tarafından yazılan ve “Tek Sanat Merkezi” tarafından hazırlanan “Kaç Kaç” adlı tiyatro oyununun hazırlıkları sürüyor.

     Adana’nın Fransızlar tarafından işgal edildiği milli mücadele dönemini konu edinen oyunda, “Fransız Menzil Taburu”nun “Karboğazı”nda 44 kişilik “Kuvay-ı Milliye Kuvvetleri”ne yenilmesiyle başlıyor ve Fransızların silahsız halka yaptıkları mezalim anlatılıyor. Oyunun yazarı İdris Şahin, Fransızlar ve Ermenilerin halkı yıldırarak kentten kaçırmayı ve Adana’yı bir Ermeni şehri haline getirmeyi amaçladıklarını belirterek, oyun hakkında şu bilgileri verdi:

     “Küçük küçük gruplara bile güçleri yetmeyen modern donanımlı Fransız askerleri ve onların güdümündeki Ermeni çeteleri, bu kez halka yöneldiler. Kadınlara, kızlara, küçük çocuklara, eli silah bile tutamayan yaşlı dedelere, ninelere saldırıyor, yakaladıklarını süngülüyor ya da şimdiki ‘Merkez Bankası Binası’nın bulunduğu yerdeki ‘Şişmanyan’ın karargah olarak kullandığı kiliseye götürüyor, burada işkenceden geçirdikten sonra katlediyorlardı. Uyguladıkları şiddet ve baskı ile Müslüman halkı kentten kaçırıp mallarına, ev ve işyerlerine el koyuyor, sonra da yapılacak bir halk oylamasıyla Adana’nın bir Ermeni kenti olduğunu dünyaya ispatlamak istiyorlardı. Bebelerini kucaklayıp evlerinden sokaklara fırlayan analar, kendilerinden küçük kardeşlerini sırtlayan ablalar, ağabeyler; eşlerini, çocuklarını katliamdan kurtarma çabasındaki babalar, dedeler ve bütün Adana ayaktaydı. Fransızların ve Ermeni çetecilerin zulmünden kaçan çaresiz Adana halkının bir kısmı Toroslar’a, bir kısmı da güneyde bahçelere doğru kaçıyordu. İşte takvimler o gün 10 Temmuz 1920’yi gösteriyordu. Tarihlerde bu gün için ayrı bir sayfa açıldı ve adına ‘Kaç Kaç’ denildi.”

     “Kaç Kaç Olayı”nın çok önemli olduğunu ve herkes tarafından çok iyi bilinmesi gerektiğini ifade eden Şahin, “Bu olayın, Türk halkına ve gençlerine en güzel şekilde anlatımın tiyatro ile olacağına inandığımızdan bu eseri yazmaya ve sahnelemeye karar verdik. Çünkü tiyatro bir eğitimdir” diye konuştu.

     Gülşah Budak, Caner Ünal, Begüm Durukan, Özkan Erdoğan, Ömer Uçar, Mustafa Kemal Adıbelli, Gamze Cömertpay, Şebnem Gülegül, Mustafa Can, Ümit Demir, Ahmet Dikmen, Tuncay Bülbül ve Ali Demiral’ın rol aldığı oyun, hazırlıkların bitmesinin ardından Adanalılara perdesini açacak.

     http://www.cukurovabaris.com sitesinden alınmıştır. - 23.01.2011, Pazar




Son Güncelleme:02.08.2021 22.17
Toplam Ziyaret:5796418
Online Ziyaretçi Sayısı:23
Bugünlük Ziyaret :1184

Bu Site En İyi Firefox,Chrome,Safari'de ve 1024x768 Çözünürlüğünde Görünür.