06.02.2011 / Kültür Bakanlığı'ndan Telif Yalanlaması


     Bir gazetede yer alan “Kültür Bakanlığına Korsan Davası: Devlet Senfoni Çalıyor” başlıklı haber yalanlandı. Haberde merhum besteci Ferit Tüzün’e ait eserlerin müsaade alınmadan kullanıldığı, “Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü”nün mirasçı Hülya Tüzün’e 70.000 TL. telif ücreti verdiği, fakat “Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü”nün herhangi bir ödeme yapmadığı iddia ediliyordu. Sadece “Mesam”a ödeme yapılacağının bildirildiği, Hülya Tüzün’ün “Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü”nden sonuç alamayınca “Cumhurbaşkanlığı” ve “Başbakanlık” nezdinde girişimlerde bulunduğu, nihayetinde “Kültür ve Turizm Bakanlığı” aleyhine ceza davası açtığı ileri sürülüyordu. “Kültür Bakanlığı” yaptığı yazılı açıklamayla haberi yalanladı. Bakanlık açıklamasında şu ifadelere yer verildi:
“Haberde geçtiği şekliyle telif bedellerinin ‘Devlet Opera ve Balesi’ tarafından doğrudan şahsa, ‘Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü’ tarafından da ‘Mesam’a ödenmesinin sebebi, ‘Devlet Opera ve Balesi’nce icra edilen eserlerin telif hakkının büyük haklar (grands droits), ‘Devlet Senfoni Orkestraları’nca icra edilen senfonik dinletilerin telif hakkının küçük haklar (petits droits) kapsamında olmasıdır.
Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de küçük hakların takibi meslek birliklerince yapılmakta, büyük haklardan kaynaklanan temsil haklarının takibini de hak sahipleri doğrudan yapmaktadır. Bu sebeple ‘Devlet Opera ve Balesi’ndeki temsillerden doğan büyük haklar Hülya Tüzün’e ödenmiştir. ‘Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü’müzce de küçük haklardan kaynaklanan telif ödemesi ‘Mesam’a yapılmıştır.
Hülya Tüzün’ün 2010 Ağustos ayı sonu itibariyle ‘Mesam’ üyeliğinden çıktığını bildirmesi üzerine ‘Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü’ ile telif hakları protokolü yapılması için Ankara’ya davet edilmiş, ancak kendisinden herhangi bir dönüş alınmamıştır. Tüzün’ün protokol imzalanması yönündeki çabamıza cevap vermemesi üzerine sorun halledilene kadar Ferit Tüzün’ün eserlerinin ‘Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı ‘Senfoni Orkestraları’nda seslendirilmemesi kararı alınmıştır. Bu karar doğrultusunda; ‘Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’ 27-28 Ocak 2011 tarihlerindeki konserlerinde Ferit Tüzün’e ait ‘Türk Kapriçyosu’nu programından çıkararak icra etmemiştir.”

     Haberde merhum besteci Ferit Tüzün’e ait eserlerin müsaade alınmadan kullanıldığı, “Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü”nün mirasçı Hülya Tüzün’e 70.000 TL telif ücreti verdiği fakat “Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü”nün herhangi bir ödeme yapmadığı iddia ediliyordu. Sadece “Mesam”a ödeme yapılacağının bildirildiği, Hülya Tüzün’ün “Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü”nden sonuç alamayınca “Cumhurbaşkanlığı” ve “Başbakanlık” nezdinde girişimlerde bulunduğu, nihayetinde “Kültür ve Turizm Bakanlığı” aleyhine ceza davası açtığı ileri sürülüyordu. “Kültür Bakanlığı” yaptığı yazılı açıklamayla haberi yalanladı. Bakanlık açıklamasında şu ifadelere yer verildi: “Haberde geçtiği şekliyle telif bedellerinin ‘Devlet Opera ve Balesi’ tarafından doğrudan şahsa, ‘Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü’ tarafından da ‘Mesam’a ödenmesinin sebebi, ‘Devlet Opera ve Balesi’nce icra edilen eserlerin telif hakkının büyük haklar (grands droits), ‘Devlet Senfoni Orkestraları’nca icra edilen senfonik dinletilerin telif hakkının küçük haklar (petits droits) kapsamında olmasıdır.
Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de küçük hakların takibi meslek birliklerince yapılmakta, büyük haklardan kaynaklanan temsil haklarının takibini de hak sahipleri doğrudan yapmaktadır. Bu sebeple ‘Devlet Opera ve Balesi’ndeki temsillerden doğan büyük haklar Hülya Tüzün’e ödenmiştir. ‘Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü’müzce de küçük haklardan kaynaklanan telif ödemesi ‘Mesam’a yapılmıştır.
Hülya Tüzün’ün 2010 Ağustos ayı sonu itibariyle ‘Mesam’ üyeliğinden çıktığını bildirmesi üzerine ‘Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü’ ile telif hakları protokolü yapılması için Ankara’ya davet edilmiş, ancak kendisinden herhangi bir dönüş alınmamıştır. Tüzün’ün protokol imzalanması yönündeki çabamıza cevap vermemesi üzerine sorun halledilene kadar Ferit Tüzün’ün eserlerinin ‘Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı ‘Senfoni Orkestraları’nda seslendirilmemesi kararı alınmıştır. Bu karar doğrultusunda; ‘Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’ 27-28 Ocak 2011 tarihlerindeki konserlerinde Ferit Tüzün’e ait Türk Kapriçyosu’nu programından çıkararak icra etmemiştir.”

     http://www.ilgintv.com sitesinden alınmıştır. - 06.02.2011, Pazar




Son Güncelleme:02.08.2021 22.17
Toplam Ziyaret:5796473
Online Ziyaretçi Sayısı:33
Bugünlük Ziyaret :1187

Bu Site En İyi Firefox,Chrome,Safari'de ve 1024x768 Çözünürlüğünde Görünür.