22.05.2011 / 'Öldürülen Türkler'le Alay Edilecek' İddiası Yaktı!

Cameri Tiyatrosu - 1


     “Cameri Tiyatrosu”,
çıkan söylentiler üzerine İsrail'e geri döndü.

     “Antalya Uluslararası Tiyatro Festivali”ne davet edilen “İsrail Cameri Tiyatrosu”nun 21 kişilik ekibi, sahneleyecekleri romantik komedi oyununda “Mavi Marmara’da ölen Türkler’le dalga geçecekleri” söylentisi nedeniyle internette hedef oldu. İsrail elçiliğinin “saldırıya uğrayabilirsiniz” uyarısı sonrası apar topar ülkelerine döndü.

     Bu yıl ikincisi düzenlenen “Antalya Uluslararası Tiyatro Festivali”ne dünyanın dört bir yanından gelen tiyatrocuların yanında bu kez İsrail’in en köklü tiyatrosu “Cameri” de davet edilmişti. Ama iki ülke arasında siyasi arenada devam eden gerilim sanatta da kendini gösterdi. Daha önce Filistinli çocukların dramı başta olmak üzere İsrail’in politikalarını eleştiren oyunlar da oynayan tiyatronun üyeleri, ülkelerinde 500 kez sahneledikleri “Kalbimi Titret” adlı romantik komediyi oynamak için önceki günlerde Antalya’ya geldi. Ancak İsrailli grubun festivalde sahne alacağının ilan edilmesinden hemen sonra internette, bu grubun protesto edilmesini talep eden kampanyalar başlatıldı. “Özgür-Der” ve “Diyanet-Sen”in başını çektiği bazı gruplar “Kanlı tiyatro gösterisine hayır” başlığı altında halkı protestoya çağırdı. “Mavi Marmara’da 10 Antalyalı da bulunuyordu. Siyonist tiyatro grubunun Mavi Marmara’nın yıldönümüne denk gelen günlerde Antalya’ya çağrılması bizi çok üzdü” denilerek Kültür Bakanı Ertuğrul Günay’a da İsrailli tiyatroculara gönderilen davetin iptali çağrısında bulunuldu. İnternette birçok sitede de oyunun içinde “Mavi Marmara”da hayatını kaybeden Türkler’le alay edildiği iddiası yayılmaya başladı.

     Elçi: İptal Tavsiyesi Verdim

     Tüm bu kampanyalar devam ederken İsrailli grup Antalya’da son provalarını yaptı ve dekor ve ışık sistemlerini kurdu. Ancak İsrail’in Ankara Büyükelçiliği’nden gelen yetkililer, Türk emniyetinin kendilerine verdiği, “Oyun salonunda ve dışarıda protestolar gerçekleşecek, can güvenliğiniz tehlikede” bilgisini oyunculara iletti. Daha önce hiç tiyatro izlemediği belirtilen 35 kişilik bir grubun, oyun sırasında Türk bayrakları açıp sahneye objeler fırlatarak oyunculara zarar verme girişiminde bulunmasından endişe edildiği belirtildi. Durum böyle olunca İsrailli grup gösterimi iptal ederek ülkelerine dönme kararı aldı.

     ‘Bir Kucak Sevgi Getirmiştik’

     Oyunculardan Ramu Baruh da, tiyatro binasının karşısında Gazze’ye yeni filoya destek gösterisi yapılacağının ve buraya 5 bin kişi toplanacağının ifade edildiğini de belirtti. İsrailli tiyatrocu, “Yazık oldu, çünkü biz buraya bir kucak sevgi getirmeye gelmiştik” diye konuştu. İsrail’in Ankara Büyükelçisi Gaby Levy de, uluslararası ajanslara yaptığı açıklamada “Tiyatroculara gösterinin iptal edilmesi tavsiyesini verdim” ifadesini kullandı.

Cameri Tiyatrosu - 2


     Bir Otobüs Çevik Kuvvet Polisi Koruyordu

     Geçen cuma günü kente gelişlerinde havalimanında 5 sivil polis tarafından karşılanan, eskortlarla konakladıkları otele götürülüp getirilen İsrailli tiyatrocular, “Kültür Merkezi”nde prova yaparken de bir otobüs Çevik Kuvvet polisi tarafından koruma altına alınmıştı.

     ‘Yeri Geldiğinde İsrail’i de Eleştiririz’

     “Vatan” “Cameri Tiyatrosu”nun Genel Yönetmeni Noam Semel’e İsrail’de ulaştı. Semel “Vatan”a şu açıklamalarda bulundu: “Gittiğimiz günlerde Türk sanatçıları ve kamuoyu bizleri sevdi; bizler de onları. Kaldı ki biz ilk kez Türkiye’ye gelmiyoruz. 6 yıl önce İstanbul ve Ankara’da da oyunlarımızı sergilemiş ve birçok arkadaş edinmiştik. Bu yıl içinde de yine Ankara ve Trabzon’da oyunlarımızı sergiledik. Bizler oyunumuzu sergilemeye kararlıydık, ancak Ankara Büyükelçiliği’nden beni aradılar ve mevcut durumun can güvenliğimiz açısında oldukça tehlikeli olduğunu söylediler. Oyuncularımız restorana bile korumalar ile gidebiliyorlardı. Arkadaşlarımızın hayatını riske atamazdım. Ancak biz bu oyundan vazgeçmedik, sadece erteledik. “Cameri Tiyatrosu” her zaman fikir ve vicdan hürriyetini savunan, herkesin düşüncesini özgürce ifade edebilmesini savunan ve demokrasi sekteye uğradığında İsrail’i de eleştiren bir tiyatrodur. Hiçbir zaman siyasi bir tiyatro olmadık ve Türkiye’yi çok seviyoruz. “Mavi Marmara” olayıyla tiyatromuzu nasıl bağdaştırdıklarını anlayamıyorum ve üzülüyorum. Bir gün tiyatromuzun neyi temsil ettiğini gerçekten anlayacaklar. Biz olumlu bir bakış açısıyla geldik ve bu şekilde de ayrılıyoruz.”

     Gazete Vatan - 22.05.2011, Pazar




Son Güncelleme:02.08.2021 22.17
Toplam Ziyaret:5794545
Online Ziyaretçi Sayısı:37
Bugünlük Ziyaret :964

Bu Site En İyi Firefox,Chrome,Safari'de ve 1024x768 Çözünürlüğünde Görünür.