08.09.2011 / BM'de İngilizce Şarkı Söyledi

Şentürk, Metin


     Metin Şentürk “BM”de ud çalıp İngilizce şarkı söyledi.

     Görme engelli şarkıcı Metin Şentürk, New York’taki “Birleşmiş Milletler” (BM) merkezinde katıldığı “BM Engelli Hakları Sözleşmesine Taraf Devletler Toplantısı”nda başkanı olduğu “Dünya Engelliler Vakfı”nı tanıttı. Şentürk, konuşmasının ardından ud çalıp biri Türkçe, diğeri İngilizce iki şarkı söyledi.

     Metin Şentürk, New York’taki “Birleşmiş Milletler” (BM) merkezinde katıldığı “BM Engelli Hakları Sözleşmesine Taraf Devletler Toplantısı”nda başkanı olduğu “Dünya Engelliler Vakfı”nı tanıttı. Şentürk, konuşmasının ardından ud çalıp Türkçe ve İngilizce iki şarkı söyledi, Metin Şenturk, “Dünya Engelliler Vakfı” başkanı olarak, “BM”de bir konuşma yaptı. Türkiye’nin, “BM Engelliler İçin Dünya Eylem Planı”nı kabul eden ülkeler arasında yer aldığına değinen Şentürk, Türkiye’de engellilere yönelik özellikle son 10 yılda önemli bir çok gelişme kaydedildiğini anlattı.

     “BM”de, kendisinin “Dünya Engelliler Hız Rekoru”nu kırdığı gün çekilen bir video gösterimi de yapan Şentürk, kişisel yaşamından da kesitleri anlattığı konuşmasında, şöyle dedi:

     “Herkesin doğarken bir hikayesi olduğu gibi, benim de bir hikayem var ve elbetteki bu hikayenin acı tatlı anları, yanları da var. Ama insanoğlunun her güçlüğün üstesinden gelebilecek bir varlık olduğunu hiç bir zaman da unutmamak lazım. 3 yaşındayken bir kaza sonucu görme yetisini yitirdim. Ailemde genetik bir sorun olduğu için de babam ve 4 kardeşim de görme engelli. Altı görme engelli insan yani. Bizim evimiz küçük bir körler okulu gibiydi aslında.”

     Görme engelli olmasına karşın kırdığı hız rekora da değinen Şentürk, “Hız rekoru gibi görünse de, benim için bir hırs rekoru anlamını taşır” dedikten sonra, “Buradan çıkışta kimse bir yere ayrılmasın, arabayla hepinizi teker teker ben bırakmayı düşünüyorum” diye de espri yaptı.

     Türkiye’de tüm engelliler yararına çalışmalar yapıldığını, kendisinin de ülkesinde iyi tanınan bir kişi olduğunu anlatan Şentürk, sözlerini şöyle sürdürdü:

     “Bugüne kadar yaptığım çalışmaları, hep kader arkadaşlarım, engelliler yararına güzel yollar açmak, onlara gerek toplumda farkındalık oluşturmak, gerekse basında, kamuoyunda çok önemli noktalarda yer alarak yollarını, önlerini açmak adına güzel şeyler, farklı şeyler yapmaları için daima çalıştım, bundan sonra da bu anlamda çalışacağım. Türkiye’de engelliler adına çok güzel şeyler yaptık. Bunları dünyaya da taşımak istiyoruz. Uluslararası anlamda BM’nin engelliler sözleşmesini referans alarak, kendi içimizde değil, artık uluslararası anlamda da hizmet vermek, bu konuda güzel şeyleri dünyaya taşımak, bir birliktelik oluşturmak, sizinle ve bu konuya emek veren herkesle beraber dünyada güzel şeylere imza atmak istiyoruz. Bu anlamda ‘Dünya Engelliler Vakfı’nın başkanlığını yürütüyorum. Yaklaşık iki yıldır. Ama ben şimdi bir şarkı söylemek istiyorum sizlere.”

     Şentürk, ud çalıp Türkçe bir şarkı söylerken, “Dünya Engelliler Vakfı” başkan yardımcısı Necdet Öztürk de, vakfın amaç ve hedefleri konularını içeren bir konuşma yaptı. Öztürk’ün konuşmasının ardından, İngilizce bir şarkı seslendiren Metin Şentürk, İngilizce’yi yeni öğrenmeye başladığını, ileriki yıllarda “BM”ye gelişinde İngilizcesinin çok daha iyi olacağını söyledi. Konferans ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Metin Şentürk, şöyle dedi:

     “Dünyada bir ilki gerçekleştiriyoruz. BM’nin çatısı altında, dünyanın en önemli meselelerinin konuşulduğu ve tartışıldığı, sonuçlandırıldığı bir salondayız şu anda. Burada, Türkiye’nin öncülüğünde bir etkinlik gerçekleştirdik. Bu çok önemli, Türkiye adına çok önemli, dünyadaki engelliler adına çok önemli. 22 Ekim’de İstanbul’da gerçekleşecek ‘Dünya Engelliler Vakfı Kurultayı’na dünyanın 54 ülkesinden temsilciler gelecek. Basta Başbakan Tayip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu bize büyük destek sağladı. Bu konuda devlet, sivil toplum kuruluşu işbirliğinin örnek bir modelini teşkil ediyoruz. O yüzden de çok şanslıyız.”

     Yürüme engelli olan “Dünya Engelliler Vakfı” başkan yardımcısı Necdet Öztürk de gazetecilerin sorularını, “Türkiye şartlarında 35 yıl engelli olarak yaşayıp, o yaşadığınız şeyleri hayal edip gerçekleştirmek isteyip, sonra bunun merkezi sayılan yerde bunları anlatmak bir ideali olan insan için idealini yerine getirmedeki memnuniyeti duyuyorum” dedi ve New York’ta gerçekleşen engelliler zirvesinin tüm dünyadaki engelliler için olumlu yansımaları olmasını umduğunu söyledi.

     Gazete Vatan - 08.09.2011, Perşembe




Son Güncelleme:02.08.2021 22.17
Toplam Ziyaret:5770379
Online Ziyaretçi Sayısı:52
Bugünlük Ziyaret :1020

Bu Site En İyi Firefox,Chrome,Safari'de ve 1024x768 Çözünürlüğünde Görünür.