14.11.2011 / 'Kültür'süz Kaldık, Ama Vergiye Devam

Şimşek, Mehmet


     581 milyon TL. toplanan “Kültür Vergisi” ne zaman sonlandırılacak.

     “İstanbul Kültür Başkenti Ajansı” için mazottan 1, benzinden ise 1.5 kuruş ilave vergi alınıyordu. Ajans 5 ay önce tasfiye oldu, ancak bu vergi alınmaya devam ediyor. “MHP”, 3.5 yılda 581 milyon TL. toplanan “Kültür Vergisi”nin ne zaman sonlandırılacağını sordu.

     MHP Genel Sekreteri, Bursa Milletvekili İsmet Büyükataman “İstanbul Kültür Başkenti Ajansı” için toplanan “Kültür Vergileri”nin akibetini Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e sordu. Büyükataman, ajansın kapanmış olmasına rağmen halen bu vergilerin toplandığını iddia etti.

     MHP Genel Sekreteri Büyükataman, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi. Büyükataman, “2008 yılında kurulan ‘İstanbul Kültür Başkenti Ajansı’nın finansmanını sağlamak için mazota 1, benzine 1.5 kuruş olarak ‘Özel Tüketim Vergisi’ne ilave edilen ve kamuoyunda ‘Kültür Vergisi’ olarak adlandırılan ilave vergiler ajansın faaliyetlerinin sonlandırılmış olmasına rağmen uygulanmaya devam etmektedir” ifadesini kullandı. Büyükataman, Bakan Şimşek’e, “İstanbul Kültür Başkenti Ajansı ne kadar sermaye ile kurulmuştur? İstanbul Kültür Başkenti Ajansı’nın finansmanı için 2008 yılında uygulanmaya başlayan ÖTV’lere ilave edilen vergilerin toplam miktarı ne kadardır?” sorularını yöneltti.

     “İstanbul Kültür Başkenti Ajansı” için toplanan bu vergilerin ajansın bütçesine aktarılan kısmının ne kadar olduğunu da soran Büyükataman, “Ajansın bütçesine aktarılmayan vergi geliri bulunmakta mıdır? Bulunmakta ise aktarılmayan vergi gelirleri nerelere aktarılmıştır? İstanbul Kültür Başkenti Ajansı için toplanan gelirlerin yekunu ne kadar olmuştur? Ajansın toplam giderleri ne kadar olmuştur, açıklar mısınız?” dedi.

     Büyükataman soru önergesinde ayrıca ajansın, “Özel Tüketim Vergisi”nden başka gelir kalemleri bulunup bulunmadığını ve gider kalemlerinin ne olduğunu sordu.

     1 Temmuz 2008’den itibaren alınmaya başlanan ilave vergi ile şu ana kadar geçen 3.5 yılda yaklaşık 581 milyon lira toplandığı tahmin ediliyor. Ajans tasfiye olalı 5 ay olmasına rağmen ilave vergilerin ne zaman kaldırılacağına dair bir açıklama yapılmadı.

     Gazete Vatan - 14.11.2011, Pazartesi




Son Güncelleme:02.08.2021 22.17
Toplam Ziyaret:5797827
Online Ziyaretçi Sayısı:39
Bugünlük Ziyaret :1240

Bu Site En İyi Firefox,Chrome,Safari'de ve 1024x768 Çözünürlüğünde Görünür.