21.11.2011 / Koca Çınar'ı Uğurladık


     Üç gün önce vefat eden Türk sinemasının usta yönetmeni Ömer Lütfi Akad (95), son yolculuğuna uğurlandı. Akad için ilk olarak 20 yılı aşkın süre öğretim üyeliği yaptığı “Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi (MSGSÜ) Sinema Televizyon Merkezi”nde bir tören gerçekleştirildi. Akad’ın naaşı, daha sonra cenaze namazının kılınacağı “Levent Camisi”ne getirildi. Törene katılan ünlü isimler, Akad’ı şu sözlerle andı:

     Atilla Dorsay: Sinemanın ustasız ustasıydı. Kendi sanatını kendi kurdu. Polisiyelerle başlayıp, sinemanın inceliklerini öğrendi. Sinemanın en güzel aşk filmini yaptı. Her şeyi denedi ve hiçbir şeyden çekinmedi.

     Hülya Koçyiğit: Bütün hayatı boyunca üretkendi. Sadece film çevirmedi, sinemacılar da eğitti. Hepimiz onun eğittiği talebeleriz. Türk sinema tarihinin en önemli “Gelin”, “Düğün” ve “Diyet” filmini birlikte gerçekleştirdik. Her biri bir eser, her biri bir değer, bunları izleyip nice insanlar yetişti.

     Orhan Gencebay: Oynadığım ilk filmin yönetmeni Ömer Lütfi Akad’dı. Hepimizde büyük emeği vardır. İnsan olarak saygı duyduğum, sevdiğim biriydi.

     Tarık Akan: Akad benim ilk hocamdı. Sinema ahlakının ne olduğunu bana O öğretti.

     Türkan Şoray: Türk Sinemasının büyük kaybıdır. Sinemanın ne olduğunu fark ettiren bir insandı.

     Sinemanın “Koca Çınar”ı cenaze namazının kılınmasının ardından “Ulus Mezarlığı”nda toprağa verildi.

     Gazete Vatan - 21.11.2011, Pazartesi




Son Güncelleme:02.08.2021 22.17
Toplam Ziyaret:5796752
Online Ziyaretçi Sayısı:24
Bugünlük Ziyaret :1200

Bu Site En İyi Firefox,Chrome,Safari'de ve 1024x768 Çözünürlüğünde Görünür.