31.01.2009 / Ünlü Alman Orkestra Şefi Zülfü Livaneli'yi Göklere Çıkardı


     Almanya'da "Mozart'tan Livaneli'ye Müzik
Şöleni"

     Ünlü Alman orkestra şefi Hansjörg Schellenberger, Zülfü Livaneli'yi göklere çıkardı: Çok enstrümantal ve senfonik bir yanı var. Livaneli müziğini Mozart ile dinlemek çok güzeldi.

     Dünyanın birçok ünlü orkestrasını yöneten Alman orkestra şefi Hansjörg Schellenberger, İzmir'de ve Almanya'da "Mozart'tan Livaneli'ye Müzik" başlığı altında konserler düzenledi ve İzmir Senfoni Orkestrası'nı yönetti.

     Konserlerin birinci bölümünde W. A. Mozart’ın 40. Senfonisi seslendirildi, ikinci bölümde ise Zülfü Livaneli'nin "Senfonik Süiti" icra edildi. Alman basınının ve klasik müzik izleyicisinin büyük ilgi gösterdiği konserlere Zülfü Livaneli de katıldı. Schellenberger'le Alman gazeteci Dörte Huneke konuştu.

     Zülfü Livaneli müziği ve besteleriyle tanışmanız nasıl oldu?

     Onu sadece müziğiyle tanıyordum. Onun müziğiyle tanışmamı "Chiemsee Rotary Club"ın yöneticisi sağladı. Livaneli'nin büyük hayranı. Uzun yıllar İzmir Orkestrası'nda konuk orkestra şefliği yaptım. Her sene bu orkestrayla çalıştım ve ortalama bir ya da iki konser yönettim. Daha sonra Rotary Club başkanımızın da onayladığı bir fikir aklıma geldi: Bizim Batı kültürümüzle Türk kültürünü bütünleştiren bir konser vermek. Birbirini tamamlayan çok güzel bir program olduğuna karar verdim.

     Peki ilk görüşmeniz?

     Konuyu "İzmir Senfoni Orkestrası" ile konuştuktan sonra hemen Livaneli'yi aradım. O da telefonda bana onay verdi. Daha sonra bana çalışma planını ayrıntılarıyla gönderdi. Alman piyanist Henning Schmiedt ve erkek kardeşi Ferhat Livaneli'nin düzenlemeleri de çalınacaktı.

     Sizce Livaneli’nin müziği Doğu ve Batı arasında bir köprü mü oluşturuyor?

     Kesinlikle. Şarkılarını söylemeye başlayınca seyirciler ona eşlik ediyor. Aynı zamanda ve en önemlisi çok enstrümantal ve senfonik bir yanı var. Livaneli, müzisyenlerini de ustalıkla yönetiyor. "Mutluluk" adlı eserine de müzik besteledi. Livaneli'nin müziği insan kitlelerini derinden etkileyen bir müzik...Evet hem de çok! Ve tabii ki fonetik ve romantik olarak... Bu müziği, Mozart müzikleriyle dinlemek çok güzeldi.

     Peki sizce Türkiye ve Almanya’nın müzik ve gelenekleri arasındaki farklar neler?

     Biz orijinal Türk müziğini bilmiyoruz. Türk bakış açısından bakarsak onlar Türk müziği ve Kuzey arasında çeşitli benzerlikler buluyorlar, mesela Bulgaristan ile. Bu konuda çok bilgiye sahip değilim ama güzel bir sonuç verdiğini hepimiz görüyoruz. Livaneli'nin müziği bizim müziğimizle uyuşuyor.

     Vatan Gazetesi - 31.01.2009, Cumartesi




Son Güncelleme:02.08.2021 22.17
Toplam Ziyaret:5794692
Online Ziyaretçi Sayısı:34
Bugünlük Ziyaret :1003

Bu Site En İyi Firefox,Chrome,Safari'de ve 1024x768 Çözünürlüğünde Görünür.