24.12.2011 / DreamWorks'ü Kurtardı

Shrek


     Dünyanın en büyük film stüdyolarından biri olan “Dreamworks”ü kurtaran “Shrek”miş.

     “DreamWorks” Ceo’su Jeffrey Katzenberg, dünyanın en büyük film stüdyolarından biri olan “Dreamworks”ü kurtaranın “Shrek” olduğunu açıkladı. “CnnMoney”de yayınlanan haberde Katzenberg, “Shrek” animasyonunun, firmanın el çizimi filmlerden bilgisayar animasyonuna geçişini sağlayarak “DreamWorks”ün önünü açtığını anlattı. Katzenberg, “O küçük Yeşil Dev bizi kurtardı” dedi.

     1994 yılında David Geffen ve Steven Spielberg ile birlikte kurduğu “DreamWorks” ile ilgili açıklamalarda bulunan Katzenberg, şirketin faaliyet gösterdiği ilk yıllarda el çizimi filmlerin yayınlandığını hatırlattı. Daha sonra dijital animasyon döneminin başlamasıyla şirketin zorlu bir transformasyon dönemi geçirdiğini söyleyen Katzenberg, bu dönemde pek çok çalışanın işinden olduğunu ifade etti.

     Katzenberg, şirketin bu zorlu dönemi atlatmasında ardı ardı ardına hasılat rekorları kırarak büyük başarı elde eden “Shrek” filminin önemli rol oynadığını söyledi. “Shrek”in “DreamWorks” şirketini tamamen bilgisayar animasyonuna yönelmeye ittiğini açıklayan Katzenberg, bugün dünyanın en büyük film stüdyolarından biri olan “Dreamworks”ün artık bir animasyon şirketi olduğu kadar teknoloji firması da olduğunu sözlerine ekledi.

     Katzenberg, “DreamWorks”ün yazılım “Ar-Ge” çalışmalarına her yıl 8 basamaklı yatırımlar yaptığını hatırlattı. Bilgisayar animasyonu dönemine ilk geçildiğinde şirkette toplam 1.200 sanatçı ve mühendisle çalıştıklarını ve bunların büyük bir kısmının zamanın gerisinde kalmış olduklarını belirten Katzenberg, bugün “DreamWorks”te toplam 2 bin 200 sanatçı ve mühendisin çalıştığını belirtti. Katzenberg, zorlu bir transformasyon döneminin ardından bugün “DreamWorks”ün eskisinden çok daha güçlü olduğunu vurguladı.

     Maliyet Azalıyor

     Geçen yıl tek bir animasyon filmin yapımı 130-150 milyon dolara malolurken, bu yıl fiyat 6 milyon dolar aşağıya çekildi. Bu da, “DreamWorks” ve “Intel” ortaklığıyla gerçekleştirilen “Ar-Ge” çalışmalarının şimdiden sonuç vermeye başladığının bir göstergesi olarak değerlendiriliyor. Katzenberg ise bu durumu “geliştirilmiş yazılımdan doğan verimlilik” olarak nitelendiriyor. Bu “Ar-Ge” çalışmasının sonuçlarının eğlence endüstrisi dışında, medikal ve endüstriyel tasarım gibi pek çok alanın önünü açabileceği öngörülürken, “DreamWorks”ün de bundan sonra teknoloji üzerine çalışmaya devam edebileceğinin sinyalleri veriliyor.

     1 Haftada 3 Saniyelik Film Yapılabilir

     “Uzman bir animasyon yapımcısı haftada 3 saniyelik film üretebilir” diyen Jeffrey Katzenberg, “DreamWorks” olarak bundan 3 yıl önce “Intel” ile 4 yıllık bir araştırma ve geliştirme çalışmasının temelini attıklarını söyledi. Katzenberg’in, “Hollywood’un en pahalı teknoloji projelerinden biri” olarak nitelendirdiği bu çalışma, animasyon tasarımcılarının vizyonlarını ekrana daha hızlı, daha kaliteli ve daha ucuz aktarmasını sağlamak için bir çözüm üretmeyi hedefliyor. Animasyon tasarımcılarının elini yavaşlatanın donanımdan ziyade yazılım olduğuna inandığını belirten Katzenberg, 2012’de ilk sonuçlarını ortaya koyacak olan “Ar-Ge” çalışmasının bu duruma bir çözüm getirmesini ümid ettiğini söyledi.

     Gazete Vatan - 24.12.2011, Cumartesi




Son Güncelleme:02.08.2021 22.17
Toplam Ziyaret:5796156
Online Ziyaretçi Sayısı:26
Bugünlük Ziyaret :1173

Bu Site En İyi Firefox,Chrome,Safari'de ve 1024x768 Çözünürlüğünde Görünür.