17.01.2012 / Nehmes Bastet'in Lahdi Bulundu

Nehmes Bastet'in Lahdi


     Mısır’da, tesadüfen bir kadın şarkıcıya ait 1.100 yıllık bir lahit keşfedildi.

    Tanrı Amun Re’nin şarkıcısı Nehmes Bastet’e ait olduğuna inanılan lahit, İsviçreli arkeologlar tarafından, Kral Üçüncü Tutmosis’in lahdine giden yoldaki rutin temizlik sırasında keşfedilen bir kuyuda bulundu.

     Böylece “Krallar Vadisi”nde ilk kez hanedan üyeleri dışındaki kişilerin de mezarlarının bulunduğu ortaya çıkmış oldu.

     Kuyuda ayrıca çok değerli tarihi eserler de keşfedildiği, arkeologların çalışmalarını sürdürdüğü belirtildi.

     Mısır Tarihi Eserler Bakanı Muhammed İbrahim, “El Ahram Gazetesi”ne yaptığı açıklamada, arkeologların, kuyuda siyaha boyanmış ve üzeri hiyeroglif metinlerle süslenmiş bir sanduka ile üzerine ölenlerin isimlerinin ve ünvanlarının kazındığı ahşap panolar bulunduğunu söyledi.

     Kedi Tanrı Bastet Tarafından Korunuyormuş

     Lahdin bu hafta içinde açılacağı belirtildi. Uzmanlar Nehmes Bastet’in mumyalanmış bedenini hiç bozulmamış bir halde yüzünde cenaze maskesiyle bulmayı bekliyor.

     Nehmes Bastet ismi, “Kedi Tanrı Bastet tarafından korunuyor” anlamına geliyor. Bulunan parçalar, Nehmes Bastet’in firavunlar döneminin en büyük ve en ünlü açık hava sahnelerinden biri olan “Karnak Tapınağı”nda şarkıcılık yaptığı tahmin ediliyor.

     İsviçreli arkeolog ekibi, incelemelerinde, burada bulunan lahitlerin MÖ 945-712 yılları arasında hüküm süren “22.nci Hanedan Dönemi”ne ait olduğunu ortaya koydu. Nehmes Bastet'in yattığı lahdin aslında Amun Re’nin kızına ait olduğu tahmin ediliyor.

     Gazete Vatan - 17.01.2012, Salı




Son Güncelleme:02.08.2021 22.17
Toplam Ziyaret:5795508
Online Ziyaretçi Sayısı:22
Bugünlük Ziyaret :1125

Bu Site En İyi Firefox,Chrome,Safari'de ve 1024x768 Çözünürlüğünde Görünür.