17.02.2012 / Kemanı Tartışma Çıkardı

Pargalı İbrahim Paşa - Hatice Sultan


     Hatice Sultan’ı etkilemek için keman çalan Pargalı İbrahim Paşa, yeni bir tarih polemiği başlattı.

     “Muhteşem Yüzyıl” adlı dizide tutkulu bir aşkla bağlı olduğu eşi Hatice Sultan’ı etkilemek için keman çalan Pargalı İbrahim Paşa, yeni bir tarih polemiği başlattı. Tarihçi-yazar Mustafa Armağan, dizideki bilgi hatalarına dikkat çekerek, “Keman, 17. yüzyılda icat edilmiş. Pargalı İbrahim’e kemanı veriyorlar, bu yetmezmiş gibi bir de Vivaldi çaldırıyorlar. Vivaldi ne zaman yaşamış? Arada 300-400 yıl var. Bu dizinin senaristinin danışmanı yok mudur? Bunları bilmiyorlar mı? Bunlar insanlara gerçek tarihmiş gibi yutturuluyor” dedi.

     Keman Değil, Kemençe

     Armağan’ın bu çıkışı üzerine değerlendirme yapan Prof. Dr. Feridun Emecen, bazı Venedik kaynaklarında Pargalı’nın keman çaldığına dair kayıtlar olduğunu belirterek, “Ancak bildiğimiz kemandan çok kemençe gibi bir şey. Osmanlı kaynaklarında ise böyle bir kayıt yok” diye konuştu. “Mimar Sinan Üniversitesi Devlet Konservatuvarı” öğretim üyesi Cevdet Tunalı ise, Pargalı’nın çaldığı kemanın günümüz kemanı olduğuna işaret ederek, “Çalış tekniği de günümüz tekniği yani tutuşu da bugünküyle aynı. O dönem bu metotlar kullanılmıyordu. Demek ki senaristler ya da bu konuyla ilgilenen dizi ekibi çok iyi çalışmamış” dedi.

     Çin Kemanı Vermişler

     “Andante Dergisi” Genel Yayın Yönetmeni Serhan Bali de, şunları söyledi: “Açar açmaz karşımıza çıkan bir absürtlük. Galipdere Yokuşu’ndan bir Çin kemanı alıp Pargalı’nın eline vermişler. Günümüz kemanını Pargalı’nın eline vermek tarihsel bir gaf. Senaristlerin daha ince bir şekilde bakmaları ve böyle bir hata yapmamaları gerekir. Bugünkü forma sahip Andrea Amati imzalı ilk keman 1555 yılına tarihleniyor. Ondan önce vielle diye omuzun alt bölgesine dayandırılan keman öncesi bir saz vardı. Pargalı’nın çaldığı parça da Vivaldi değil oryantalist bir şey.”

     Gazete Vatan - 17.02.2012, Cuma




Son Güncelleme:02.08.2021 22.17
Toplam Ziyaret:5795300
Online Ziyaretçi Sayısı:30
Bugünlük Ziyaret :1103

Bu Site En İyi Firefox,Chrome,Safari'de ve 1024x768 Çözünürlüğünde Görünür.