04.03.2012 / Eurovision Hangi Dil?

Eurovision Song Contest - 1


     90’lardan beri “Eurovision”da tercihler İngilizce’den yana. İşte Türkiye’nin “Eurovision” tarihinde Türkçe ve İngilizce performansı:

     1956’dan beri düzenlenen, dünyanın en ünlü ve en uzun soluklu müzik yarışması “Eurovision”, bu yıl Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de 56’ncı kez düzenlenecek.

     Türkiye bu yıl yarışmaya genç müzisyen Can Bonomo’nun “Love Me Back” şarkısıyla katılıyor. Bonomo ve şarkısı, geleneksel hale gelen “Eurovision” tartışmalarını da başlattı.

     Ancak “Barış ve Demokrasi Partisi” (BDP) milletvekili Sırrı Sakık’ın sözleri, tartışmaya yeni bir boyut getirdi.

     Bundan sonraki yıllarda yarışmaya Kürt bir müzisyenin ve Kürtçe beste gönderilmesinin iyi bir fikir olacağını savunan Sakık, bu yolla dünyaya da barış mesajı verilebileceğini söyledi. Böylece “Türkçe mi İngilizce mi” tartışmalarına şimdi de “Kürtçe mi” katıldı.

Eurovision Song Contest - 2


     Öte yandan Bulgaristan’dan gelen bir haber de olaya farklı bir boyut kattı. Halkın SMS oylarıyla seçilen “Love Unlimited” adlı şarkının nakaratında Türkçe olarak “Seni seviyorum” deniyor.

     Başta Avrupa ülkelerinin kendi müzik kültürlerini temsil platformu olarak görülen “Eurovision”a, 90’larla beraber İngilizce hakimiyeti geldi. Bu tarihten sonra yarışma birincileri, çoğunlukla ana dili İngilizce olmayan ülkelerin İngilizce şarkılarıydı. İsveç, Norveç, İsrail, Danimarka, Estonya ve Letonya gibi ülkeler, birinciliklerini İngilizce şarkıyla aldı.

Paker, Şebnem


     Yarışmaya 1975’ten beri katılan Türkiye, henüz bu İngilizce furyasına kapılmadan önce, 1997’de o tarihe kadarki en büyük başarısını elde etti. Şebnem Paker’in Tükçe seslendirdiği “Dinle”, o yıl Türkiye’ye üçüncülük getirdi.

Erener, Sertab


     Bu motivasyonla yoluna devam eden Türkiye, 2003’te Sertab Erener, koreografi, İngilizce beste ve geleneksel tınılar gibi unsurları bir araya getirerek zirveye yerleşti. “Every Way That I Can”, Türkiye’ye birincilik getirdi.

     Bu başarı, sonraki yıllarda İngilizce şarkıları cesaretlendirdi. 2004’te “Athena” “For Real”, 2007’de Kenan Doğulu “Shake It Up Şekerim”, 2009’da Hadise “Düm Tek Tek”, 2010’da “Manga” “We Could Be The Same” ve 2011’de “Yüksek Sadakat” “Live It Up” ile gitti “Eurovision”a.

     İngilizce şarkılar “Athena”, Kenan Doğulu ve Hadise’ye 4'üncülük getirirken “Manga”, Sertab Erener’den sonraki en yüksek başarıyı göstererek ikinci oldu.

     www.sondakika.com sitesinden alınmıştır. - 04.03.2012, Pazar




Son Güncelleme:02.08.2021 22.17
Toplam Ziyaret:5772108
Online Ziyaretçi Sayısı:33
Bugünlük Ziyaret :1084

Bu Site En İyi Firefox,Chrome,Safari'de ve 1024x768 Çözünürlüğünde Görünür.