24.04.2012 / Sanatçılar Eylemde

Sanatçılar Eylemde


     “Şehir Tiyatroları” için yürüyorlar.

     “İstanbul Şehir Tiyatroları”ndaki yönetmelik değişikliğini tiyatrocular bu kez “Galatasaray Lisesi” önünde eylem yaparak protesto etti. Yüzlerce tiyatrocunun eyleminde “Şehir tiyatroları yok edilemez”, “Hamlet tespih çekiyor, şükür Godot geliyor” sloganları öne çıktı.

     “İstanbul Şehir Tiyatroları”nda repertuvarı belirleme yetkisi genel sanat yönetmeninden alınarak, ikisi bürokrat yedi kişilik bir kurul belirleyecek, kararı sanatçılardan büyük tepki gördü. “İştisan” (İstanbul Şehir Tiyatrosu Sanatçıları Derneği), bu kararı protesto etmek için dün “Galatasaray Üniversitesi” önünde bir basın açıklaması yaptı. Halil Ergün, Genco Erkal, Fikret Kuşkan, Altan Erkekli, Mustafa Alabora, Zeliha Berksoy, Rutkay Aziz, Erkan Can, Sezgi Mengi, Altan Gördüm, Hasibe Eren, Sevinç Erbulak, Füsun Erbulak, Levent Tülek, Levent Üzümcü, Alper Kul, Murat Daltaban, Mehmet Ali Alabora, Tarık Akan, Meltem Cumbul, Mehmet Esen, Bedri Baykam, Nejat Yavaşoğulları, Yavuz Bingöl, Bülent Kayabaş, Macit Koper, Salih Kalyon, Şebnem Bozoklu, Levent Kazak, Cem Davran, Levent Üzümcü, Selçuk Yöntem, Perihan Savaş, Özge Özder, Derya Köroğlu, Fırat Tanış, Taner Barlas gibi birçok sanatçının katıldığı basın açıklaması ile herkesi “Özgür Sanatı Muhafaza Etmeye” çağırdı. Bildiri “İştisan” ve birçok sivil toplum kuruluşu tarafından dün saat 11.00’de “İstanbul Galatasaray Lisesi” önünde ve Türkiye’nin bütün illerinde aynı tarih, aynı saatte okundu. “Galatasaray Lisesi” önünde toplanan yaklaşık beş bin kişi sloganlar atarak Beyoğlu’nda yürüdü. Yürüyüşe CHP İstanbul Milletvekili Süleyman Çelebi ve Umut Oran da katıldı. “İştisan”ın yayımladığı bildiri Engin Alkan tarafından okundu: “Türkiye ve dünya kamuoyuna! Her şeyin farkındayız. 1914’ten beri ehil ellerde olan İstanbul Şehir Tiyatrosu göz göre göre ehlileştirilmeye çalışılıyor. Dünyada -herhalde- ilk kez bir tiyatro, tiyatro insanlarından arındırılıyor. Sanatın içinden sanatçı kovuluyor. Tüm bunlar sanatı ve sanatçıyı hizaya sokma ve halkın gözünde küçük düşürme gayretleridir. Bilinsin; gerçekleri eğip bükerek hiç kimse sanat ve sanatçı ile halkın arasına nifak sokamaz. Hedefin ne olduğunu görüyoruz. Özgür düşünceden korkmayan herkes görüyor. Çok sesliliği tek bir notaya dönüştürecek olan “muhafazakar sanat” gibi söylemler, demokratikleşme diye sunuluyor. Sanatsal yaratı, siyasi iradeye teslim ediliyor. Oysa sanat ve demokrasi, hiçbir siyasi iradenin faydacı beklentilerine göre yeniden tarif edilemez. Seçilmişlerin asıl görevi, sanata, ihtiyacı olan özgür ortamı sağlayacak altyapıyı oluşturmaktır. Eğer yapmazlarsa, sanat sessiz kalmaz.”

     Ne Dediler?

     Orhan Alkaya (Şehir Tiyatroları eski Genel Sanat Yönetmeni): “Uygarlığı, geleceği, aydınlığı savunan herkes, bugün karanlığa teslim olmayacağımızı söylemek için bir araya geldik, dünyanın hiçbir yerinde hayal edilmesi bile mümkün olmayan bir karanlık dayatmasına teslim olmayacağız. Şehir Tiyatroları’na dayatılan yönetmelik tarihin çöp tenekesindeki yerini alana kadar sözümüzü söylemeye her mecrada her mevkide haykırmaya devam edeceğiz.”

     Mustafa Alabora: “Bu bir isyan değil hak arama, sanatın özgür olmasını istiyoruz. Özgür olana kadar da eylemlere devam edeceğiz.”

     Erkan Can: “Demokrasi diyorsak, demokrasi böyle olmamalı. Sanatı bürokratlar değil sanatçılar yönetmeli.”

     Altan Erkekli: “Sanatta sansür uygulamak isteniyor. Bunun etkisi taşan nehir gibi sanatçılar, sanata destek verenler, özgür sanat isteyenler böyle sokaklara dökülür, en sonunda tiyatroyu sokaklarda, alanlarda yaparız. Buna tarih boyunca kimse engel olamadı. Zaten güçleri de yetmez. Özgür sanat barış içindir, kardeşlik içindir, emek içindir, hayatın kendisi içindir. Sanatla dünyanın her yerinde aynı anda insanları bir düzene doğru yönlendirebilirsiniz ama sanata baskı yaparsanız bu ters teper.”

     Nejat Yavaşoğulları: “Bir yandan heykelleri ucube diye yıkmak, bir yandan sanatı kendi istediği şekle sokuşturup yok etmek. Tüm bunlar bir baskı döneminden geçtiğimizin işareti.”

     Ankara’dan da Destek Geldi

     Tiyatro sanatçıları, “İstanbul Şehir Tiyatroları”nda yapılan yönetmelik değişikliğini Ankara’da yaptıkları eylemle protesto etti. “Büyük Tiyatro” önünde toplanan ve tiyatro sanatçılarından oluşan kalabalık, “Korkuya karşı özgür tiyatro”, “Şehir Tiyatroları yok edilmez” yazılı pankartlar açarken, bir tiyatro oyuncusu da adalet heykeli gibi giyinerek hiç hareket etmeden açıklama süresince bekledi. “Kültür Sanat-Sen”, “Detis”, “Tobav”, “Tomeb”, “Işık-Der”, “Santekder”, “Kültür-İş”, “Nazım Hikmet Kültür Merkezi”, “Ankara Halk Tiyatrosu”, “Ankara Sanat Tiyatrosu”, “DTCF Mezunları Derneği” ve “Assa” adına basın açıklamasını okuyan tiyatro sanatçısı Şahin Ergüney, “İstanbul Şehir Tiyatroları” yönetimliğinde yapılan değişikliğin, sanatı ve sanatçıyı hizaya sokma ve halkın gözünde küçük düşürme gayreti olduğunu belirtti.

     Gazete Vatan - 24.04.2012, Salı




Son Güncelleme:02.08.2021 22.17
Toplam Ziyaret:5794674
Online Ziyaretçi Sayısı:30
Bugünlük Ziyaret :998

Bu Site En İyi Firefox,Chrome,Safari'de ve 1024x768 Çözünürlüğünde Görünür.