11.04.2009 / Bir Şarkıyla Ortalık Toz Duman!

Duman Grubu


'İhlas Suresi ile alay ediyor'
denilen Duman üyesi

'Dinle dalga geçmek kimsenin haddine değil' dedi.

     Grubun 'Rezil' şarkısındaki 'lemyelit ve löp yutar' sözleriyle ihlas suresi'ndeki 'Lem yelid velem yuled' ayetinin dejenere edildiği ileri sürülerek, protesto çağrısı yapıldı. Grup üyesi Tangöze ise 'Biz din istismarını eleştiriyoruz' dedi.

     "Rezil Şarkısı" Ortalığı Karıştırdı

     Türkiye'nin gözde rock gruplarından "Duman" son albümlerindeki "Rezil" isimli şarkının sözlerinde ihlas suresine bir gönderme yaptığı gerekçesiyle eleştirilere hedef oldu. Şarkının sözlerinde ihlas suresinin "Allah doğurmadı ve doğurulmadı. O'na hiçbir şey denk de olmadı" mealindeki "lem yelid velem yuled" ayetinden esinlenilerek "lemyelit ve löp yutar" sözleri kullanıldı.

     İşte O Şarkı

     Dini içerikli yayın yapan bazı internet siteleri milyonlarca kişiye gönderdikleri çağrı mektubuyla, albümün yayınlandığı Sony Müzik'i faks ve posta yoluyla uyarmaya çağırdı.

     Çağrıdaki İddialar

     Duman, 4 yıl aradan sonra Türkiye'de bir ilki gerçekleştirerek 18 Mart'ta tamamen yeni şarkılardan oluşan iki ayrı albümle müzikseverlerle buluştu. Yeni albümde yer alan "Rezil" isimli bir şarkının sözleri ise, tartışma yarattı.

     "Duman Grubu İhlas Suresi Ayetleri ile Alay Ediyor!" başlığıyla internet üzerinden yayılan tepki yazısında "Duman Grubu'nun konsept olarak ateizm konusunu ele aldığı, bazı şarkılarda ahiretin olmadığı şeklinde telkinlerde bulunduğu" iddia edildi.

     Ayet İroni ve Kinaye Karışımı

     Mektupta, grubun "Rezil" adlı şarkısının sözleriyle Kuran-ı Kerim'in İhlas Suresi'nin dejenere edildiği öne sürülerek, şöyle denildi:

     "Ayet, ironi ve kinaye karışımı bir konseptin içinde bayağılaştırılıyor. Lem yelid velem yuled olarak bildiğimiz surenin ayetleri Duman tarafından 'Lemyelid Ve löp yutar' şeklinde değiştirilmiş...

     Kantarın Topuzu Kaçtı

     Şarkıda din üzerinden geçinenleri eleştirmek isteyen Duman, bu sefer işi daha fazla ileriye götürerek kantarın topuzunu kaçırmış görünüyor. Allah'ın bir ayetini böylesi bir kinaye ile değiştirme cüretinde bulunan insanların yaşadığı ülke, Müslüman bir ülke...

     Bildiğimiz tek şey var ki, Allah'ın ayetleri ile oynama, değiştirme veya alay etmek gibi fiiller bir ülkede ya da bölgede işlenmeye başlıyorsa, Allah'ın gazabının yavaş yavaş gelmek üzere olduğudur."

     Haddimiz Değil

     Grup üyesi Kaan Tangöze ise dinle dalga geçmenin kimsenin haddine düşmeyeceğini, bilakis dini duyguları istismar edenleri eleştirdiklerini söyledi. Tangöze, şöyle konuştu:

     "Forumlarda ihlas suresiyle dalga geçtiğimizi iddia ediyorlar. Oysa şarkımızda dinin suistimal edilmesini eleştiriyoruz. Dinle dalga geçmek kimsenin haddine düşmez.

     İstismara Eleştiri Var

     Anlatılmak istenen ayet değil, ayete bir gönderme söz konusu değil. Burada anlatılmak istenen bir tezgahın döndüğü ve bir şeyler üzerinden çıkar sağlandığına ilişkin bir eleştiri yapılıyor. Dini duyguları istismar edenler eleştiriliyor."

     Vatan Gazetesi - 11.04.2009, Cumartesi




Son Güncelleme:02.08.2021 22.17
Toplam Ziyaret:5769150
Online Ziyaretçi Sayısı:41
Bugünlük Ziyaret :863

Bu Site En İyi Firefox,Chrome,Safari'de ve 1024x768 Çözünürlüğünde Görünür.