12.04.2009 / İlginç Bir Karar!


     Konya'da 10.04.2009 tarihinde ilginç bir karar çıktı. Emekli öğretmen, 49 yaşındaki Mustafa Karaçiftçi, Sinan Çetin'in yazıp yönettiği, Türk Halk Müziği sanatçısı Cansu Koç, Ahmet Koç ve Ali Koç'un rol aldığı "Mutlu ol, bu bir emirdir" adlı kısa filmini internetdeki bir video paylaşım sitesinde iletip Atatürk'e, Cumhuriyet'e ve askerlere yönelik hakaret içerdiği iddiasıyla, yönetmen Sinan Çetin hakkıda Konya Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulundu.

     Çetin'in çektiği kısa film 2 Kasım 1934 yılında Anadolu'da bir köyde geçiyor. Filmin başla ngıcında "O yıllarda T. C. Hükümeti radyolarda Türk müziğinin çalınmasını yasakladı. Amacı, batı müziğinin yaygınlaşmasını sağlamaktı. Genç cumhuriyet, alaturka yerine alafrangayı yani Batı kültürünü topluma yetiştirmek istiyor" yazısı yer aldı. 5 dakikalık filmde askerler, köy halkı ile birlikte bağlama eşliğinde Türk Halk Müziği söyleyenlerin bulunduğu eve baskın yapıyor. Köylülere ve türkü söyleyenlere silah doğrultan askerler, türkü söylemenin yasak olduğunu belirterek Batı müziği söylemeleri konusunda uyarıyor. Askerler gruba, Klasik Batı Müziği bestecileri Mozart ve Beethoven'den bir beste söylemesini istiyor. Grupta, bağlama eşliğinde Mozart ve Beethoven'den birer beste söylüyor. Bu sırada grup, türkü söylemeye başlıyor. Askerler de, türkü eşliğinde oynamaya başlıyor...

     Suç unsuru bulunmuyor

     Bunu hakaret olarak değerlendiren Karaçiftçi, 1 Ekim 2008 tarihinde Konya Cumhuriyet Savcılığı'na başvurdu. Konya Cumhuriyet Savcılığı dilekçeyi suçun işlendiği yer olduğu için "İstanbul Beyoğlu Cumhuriyet Savcılığı"na sevk etti. "İstanbul Beyoğlu Cumhuriyet Savcılığı" yaptığı değerlendirme sonucunda "unsuru oluşmayan suçtan dolayı kovuşturmaya yer olmadığına" karar verdi. Kararda şöyle denildi: "1934 tarihinde Şükrü Kaya'nın İçişleri Bakanlığı zamanında alaturka müziğin radyolarda ve gazinolarda yasaklandığı, Eylül 1936 tarihinde bu yasağın Atatürk tarafından kaldırıldığı bir tarihi gerçektir. Askerlerin kıyafetleri de resmi kıyafettir, bir Nazi askerine benzeltilme gibi bir görüntü yoktur. Alaturka müziğin radyolarda yasaklanması Türk müziğinin çoksesliliği adaptasyonu amacı ile konulmuştur. Bir yenileştirme hareketidir, bu filmde bu yasağın olumlu sonuçlar vermediği anlatılmaktadır, bir bakıma karar eleştirilmektedir."

     Vatan Gazetesi - 12.04.2009, Pazar




Son Güncelleme:02.08.2021 22.17
Toplam Ziyaret:5769502
Online Ziyaretçi Sayısı:55
Bugünlük Ziyaret :936

Bu Site En İyi Firefox,Chrome,Safari'de ve 1024x768 Çözünürlüğünde Görünür.