26.06.2012 / 'Müstehcen' İade!

Müstehcen İade!


     “Boğaziçi Üniversitesi” tarafından yayınlanan dergi “Elazığ Halk Kütüphanesi” tarafından...

     “Boğaziçi Üniversitesi Yayınevi” tarafından yayımlanan “Mimesis Haber/Mimesis Tiyatro Çeviri Araştırma Dergisi”nin 19’uncu sayısı “Elazığ Halk Kütüphanesi” tarafından müstehcen içerikli olduğu gerekçesiyle iade edildi. Yayınevine “Elazığ İl Halk Kütüphanesi” müdürü Ahmet Pirinççi tarafından gönderilen resmi yazıda “iade” gerekçesi şu şekilde ifade edildi: “Müstehcen resim ve çizgilerin bulunduğu okuyucularımız tarafından tespit edilmiştir.” Açıklamada Elazığ’da üç ailenin “bu yayınların okuyucuların ve çocuklarının ahlaki değerlerini bozduğu” iddiası ile “Elazığ Halk Kütüphanesi”ne şikayet dilekçesiyle müracaat ettikleri belirtildi. “Elazığ Halk Kütüphanesi” de derginin “Elazığ Halk Kütüphanesi” ve “Elazığ İlçe Halk Kütüphaneleri”ne bağış yolu ile de olsa gönderilmemesini talep etti.

     Müstehcen olduğu iddia edilen makale “Antik Yunan Komedyası” hakkında bir dosya olan “Aristophanes Üzerine”de yer alıyor. “Kadının Tasviri: Aristophanes’in Lysistrata”sı ve “Yunan Eşlerinin Hetairalaştırılması” adlı makale “Washington Üniversitesi” öğretim üyesi Sarah Culpepper Stroup tarafından 2004’te kaleme alınmış. “Müstehcen bulunan” ise makaledeki bilgilere kaynak oluşturan ve dergide yayımlanan, MÖ 5. yüzyıla ait çizimler. Yazarın Antik Yunan toplumunda kadınların konumları ve bunun “Lysistrata” oyunundaki karşılığını incelediği makalede Antik Yunan hayatıyla ilgili referanslar, günümüze kalan yazılı ve görsel malzemeye dayanıyor. Malzemelerden en önemlisi ise vazo ve kadehlerdeki tasvirler. Aristophanes’in “Lysistrata” oyunu da kadınların savaşı sona erdirmek için erkeklere karşı cinsel grev düzenlemesini konu alıyor ve Antik Yunan’da kadın-erkek ilişkilerine dönük mizahi bir bakış geliştiriyor.

     Mimesis: Durum “Absürd”

     Derginin yayın kurulu tarafından yayımlanan açıklamada ise şöyle denildi: “20 yılı aşkın süredir yayımlanan ve danışma kurulunda Dikmen Gürün, Murat Tuncay, Zehra İpşiroğlu, Selda Öndül, Güngör Dilmen gibi akademisyen ve yazarların da sorumluluk aldığı bir dergi, neden ahlaka aykırı bulunduğu konusunda açıklama bile yapılmadan, ‘müstehcen’ ilan edilmiştir. ‘Müstehcenlik’, ‘muhafazakar’ duyarlılık adına yayın ve tiyatro dünyasının düzenli olarak maruz kaldığı ithamlardan birisi. ‘Mimesis’ dergisine dönük müstehcenlik ithamını aynı sansürcü zihniyetin bir çeşitlemesi ve yasaklaması olarak görüyoruz. ‘Kültür Bakanlığı’ tarafından onlarca il ve ilçe kütüphanesine yerleştirilen akademik-bilimsel bir derginin, yine ona bağlı bir kuruluş tarafından raftan kaldırılmasını ‘absürd’ buluyoruz.”

     Gazete Vatan - 26.06.2012, Salı




Son Güncelleme:02.08.2021 22.17
Toplam Ziyaret:5796497
Online Ziyaretçi Sayısı:30
Bugünlük Ziyaret :1187

Bu Site En İyi Firefox,Chrome,Safari'de ve 1024x768 Çözünürlüğünde Görünür.