02.05.2012 / Tiyatrolar Özelleşecek Bu Konuda Geri Adım Yok


     Başbakan Yardımcısı Arınç, “Başbakanımızın görüşleri Bakanlar Kurulu’nda tam kabul gördü. Zaten dünyada da bu böyle. İlgili bakanlıklar inceleyip ‘Bakanlar Kurulu’na sunacak. ‘Devlet’ ve ‘Şehir Tiyatroları’ özelleşecek” dedi...

     Başbakan yardımcısı ve hükümet sözcüsü Bülent Arınç, tiyatroların özelleştirilmesi konusunda ilgili bakanlıkların çalışma yapıp, “Bakanlar Kurulu”na sunacağını, ardından kesin kararın verileceğini bildirdi.

     Arınç, “Bakanlar Kurulu”nun ardından gazetecilere konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı: “Burada daha çok tartışılan konu ‘Şehir Tiyatroları’nda belediyelerin işveren olduğu, maaşlarını ödediği yerlerde biz gerekli kalitenin artmadığını, izleyici sayısının fevkalade dikkat çekecek kadar yükselmediğini ve özgürlük anlayışının yeterince yer bulamadığını görüyoruz. Dolayısıyla sanat gibi bir alanda özgürlüğün daha geniş anlamda sağlanması lazım. Diyelim ki ‘İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ işveren konumundadır, maaşlarını ödediği sanatçılarımızın hangi repertuvarları tercih edeceklerini, neyi, ne zaman oynayacaklarını, yönetimle ilgili sorunlarını, yönetimden birilerinin daha güçlü inisiyatif almasına isyan edebilmektedirler. Oysa, bütün dünyada geleneksel olarak bir kural vardır ki işveren durumunda olanların sürekli müdahalelerinden veya kurulacak bir müşterek yönetimle her zaman ağırlıklarını hissettirmelerinden bahsedebiliriz.

     Bunu sanatçı kimliği ile bağdaştıramayanlar olduğu gibi meseleye ideolojik olarak bakanlar da bulunabiliyor. O yüzden Sayın Başbakanımız çok da isabetli bir düşünce ile özerk veya devlete ait bir yapıyı değil, bundan sonra özelleştirme alanının daha da genişlemesi ile rekabetin ve kalitenin daha da yükseleceğini ve özgürlük alanlarının daha da güçleneceğini ifade etti. Bu konu ‘Bakanlar Kurulu’muzda tam bir kabul gördü.”

     Kararımız Kesin

     Anayasa’nın 64. maddesi ‘Devletin sanata, sanatçıya değer vermesi gerektiğini’ söylüyor. Biz de bu maddeyi ciddiye alıyoruz. Bu konudaki kararımız kesindir. Bu konuda teknik bir çalışmanın dünyadaki örnekleri de dikkate alınmak suretiyle çünkü elimizdeki veriler devlete ait tiyatro ve sanatın pek çok çağdaş batı ülkesinde bulunmadığını gösteriyor.”

     Türkiye’ye Özgü Model

     Türkiye’ye özgü bir model de meydana getirilebilir. İlgili Bakanlıklar bir ön inceleme yapacaklar, ‘Bakanlar Kurulu’muza sunacaklar ve ondan sonra kesin kararımızı vermiş olacağız.”

     Gazete Vatan - 02.05.2012, Çarşamba




Son Güncelleme:02.08.2021 22.17
Toplam Ziyaret:5798286
Online Ziyaretçi Sayısı:35
Bugünlük Ziyaret :1250

Bu Site En İyi Firefox,Chrome,Safari'de ve 1024x768 Çözünürlüğünde Görünür.