16.01.2013 / Anadolu Müziğini Dünyaya Tanıtıyorlar

Yümlü - Pınar, Zafer


     Korno sanatçısı Zafer Yümlü tarafından 9 yıl önce kurulan “Ensemble Feverish Music Uluslararası Kültür Ajansı”, Türkiye’de çok sesli müziğin daha tanınır ve sevilir hale gelmesi için çalışırken Türk kültürünün ve müziğinin zenginliğini dünyaya tanıtmak için de çeşitli etkinlikler düzenliyor.

     Zafer Yümlü, aynı zamanda “Viyana Mozart Orkestrası” ve “Sao Paulo Orkestrası” gibi tanınmış grupların da aralarında bulunduğu 27 senfoni orkestrasının Türkiye ve dünya temsilciliğini üstlenmiş olan ajansın çalışmalarını anlattı.

     Avrupa’da hemen her kentte kültür ajansları olmasına karşın, “Ensemble Feverish”in bu alanda Türkiye’de ilk ve tek konumunda olduğunu savunan Yümlü, Türkiye’de kültür ajansları konusunda boşluk olmasının, AB fonlarından ve çeşitli ortak projelerden yeterince faydalanılamaması sonucunu doğurduğuna işaret etti.

     Kültür-sanat alanında benzer projeleri hayata geçirmek isteyenlere danışmanlık yaptıklarını dile getiren Yümlü, şunları söyledi:

     “Avrupa’da bir havuz var, para var, ‘iş yapın’ diyorlar, ama biz ne yazık ki iş yapmıyoruz, proje olanaklarından yeterince yararlanamıyoruz. Oysa Türkiye’deki kültürel zenginliği, ancak bu projeler vesilesiyle dünyaya tanıtabiliriz. Anadolu ezgileri inanılmaz derecede zengin. Bizim bunlarla barışık olup, sahiplenmeyi ve bu ezgileri uluslararası standartlarda dünyaya tanıtmayı öğrenmemiz lazım.”

     “Ensemble Feverish Grubu”nun, yurt içi ve yurt dışında verdikleri çeşitli konserlerde klasik müzik bestecilerinin eserlerinin yanı sıra Türkiye’nin farklı yörelerine ait ezgileri çok sesli olarak yorumladığını dile getiren Yümlü, Ajans’ın ayrıca temsilciliğini üstlendiği yabancı müzik toplulukları ve orkestraları da konserlerinde Türk bestecilerin eserlerini seslendirmeleri konusunda teşvik ettiğini ifade etti.

     Bu yıl da AB fonlarından sağlayacakları kaynakla Anadolu kültürü ve ozanlarını tanıtmayı amaçlayan bir dizi etkinlik gerçekleştirmeyi planladıklarını bildiren Yümlü, bunlar arasında yer alan “Fırat” projesinin, uzun süredir üzerinde çalıştıkları büyük bütçeli ve kapsamlı bir proje olduğunu söyledi.

     Yümlü, “Fırat” projesini bu yıl içerisinde uygulamaya koymayı hedeflediklerini belirterek, “Hayata geçirmek istediğimiz bu proje, bugüne kadar yapılmadık büyüklükte” dedi.
Projede sadece Anadolu ezgilerinin ve büyük ozanların kayıt altına alınmakla kalmayacağını ifade eden Yümlü, aynı zamanda her bir ezginin çıkış öyküsünün de anlatılacağını belirtti.

     Yurt İçinde de Çok Sesli Müziği Sevdiriyorlar

     Ajanslarının yurt içinde yürütüğü projelerle de çok sesli müziği tanıtmayı amaçladığını dile getiren Yümlü, sözlerini şöyle sürdürdü, “Çok sesli müzik, uzun yıllar boyunca son derece yanlış biçimde belli bir zümreye ait olarak algılandı. Oysa insanlar, bilmedikleri için uzak duruyorlar. Bu nedenle eğitim faaliyetlerine ve eğitim projelerine ağırlık veriyoruz. Çocukları klasik müzik enstrümanlarıyla tanıştırdığımız bir projenin ardından yaptığımız ankette, hiç klasik müzik dinlemeyen bireylerin, çok sesli müziği bir süre sonra yaşamlarına kattıklarını gördük.”

     Ajans, son olarak İzmir’de bir grup üniversiteli gencin, kentin gelir düzeyi düşük mahallelerindeki çocukları müzikle tanıştırma amacıyla başlattığı ve “AB Gençlik Fonu”nun da desteklediği projeye ortak olmuş, proje sayesinde, sanat etkinliklerine ulaşma olanağı düşük 20’si engelli toplam 100 öğrenci, sanatın birçok dalıyla tanışma olanağı bulmuştu.

     http://yuzhaber.com sitesinden alınmıştır. - 16.01.2013, Çarşamba




Son Güncelleme:02.08.2021 22.17
Toplam Ziyaret:5796740
Online Ziyaretçi Sayısı:17
Bugünlük Ziyaret :1200

Bu Site En İyi Firefox,Chrome,Safari'de ve 1024x768 Çözünürlüğünde Görünür.