18.07.2013 / 'Korno İçin Anadolu Ezgileri' İlgi Çekti

Dört Korno İçin Anadolu Ezgileri Kitap Kapağı


     Avusturya’nın Dornbrin kentinde bu yıl 13. kez düzenlenen müzik etkinliğinde iki Türk korno sanatçısının eserleri yer aldı. Etkinlikte İzmirli korno sanatçısı Zafer Yümlü’nün düzenlemesini yaptığı Türk halk müziği örnekleri büyük ilgi gördü.

     Avusturya’nın Dornbrin kentinde bu yıl 13. kez düzenlenen müzik etkinliğinde Türk korno sanatçıları, Avrupalı sanatseverleri Türk bestecileri ve Anadolu ezgileriyle tanıştırdı.

     “Dornbrin Horntage 2013” etkinliğinde, uzun yıllardır çalışmalarını Avusturya’da sürdüren “Stadt Musikschule Dornbrin” korno öğretmeni ve “Vorarlberg Gençlik Senfoni Orkestrası” şefi Murat Üstün, Alman solo kornocu Michael Fuder ile İzmir’den konuk olan “Ensemble Feverish Music Uluslararası Kültür Ajansı” genel koordinatörü ve korno sanatçısı Zafer Yümlü, Avusturyalı ve Alman çocuklara korno eğitimi verdi.

     “Türk Kültür Vakfı”nın destekleri ile yapılan etkinlikte üç günlük eğitimin sonunda “Dornbrin Stadt Musikschule Konser Salonu”nda düzenlenen konserde, Avrupalı bestecilerin eserlerinin yanında, Üstün’ün eserlerinden örnekler ile Zafer Yümlü’nün Almanya’da yayınlanan “Dört Korno İçin Anadolu Ezgileri” adlı kitabından eserler seslendirildi.

     “AA” muhabirine etkinliği değerlendiren Yümlü, konsere çeşitli kentlerden yoğun ilgi olduğunu, başta “Bolubeyi” olmak üzere, Avrupalı dinleyicinin 4 kornoya uyarladığı Türk ezgilerinden çok etkilendiğini söyledi.

     Konserde, her türkünün ve ezginin öykülerinin de dinleyici ile paylaşıldığını ifade eden Yümlü, bu tür etkinliklerin Türk müzisyenlerinin, Türk müziğinin ve kültürünün tanıtılması açısından çok iyi bir zemin oluşturduğunu kaydetti.

     Türkiye’de çok fazla tanınmamasına karşın, esasen bir Viking enstrümanı olan kornonun Avrupa’da çok kullanıldığını, etkinliğe ders almak için gelenlerin yanında, amatör kornocuların da katıldığını anlatan Yümlü, “Bir Viking enstrümanı ile Türk halk ezgilerinin buluşması çok ilginç oldu ve izleyicilerin çok ilgisini çekti” dedi.

     Her ülkenin uluslararası anlamda kabul gören eserlerinin, çıkış noktasını o ülkenin kendi ezgilerinden aldığına işaret eden Yümlü, Türk ezgilerinin daha fazla çok sesli hale getirilmesi ve tanıtılması gerektiğini belirterek, şöyle konuştu:

     “Türk Kültür Vakfı’nın desteği ile böyle bir projede yer alma olanağı bulduk. Gördüğümüz ilgi, bu tür çalışmaların sayısının artması gerektiğini açıkça gösteriyor. ‘Dört Korno İçin Anadolu Ezgileri’ kitabım maalesef Türkiye’de değil, Almanya’da basılabildi. Bu tür bir konseri de kendi ülkemde değil, Avusturya’da yapabiliyorum. Bu tür etkinliklerin Türkiye’de de çoğalması en büyük arzumuz.”

     Yarın Gazetesi - 18.07.2013, Perşembe




Son Güncelleme:02.08.2021 22.17
Toplam Ziyaret:5796513
Online Ziyaretçi Sayısı:30
Bugünlük Ziyaret :1187

Bu Site En İyi Firefox,Chrome,Safari'de ve 1024x768 Çözünürlüğünde Görünür.