17.10.2013 / 2,5 Ayda 5 Bin Kişi Gezdi!

Ferhat ile Şirin Aşıklar Müzesi


     Türkiye'de bir benzeri daha yok! Her aşkın anlatıldığı bölümün müziği kokusu farklı...


     "Amasya Belediyesi" tarafından yaptırılan "Ferhat ile Şirin Aşıklar Müzesi"ni 2,5 ayda yaklaşık 5 bin kişi ziyaret etti. Amasya Belediye Başkanı "Ak Parti"li Cafer Özdemir, müzeye olan ilginin çok güzel olduğunu söyledi.


     "Amasya Belediyesi" tarafından yaklaşık 1 yıl süren proje ve hazırlık çalışmasının ardından geçen yıl yapımına başlanan "Ferhat ile Şirin Aşıklar Müzesi" tamamlandı. 8 bin metrekarelik alan üzerinde inşa edilen müzenin bir kısmı geçtiğimiz Ağustos ayında ziyaretçi kabulüne başladı. Başta Ferhat ile Şirin olmak üzere, Leyla ile Mecnun, Kerem ile Aslı, Romeo ile Juliet, Mimar Sinan ile Mihrimah Sultan’ın aşk hikayesi ile Anadolu’da aşıklık geleneği, "yavukluluk kültürü" ile Mevlana ve Hacıbektaşı Veli’nin felsefesiyle anlatılan ilahi aşkın yer aldığı müzenin hizmete giren kısmını 2,5 ayda yaklaşık 5 bin kişinin ziyaret ettiği belirtildi. Müzenin tamamının bir hafta önce ziyaretçi kabulüne başladığını dile getiren Amasya Belediye Başkanı Cafer Özdemir şunları söyledi:


     "Müzemiz yaz aylarında bir kısmının açılıp faaliyete geçmesine rağmen çok büyük bir ilgi ile karşılaştık. Yaklaşık 5 bin kişi 2.5 ayda müzeyi ziyaret etti. Tamamının açılmamasına rağmen o dönem büyük bir ilgi gördük. Şimdi müzemiz tamamen hizmete girdi ve ilgi oldukça güzel. 9 günlük 'Kurban Bayramı' tatilinde ziyaretçi sayısında da artış bekliyoruz."


     Her Aşkın Anlatıldığı Bölümün Müziği ve Kokusu Ayrı


     8 ayrı bölümü bulunan müzede her bölümde ayrı bir aşk hikayesinin anlatıldığını dile getiren Başkan Özdemir, "Her bölümde rölyefler, 3 boyutlu maketler, 2 boyutlu obje, resimler yer alıyor. Her odada ayrı bir müzik yayını yapılıyor. Yine her odanın kendine özgü bir kokusu da bulunuyor. 5 duyuya hitap eden bir müze oluşturduk" diye konuştu.


     Ferhat'la Şirin'in Hatırasına


     Amasya’da yaşadıkları rivayet edilen Ferhat ile Şirin’in aşkının hatırası için bu müzeyi yaptıklarını dile getiren Başkan Cafer Özdemir şöyle devam etti:


     "Ferhat’ın Şirin için yaptığı rivayet edilen su kanallarının bulunduğu alana müzeyi yaptık. Kanalların da görünmesi için müzeyi yerin altına inşaa ettik. Yabancı misafirlerin de kendilerinden bir parça bulabilmeleri için Romeo ve Jüliet’i de anlattık. Amasya’da böyle güzel insanları günümüze taşımak adına müze yaptık. Yoğun ilgiyle karşılanması bizi sevindiriyor."


     3 Milyon TL'ye Mal Oldu


     Türkiye’de ilk defa böyle bir müze yapıldığını belirten Başkan Özdemir şunları anlattı:

     "Efsane olmuş aşklarla ilgili tarihi araştırmalar yaptık. Zaman zaman çok sayıda rivayetler bulduk. Sonuç olarak böyle bir ortam seçtik. Efsaneler müze konusu olunca, soyut bir durum söz konusu. Başta 'insanların beklentilerini karşılayabilir miyiz' diye endişe etmiştik. Ancak vatandaşlarımızın ilgisini görünce çalışmamızın başarılı olduğunu gördük. Müzemizde heykel, tasvirler var. Bunları kendi yorumumuzla yaptık. Anadolu’daki efsane aşkları anlatmak istedik. Yaklaşık 3 milyon TL’ye mal oldu. Kentimizin turizmine büyük katkı vereceğini düşünüyoruz. Çünkü ne Türkiye’de ne de dünyada bu müzenin bir eşi yok."


     Gazete Vatan - 17.10.2013, Perşembe




Son Güncelleme:02.08.2021 22.17
Toplam Ziyaret:5796250
Online Ziyaretçi Sayısı:29
Bugünlük Ziyaret :1179

Bu Site En İyi Firefox,Chrome,Safari'de ve 1024x768 Çözünürlüğünde Görünür.