22.01.2014 / 'Sevginin Bedeli'

Sevginin Bedeli    


     Sevgi için ödenen bedelleri saymakla bitiremeyiz herhalde. Kişiye özel çeşitlilik gösteren bedellerden birini çok iyi biliriz. Bale sanatına gönül veren sanatçıların yaşamları, acı-tatlı bedellerle doludur. Bazen sevdiğiniz için sanatınızı, sanat sevginiz için sevdiğinizi kaybedersiniz. Yaşamanız gerekenleri hep ertelersiniz. Kısacık meslek yaşamında güneşin sıcaklığını, rüzgarın sesini, denizin kokusunu duymadan, günlerce dört duvar arasında, mükemmele ulaşmak için çalışırsınız. Ama acı veren bedeller, alkışların sesiyle öğütülür, yok olur. Bir anda mutlu toz tanecikleri etrafınızı sarar.

     Umutsuzluk ve Mutlu Son!

     İlk görüşte aşk ve imkansız gibi gözüken zengin-fakir birlikteliğini anlatan “Sevginin Bedeli”nde padişahın dört cariyesinden biri, ormanda köylü genç ile karşılaşır. Gönüllerine sevda ateşi düşmüş gençlerden padişahın haberi olur. Köylü genç muhafızlar tarafından yakalanıp zindana atılır, padişah buyruğu ile “hangi cariye” olduğunu öğrenmek için işkence görür. Köylü genç sevdiği kadını ele vermez. Padişah karar verir; genci sınamak için dört cariye köylü genç’in karşısında dans edecek, gencin tepkisi O’nu ele verecektir. Böylece hem hüzünlü sultan hem köylü genç cezalandırılacaktır. Buna engel olmak için genç kendini kör etmeye karar verir. Göremediği fark edilince de sınav işe yaramadığından serbest bırakılır. Sevgisi uğruna köylü genç gözlerinden, hüzünlü sultan da padişah sarayından vazgeçmiştir. Sevginin bedeli ödenmiştir. Umut, umutsuzluk, isyan, sevgi ve yoğun bir duyarlılıkla devam eden eser, hüzünlü mutlulukla son bulur.

     Dünya prömiyeri 16 Mart 2013 tarihinde “Ankara Devlet Opera ve Balesi”nde gerçekleştirilen eserin, müzik ve libretto’su Muammer Sun’a ait.

     Koreograf Uğur Seyrek ise, “Ankara DOB”de solist sanatçı olarak dans ettikten sonra, eğitim için gittiği Almanya’da “State Theater Berlin” ve “State Theater Stuttgart Ballet” bale topluluklarında solist olarak dans etmiş, dünyanın önde gelen koreograflarıyla da çalışma imkanı bulmuş. İki perdelik eserde orkestrayı İbrahim Yazıcı ve Naci Özgüç dönüşümlü yönetiyorlar. Dekor tasarımı Savaş Camgöz, kostüm tasarımı Gülay Korkut, ışık ise Tahsin Çetin’e ait. Yaşamlarında birçok bedel ödeyen sanatçılara gelince; Arzu Kıran, Elif Aktar, Özge Başaran (hüzünlü sultan), Cankat Özer, Emre Güler, Burak Kayıhan (genç köylü), Eren Keleş, Oliver Spence, Serkan Ceylan, Mert Kocaay (padişah), Mine İzgi, Sanem Subaygil, Ezgi Odabaşı (padişah eşleri), Ertuğrul Bolat ve Tarkan Serengül (cellat) dönüşümlü dans edecekler.

     90 dakika süren “Sevginin Bedeli” balesinin sahne gerisinde çok emek var. Uzun bir süreçte bestelenen müzik-libretto üzerine, koreograf ve bestecinin ön çalışmaları, koreografın maket üzerinden dekor, atölyelerin çalışmaya başlaması, rol dağılımları, salon provaları, orkestralı sahne provaları, genel provalar ve söz seyircide.

     Umutsuz bir sevda öyküsünün, ödedikleri bedel karşılığında iki sevgilinin kavuşmalarını anlatan, hüzünlü ama mutlu bir son...

     Aydınlık Gazetesi - 22.01.2014, Çarşamba




Son Güncelleme:02.08.2021 22.17
Toplam Ziyaret:5795896
Online Ziyaretçi Sayısı:36
Bugünlük Ziyaret :1160

Bu Site En İyi Firefox,Chrome,Safari'de ve 1024x768 Çözünürlüğünde Görünür.