22.10.2013 / Diren İKSV Değerin Artacak

Diren İKSV Değerin Artacak-1    


     “İKSV”, Şişhane’deki “Deniz Palas”ı satma kararı aldı...


     Emlak uzmanları binaya 45 ile 50 milyon lira arası bir fiyat biçerken “Haliçport ile değer yüzde 30 artar” dediler.


     “İstanbul Kültür Sanat Vakfı”nın (İKSV) 2009 yılından bu yana bulunduğu Şişhane’deki “Deniz Palas”ı satacağı, vakfın kurucularından Bülent Eczacıbaşı’nın, “Deniz Palas’ın satışıyla vakfın 35 milyon lira tutarındaki tüm borçları sıfırlanacak” sözleriyle duyuruldu.


     Önümüzdeki günlerde ihale süreci başlayacak olan “Deniz Palas”ın değeri ise merak konusu oldu. Beyoğlu’nda Tarlabaşı ve Şişhane’nin ayrımında çok iyi bir lokasyonda yer alan “Deniz Palas”, şu anda İstanbul’un emlakta adeta yükselen bölgesinin tam ortasında.


     İkinci kattan itibaren eşsiz Haliç manzarasının da değerine değer kattığı bina, tarihi yapısıyla ön plana çıkarken, bölgede yapılacak “Haliçport” ve “Tarlabaşı Dönüşümü” gibi yatırımlar da binanın satış bedelini etkileyecek unsurlar arasında gösteriliyor.


     Bu yüzden satış için “İKSV”nin biraz daha direnmesinin “akıllıca olacağı” yorumları yapılıyor.

Diren İKSV Değerin Artacak-2
     Şu Anki Değeri Ne?


     “Deniz Palas”ın bulunduğu noktada metrekare fiyatları şu an için 5 ile 7 bin dolar arasında seyrediyor. “Deniz Palas”ın 4 bin 200 metrekare olduğu düşünüldüğünde satış rakamının bugünkü rayiçle 45-50 milyon lira civarında olması beklenebilir. Ancak bulunduğu bölgede yaşanan gelişmeler sayesinde, şu anda metrekare 5-7 bin dolar arasında olan fiyatların 9-10 bin dolara çıkacağı hesapları yapılıyor.


     Yani “Deniz Palas” için bugün ortalama 25 milyon dolar değer biçilirken, 2 yıl içinde bu rakamın 35 milyon dolara kadar çıkabilme potansiyeli mevcut. Bu beklenti ile “Deniz Palas” için bugün yapılacak bir ihalede ciddi bir çekişme yaşanabileceği de vurgulanıyor. 2011 yılında aynı bölgede, üstelik Haliç’e cephesi “Deniz Palas” kadar olmayan 3 bin 850 metrekarelik “Sarkuysan Han”ın 30 milyon 500 bin dolara satıldığı da hatırlatılıyor.


     İKSV Borç Kapatacak


     Bülent Eczacıbaşı, satıştan elde edilecek gelirle “İKSV”nin borçlarının kapatılacağını söylemişti. Borçlu bir yapıya sahipken ve sponsor katkısı ile hizmet verirken böyle değerli bir binada oturmaya gönlünün razı gelmediğini de ifade eden Eczacıbaşı “Deniz Palas’ın satışıyla ‘İKSV’ gelir getirmeyen bir öz varlık ve borç yapısından, sıfır borç ve gelir getiren bir öz varlık yapısına geçecek” demişti. Binanın satışı tahmin edilen en düşük bedel yani 50 milyon lira üzerinden yapılırsa, vakfın 35 milyon liralık borçları kapanmış, geriye de en az 15 milyon lira gelir kalmış olacak.


     Otel veya Ofis Olabilir


     “Deniz Palas”ın yer aldığı lokasyona yatırımcıların ilgisi büyük... Bölgede tarihi yapıların da dönüşümüne ilgi var. “Deniz Palas”, tarihi yapısının yanı sıra kısa süre önce restorasyonu yapıldığı için de yatırımcıların radarına girebilir. Çünkü o bölgede, “Deniz Palas” kadar “bakımlı” tarihi bir bina bulmak pek de kolay değil. Bölgedeki tarihi binalar, genellikle restorasyonu yapıldıktan sonra otel ya da ofis olarak değerlendiriliyor. “Deniz Palas”a talip olacak yatırımcılar da kira getirisi olan bir yatırım üzerinde durabilir.

Diren İKSV Değerin Artacak-3
     Sadece Restorasyonu 14 Milyon Dolar Tuttu


     “Deniz Palas”, toplam 4 bin 200 metrekarelik 7 katlı bir bina. Tarihi 1920’lere dayanıyor. Mimar Coulouthros’un “art nouveau” stilinde inşa ettiği “Deniz Palas”, uzun bir süre konut olarak kullanıldı. “İKSV”, binayı 2004’te satın aldı. 2005’te “İstanbul Bienali” mekanlarından biri olan “Deniz Palas”ın restorasyonu 2006 yılında başladı ve 3 yıl sürdü. Toplam 14 milyon dolarlık yatırımın yapıldığı binanın restorasyonunu “Saruhan Mimarlık” yürüttü. 2009 yılının sonunda da “İKSV”, Beyoğlu’ndaki “Luvr Apartmanı”ndan “Deniz Palas”a taşındı. “Deniz Palas”ta şu anda “İKSV”nin yanı sıra “Salon”, “İKSV Tasarım Mağazası”, “X Restoran” ve “Leyla Gencer Evi” de bulunuyor.


     Gazete Vatan - 22.10.2013, Salı




Son Güncelleme:02.08.2021 22.17
Toplam Ziyaret:5797889
Online Ziyaretçi Sayısı:33
Bugünlük Ziyaret :1243

Bu Site En İyi Firefox,Chrome,Safari'de ve 1024x768 Çözünürlüğünde Görünür.