21.01.2014 / Hukuk ve Sanat Kol Kola: Sanatçı ve Avukatlar İşbirliği Protokolü İmzaladı

Hukuk ve Sanat Kol Kola    


     Ankara’da “Özdemir Özok Kongre Merkezi”ndeki buluşmada büyük bir güçbirliği sergileyen sanatçı ve avukatlar, işbirliği protokolü imzaladı.

     Sanat kurumlarına yapılan saldırılardan sonra ayağa kalkan sanatçılar ve “Gezi Olayları” sırasında adliyelerde yerlerde sürüklenip gözaltına alınan avukatlar Ankara’da büyük bir buluşma gerçekleştirdi. “Türkiye Barolar Birliği Av. Özdemir Özok Kongre ve Kültür Merkezi”nde gerçekleşen buluşmada, “Türkiye Barolar Birliği”, “Sanatçılar Girişimi”, “Tiyatro Platformu” ve “TOBAV” tarafından güçbirliği deklarasyonu oluşturulup, işbirliği protokolü imzaladı.

     “Hukuk-Sanat” buluşmasına “TBB” Başkanı Prof. Dr. Metin Feyzioğlu’nun yanı sıra aralarında Bedri Baykam, Levent Üzümcü, Orhan Aydın, Ataol Behramoğlu ve Barış Atay’ın da bulunduğu çok sayıda sanatçı katıldı. “Türkiye Gençlik Birliği” Genel Başkanı Çağdaş Cengiz de etkinlikte yer aldı. Metin Feyzioğlu yaptığı açılış konuşmasına Nejat İşler’e acil şifalar dileyerek, “Diren Nejat diyorum. Çünkü Berkin E. uyandığında seni soracak” diyerek başladı.

     “Hukuk ve Sanat Meselenin Özü”

     Birilerinin, “Bu gündem de nereden çıktı, bizim istediğimiz gündemi yine değiştiriyorlar” diyeceğini kaydeden Feyzioğlu, “Altı günlük ev hapsinde gördüm ki, gündemi değiştiriyorsunuz diye bize her yönden tatlı tatlı serzenişte bulunanlar gerçek gündemin ne olduğunu kavramışlar, ilk biz söylemiştik diyorlar. Bu umut vericidir. Demek ki siyasi partiler Türkiye’nin gerçek gündeminin yolsuzlukları da kapsayacak şekilde adalet, özgürlük, sosyal güvenlik, sosyal adalet, alın terinin değeri ve üst başlıkta çağdaş uygarlık düzeyine de çıkma mücadelesi olduğunu kavramaya başlamışlardır. Dolayısıyla bu ‘Hukuk ve Sanat Buluşması’ nereden çıktı diyenlere peşin cevabımızı verelim. Aslında Hukuk ve Sanat büyük meselenin tam merkezindeydi de siz görmediniz” dedi.

     “Çağdaş Uygarlığa Yürüyeceğiz”

     Atatürk ve arkadaşlarının başardıkları devrimlerin önde gelen amaçlarından birisinin de, oluşturulacak özgür düşünce ortamında bilim, kültür ve güzel sanatlar başta olmak üzere, topyekün bir toplumsal gelişme ve kalkınma olduğunu belirten Feyzioğlu, “Sonuç olarak, özgür düşünceyi yok etmeye çalışmak, kendi geleceğini prangaya vurmakla eş anlamlıdır. Çözüm topyekün bir çağdaşlaşma ve özgürleşme hamlesini siz sanatçılar ve biz hukukçuların kol kola girerek başlatmasıdır” diye konuştu. “Türkiye’de sanatın ve sanatçının etrafına bir baskı duvarı örmek isteyenlere son sözü biz değil, büyük usta söylesin” ifadelerini kullanan Feyzioğlu, Nazım Hikmet’in dizelerini okudu.

     “Tiyatro Platformu” adına konuşan Ragıp Yavuz da, “Tekel” işçisinin “THY” işçisi yanında olmadıkça, sağlık çalışanının sanatçının, sanatçının da “HES” direnişçisinin yanında olmadıkça bir ilerleme sağlanamayacağını vurguladı. “TOBAV” Genel Başkanı Tamer Levent ise sanatın bir işin adı olmadığını, bir işin özenle yapılması felsefesinin adı olduğunu söyledi.

     “Dönen Dönsün Ben Dönmezem Yolumdan”

     Etkinliğe katılan Levent Üzümcü kendileriyle ilgili sormadan kararlar almaya çalışıldığını bildirerek, “Bizi devlet eliyle yok etmeye çalışıyorlar. M.Ö. 2 binlerde düşünülenler günümüzde düşünülmüyor” dedi. Oyuncu Barış Atay da korkusuzca doğruları söylemeye devam edeceklerini kaydederek, “Sanatçı, hiçbir şekilde iktidarın güdümünde değildir” şeklinde konuştu.

     Buluşmada, “Güçbirliği Deklarasyonu” Orhan Aydın tarafından okundu. Deklarasyonda şu ifadelere yer verildi: “Muhafazakar sanat manifestoları”, “ucube” tanımlamaları, heykel katliamları ve sanatçılara silahlı, bıçaklı saldırılar ile kendine alan yaratmaya çalışan karanlık bir zihniyete karşı, “özgürlük sanatla başlar” diyen bir hukuk gücü, sanatçıyla yan yanadır artık. “Türkiye Barolar Birliği” ile ortak hareket etmenin zamanıdır artık. Gücümüz özgür savunma ve evrensel hukuktur, gücümüz halkımızdır.

     “Siyasi İktidara Geçit Vermeyeceğiz”

     “Sanatçılar Girişimi” adına konuşan Ataol Behramoğlu da hukukun ve sanatın birlikteliğinin önemini anlatarak, “İkisinin de ortak paydası özgürlüktür. Özgürlüğü kısıtlanan bir sanat, insanları aldatan bir yalan aygıtına dönüşecektir. Sanatı ticari bir yer haline getirmek isteyen siyasal iktidara geçit vermeyeceğiz” diye konuştu.

     Aydınlık Gazetesi - 21.01.2014, Salı (Olcay Kabaktepe)




Son Güncelleme:02.08.2021 22.17
Toplam Ziyaret:5794500
Online Ziyaretçi Sayısı:33
Bugünlük Ziyaret :954

Bu Site En İyi Firefox,Chrome,Safari'de ve 1024x768 Çözünürlüğünde Görünür.