12.02.2014 / Müzik ile Kültürel Köprü Kuruyorlar

Yümlü, Zafer    


     Türkiye’nin ilk ve tek kültür ajansı konumundaki “Ensemble Feverish Music (EFM) Uluslararası Kültür Ajansı”, yürüttüğü uluslararası projelerle çok sesli müzik kültürünü Anadolu’ya, Anadolu müziğini de başta AB ülkeleri olmak üzere dünyaya tanıtıyor.

     Ajansın kurucusu korno sanatçısı Zafer Yümlü, yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verdi.

     Kültür ajanslarının, özellikle Avrupa’da çok yaygın olduğunu ve ülkelerin kendi kültürlerini uluslararası arenada tanıtmasında aktif rol oynadıklarını anlatan Yümlü, İzmir’de 10 yıl önce kurdukları “EFM Uluslararası Kültür Ajansı”nın ise Türkiye’de ilk ve tek konumunda bulunduğunu belirtti.

     Yümlü, ajans olarak bir taraftan dünyaca isim yapmış çok sayıda müzik topluluğunun Türkiye ve dünya temsilciliklerini yürütürken, bir taraftan da kültürel projeler ve eğitim faaliyetleriyle çok sesli müziği Anadolu’da yaygınlaştırmaya, Türk müziğini de başta Avrupa ülkeleri olmak üzere uluslararası arenada tanıtmaya çalıştıklarını söyledi.

     “Köroğlu”nu da “Feraye”yi de Müzikle Tanıdılar

     Geçen yıl Avusturya’da gerçekleştirdikleri müzik eğitimi projesinden örnek veren Yümlü, müzik eğitim alan öğrencilere yönelik bu projede, kendi eseri olan ve Almanya’da yayımlanan “Dört Korno için Anadolu Ezgileri” adlı eseri üzerinde çalışma yaptıklarını belirtti.

     Yümlü, bu proje sayesinde Avusturya’daki müzik öğrencilerinin Anadolu ezgilerini, evrensel çok sesli formda tanıma, öğrenme fırsatı bulduğunu dile getirerek şunları kaydetti:

     “Avusturya’da gerçekleştirdiğimiz proje, bu anlamda çok önemli bir adım oldu. Bu proje sayesinde ‘Benden Selam Olsun Bolu Beyine’ türküsünü orada dört kornodan dinlediler, öğrendiler. Projede, biz eserlerin önce hikayesini anlattık. Onlara ‘Nasıl Robin Hood varsa bizim de Köroğlumuz var’ dedik ve Köroğlu’nun öyküsünü anlattık. Sonra eseri seslendirdik, anladılar, sevdiler. Yine, Muğla türküsü ‘Feraye’yi anlattık, seslendirdik, onlar öğrendi seslendirdi. Bunun gibi pek çok eser... Böylece, Türk kültürünü tanımış oldular.”

     “Türkiye’nin Daha Çok Tanıtıma İhtiyacı Var”

     Geride bıraktıkları 10 yıllık süreçte AB fonlarından da yararlanarak hem Türkiye’de hem de yurt dışında kültürel alanda bir çok proje yürüttüklerini ya da ortak olduklarını dile getiren Yümlü, ülkelerin kültürel alanda yurt dışında tanıtımının önemine işaret etti.

     Yümlü, Türkiye’nin bu alanda eksik kaldığını ve daha etkin tanıtıma ihtiyacı bulunduğunu ifade ederek, bu nedenle 2014 yılında dahi yurt dışında, Türkiye’nin çağdaş ve modern bir ülke olarak değil farklı tanımlamalarla tarif edilebildiğini belirtti.

     Yeni Şafak Gazetesi - 12.02.2014, Çarşamba




Son Güncelleme:02.08.2021 22.17
Toplam Ziyaret:5795745
Online Ziyaretçi Sayısı:33
Bugünlük Ziyaret :1146

Bu Site En İyi Firefox,Chrome,Safari'de ve 1024x768 Çözünürlüğünde Görünür.