01.01.2014 / Bir Yılbaşı Klasiği: Fındıkkıran Balesi

Fındıkkıran Balesi    


     Dünya prömiyeri 1892 yılında St. Petersburg’ta gerçekleşen, Amedeus Hoffman’ın “Fındıkkıran ve Fareler Kıralı” öyküsünden esinlenerek Alexandra Dumas’ın yeniden yazdığı ve ilk kez Marius Petipa’nın baleye uyarladığı “Fındıkkıran” balesi, 28.12.2013 tarihinde “Mersin Devlet Opera ve Balesi” sahnesinde seyircisi ile buluştu.

     Besteci P. I. Çaykovski ve koreografın “Peri Masalı” dedikleri eserin konusu şöyle: Noel gecesi Clara’ların evinde parti vardır. Vaftiz baba Drossellmayer de çocuklara hediyeler getirmiştir. En güzel hediye Clara’ya verilen hediyedir. Kardeşi Fritz kıskanır ve oyuncağını kırar. Misafirler gittikten sonra Clara, Fındıkkıran oyuncağı kucağında, noel ağacının altında uyuya kalır. Rüyasında oyuncağı prense dönüşür ve böylece büyülü macera başlar.

     Oytun Turfanda tarafından “Varna Dans Yarışması”na hazırlanan ve ilk kez Türkiye’ye üçüncülük madalyası kazandıran, dansçılığı kadar başarılı koreografileri ile de haklı övgüler alan Mehmet Balkan, Mersin’de sahnelenen “Fındıkkıran” bale eserinin koreografisini gerçekleştirmiş. Lale Balkan, Junko Hikasa tarafından sahnelenen eserin dekor ve kostüm tasarımı Olaf Zambek’e, ışık tasarımı Tarı Deniz’e ait.

     Eserde başlıca rolleri Özlem Şenormanlılar, Büşra Ay, Burak Serkan Cebeci, Ozan Demirbaş, Mahmut Akyol, Beatrice Parma, Tutku Barın Tümen, Serbülent Biçer dönüşümlü olarak paylaşıyorlar.

     Türk balesinin kurucusu Dame Ninette de Valois tarafından 1968-69 sezonunda, Ankara’da sahnelenen (benim de bu eserde Clara - Çiçekler ve Şeker Kraliçesi rollerinde dans ettiğim) “Fındıkkıran” bale eserinde, “Şeker Kraliçesi”ni Meriç Güventürk’ün (Sümen) ve “Şeker Prensi”ni Oytun Turfanda’nın oynadıkları son “Pas de Deux”, bale resitallerinin demirbaşlarından biridir.

     “Fındıkkıran” balesinin, yıllardır, yediden yetmişe milyonlarca insana zevk vermiş, gönüllere taht kurmuş olması, bir sanat eserinin doğruluğunu kanıtlayan gerçek bir ölçüdür.

     Sizlere de zevk vermesi dileği ile sanat dolu yıllar dilerim.

     Aydınlık Gazetesi - 01.01.2014, Çarşamba




Son Güncelleme:02.08.2021 22.17
Toplam Ziyaret:5794913
Online Ziyaretçi Sayısı:44
Bugünlük Ziyaret :1046

Bu Site En İyi Firefox,Chrome,Safari'de ve 1024x768 Çözünürlüğünde Görünür.