08.05.2014 / Festival 19. Kez Perde Açıyor

Festival 19. Kez Perde Açıyor    


     “İstanbul Tiyatro Festivali”
19. kez perde açıyor. Festival, 9 Mayıs yarın akşam Grzegorz Jarzyna’nın yönettiği “Ne Yaptıysak Nafile” başlıklı oyunla başlıyor.

     “İstanbul Kültür Sanat Vakfı” (İKSV) tarafından düzenlenen “19. İstanbul Tiyatro Festivali”, 9 Mayıs-5 Haziran tarihleri arasında sanatseverlerle buluşmaya hazırlanıyor. Festival, yurtdışından 7, Türkiye’den 32 tiyatro, dans ve performanstan oluşan 100’e yakın gösterim sunacak.

     Yarın başlayacak olan festival kapsamında 1 ay boyunca 13 farklı mekanda sahnelecek 100’e yakın gösterinin yanı sıra ünlü konukların ve uzmanların katılacağı ücretsiz söyleşi, gösteri, film ve belgesel gösterimleri ile atölye çalışmaları da gerçekleştirilecek.

     Polonya’nın Genç Yönetmeni Jarzyna Festival’de

     “İstanbul Tiyatro Festivali”ne, 2014 yılının Polonya-Türkiye arası diplomatik ilişkilerin tesisinin 600. yıldönümü ile ilgili kutlamaların kültür programı çerçevesinde, “Adam Mickiewicz Enstitüsü”ne bağlı dijital bir platform olan “Culture.pl” işbirliği ile, “Polonya Tiyatrosu”nun genç ve yenilikçi yönetmenlerinden Grzegorz Jarzyna, “Ne Yaptıysak Nafile...” ve “Nosferatu” adlı iki oyunu ile konuk oluyor.

     Festival, Grzegorz Jarzyna’nın yönettiği, Polonya edebiyatının ödüllü yazarı Dorota Maslowska’nın yazdığı etkileyici oyun “Ne Yaptıysak Nafile...” ile başlıyor. Oyun, “Enka Vakfı” sponsorluğunda 9 Mayıs Cuma ve 10 Mayıs Cumartesi akşamları 20.30’da “Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi”nde olacak.

     “Ne Yaptıysak Nafile...” oyununda yazarın popüler kültür ve ulusal stereotiplerden, reklamların, dergi ve günlük gazetelerin yalan dolu dilinden yola çıkarak oluşturduğu metin dünyanın korkunç gerçeğine dönüşüyor.

     “TR Warszawa Topluluğu” tarafından sahnelenen oyunda, yönetmen Grzegorz Jarzyna, ustaca bir hokkabazlıkla gerçekdışı olgularla istediği gibi oynuyor. Sosyalizmin adının bile anılmadığı fakat kapitalizmin tüm gerçekliklerinin gözler önüne serildiği oyun, “TR Warszawa” ile “Berlin Schaubühne am Lehniner Platz” ortak yapımcığında sahnelenecek. Oyunun ardından yazar Dorota Maslowska da seyircilerin sorularını yanıtlayacak. 31 yaşındaki genç yazar Maslowska, eserlerinde sergilediği pesimistik ve ironik dünya algısı ve dili olağanüstü kullanım şekliyle tanınıyor.

     “Onur Ödülü” Grzegorz Jarzyna’ya

     Bugüne kadar sahnelediği oyunlarla birçok ödüle layık görülen Grzegorz Jarzyna’ya, “19. İstanbul Tiyatro Festivali”nin “Onur Ödülü”, yarın akşam “Ne Yaptıysak Nafile...” oyununun gösteriminden sonra takdim edilecek. 1998 yılından itibaren “TR Warszawa”nın sanat yönetmenliğini üstlenen Grzegorz Jarzyna, aynı zamanda 2006’da başladığı kurumun genel müdürlüğü görevini de sürdürüyor. Klasik tiyatro yapıtlarının oldukça cesur denilebilecek yeni uyarlamalarıyla ünlenen Grzegorz Jarzyna, Avrupa’nın tanınmış romanlarını Varşova’da sahneye uyarlaması ve güncel “kışkırtıcı” metinleri sahnelemesiyle tanınıyor.

     Grzegorz Jarzyna, festival izleyicisiyle ayrıca 11 Mayıs Pazar akşamı 17.30’da başlayacak bir söyleşide buluşacak. Yönetmenin “The Tropical Craze”den bölümlerin gösterileceği söyleşide, katılımcılar, sorularıyla hem Jarzyna’yı hem de son dönem “Polonya Tiyatrosu”nu daha yakından tanıma fırsatını yakalayabilecekler. Söyleşinin ardından Grzegorz Jarzyna’nın “Edinburgh Festivali”nde büyük beğeni toplayan oyunu “2007: Macbeth”in de DVD gösterimi ücretsiz yapılacak.

     Grzegorz Jarzyna’nın yazıp yönettiği ve “TR Warszawa” ve “Teatr Narodowy” tiyatrosunun sahneleyeceği bir diğer oyun ise “Nosferatu” olacak. Grzegorz Jarzyna’nın Bram Stoker’ın gotik öyküsü “Dracula” romanından esinlenerek sinemanın görsel öğeleriyle zenginleştirerek sahneye aktardığı oyunda gerçeklik ve bilinçaltı arasında yaşanan gelgitler sahne diliyle ortaya koyuluyor. Popüler kültürün ikonuna dönüşen “Dracula” ve vampir öykülerinin bu kez tiyatro sahnesinde farklı bir dille seyircinin karşısına çıkacağı “Nosferatu”, 13 ve 14 Mayıs tarihlerinde 20.30’da “Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi”nde olacak.

     “İstanbul Tiyatro Festivali” biletleri “Biletix” satış noktaları, “Biletix Çağrı Merkezi” (0216 556 98 00), “Biletix web sitesi” (www.biletix.com), ana gişe “İKSV”den (10.00-18.00 saatleri arasında açık olan ana gişe Pazar günleri kapalıdır) alınabiliyor.

     Shakespeare’den Yerli Uyarlamalar

     2014 yılının William Shakespeare’in 450. doğum yılı olması nedeniyle yapılan kutlamalar kapsamında “19. İstanbul Tiyatro Festivali” programında yerli ve yabancı birçok yapımın yanı sıra söyleşi, panel, atölye çalışması ve belgesel gösterimi de yer alacak.

     Festival, günümüzde Shakespeare’in oyunlarını sahneleyen topluluklar arasında önemli bir üne ve yere sahip olan “Propeller Theatre Company”yi “British Council”ın üç yıl sürecek “Shakespeare Programı” kapsamında ilk kez İstanbul’da ağırlayacak. Yalnızca Shakespeare oyunlarını sahneleyen topluluk, festival kapsamında “Bir Yaz Gecesi Rüyası” ve “Yanlışlıklar Komedyası” oyunlarıyla toplam beş gösteri gerçekleştirecek.

     “Altıdan Sonra Tiyatro-Pangar”, “Kral (Soytarım) Lear” oyunu ile festivalin konuklarından. “İstanbul Tiyatro Festivali”nin ortak yapımcılığını üstlendiği, Yiğit Sertdemir’in yönettiği ve uyarladığı Shakespeare’in ünlü tragedyası “Lear”a en yakın kişi olan “Soytarı”nın gözünden sahnelecek. Oyun, 15 ve 16 Mayıs’ta 20.30’da “Üsküdar Tekel Sahnesi”nde sahnelenecek.

     “Oyunbaz Topluluğu” ise Abdullah Cabaluz yönetmenliğinde “insanlığın absürt trajedisi” Shakespeare’in “Kral Lear” oyununu sahneleyecek.

     “Bakırköy Belediye Tiyatroları” ise, Mehmet Birkiye yönetmenliğinde “Romeo & Juliet” oyununu sahneliyor. “Romeo & Juliet”, 2 ve 3 Haziran’da 20.30’da “Cevahir Sahnesi”nde seyirciyle buluşacak.

     Çiğdem Selışık Onat ve Hayati Çitaklar’ın Shakespeare’in “Hamlet”inden uyarladığı “Derme Çatma Hamlet” ise sosyal kimlikleri meçhul olan birkaç kişinin, dağılmış halde buldukları “Hamlet” oyununu birleştirme sürecini anlatıyor.

     Çiğdem Selışık Onat’ın yönetmenliğinde “Derme Çatma Kolektif”in sahneleyeceği oyun, 23-24 Mayıs’ta “Üsküdar Stüdyo Sahnesi”nde seyredilebilecek.

     Aydınlık Gazetesi - 08.05.2014, Perşembe




Son Güncelleme:02.08.2021 22.17
Toplam Ziyaret:5798352
Online Ziyaretçi Sayısı:32
Bugünlük Ziyaret :1251

Bu Site En İyi Firefox,Chrome,Safari'de ve 1024x768 Çözünürlüğünde Görünür.