02.06.2014 / 'Ana Akım Olmadığımız İçin Mutluyuz!'

Alternatif Tiyatrolar    


     Alternatif Tiyatrolardan Açık Mektup:

     Ali Poyrazoğlu’nun “Tiyatronun alternatifi olmaz” sözünden sonra alternatif tiyatrolar bir açık mektup yayımladı. “Bizler hiçbir zaman bu sıfat için üretim yapmadık. Ürettiklerimiz ve yaptıklarımız bu sıfatı doğurmuştur!” diyen “Alternatif Tiyatrolar”ın yayımladığı mektupta, “D22”den, “İkincikat”a çok sayıda tiyatro yer alıyor.

     “Alternatif Tiyatrolar Geleceğin Tiyatrosunu Doğuracak”

     “Alternatif tiyatro yoktur’ demek Türkiye tiyatro tarihinde özellikle 1980 sonrası yapılan her türlü yenilikçi, deneysel çalışmayı yok saymak demektir! Bu durum, bugünün politik yapısı gibi kendinden farklı olanı ve ‘yeni’ olanı yok etmesinden ve kabul etmemesinden farklı değildir. ‘Tiyatro Araştırma Laboratuvarı’nın, ‘5. Sokak Tiyatrosu’nun, ‘Bilsak’ın, ‘Assos Tiyatro Festivali’nin, ‘Kumpanya’nın, ‘Studio Oyuncuları’nın... v.b. tiyatroların faaliyetlerinin ve bıraktıkları mirasın reddedilmesi demektir.” ifadelerinin yer aldığı mektup şöyle devam ediyor:

     “Türkiye tiyatro tarihinde onlarca yıldır çeşitli dönemlerde ödenekli tiyatroların, prodüksiyon tiyatrolarını kabullenememe durumunun, son yıllarda gelişim gösteren yeni tiyatrolarımıza ve sahnelere uzandığını görüyor ve çeşitli suçlamalara maruz kalıyoruz!

     ‘Alternatif’ kelimesini sözlükler ‘seçenek, farklı, diğer, öteki’ gibi kelimelerle ifade etmektedir... Bizler hiçbir zaman bu sıfat için üretim yapmadık. Ürettiklerimiz ve yaptıklarımız bu sıfatı doğurmuştur! Bugün alternatif sahneler ve tiyatrolar geleceğin Türkiye tiyatrosunu doğuracak olan tiyatrolardır. Tiyatrolarımız son yıllarda her sezon içinde iki yüzden fazla oyunun üretimini sağlamış ve sezon boyunca her gün aralıksız temsiller vermiş, yurtiçi-yurtdışı turneler yapmıştır. Çok sayıda jüri tarafından değerlendirilmiş ve çok sayıda ödül almıştır. Ancak bu tiyatrolar hiçbir zaman ödül için tiyatro yapmamışlar, ödül sistemlerini eleştiren ve tavsiyelerde bulunan kurumlar olmuşlardır.

     Evet, bizler öteki olmaktan mutluyuz! Ancak farklı kulvarların tiyatroları olduğumuzu bilerek bunun sınıfsal bir ayrım taşımadığını biliyoruz! Bugün oyunlarımızı oynarken koltuk sayısının bir oyunun kalitesini etkilemediğini biliyoruz!

     Ana akım olmadığımız için mutluyuz! Yıllardır sponsorluklar olmadan, ticari kaygı gütmeden sadece tiyatrolarımızı yaşattığımız ve sadece tiyatro yapmak için uğraştığımızı biliyoruz! Tiyatroyu bir ticari ürün olarak görmediğimiz için mutluyuz! Sahnelerimizde bize destek veren, bizimle beraber oyunlar üreten usta oyuncularımızla ve hocalarımızla ilerlediğimiz için mutluyuz!

     Mahalle aralarına genelde bireysel destekçilerin katkılarıyla açtığımız ve ‘deliklerden’ dönüştürdüğümüz mekanlarımızı, salonların devlet tarafından kapatıldığı veya ‘çok amaçlı salonlara’ kurban edildiği bir dönemde yaşatabildiğimiz için mutluyuz!

     Bizler de vergisini veren, oyunculara istihdam sağlayan salonlar ve tiyatrolar olarak popüler ve sabun köpüğü söylemler içinde prim sağlama yoluna gitmeyeceğimizi; bu zor dönemlerde birbirimize saldırmak ve yıkıcı olmak yerine yol gösterici olunması gerektiğini belirterek herkese sahnede onurlu, üretken ve ahlaklı yıllar diliyoruz!”

     Aydınlık Gazetesi - 02.06.2014, Pazartesi




Son Güncelleme:02.08.2021 22.17
Toplam Ziyaret:5796792
Online Ziyaretçi Sayısı:23
Bugünlük Ziyaret :1204

Bu Site En İyi Firefox,Chrome,Safari'de ve 1024x768 Çözünürlüğünde Görünür.