04.06.2014 / Silvan'da Öğretmenlerin İstiklal Marşı Direnişi

Silvan'da Öğretmenlerin İstiklal Marşı Direnişi    


     Bazı öğrenciler “İstiklal Marşı”na karşı çıktı. Öğretmenler vazgeçmeyince PKK tarafından kaçırılacakları söylendi. Kaymakam, rapor almalarını önerdi. Öğretmenler kabul etmedi.

     “Aydınlık”ın yerel kaynaklardan ulaştığı bilgilere göre, 1.5 ay önce Silvan’ın bir köy okulunda öğretmenler ile öğrenciler arasında “İstiklal Marşı” tartışması yaşandı. Sonrasında 6 öğretmen hakkında “kaçırılacaklar” söylentisi çıktı. Kaymakam Berkan Sönmezay, öğretmenleri çağırdı ve “Rapor alıp bir süre uzak kalabilirsiniz” dedi.

     Öğretmenler, Silvan’dan ayrılmayı kabul etmeyince “Kaymakamlık”, iki hafta boyunca jandarma korumasında okula gitmelerini sağladı. “Aydınlık”ın sorularını yanıtlayan Kaymakam Sönmezay, olayı doğruladı: “Araştırmalarımız sonuçlanana kadar, içleri rahat etsin diye bu öneriyi yaptık.”

     “PKK”ya Boyun Eğmediler

     Diyarbakır Silvan’da 6 öğretmen, “PKK”nın baskısına rağmen, “İstiklal Marşı”nı okuttu. Öğretmenlere kaçırılacakları söylendi. İlçe Kaymakamının “Endişe ediyorsanız sağlık raporu alın” demesine rağmen geri adım atmadılar.

     Diyarbakır’ın Silvan ilçesinde 6 öğretmenin “PKK”nın tehdidine pabuç bırakmadığı, “İstiklal Marşı”nı okuttuğu ortaya çıktı. “PKK”nın hedefindeki “Silvan Barajı” yakınlarındaki köy okulunda “İstiklal Marşı”nı okutan öğretmenler, Kaymakamın “Kaçırılacağınız söyleniyor. İsterseniz araştırmamız sonuçlanana kadar rapor alın” önerisine rağmen, okullarına gidip gelmeye devam ettti.

     Kaymakam, Öğretmenleri Çağırdı

     “AKP”nin, Öcalan-Kandil merkezli açılımı, “Güneydoğu Anadolu Bölgesi”ndeki kamu görevlilerini çaresizliğe itti. Bir kısım kamu görevlisi “PKK”nın hedefi haline gelirken, diğer bir kısım ise çaresizlikten hangi güvenlik önlemi alacaklarını şaşırdı. Ancak böyle bir dönemde 6 öğretmenin, “PKK” tehdidine boyun eğmediğini ortaya koydu. “Aydınlık”ın ulaştığı bilgilere göre, yaklaşık 1.5 ay önce Silvan’ın bir köyündeki okulda öğretmenler ile öğrenciler arasında “İstiklal Marşı” tartışması yaşandı. Öğretmenler “İstiklal Marşı”nın okunması gerektiğini söylerken, bazı öğrenciler okumak istemediler. Ancak öğretmenlerin ısrarı üzerine “İstiklal Marşı” okunmaya devam etti. Bunun üzerine 6 öğretmenin isimleri verilerek “Bu öğretmenler ‘PKK’ tarafından kaçırılacak” söylentisi dolaşmaya başladı. Bölgedeki Jandarma güçlerinin söylentiyle ilgili bilgilendirdiği Silvan Kaymakamı Berkan Sönmezay, köyde ve ilçede isimleri konuşulan 6 öğretmeni Kaymakamlığa çağırdı. Kaymakam “Biz bu söylentiyi araştırıyoruz; ancak içiniz rahat edecekse sağlık raporu alın ve bu süre zarfında buradan uzaklaşın” önerisinde bulundu.

     Buna rağmen öğretmenler ilçede kaldı. “Aydınlık”ın olayla ilgili sorularını yanıtlayan Silvan Kaymakamı Sönmezay, söylentiyi ve yaptığı öneriyi doğruladı. Sönmezay şunları söyledi:

     “Araştırmalarımız sonuçlanana kadar arkadaşlarımızın içi rahat etsin diye bu öneriyi yaptık. Yoksa bir sorun olduğundan değil. Zaten iki hafta boyunca öğretmenlerimizi Jandarma korumasında okula gönderdik.”

     Sönmezay, olayın öğretmenlere tepki gösteren bazı öğrencilerin çıkardığı söylenti olduğunun anlaşıldığını söyledi.

     Aydınlık Gazetesi - 04.06.2014, Çarşamba (Ceyhun Bozkurt)




Son Güncelleme:02.08.2021 22.17
Toplam Ziyaret:5796046
Online Ziyaretçi Sayısı:35
Bugünlük Ziyaret :1164

Bu Site En İyi Firefox,Chrome,Safari'de ve 1024x768 Çözünürlüğünde Görünür.