14.07.2014 / Ayinesi İştir Kişinin Lafa Bakılmaz

Ayinesi İştir Kişinin Lafa Bakılmaz    


     Toplantısına katıldıkları için eleştirilen ünlülere “Linç kampanyalarına izin vermeyiz” diyerek sahip çıkan Erdoğan’a sanatçılardan yanıt: “Tayyip Erdoğan’ın sanatı sevdiğini kimse söyleyemez.”

     Başbakan Tayyip Erdoğan, “Cumhurbaşkanlığı Vizyon Belgesi” tanıtım toplantısına katılan ünlülere yönelik eleştirilere Antalya’da yanıt verdi. Toplantıya katılan ünlülere sosyal medyada bir linç kampanyası başladığını savunan Erdoğan, “Bunların demokratlığı bu kadar. Sanatçılarımıza sesleniyorum; hiç çekinmeyin, hiç tedirgin olmayın. Bir toplumun sanatçısına kendisi gibi düşünmüyor diye bu denli hakaret edenler nasipsizdir. Sizin gibi düşünmeye veyahut gidecekleri yeri sizin belirlemenize bunlar tabi mi? Bunlar bu ülkenin en önde gelen sanatçıları. Sanatçılar, sporcular, yazarlar onların toplantısına katılırlarsa iyi, bizim toplantımıza katılırlarsa kötü. Bu alışkanlıklar artık eski Türkiye’de kaldı, Yeni Türkiye’de biz böyle işlere, linç kampanyalarına izin vermeyiz” ifadelerini kullandı.

     “Aydınlık”a konuşan sanatçılar Erdoğan’ın bu sözlerine tepki gösterdi. Erdoğan’ın sanata ve sanatçıya bakış açısını hatırlatan sanatçılar “Ayinesi iştir kişinin, lafa bakılmaz” dedi. Sanatçıların açıklamaları şöyle:

     “Konuşması Komik”

     Heykeltıraş Mehmet Aksoy: “Başbakan sanata ve sanatçılara inanılmaz baskılar uygulayan ve onlara hiçbir özgürlük tanımayan bir insan. Onlar onun yanında olmakta serbest, biz de söylemekte serbestiz. Demokrasi böyle bir şeydir. Ama buna tahammülü yok. Demokrasi kültürü yok. Erdoğan’ın sanatı sevdiğini kimse söyleyemez. Somali’ye gitti. Fransız bir heykeltıraş tarafından evsiz ticaretine karşı bir anıt yapılmıştı. Orada bile heykele tahammül edemedi. ‘Kim yapmış bunu? Yapanı geri gönderin’ dedi. Operaya, heykele, baleye bakışı yok. Heykelin 3 boyutlu olduğunu anlamaz. Mekan ilişkisinden anlamaz. Heykelin bir plastik mekan duygusu yarattığından haberi yoktur. Heykelin bir form dili olduğunu anlamaz. Sanattan yana gibi konuşması da komik. ‘Cumhuriyet’in kazanımlarına ters bir insan. O bu ‘Cumhuriyet’e ihanet etmiş. Sanatçılar anlık yaşayan insanlar değildir. Sanatçı aykırıdır, özgürdür. Sözünden çekinmez. Olaylara bakış açısı vardır. Erdoğan’ı analizden geçirmeden yanında duruyorlar. İçler acısı bir şey.”

     Oyuncu Levent Üzümcü: “Tek bir cümle söyleyeceğim: Ayinesi iştir kişinin, lafa bakılmaz.”

     “Gezi’ye Katılanlara Linç Eski Türkiye’de miydi?”

     “Aydınlık”a konuşan şarkıcı Atilla Taş, Başbakan’ın sanatçıları “koruyan” sözlerine inanmadığını belirtti. Piyanist Fazıl Say’ın “Ömer Hayyam” şiirini paylaştığı için dava edildiğini hatırlatan Taş, “Ardından linç kampanyası başlatıldı. Mehmet Ali Alabora’ya, ‘Gezi’ye katılan tüm sanatçılara linç kampanyası başlatılırken Başbakan neredeymiş? Orası eski Türkiye miymiş?” diye sordu.

     Başbakan’ın, sadece kendisini destekleyen kişileri koruduğunu ifade eden Taş, “Ama karşı fikirde olanlara her türlü linç serbest. Başbakan’a göre, kendisine oy vermeyenler O’nun temsil ettiği bir grup değil. Sözlerini çifte standartlı buluyorum. Sanatın standartlarını Başbakan belirliyor. Kendisi toplum mühendisliği yapıyor” diye konuştu. Sanatçıların siyasi partileri destekleyebileceğini belirten Taş, şunları söyledi: “Fikirlere saygı duyacağız. Ama madem böyle bir vizyon toplantısı var. Toplumdaki eşitsizlikleri neden dile getirmiyorsun? Her şeyi mi doğru bu adamın? Bu, komple bu vizyonu kabul ettiğini gösteriyor. Sanatçıları bu bağlamda eleştiriyorum. Başbakan daha yakın zamanda Ahmet Kaya gecesi için ‘Ulan hepiniz oradaydınız’ dedi. Vizyon toplantısına katılanlar içinde o gecede olanlar da vardı. Bir tanesi çıkıp konuşmadı. Düne kadar ‘Berkin Elvan ölümsüzdür’ tweet’leri atanlar ‘Bu emirleri ben verdim’ diyen bir insana bunu sorsaydı en azından.”

     “Cumhurbaşkanım Olamaz”

     Erdoğan’ın vizyonunun toplumu kapsamadığını vurgulayan Taş şöyle devam etti: “İhalede haksızlıklar, havuz medyaları, yolsuzlukları görmezden gelip hiçbir şey olmamış gibi vizyon toplantısına mı gideyim? Benim hiçbir zaman cumhurbaşkanım olamaz.”

     Aydınlık Gazetesi - 14.07.2014, Pazartesi (Irmak Mete)




Son Güncelleme:02.08.2021 22.17
Toplam Ziyaret:5794300
Online Ziyaretçi Sayısı:39
Bugünlük Ziyaret :890

Bu Site En İyi Firefox,Chrome,Safari'de ve 1024x768 Çözünürlüğünde Görünür.