08.04.2014 / Dekan Tiyatroyu Yasakladı

'Yine Başladılar Şarkılarına 'Oyunu Daha Önce de Çeşitli Ülkelerde Sahnelenmişti    

     “27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü Alternatif Bildirisi”ni okudukları gerekçesiyle, “Erzurum Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Oyunculuk Bölümü” öğrencilerinin oyunu dekan tarafından yasaklandı.

     “Erzurum Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Oyunculuk Bölümü” öğrencilerinin Yücel Erten’in yazdığı “27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü Alternatif Bildiri”sini okudukları gerekçesiyle provasını yaptıkları “Yine Başladılar Şarkılarına” adlı oyun fakülte dekanı tarafından yasaklandı.

     Usta yazar Max Frisch’in kaleme aldığı “Yine Başladılar Şarkılarına” adlı oyunun genel provasını ailelerine sunarak yapan “Güzel Sanatlar Fakültesi” öğrencilerinin “27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü Alternatif Bildirisi”ni okuması üzerine oyun, fakülte dekanı tarafından iptal edildi. Oyunla ilgili fakülte içindeki tüm afiş ve broşürleri imha eden fakülte dekanı Prof. Dr. Reşat Karcıoğlu, bölüm başkanı dahil oyunda adı geçen tüm öğrencilere soruşturma başlattı ve bölüm başkanının çabalarına rağmen oyunu yasakladı.

     Edindiğimiz bilgiye göre, oyunun bildiride siyasi taşlamalar olduğu gerekçesiyle yasaklandığı belirtildi.

     Yücel Erten Yasağa Tepki Gösterdi

     Yücel Erten’in yazdığı, gericiliğe, kültürel yozlaşmaya ve sanat kurumlarına darbe indirmeye çalışan “TÜSAK Yasası”na vurguların yapıldığı bildiri çeşitli kutlamalarda, eylemlerde ve sahnelerde “Dünya Tiyatrolar Günü” nedeniyle okundu. Bildirinin “Güzel Sanatlar Fakültesi” Dekanı Prof. Dr. Reşat Karcıoğlu tarafından yasaklanmasına Erten şu sözlerle tepki gösterdi:

     “Dostlar, lütfen paylaşın ki, belki Erzurum’dan duyula... ‘Erzurum Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sahne Sanatları Bölümü’ ‘27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü’nde öğrencileri benim yazdığım alternatif bildiriyi okudukları için, oyunları yasaklanmış. İnanılır gibi değil! Bölümün oyununu bölüm başkanının yasaklamış olması düşünülemeyeceğine göre, bu yasakçı kimdir acaba? ‘Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı’, muhasebe ve finansman profesörü Reşat Karcıoğlu mu? Hiç değilse bu konuda bir açıklama yapacak kadar medeni cesaret gösterebilecek midir? Önemli ek bilgi: Oyunun yasaklanması ile yetinilmemiş, soruşturmalar da açılmış! Evet, Bay Karcıoğlu? Kamuoyu bir cevap bekliyor?”

     Öğrencilerden İmza Kampanyası

     Öğrenciler, yasağa tepki göstermek ve oyunlarını yeniden sahnelemek için internet üzerinden bir imza kampanyası başlattı. Öğrenciler kampanyalarını şu sözlerle açıkladı:

     “Erzurum Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde ‘Oyunculuk Bölümü’ olarak çıkarttığımız ‘Yine Başladılar Şarkılarına’ adlı Max Frisch’in yazdığı oyunu ‘27 Mart’ta seyircili genel prova öncesinde okunan, Yücel Erten’in yazdığı ‘27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü Alternatif Bildirisi’ sebebi ile yasaklanmış, iptal edilmiş ve oynanmasına izin verilmemiştir. İmha edilmek üzere oyunun tüm broşürleri ve afişleri toplatılmıştır. Üstelik öğrenciler üzerinde asılsız haberler dikkate alınarak ‘toplu eylem’ yaptıkları gerekçesi ile soruşturma başlatılmıştır. Yani okunan bildiri sebep gösterilerek öğrencilerin emekleri hiçe sayılmıştır.

     Sanata ve daha mezun olmamış sanatçı adaylarına yapılan en körpe sansüre, bu susturma politikasına bir son verilmelidir. Bu sebeple vereceğiniz destekler sonucu oyunumuzun tekrar oynanmasını sağlamanızı bekliyoruz. En azından sanata yapılan böyle bir müdahale karşısında tepkisiz kalınmayacağını göstermeliyiz.”

     Max Frisch Kimdir?

     İsviçreli oyun ve roman yazarı ve mimar (1911-1991). Oyunlarında ve romanlarında bireyin kimlik sorunlarını işleyen İsviçreli ünlü bir yazar. Bertolt Brecht ve Fredrich Durrenmat ile tanıştı (1947). Oyunları ve romanları Alman dilinde etkili oldu. “Andorra” ve “Yine Başladılar Şarkılarına” adlı oyunlarıyla ünlendi. “Homo Faber” adlı romanı Türkçeye çevrildi ve geniş yankı uyandırdı. Her iki oyunu da ülkemizde oynandı.

     Aydınlık Gazetesi - 08.04.2014, Salı




Son Güncelleme:02.08.2021 22.17
Toplam Ziyaret:5795318
Online Ziyaretçi Sayısı:24
Bugünlük Ziyaret :1105

Bu Site En İyi Firefox,Chrome,Safari'de ve 1024x768 Çözünürlüğünde Görünür.