30.12.2013 / Bu Sergi Uzaylılar İçin

Bu Sergi Uzaylılar İçin    


     Avustralya’da, “Aphids” adlı sanatçı grubu iddialı bir sanat projesi başlattı.

     Avustralya’nın Melbourne kentinde “Aphids” isimli bir sanatçı grubu, iddialı bir sanat kampanyası başlattı.

     “Nasa”nın 1977’de “Voyager” uzay araçlarıyla uzaya fırlattığı “Voyager Altın Plakları”ının 21’nci yüzyıl versiyonu olarak tanımlanan çalışma, uzaylılara dünya sanatını tanıtmayı amaçlıyor.

     “Taraf” gazetesindeki habere göre; çalışmanın küratörleri Willoh S. Weiland, Brian Ritchie, Jeff Khan ve Thea Baumann proje için, “55 farklı dilden sözlü ve basılı karşılama mesajı, farklı kültürlere ait 90 dakikalık müzik kaydı, projeye ait ‘Forever Now’ temasının işlendiği 155 görsel sanat eseri ve 44 video enstalasyon çalışması yer alıyor. Daha önce ‘Nasa’nın gönderdiği kayıtlarda, sadece doğaya ve insana ait bazı sesler vardı. Ancak bizim projemizde modern sanat eserleri yer alıyor. Böylece uzaylılarla farklı bir açıdan iletişime geçmeyi amaçlıyoruz” ifadelerinde bulundular. Dünyayı en iyi sanatçıların anlatabileceğini iddia eden proje sorumluları, salt uzay çalışmaları ile ilgilenen insanların daha vahşi ve sorumsuz olduklarını dile getiriyor.

     Proje Seneye Hazır

     Proje için seçmeler geçen Haziran’da başlamış. Farklı ülkelerden 15 sanatçı seçilmiş. Uzaya gönderilecek çalışmalara da bu 15 kişilik grup karar veriyor. 2015’de tamamlanacak proje, özel organizasyonla kapsamlı bir şekilde tanıtılacak. Daha sonra da radyo dalgalarıyla uzaya gönderilmesi için Florida’daki “Uzay İletişim Merkezi”ne teslim edilecek. Gerçi sanatçılar eserleri uzaya ulaştırma kısmını henüz netleştirememişler. Çünkü ne “Nasa” ile ne de başka bir uzay merkeziyle bağları yok. Tek istekleri, çalışmalar tamamlandığında Florida’daki merkezin kendilerine yardımcı olması.

     Nedir bu Voyager Altın Plakları?

     “Voyager Altın Plakları” 1977’de fırlatılan “Voyager” uzay araçlarında bulunan gramofon kayıtlarıdır. Plakta, dünya dışı akıllı yaşam formlarının ya da gelecekteki insanların bulması niyetiyle dünyadaki hayatın ve kültürlerin çeşitliliğini gösteren seçilmiş sesler ve görüntüler bulunuyor. “Voyager-1”, 40.000 yıl sonra “Zürafa” takımyıldızındaki 17.6 ışık yılı uzakta bulunan “AC+79 3888” yıldızına ulaşacak. Plağın içeriği, başkanlığını Carl Sagan’ın yaptığı bir komite tarafından seçilmişti. Sagan ve çalışma arkadaşları, 115 dalga, rüzgar, gök gürültüsü ve hayvan gibi çeşitli doğal sesleri bir araya getirmişti.

     Gazete Vatan - 30.12.2013, Pazartesi




Son Güncelleme:02.08.2021 22.17
Toplam Ziyaret:5796572
Online Ziyaretçi Sayısı:22
Bugünlük Ziyaret :1191

Bu Site En İyi Firefox,Chrome,Safari'de ve 1024x768 Çözünürlüğünde Görünür.