16.02.2015 / Özdemir Nutku'nun 128. Kitabı Çıktı

OpusKitap    


     İzmirli Müzikolog Dr. Yavuz Daloğlu’nun kurucusu olduğu “OpusKitap”, 14 Şubat’ta tüm kitap ve müzikseverleri İzmir Sanat’ta buluşturdu.

     Prof. Dr. Özdemir Nutku ve Prof. Dr. Murat Tuncay’ın “OpusKitap”tan çıkan yeni kitaplarının “İzmir Sanat”ta yapılan tanıtım gecesi, 14 Şubat’ta tüm kitap ve müzikseverleri bir araya getirdi.

     İzmirli müzikolog Dr. Yavuz Daloğlu’nun kurucusu olduğu “OpusKitap”, 14 Şubat’ta tüm kitap ve müzikseverleri “İzmir Sanat”ta buluşturdu. İzmir’in kıymetli bilim ve sanat insanları, hocaların hocası Prof. Dr. Özdemir Nutku ve Prof. Dr. Murat Tuncay’ın kitaplarını imzaladığı, Prof. Dr. Hülya Nutku’nun öncülüğü ve katkısıyla “İzmir Sanat”ta gerçekleşen gecede sanatçılar, akademisyenler, tiyatroyu ve operayı sevenler bir araya geldi. Geceye, opera sanatçısı Altuğ Dilmaç ile “Dokuz Eylül Üniversitesi Devlet Konservatuvarı” öğretim üyeleri opera sanatçısı Doç. Zibelhan Dağdelen ve piyanist Aziz Dağdelen; opera, operet ve müzikallerden oluşan repertuvarla renk kattı.

     Eski el yazmalarından ve seyahatnamelerden yararlanılarak açığa çıkarılan Geleneksel Türk Tiyatrosu ve Türk Kültür Tarihi’ne ait çok önemli bilgiler içeren “Zaman İçinde Zaman”da Prof. Dr. Özdemir Nutku, eski uygarlıkların beşiği Anadolu’ya binlerce yıl öncesinden başlayarak dalga dalga gelen Türklerin, bu yarımadada bulunan kadim halklar ile harmanlanarak önce Selçuklu, sonra da Osmanlı İmparatorluğu ile çok kültürlü ve renkli bir uygarlığa nasıl damgalarını vurduklarını aktarıyor.

     “Şişman Kadın Ölmez, Opera Bitmez” kitabını imzalayan Prof. Dr. Murat Tuncay ise kitabında ülkemizde önyargılarla karşılaşan operanın ve müzikli tiyatronun tarihini, gelişimini zaman zaman şakacı bir üslupla anlatıyor.

     Özdemir Nutku’nun 128. Kitabı

     Gecede konuşan Dr. Efdal Sevinçli, “Ben Özdemir Hoca’yı 1970’li yılların sonunda tanıdım. ‘OpusKitap’tan çıkan bu son kitabı ‘Zaman İçinde Zaman’, hocanın 128. kitabıdır. Özdemir Hoca’yı bir yazı makinesine benzetirim. O, çok çalışkan, çok büyük bir yazın ustası ve çok büyük bir araştırmacıdır. Öyle ki zaman içinde tamamen unutulmuş olan dünyanın pek çok kütüphanesinde bulunan Latince, Orta İngilizce, Orta Almanca, Osmanlıca eski el yazmalarını bulup gün ışığına çıkartmış ve bunları çevirerek kitaplarıyla Türkiye’ye tanıtmıştır” dedi.

     Opera rejisörü ve resim eleştirmeni Mehmet Ergüven ise, “Türk toplumunun operayla arası daima açık olmuştur. Çünkü opera anlaşılması kolay değil, karalanması kolay bir sanattır. Çünkü toplumun yüzde 80’i anlamadığı için sevmez, şişman kadının ölmesini bekler. Operayı tanıtıp sevdirmek için operayı çok iyi tanıyan dışarıdan sanatçılara ihtiyacımız var. Opera müzikle yapılan çok önemli bir sanat dalı. Çünkü gündelik dilin iflas ettiği noktada doğan boşlukta ses kendine bir yer açar. Söz dilinin tükendiği boşluklarda müzik doğar. Bu sessizliğe karşılık gelen müziği, Murat Tuncay yazdığı Şişman Kadın Ölmez Opera Bitmez kitabıyla çok iyi anlatıyor” diye konuştu.

     “OpusKitap” kurucusu ve bu iki kitabın da editörü bilim ve sanat insanı müzikolog Dr. Yavuz Daloğlu ise, “Türkiye’nin yaşadığımız bu günlerinde ‘OpusKitap’ bir fenerdir, ışıktır. Prof. Dr. Özdemir Nutku ve Prof. Dr. Murat Tuncay’ın bu çok değerli kitaplarıyla yolumuza, ülkemizi aydınlatmaya devam ediyoruz. Türkiye’nin aydınlık yüzü İzmir’den yola çıktık ve sırada çok önemli başka kitaplarımız da var, bunları da hızla yayınlayacağız” dedi.

     Her iki kitabın da kapak tasarımlarını ressam Hakan Daloğlu yaptı. Prof. Dr. Özdemir Nutku’nun “Zaman İçinde Zaman”ında Levni’nin bir minyatürünü kullanan Hakan Daloğlu, Prof. Dr. Murat Tuncay’ın “Şişman Kadın Ölmez, Opera Bitmez”inin kitabının kapağını ise “Tanrıça Operana” adını verdiği kendisine ait tabloyla süsledi. Hakan Daloğlu, “Değerli kitaplar, değerli eserlerle süslenmeli” dedi.

     http://www.haberhurriyeti.com sitesinden alınmıştır. - 16.02.2015, Pazartesi




Son Güncelleme:02.08.2021 22.17
Toplam Ziyaret:5798288
Online Ziyaretçi Sayısı:34
Bugünlük Ziyaret :1250

Bu Site En İyi Firefox,Chrome,Safari'de ve 1024x768 Çözünürlüğünde Görünür.