16.04.2015 / Sanat - Eğitim Kurumlarında Peş Peşe İstifalar

İstifa Edenler    


     Sanat ve sanat eğitim kurumlarında bir biri peşi sıra yaşanan istifalar bu haftaya damgasını vurdu. İstifalarla ilgili resmi açıklama yapılmazken kulislerde söz konusu istifalarla ilgili yorumlar gündeme oturdu.

     İlk istifa 10 Nisan 2015 Perşembe günü “Ankara Üniversitesi Devlet Konservatuvarı”ndan geldi. Kurumun aralıksız beş yıldan bu yana müdürlüğünü yapan viyola sanatçısı Prof. Çetin Aydar, kişisel “Facebook” sayfasından yaptığı bir açıklamayla müdürlük görevinden istifa ettiğini duyurdu. “Ankara Üniversitesi Devlet Konservatuvarı”nın ülkemizin önemli sanat eğitim kurumları arasında yer alması için uğraş veren Prof. Çetin Aydar neden istifa ettiği hususunda bir açıklama yapmadı. Ancak kulislerde, “Ankara Üniversitesi Devlet Konservatuvarı” kimlikli çalışmaların “Ankara Üniversitesi”nin geçmişi ile ilgili bir bağlantısının olmadığı, “Ankara Üniversitesi” genelinde de Klasik Batı Müziği’ne ilişkin geniş tabanlı hiçbir hazırlık evresi ve kurumsallaşma bulunmamasına rağmen “Ankara Üniversitesi” adı kullanılarak gerçekleştirilmesi gibi suni yapılanmanın daha fazla yürümeyeceği ve bu nedenle kurumun çöktüğü ve gelen bu istifanın normal olduğu konuşuldu.

     Haftanın ikinci istifası 15 Nisan 2015 Çarşamba günü “Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü” Başrejisör Vekili Bas Bariton Mehmet Yılmaz’ın istifasıyla geldi. Bas Bariton Mehmet Yılmaz, istifasıyla ilgili hiç bir açıklama yapmazken, bu istifanın nedeninin, “Devlet Opera ve Balesi” Genel Müdür Vekili besteci ve orkestra şefi Selman Ada’nın Başrejisör Vekili Bas Bariton Mehmet Yılmaz’ın hiyerarşik düzen içinde devre dışı bırakarak, cast’lara ve prodüksiyonlara müdahale ettiği ve “Kültür Bakanlığı”ndan gelen siyasi müdahaleye uyarak hareket ettiği kulislerde konuşuldu.

     Daha bu istifanın nedenleri üzerine konuşulurken bugün “Ankara Üniversitesi Devlet Konservatuvarı”ndan yeni istifa haberleri geldi. Viyola sanatçısı Prof. Çetin Aydar’ın müdürlükten istifa etmesinin ardından Rektör Prof. Dr. Erkan İbiş tarafından Prof. Dr. Hasan Yener “Ankara Üniversitesi Devlet Konservatuvarı” müdürlüğüne vekaleten atandı. Bu atamanın hemen akabinde konservatuvarın şan eğitmenliğini yapan ve aynı zamanda “Ankara Devlet Opera ve Balesi”nin solist sanatçıları olan Arda Aktar ve Ünüşan Kuloğlu görevlerinden ayrıldıklarını açıkladılar. Arda Aktar istifasını kişisel “Facebook” sayfasından, “Ankara Üniversitesi  Devlet Konservatuvarı’nda yürüttüğüm ‘Şan Eğitmenliği’ görevimden istifa etmiş bulunmaktayım. Bilgilerinize” açıklamasıyla duyurdu. Açıklamanın ardından “Sevgili arkadaşlarım, son zamanlarda sanat kurumlarında yapılan yönetimsel değişiklik gibi ‘Ankara Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nda da idari bir değişikliğe gidilmiştir. Sanatsal vizyonum gereği istifa kararı aldım.” açıklamasıyla konuya açıklık getirdi. Şan eğitmenlerinin istifasına yeni atanan vekil Müdür Prof. Dr. Hasan Yener’in atanmasının ve kulislerde sanat vizyonu üzerine yapılan eleştirilerin etkili olduğu yorumu yapıldı.

     Bu istifaların ardından, bir istifa haberi daha Prof. Çetin Aydar’dan geldi. Yeni vekil müdür Prof. Dr. Hasan Yener’in “Ankara Üniversitesi Devlet Konservatuvarı” Müdürlüğü  görevine atanmasının hemen ardından gelen bu istifa haberini Prof. Çetin Aydar kişisel “Facebook” sayfasından bu sabah (16.4.2015), “Ankara Üniversitesi’nde 2012-2013 yılında öğrenci alımına başlamış, kısa zamanda fazlasıyla ilgi görerek alanında önde gelen bir program haline gelmiş olan ‘Müzik Yorumculuğu’ (tezli ve tezsiz) yüksek lisans programlarını yürüten ‘Sosyal Bilimler Enstitüsü Çalgı Anasanat Dalı Başkanlığı’ndan 15 Nisan 2015 tarihinde istifa etmiş bulunmaktayım. Saygıyla duyururum. Prof. S. Çetin Aydar” açıklamasıyla duyurdu.

     Önümüzdeki süreçte neler yaşanacağı, başka istifaların olup olmayacağı sanat - eğitim çevrelerinde merakla beklenmektedir.

     http://www.mavi-nota.com sitesinden alınmıştır. - 16.04.2015, Perşembe




Son Güncelleme:02.08.2021 22.17
Toplam Ziyaret:5796829
Online Ziyaretçi Sayısı:24
Bugünlük Ziyaret :1207

Bu Site En İyi Firefox,Chrome,Safari'de ve 1024x768 Çözünürlüğünde Görünür.